Monetarni rat sa Sjedinjenim Državama zadužena EU vidi kao priliku za oporavak

Cekic EU sud zakon moneta
6 komentara

Proteklih dana su Mario Draghi i Donald Trump kao protagonisti mogli preoblikovati gospodarske izglede Europe u nadolazećim godinama. Mi smo zapravo u ključnom povijesnom trenutku u složenim ekonomskim procesima u kojima se isprepliću ekonomije europskih zemalja unutar EU i oni Europe sa Sjedinjenim Državama.

Njemački suficit je problem za Europu i za Sjedinjene Države

Europska unija je upravo izašla iz izbora koji bi mogli dovesti do potpune revizije makroekonomske paradigme na kojoj se do sada temeljila. S druge strane oceana nalazi se američki predsjednik Donald Trump koji pod svaku cijenu želi zaštititi nacionalno gospodarstvo i američku industrijsku proizvodnju, iako trgovinski rat s Kinom ne obećava sigurnu pobjedu. No tu je Europska unija, na koju Trump gleda kao konkurentnu silu, posebno na Njemačku.

Kao ljepilo između ove dvije stvarnosti potrebno je spomenuti komercijalnu nepromišljenost koju je Njemačka imala prema Sjedinjenim Državama, osobito u posljednjih deset godina. Stav koji je kao glavni učinak imao pretjerani trgovinski višak njemačkog automobilskog sektora.

U praksi, Njemačka je izvezla mnogo više proizvoda u Sjedinjene Države, osobito automobile, nego što je uvezla američkih roba. To ponašanje očito nije cijenjeno u Bijeloj kući, koja je vidi kao konkretnu prijetnju nacionalnoj proizvodnji. Sada se takva njemačka ekonomska politika nije mogla materijalizirati bez pomoći valute, eura, stoga njemačka ekonomija tvrdi da je podcijenjen, za razliku od drugih država koje pripadaju Europskoj uniji.

Novi monetarni poticaji u Europi

Upravo ovoj trgovačkoj svađi pripada i posljednja intervencija predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija od 18. lipnja. Prvi čovjek ESB je izjavio da želi dati novi poticajk vantitativnom popuštanju za kojeg se činilo da je na putu zalaska sunca. ESB je zato spreman uvesti novu količinu novca na europsko tržište. No, odluka Draghija se nije svidjela Trumpu, koji je Europi odmah zaprijetio carinama i osvetom.

U stvari, iz ove nove prepirke mogao bi se pojaviti potpuno neočekivan scenarij i čak zatvoriti otvoreno pitanje između američkog predsjednika i njemačkog „komercijalnog cinizma“, kako ekonomske prakse Berlina tumače u Rimu, Ateni i zemljama koje su devastirane mjerama štednje i nisu toliko vezane za njemački industrijski sektor, kojeg se pogrešno zove „lokomotivom cijele EU“.

Monetarni rat

Mišljenje Nicolasa Goetzmanna, voditelja makroekonomskih istraživanja i strategije u Financiere de la Cité, važnoj financijskoj instituciji u Parizu, je u tom smislu posebno zanimljivo. Goetzmann u intervjuu objavljenom u Le Figarou izjavljuje da bi monetarni rat između Europe i Sjedinjenih Država mogao biti dobar za svakoga, čime bi se preokrenuli alarmantne prognoze glavnih stručnjaka.Prema francuskom ekonomistu treba razmotriti dva glavna aspekta.

Prvi, s globalnim dometom, mogao bi vidjeti tri najrazvijenija područja svijeta, SAD, Europu i Kinu, istovremeno provodeći ekspanzivnu monetarnu politiku.

“Konačno i globalno, iza ovog prividnog monetarnog rata, ako prve tri ekonomske zone u svijetu podrže njihova gospodarstva, cijeli će svijet imati koristi. Možemo biti zabrinuti zbog ove situacije ako imamo visoke stope inflacije, ali to je upravo suprotno od onog što trenutno vidimo“, objašnjava Goetzmann.

Drugi aspekt koji treba razmotriti je Europa. Doista, novi monetarni poticaji ne samo da će dovesti do moguće devalvacije eura u odnosu na dolar, već će dovesti do poboljšanja kupovne moći Europljana.

“Veći rast u Europi značio bi veći uvoz iz Sjedinjenih Država i time smanjenje trgovinskog viška. Trump će biti sretan s tim”, zaključuje francuski ekonomist.

Ukratko, neočekivana injekcija likvidnosti u eurozoni mogla bi imati sasvim suprotne implikacije u usporedbi s onim što je glavna struja u kojoj dominiraju strah od inflacije i negativne posljedice ekonomskog rata s Washingtonom.Ekspanzivna politika Europske središnje banke bi doista mogla biti rješenje za sukob između Sjedinjenih Država i Njemačke i obilježiti novi smjer Europe.

Naravno, Berlin sigurno nije oduševljen ovom perspektivom, kao što su to Talijani, čak i dio Francuza, koji se također bore s velikim nacionalnim dugom, koji trenutno iznosi 102,23% BDP-a. S druge strane, neke zemlje pozdravljaju odluku Draghija, Rim posebno, jer u njoj vide poticaj za svoja posrnula gospodarstva.

Le Figaro 

Suficit
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mateja
4 godine prije

Indija bo dala davčne olajšave podjetjem, ki bodo prišla iz Kitajske. Indijo bodo razvili, toda Indijci ne bodo dovolili da bi ZDA počele neumnosti. Ko bo Indija na mestu svetovnega terorista nadomestila ZDA bo Indija razrezala ZDA na več držav kot so razdelili nacistično Nemčijo. ZDA je nova Nacistična Nemčija in tako bo tudi končala. Zaradi genocida nad Indijanci je Indija tisti, ki bo uničil ZDA in jo razdelil na več delov. India is considering offering financial incentives to lure companies that could move from China due to the ongoing trade conflict with the United States. An unnamed source told Bloomberg that financial incentives such as preferential tax rates and tax holidays are among the measures being considered. According to an Indian Trade Ministry document seen by the media, industries identified for incentives include electronics, consumer appliances, electric vehicles, footwear, and toys. ALSO ON RT.COM India’s dynamic economy set to… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Bedastoća iz navijačke kuhinje.
Sukob SAD i Njemačke, kao frontmena EU leži u sasvim drugim razlozima i nikakve mjere Europske središnje banke tu nisu rješenje.
Onome tko misli da je ”veći uvoz iz Sjedinjenih Država i time smanjenje trgovinskog viška”………. rješenje za osvježenje, treba dati vritnjak i zabraniti mu plakati.

samo tako
4 godine prije

Veči uvoz is SAD-a…. čega ?

Moreno
4 godine prije

Nije to nikakvi rat, FED i ECB su u dosluhu ka i sve ostale centralne banke u svitu . . .

Lucija
4 godine prije

” …njemačka ekonomska politika nije mogla materijalizirati bez pomoći valute, eura, stoga njemačka ekonomija tvrdi da je podcijenjen, za razliku od drugih država koje pripadaju Europskoj uniji.”
E, ovo je glavni razlog koji je govorio protiv uvođenja eura…
Ne možeš imati zajedničku valutu, a sve drugo različito…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.