Mihail Gorbačov preminuo je u 91

Mikhail Sergeyevich Gorbachev
46 komentara

Mihail Gorbačov, prvi i jedini predsednik Sovjetskog Saveza, preminuo je u 91. godini u Moskvi. Njegovu smrt je u utorak navečer prijavila Centralna klinička bolnica, koja je u saopštenju navela da je ” Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo večeras nakon teške i produžene bolesti “.

Gorbačov je hospitalizovan na samom početku pandemije Covid-19, na zahtev svojih lekara, i od tada je pod lekarskim nadzorom.

Gorbačov će biti sahranjen na moskovskom Novodevičjem groblju pored svoje supruge Raise, koja je umrla 1999. godine, otkrio je TASS, pozivajući se na izvor upoznat sa željama porodice.

Ličnost koja izaziva podjele, pristalice mu pripisuju da je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata, dok ga protivnici optužuju da je pomogao u padu Sovjetskog Saveza i veliki gubitak prestiža i globalnog utjecaja Moskve.

Perestrojka, glasnost, privatni biznis i predsedništvo

Rođen 1931. godine u seljačkoj porodici na jugu Rusije, Gorbačov je u tinejdžerskim godinama upravljao kombajnom na kolektivnim farmama. Njegova partijska karijera započela je rano u studentskim godinama, kada je studirao pravo na Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov. Njegov uspon kroz redove bio je relativno brz, a 1985. postao je generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza, čime je postao najviši zvaničnik u SSSR-u.

Tokom svog vremena na funkciji, Gorbačov je imao za cilj da ponovo pokrene zaustavljenu sovjetsku ekonomiju, koja je bila prožeta neefikasnošću, prenapuhanom potrošnjom na odbranu i rastućom korupcijom. Pozivao je na hitnu reorganizaciju i modernizaciju, ali je ubrzo proširio svoju reformu na političku i društvenu strukturu cijele nacije.

Politika ‘perestrojke’ najavljena je 1986. godine kao pokušaj reorganizacije privrede. Više politički pokret, „restrukturiranje“ je imalo za cilj da da više nezavisnosti ministarstvima i velikim državnim preduzećima. Takođe je uveo neke reforme u stilu slobodnog tržišta. Godine 1988. Gorbačov je dozvolio osnivanje privatnih preduzeća u zemlji po prvi put od „nove ekonomske politike“ Vladimira Lenjina iz 1920-ih.

Druga proklamovana politika bila je „glasnost “. Gorbačov je imao za cilj da unese transparentnost u društvo, olakša kontrolu Komunističke partije nad medijima i oslobodi političke zatvorenike. Ovo je bila radikalna promjena, budući da je kontrola nad javnim govorom ranije bila suštinski dio sovjetskog režima.

Gorbačov je takođe predložio ustavnu promenu za prelazak na predsednički sistem i stvorio novo političko telo pod nazivom Kongres narodnih poslanika. 2.250 članova izabrano je na prvim polukonkurentnim parlamentarnim izborima u Sovjetskom Savezu. 15. marta 1990., nakon glasanja na Kongresu narodnih poslanika, Mihail Gorbačov je postao predsjednik SSSR-a.

Sovjetsko povlačenje iz Avganistana, kraj hladnog rata
Gorbačovljeva spoljna politika, poznata i kao „novo mišljenje“, označila je period značajnog poboljšanja odnosa između Sovjetskog Saveza i zapadnih zemalja, zamenivši eru hladnoratovskih neprijateljstava.

Godine 1986. najavio je planove za povlačenje sovjetskih trupa iz Afganistana, ali su bile potrebne još tri godine da se završi povlačenje.

Sovjetsko-avganistanski rat je bio glavna tačka kritike za Zapad. To je također koštalo Sovjetski Savez najmanje 15.000 žrtava, dodatno opteretilo već škripu birokratsku planiranu ekonomiju i ispunilo zemlju veteranima koji pate od borbenog stresnog poremećaja.

Ponovno angažovanje sa Zapadom utrlo je put za potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma o razoružanju. Moskva i Washington složili su se da demontiraju svoje konvencionalne i nuklearne projektile srednjeg dometa – vrlo precizno oružje koje bi moglo dovesti u iskušenje vojske da koristi nuklearno oružje u ograničenom obimu, ali i dalje izazvati globalno međusobno uništenje. Pod Gorbačovim, Moskva je jednostrano zaustavila sve nuklearne probe.

Odnosi Moskve sa zemljama Istočnog bloka također su doživjeli radikalnu promjenu. Ranije su sovjetske trupe uvijek služile kao posljednji argument, ako jedna od zemalja Varšavskog pakta iz doba hladnog rata pokuša promijeniti svoju vjernost. Ali Gorbačovljeva liberalizacija uključivala je pravo na samoopredjeljenje za te nacije. Ovo je u šali nazvano “doktrinom Sinatre” po pjevaču Franku Sinatri, aludirajući na njegovu pjesmu “My Way “,  jer je zemljama bilo dozvoljeno da same određuju svoju unutrašnju politiku. Niz revolucija 1989. zbacio je evropske komunističke režime, a 1990. godine Zapadna i Istočna Njemačka su se ponovo ujedinile kao jedna država.

Za svoje napore u ublažavanju međunarodnih tenzija, Gorbačov je 1990. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

U saopćenju uz dodjelu, Nobelov komitet je naveo da je predsjednik Sovjetskog Saveza igrao “vodeću ulogu” u međunarodnom mirovnom procesu.

Pad Berlinskog zida

Gorbačov je takođe poznat po tome što je odigrao ključnu ulogu u padu Berlinskog zida, simbola podeljene Evrope i podeljenog sveta u vreme Hladnog rata.

Nakon pada nacističkog režima kao rezultat Drugog svjetskog rata, Njemačka je postala dvije odvojene zemlje do 1949. Saveznu Republiku Njemačku (ili Zapadnu Njemačku) vodili su zapadni saveznici, dok je Njemačka Demokratska Republika (Istočna Njemačka) bio pod kontrolom Sovjetskog Saveza. Berlin se nalazio unutar Istočne Njemačke, ali su ga dijelile i Zapadna i Istočna Njemačka, s Berlinskim zidom koji je dijelio teritorije dvije države.

Izgrađen 1961. godine, zid je razdvajao porodice i voljene 28 godina. Na kraju je srušen u noći 9. novembra 1989. Tokom posjete Zapadnoj Njemačkoj ranije 1989. godine, sovjetski lider je izjavio da svaka nacija može „ slobodno izabrati svoj politički i društveni sistem“  i da će Moskva „ poštovati pravo svih naroda na samoopredjeljenje.”

Pad Berlinskog zida označio je zoru novog doba – kraj Hladnog rata i bipolarnog svijeta – i utrlo je put ponovnom ujedinjenju Njemačke 1990. godine.

Raspad Sovjetskog Saveza

Djelomična demokratizacija sovjetskog društva pod Gorbačovom dovela je do porasta nacionalističkih i antiruskih osjećaja u većini od 15 sovjetskih republika. Ali ova težnja za nezavisnošću nije uvijek bila mirna. Moskva je u nekoliko navrata naredila upotrebu sile protiv nasilnih nereda, jer se smatralo da je nacionalistički kurs u određenim regionima sposoban da izazove mnogo veće nasilje u budućnosti ako vlada ne reaguje. Međutim, upotreba sile izazvala je samo veće proteste.

Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, u sredini, i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev tokom Gorbačovljeve radne posete Kazahstanu.© Boris Babanov © Sputnjik
Zamrznuti sukobi u etničkim enklavama širom zemlje, kao što su Nagorno-Karabah i Trans-Dnjestar, kao i rat u Južnoj Osetiji 2008. godine, naslijeđe su tih događaja.

Usred rastućih tenzija unutar SSSR-a, Gorbačov je pokušao da sastavi novi ugovor o sindikatu. Međutim, grupa tvrdokornih sovjetskih najviših zvaničnika, koji su sebe nazvali Državni komitet za vanredno stanje ,  pokušala je izvesti državni udar i ukloniti Gorbačova s ​​vlasti kako bi spriječila potpisivanje novog sporazuma o sindikatu.

Državni udar nije uspio, ali je podstakao Gorbačova da raspusti Centralni komitet Komunističke partije Sovjetskog Saveza i podnese ostavku na mjesto generalnog sekretara partije, kao i da raspusti sva partijska odjeljenja unutar vladinih struktura, čime je efektivno okončana komunistička vladavina u SSSR i eliminisanje njegove primarne ujedinjujuće političke snage.

Sovjetski Savez se raspao dramatičnom brzinom u drugoj polovini 1991. godine, kada su jedna za drugom sovjetske republike proglašavale nezavisnost. U decembru 1991. predsjednici Rusije, Ukrajine i Bjelorusije sastali su se u blizini bjeloruskog grada Bresta i potpisali Belaveški sporazum, kojim je službeno proglašeno da se Sovjetski Savez efektivno raspao i umjesto njega uspostavio Zajednicu nezavisnih država (ZND).

Mihail Gorbačov, desno, i predsednik Vrhovnog sovjeta SSSR-a Anatolij Lukjanov na kongresu narodnih poslanika SSSR-a u Moskvi 20. decembra 1990. © Vladimir Vjatkin © Sputnjik
Gorbačov je prvobitno osudio taj potez kao nezakonit, ali ga je kasnije istog mjeseca priznao i najavio ostavku na mjesto predsjednika.

Kontroverze, postsovjetski doprinosi

Gorbačovljeva politika učinila ga je popularnim na Zapadu, ali u svojoj zemlji on je i danas kontroverzna ličnost. Mnogi ga hvale zbog njegovih inicijativa za razoružanje, ujedinjenja Njemačke, podsticanja pada Gvozdene zavjese i okončanja Hladnog rata, kao i zbog toga što je istočnoevropskim zemljama dao pravo na samoopredjeljenje.

Međutim, bivši sovjetski lider također se suočio sa značajnim kritikama, uglavnom kod kuće, od onih koji vjeruju da je njegova politika oslabila Sovjetski Savez i njegovu nasljednicu Rusiju i da su glavni uzrok raspada SSSR-a. Neki kritičari posebno kažu da je napredujući sa svojim inicijativama za razoružanje, uključujući i jednostrane, potkopao vojnu i industrijsku moć Sovjetskog Saveza, dok ga drugi optužuju da nije spriječio NATO da se širi dalje na istok i na kraju dođe do granica Rusije.

Nakon ostavke, Gorbačov je osnovao Međunarodnu nevladinu fondaciju za društveno-ekonomske i političke studije (Fondacija Gorbačov), koja je istovremeno istraživački centar i platforma za diskusiju, kao i nevladina organizacija koja nadgleda humanitarne dobrotvorne projekte.

Godine 1993., na inicijativu predstavnika 108 zemalja, Gorbačov je osnovao Green Cross International, nevladinu ekološku organizaciju, koja danas ima urede u 23 zemlje širom svijeta.

Godine 1999. postao je i jedan od inicijatora Samita dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji se sastaje svake godine kako bi razgovarali o globalnim prijetnjama, kao što su nasilje i ratovi, siromaštvo, krizne situacije u svjetskoj ekonomiji i okoliš, navodi Gorbačov fondacija. web stranica.

Između 2001. i 2009. godine, Gorbačov je takođe kopredsedavao Dijalogom u Sankt Peterburgu, godišnjim rusko-nemačkim forumom koji se održava naizmenično u obe zemlje i kome prisustvuju političari, preduzetnici i mladi ljudi.

Bivši sovjetski lider je takođe posetio oko 50 zemalja od 1992. godine i dobio je više od 300 nagrada, diploma, počasnih sertifikata i počasnih priznanja, navodi Gorbačov fondacija.

Gorbačov je takođe napisao desetine knjiga koje su objavljene na 10 jezika.

„Davao sam sve od sebe da spojim moral i odgovornost prema ljudima. To je za mene stvar principa. Bilo je krajnje vrijeme da se stane na kraj divljim željama vladara i njihovoj visokolačnosti. Bilo je nekoliko stvari u kojima nisam uspio, ali ne mislim da sam pogriješio u svom pristupu” , napisao je u svom političkom članku o vjeri, koji je objavila Fondacija Gorbačov.

GorbačovrusijasmrtSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruegel the elder
1 godina prije

Brzi ste,nema šta,

Ante
1 godina prije

Zbacio je komunisticke rezime I otvorio vrata za americke satellite. Bio je dobar za NATO pakt i zato je dobio nobelovu.

Lucija, prva
1 godina prije

Ah, baš super.
Stavit ću ovdje mišljenje analitičara CIA-e i Stare Departmenta, o ruskim vojnim uspjesima.
Usprkos ovom gore. 🙂

“* Ако нападате одбрамбену силу која је добро укопана и утврђена, морате да имате предност од бар три на према један у људству. Дакле, ако они имају 100.000 људи ти мораш да имаш бар 300.000. Међутим, Русија је са око 200.000 људи напала украјинску силу која броји преко 600.000 људи – мада неки кажу да је она била ближе цифри од 800.000

* Русија остварује своје војне циљеве демилитаризације Украјине док у исто време демилитаризује и Запад. Јер, количине оружја и муниције које су достављене украјинској војсци су испразниле складишта у САД, Уједињеном Краљевству, Француској, Италији, Немачкој. Руси све то мељу”.

1 godina prije

A umro je i svijet u čijem stvaranju je učestvovao…
.

Lucija, prva
1 godina prije

“Svojom nesposobnošću uništio imperiju kojom je vladao i tako doveo do mnogih građanskih ratova u postkomunističkim državama.”

Potpuno nebitnim smatram što je on potpisao, a što Jeljcin.
I tko je ukinuo partiju, a tko Sovjetski savez.
—–
P.S. Što se zapravo događalo kada su ga pritvorili (vojska?) Tko zna ima li pravih informacija i u Rusiji.

P.P.S. jesmo li sigurni da se radi samo o nesposobnosti?

Kile
1 godina prije

Grobar

Mrčikola
1 godina prije

Nije dobivao “infuziju” iz Kissingerove “boce”, a obećali mu…e, Miha, Miha…😁

nonwo
1 godina prije

“Henry Kisinger se u svojoj knjizi „Diplomacija“ prisjeća kako je Gorbačov prilično glasno sa govornice Genearalne skupštine UN-a 1988.god objavio da će SSSR jednostrano smanjiti svoje oružane snage. Tokom pregovora na Malti ignorirao je direktivu Politbiroa, u skladu sa kojom je ujedinjenje Njemačke bilo moguće samo “ako oba bloka – NATO i Varšavski pakt – budu raspušteni ili se ujedine na osnovu uzajamne suglasnosti”. Separatističke snage u Litvi, Letoniji i Estoniji dobile su nakon susreta na Malti američku podršku i značajno pojačale aktivnosti za izlazak iz sastava Sovjetskog Saveza. Sudeći po događajima poslije ovog susreta (ujedinjenje Njemačke, raspad socijalističke zajednice, Varšavskog pakta), stječe se utisak da je Gorbačov, radeći po svom “vlastitom nahođenju”, na Malti potpisao punu i bezuslovnu kapitulaciju SSSR.”
Nije čudo da ga zapad hvali a Rusi mrze.
Ostavština njegovog šatro “vlastitog nahođenja” je nato na granicama Rusije.

tri p
1 godina prije

Cim Jo Biden za njim kuka, sve je jasno.

čudila se aman ja
1 godina prije

…jedna riječ, njemu za pomen – veleizdajnik.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Teeesko da ce mu u Russiji itko svjecu zapalit . Njegov ukop ce bit krajnje skroman . Mozda bolje da je umro medj svojima – u Njemackoj – oni bi mu ucinjeli velebnu procesiju – ovako .. Stari komunisti su poumirali a za ove , danasnje Ruse on je symbol izdajstva , takorec – bjednik ! U svakom slucaju bio je — najbolji — ikad !!! BRITANSKI PROJEKT i nevidjeni uspjeh , vlade Margaret Hilda Thatcher , barem dokle nije odobrio ujedinjenje Njemacke bez krvi sto je i dovelo do njena uklanjanja ali to je vec drugi dio price .. Nece se nastaviti ! Zivjeli !

UnoW
1 godina prije

Rusija je omogucila da radi luka Odesa. Sto su dobili zauzvrat? Nista. Sad ce ih natovci zahebati i oko nuklearke.

da_se_zna_istina
1 godina prije

Ništa iznenađujuće ovdje pročitati komentare.
Komunistički komentatori bi najradije da se Gorbačova za svaki slučaj dovode pred streljački stroj i neka se po tome vidi kako će proći oni koji izdaju boljševičku i antikršćansku državu proletera i svjetsku revoluciju.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Ode Flekavi…
Rekao bi Subaru!

MKD
1 godina prije

Ma ko ga hebla

ZZ Top
1 godina prije

Gorbacov je jedan od najveci izdajnika slavenskog naroda u povijesti, agent krupnog kapitala koji je slavene prodao kapitalistickim hijenama za saku dolara.

Malii
1 godina prije

Naivko!

Roky
1 godina prije

Njemacka se spojila a rusija raspala.

tihobl
1 godina prije

Pitam se kako ce zavrsiti putko i koliko ce zivota nestati dok on zavrsi svoju misiju, za sada je dobar ima oko 45000 mrtvih ruskih vojnika samo plus ukrajinski koji i nemaju statistiku a civile da ne racunamo oni su kolateralna steta.

Valter
1 godina prije

“Gorbačov je takođe kopredsedavao Dijalogom u Sankt Peterburgu, godišnjim rusko-nemačkim forumom”

Rusko-njemački ili židovsko-židovski?
Istražite!

Teodorik
1 godina prije

Jedno cionisticko djubre manje. Samo jedno nazalost.

1 godina prije

i za kraj na objavu – preminuo :

…Kubanski predsjednik u utorak je objavio da je u 60. godini umro Camilo Guevara March, sin poznatog argentinsko-kubanskog marksističkog revolucionara i političara Ernesta Che Guevare.

“U dubokoj tuzi opraštamo se od Camila, Cheovog sina i promicatelja njegovih ideja”, napisao je predsjednik na Twitteru.

Kako doznaju kubanski mediji, Guevara March bio je u posjetu Caracasu (Venezuela), gdje je u ponedjeljak umro od posljedica “plućne embolije koja je prouzročila srčani udar”.

Max
1 godina prije

Za jedne junak za druge izdajnk Ali je radio na miru i nenasilju.

nessy
1 godina prije

Od njegove politike koristi su imali svi. Osim Rusije, koja je imala neizmjernu stetu.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Gorbačov čovjek promijeni, uspio je zapadnim prevarantima i lopovima olakšati da se dočepaju novih teritorija o istovremeno milijonima Rusa učinio život bjednijim i jadnijim. Nepromišljene odluke naivca lakovjernog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI