fbpx

Moderna, Pfizer i AstraZeneca traže hitno odobrenje za svoje vakcine

Cijepimo planet

Takmičari u trci vakcina Covid-19 objavljuju kliničke protokole u ​​nadi da će dobiti unosno hitno odobrenje, za šta je ruska Sputnjik V prethodno napadnuta. Ovog puta, međutim, mediji su tihi.

Predvodnici američke i zapadnoevropske potrage za razvojem vakcine protiv koronavirusa – Pfizer, AstraZeneca i Moderna – objavili su svoje protokole testiranja kao odgovor na sve veću nelagodu javnosti zbog brzog predstavljanja obećanog magičnog lijeka od koronavirusa. Otkriva se ogroman naglasak na to da prvi obezbijede odobrenje za hitne slučajeve od nadležnih regulatora, sugerišući da je cilj kompanija maksimalan profit, a ne obezbjeđivanje fizičkog zdravlja stotina miliona ljudi od kojih će se očekivati da budu u redu za vakcinaciju.

Ruska vakcina Sputnik V bila je napadnuta u zapadnim medijima zbog traženja upravo takvog hitnog odobrenja prije nekoliko mjeseci. Ironično, iste publikacije koje su takozvane „antivaksksere“ osudile kao „neprijatelja“ i tražile njihovo zaključavanje zbog prijetnje javnom zdravlju koketirale su sa sličnom retorikom da bi dovele u sumnju bezbjednost ruske vakcine.

Taj skepticizam je gotovo ispario kad su kompanije poput Moderna i AstraZeneca, obje koje su gurale vakcine sa neprovjerenim mehanizmima isporuke i značajnim problemima sa sporednim efektima, sprintale do cilja. Iako mediji nastavljaju da dovode u pitanje „warp speed“ tempo rasporeda vakcina američkog predsjednika Donalda Trumpa, njihova kritika ne odnosi se na same farmaceutske kompanije.

To oklijevanje je možda i razumljivo, s obzirom na ulogu koju Big Pharma igra u finansiranju američkih medija putem svojih reklama. Ali očigledni jaz između zabrinutosti zapadnih medija za rusko stanovništvo – za koje se čini da se slažu da se ne smije podvrgavati vakcini prije najtemeljnijeg ispitivanja bezbjednosti – i njihove ravnodušnosti prema Amerikancima (ili Britancima, koje je već opeklo jedno hitno predstavljanje vakcine tokom debakla svinjskog gripa 2009. godine) trebalo bi da podigne nekoliko obrva.

Do sada objavljeni klinički protokoli takođe nisu sramežljivi u pogledu davanja prednosti brzini ispred bezbjednosti. Pfizer, na primjer, uključuje više „privremenih analiza“ – preliminarne procjene imale su za cilj da pokažu „što je brže moguće usred razorne pandemije da li naša vakcina ispunjava stroge standarde utvrđene od strane FDA“. U normalnim okolnostima, ispitivanja vakcina prate pacijente godinama nakon posljednjeg vakcinisanja kako bi se osiguralo da nema kasnih pojava neželjenih efekata.

Strategija je odjek koji koristi remdesivir, skupocjeni farmaceutski proizvod kojeg proizvođač Gilead i američki Korona car Anthony Fauci, uprkos nedostatku kliničkih dokaza da spašava živote, nazivaju čudotvornim lijekom za koronavirus. Čak je i USA Today – malo farma skeptično – dovelo u pitanje FDA proširivanje hitnog odobrenja za remdesivir na sve hospitalizovane pacijente, uključujući djecu, prošlog mjeseca. Ljekari su primjetili da su se u ranom ispitivanju remdesivira kliničke krajnje tačke promijenile sa smrti na kraći boravak u bolnici, omogućavajući promoterima lijeka da odnesu pobjedu.

U međuvremenu, Moderna je prošlog mjeseca u prijavi otkrila da će zaraditi preko 8 milijardi dolara ako njena sopstvena izuzetno eksperimentalna formula dobije hitno odobrenje prije januara. Uprkos zloslutnim kliničkim rezultatima, firma je već počela da izbacuje milione doza za isporuku u julu, hvaleći se da nastoji da napravi dovoljno „da bi mogla da vakciniše sve u SAD“. Iako su iznošene tvrdnje o „robusnom“ imunološkom odgovoru, Moderna vakcina je pokrenula neželjene reakcije kod svakog učesnika u ispitivanju koji je primio dvije injekcije u najviše dvije doze, prema rezultatima ispitivanja objavljenim u julu.

A AstraZeneca je bila pritisnuta da objavi svoj klinički protokol tokom vikenda, nakon što se drugi učesnik razbolio od rijetke upale kičme, za koju je kompanija već optužila nedijagnostikovanu multiplu sklerozu kod prvog oboljelog pacijenta. To testiranje postavlja nisku letvicu od 50 procenata efikasnosti, što bi moglo izgladiti put do hitnog odobrenja, ali vjerovatno neće pomoći da se dotični primaoci umire.

Ruski Sputnjik V nastavlja da se podvrgava ispitivanjima nakon odobrenja i distribuira se nastavnicima i medicinskim radnicima prvo prije uvođenja u populaciju sljedeće godine. Predsjednik Vladimir Putin teatralno ga je ponudio kolegama na sastanku Ujedinjenih nacija ranije ovog mjeseca, pominjući da je već pokrenuo neke privatne istrage.

4.7 25 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

pa naravno da će dobiti hitno odobrenje..Jer sve je u stvari kazalšna predstava za naivne ovce.. ma eto kao da se vidi, da sve te farmaceutske firme rade kobajagi odgovorno i treba im odobrenje od vlasti..
U stvarnosti, sve pripada istim osobama, svi akteri rade za iste osobe: zmijoliku kabalu..
Sve farmaceutske firme u SAD i na Zapadu su u vlasništvu kabale, i onda se te firme kofol prave, da im treba odobrenje od nadležnih državnih institucija, koje su također pod kontrolom kabale, a u slučaju da te firme netko tuži sudovim, nikakve koristi, jer su i sudovi pod kontrolom kabale… Sve je u jednom istom đavolskom krugu…

inače ne vjerujem niti ruskom cjepivu, ni nikome drugom… sve je to isti vrag, drugo pakovanje, u parvom smislu ovih riječi..

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  puki

Ne vjeruju ni rusi ovim vektorskim vakcinama pa zato pustaju jos dvije vakcine na starim tehnologijama (mrtva vakcina, ziva vakcina…). Mrtva vakcina nema nuspojava kakve je imala putinova kcerka. Obrati paznju: nigdje neces naci da ce vakcine na starim tehnologijama izvoziti, vec samo ovu vektorsku (vec 1,5 milijardi naruceno).

puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

Inače, sve ove navedene firme, i one koje u ovom članku nisu navedene a takodjer sada rade na cjepivu, kao Johnson & Johnson, Sanofi, itd.. imaju krvave ruke… imaju na svojoj duši (ako oni uopće imaju takvo nešto kao dušu), stotine tisuća žrtava, pogrešnih i štetnih lijekova, stotine tisuća ljudi, kojima je od nuspojava trajno oštećen život, koji su postali invalidi i slično,, i na tisuće smrtnih žrtva, tisuće ljudi, koji su umrli od posljedica pogrešnih i štetnih lijekova ovih firmi… nek od ovih stvari se već mogu pročitati i u člnaciam o ovim firmama, na inače poliički korektnoj vikipediji…
Naprimjer, Pfizer je 1996. na djeci u Nigeriji, isprobavao neke lijekove i pri tomu je umrlo 11 djece, do danas nitko iz ove firme nije odgovarao..
Ili Johnson & Johnson i druge firme. koje su svjesno i namjerno sa svojim tabletama, godinama trovali milijune američkih građana i od njih napravili ovisnike, o drogi, narkomane. To je poznata afera takozvanih opioida u SAD-u. Milijunima Amerikanaca ove firme su u svioje tablete namjerno stavljali opijum i druge droge, kako bi ljude učinili ovisnima, da bi stalno kupovali njihove tablete.. I to je poznata činjenica i sudski procesi se vode u SAD-u protov ovih firmi.
dakle, svakome od naivnih ovčica, treba postaviti pitanje: zašto bi vjerovali ovim firmama, koje imaju okravljene ruke, koje su namjerno trovale i ubijale ljude sa svojim štetnim lijekovima, zašto bi im sada vjerovali, da će one napraviti kofol dobro i zdravo cjepivo i da vam se od njega ništa neće desiti?
Zašto bi dakle, zločinačka krvava firma kao Pfizer, sada odjednom postala dobra, humana i poštena?

puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

što zapravo znači ime firme “Moderna”? Jer to zvuči na prvi pogled, kao pridjev moderna .

Međutim, u samom imenu Moderna, se u stvari krije, o komu i čemu se radi.
Jer, kada je firma osnovana, prvotno ime je bilo, odnosno pisalo se ovako. ModeRNA

RNA je engleska kratica za RNK (ribonukleinska kiselina),
ModeRNA se od početka specijalizirala za izradu lijekova i cjepiva na bazi RNK, dakle za modifikaciju ljudskih gena

a evo malo o nekim gadostima Astra Zenece:

https://en.wikipedia.org/wiki/AstraZeneca#Controversies

Tucker carlson
Gost
Tucker carlson
3 mjeseci prije
Reply to  puki

Pozdrav,puki.tebe i kolegu Istrazuj je zadovoljstvo citati,posebno radi mnogo poveznica koje ostavljas u komentarima.htio sam samo reci da mene vise uopce ne zanimaju oni..mene zanimaju MI!!oni su posve jasni i,cak,otvoreno govore Sha zele..Sha cemo MI uciniti i kakve Ce biti NASE reakcije na nadolazeće stvari..to je ono Sha me sada najviše zanima.buduci da znamo da su sve velike revolucije u modernoj povijesti unaprijed smisljane,da li postoji mogućnost da se sada dogodi revolucija,odozdola??nesho kao Matija Gubec,samo sa boljim zavrsetkom.ja sumnjam,ali volio bi covjek..hvala

Skurija
Member
Skurija
3 mjeseci prije

Madam se da ce godpoda iz Faktograga prva stati u red za vakcinu, a mozda i dvije da bih bili 100% sigurni

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Skurija

Sta dvije? Tri moraju primiti. Dvije su za djecu, a tri za odrasle i djecu sa vecom kilazom rece Bili. To je za obicne gradjane, a ovi iz faktografa morali bi primiti tri iz Moderne i dvije iz AstraZenece da dokazu svoju pravivjernost.

burt
Gost
burt
3 mjeseci prije

priče o cjepivima su dosad uglavnom bile propagandističke i senzacionalističke, prvo su neki ruski dužnosnici najavili da će cijepljenje protiv Covida 19 u Rusiji početi u listopadu a onda se pokazalo da od toga nema ništa pa su pomaknuli početak cijepljenja za studeni ili prosinac a onda se pokazalo da i od toga nema ništa nego je početak cijpljenja sada pomaknut za 2021, prema strogim kriterijima donesenim od međunarodnih zdravstvenih institucija u trećoj fazi predviđeno je probno cijepljenje velikog broja osoba koji se promatraju najmanje šest mjeseci da bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost cjepiva, od najavljenih 40000 ruskih dobrovoljaca koji moraju primiti cjepivo zasad su ruski dužnosnici prikupili 1500 tako da je ciijela procedura daleko od propagandističkih i senzacionalističkih najava, kad jednom cjepivo dobije sva potrebna odobrenja od strane nadležnih tijela i pojavi se na tržištu cjepivo neće biti obavezno za svih nego će se cijepiti određene skupine, zdravstveni djelatnici, kronični bolesnici, starije osobe itd. tako da ne treba histerijati o prisilnom cijepljenju, mikročipiranju i sl.

Skurija
Member
Skurija
3 mjeseci prije
Reply to  burt

Sve je to dobro, nece nas tjerati na cijepljenje samo necemo moci puno toga naprimjer putovati itd

Daba
Gost
Daba
3 mjeseci prije

za šta je ruska Sputnik V prethodno napadnuta. Ovog puta, međutim, mediji su tihi.

Traze dozvole nakon 10.000 pokusnih kunića
A
Rusi trazili I dobili nakon 38
🙂
🙂
🙂

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Daba

38 je bilo prije prve faze. Naucnici sto su radili vakcinu prvo su dali sebi, pa tek onda misevima.

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Traže hitno odobrenje za otrov.

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
3 mjeseci prije
Reply to  Max

Baš su glupi. Traže odobrenje umjesto da samo ponude cjepivo. Kad cjepivom ubiju nekoliko tisuća ljudi u Hrvatskoj Ustavni sud će reći da je to sve po zakonu.

Bosanac
Gost
Bosanac
3 mjeseci prije

Bit ce zanimljivo gledat ‘zombie’ filmove uzivo jer kako vidimo ljudi se bude brzinom Michael Schumacher-a ……. al’ iz kome

Frodo
Gost
Frodo
3 mjeseci prije

KAKVE ISTRAGE JE POKRENUO PUTIN???

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik