Meksiko i Kuba službeno odbili zahtjev Skupine iz Lime za uklanjanje Nicolasa Madura

Venezuela maduro
37 komentara

Takozvana “Skupina iz Lime” je 4. siječnja zatražila su od predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, koji je na izborima 20. svibnja 2018. ponovno izabran na tu dužnost, da prenese ovlasti na parlament i raspiše nove izbore u zemlji. Dokument su potpisali ministri vanjskih poslova Argentine, Brazila, Gvajane, Gvatemale, Hondurasa, Kanade, Kolumbije, Kostarike, Paname, Paragvaja, Perua, Svete Lucije i Čilea.

“Ministri vanjskih poslova “Skupine iz Lime”, okupljeni danas u našem glavnom gradu, izjavili su da ne priznaju legitimnost novog predsjedničkog razdoblja režima Nicolasa Madura koji će početi 10. siječnja, zbog činjenice da izborni proces nije ispunio međunarodne standarde potrebne za slobodan, pošten i transparentan proces”, stoji u poruci Ministarstva vanjskih poslova Perua od 4. siječnja.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je istovremeno da potporu odluci zemalja “Skupine iz Lime” glede Nicolasa Madura.

“Sjedinjene Države pozdravljaju “Skupinu iz Lime” zbog potpore demokracije u Venezueli i osudu predstojeće fiktivne inauguracije Madura”, napisao je američki državni tajnik na Twitteru.

Vlada u Caracasu je oštro reagirala na zajedničku izjavu navedene skupine zemalja, optužujući zemlje “Skupine iz Lime” da podržavaju ideju državnog udara.

“Skupina zemalja američkog kontinenta pristala je promicati državni udar u Venezueli, što je događaj bez presedana u povijesti regije, nastojeći ne priznati demokratski izabranu vladu i zakonski uspostavljene institucije”, izjavio je venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza.

Ubrzo je potporu Nicolasu Maduru, dala Kuba. Ministar vanjskih poslova ove latinoameričke zemlje Bruno Rodriguez je izjavio je kako njegova zemlja odbacuje izjavu “Skupine iz Lime” i “želi uspjeh predsjedniku Maduru tijekom novog mandata”.

“Potvrđujemo našu stalnu potporu Venezueli i odbacujemo nedavne izjave i intervencionističke akcije protiv ove bratske zemlje”, napisao je diplomat na Twitteru.

Osim toga, neočekivano je Caracas podržalo i meksičko vodstvo, koje je izjavilo da se ne želi miješati u unutarnje poslove Venezuele. Novi predsjednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador, odbio je dati podršku dokumentu navedene skupine zemalja.

“Već smo vrlo jasno rekli da ćemo u vanjskoj politici poštivati ustavna načela neintervencije i slobodnog samoodređenja naroda. Stoga nismo potpisali ovu izjavu osude venezuelanske vlade, izjavio je Andres Manuel Lopez Obrador”, prenosi list El Economista.

Ceremonija inauguracije Nicolasa Madura će se održati 10. siječnja, nakon čega stupa na dužnost kao predsjednik u sljedećih 6 godina. Međutim, oporbeni parlament zemlje je Madurovo drugo predsjedništvo proglasio nelegitimnim.

Prema nedavno izabranom predsjedniku Nacionalne skupštine Venezuele, Huanu Guaydu, predsjednik Nicolas Maduro će 10. siječnja “uzurpirati predsjedništvo”, ali oporbena stranka “Narodna volja” će se “oduprijeti diktaturi” i pokušati provesti “pravedne izbore” koji će to spriječiti.

Oporba optužuje predsjednika da potkopava demokraciju i za loše upravljanje ekonomijom, a Maduro sa svoje strane kaže kako je Venezuela žrtva ekonomskog rata u kojem sudjeluje i oporba, a pokrenuo ga je Washington, koji je nametnuo sankcije vladi i visokim dužnosnicima zemlje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
5 godine prije

Kaj ima lima? 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Ovaj što je zamijenio Nieta jeu Meksiku prošao ispod radara, a neće biti baš u dobrim odnosima , barem ne podaničkim s SAD-om

Ante
5 godine prije

Potpora ” demokraciji ” to im je najbolji izgovor kada ne mogu pljačkati resurse onda podupiru demokraciju. Naravno iza svega stoji amer sa svojim ” demokracijama “

Emiliano Zapata
5 godine prije

Kad narod odluci suprotno od zelja elite, onda se ponavljaju izbori, referendumi i sl…Demokracija je odlicna za ovce…Glas samo dvije budale vrijedi vise nego jednog genija!

Helena
5 godine prije

“Vrli” lažljivi, pokvareni, gadni demokratski svet, njihovi verni trabanti i prodemokratski petokolonaši u akciji “spašavanja” sveta. Epizoda 1.989.576, “Po ko zna koja pljačka po redu” . Pljuc.

Zvrk
5 godine prije

Prijatelji Venecuele: Maduro mora otići!

Ivo
5 godine prije

Ovo bi moglo biti opasno, i Sveta Lucija je potpisala. Oni se ne zahebavaju. Nikad.

Maja
5 godine prije

jedan insider je izjavio, da venezuela ima cisti izborni sistem, daleko cisci od zapadnjackog, jasno bez sabotaze oporbe.

Crodaemon
5 godine prije

Urota skladiste puno wc papira a gazda nece da ga proda, pa ko je manit da ga proda i za njega dobije valutu koja u roku 24h ne vridi kikiriki. Doslovce bi triba odma u švercera kupit $ na crno naracno i na kraju zavrsit u zatvoru radi toga. Bez zaustavljanje inflacije na neku normalnu miru nema im spasa. Peopala drzava

Moreno
5 godine prije

Demokracija lupa šakama na vrata o Venezuele, a niko ne otvara.
Triba zvat vatrogasce da rumbaju vrata ☺

shumadinac
5 godine prije

Prijatno me iznenadio Meksiko a razočarao Peru. Bar je dobro znati odnos snaga koji više nego jasno govori u prilog “poklapanju Južne amerike od strane SAD-a”.
Realno je očekivati da i Meksiko popusti kad zagusti – bolje dati koridor za prolaz kroz zemlju nego da koridor bude širok koliko i zemlja.

spartak
5 godine prije

“Sjedinjene Države pozdravljaju “Skupinu iz Lime” zbog potpore demokracije u Venezueli i osudu predstojeće fiktivne inauguracije Madura”, napisao je američki državni tajnik na Twitteru.
Koji komedijaši! Prvo svojim compradorima iz vazalnih režima kažu da donesu takvu i takvu “odluku”, a onda ih “pozdravljaju” što su je donijeli!

Mat
5 godine prije

I ja nepriznajem Zoeva,pa me niko…..ne&ebe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.