Moskva je razotkrila ukrajinsku zavjeru za otmicu ruskih ratnih aviona

Ruski Su-34
11 komentara

Ruski obavještajci su tvrdili da su osujetili sofisticiranu zavjeru ukrajinskih špijuna da otmu nekoliko vojnih aviona. Zvaničnik bezbjednosti i pilot, za koje se navodi da su bili na meti kijevskih agenata, podijelili su detalje operacije s RT-om.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) je senzacionalno dodala da je vodeća osoba iz istraživačke organizacije Bellingcat koju finansira američka vlada – koja se predstavlja kao novinarska grupa – također bila uključena u šemu, za koju vjeruje da je “nadzirala obavještajne agencije NATO-a.” FSB je posebno uperio prst u britanske operativce.

Objašnjava se da su ruskim pilotima obećani pasoši zemalja članica EU i značajne novčane nagrade kako bi učestvovali u zavjeri.

Na početku sukoba koji je u toku, Ukrajinci su sastavili listu ruskog vojnog hardvera, koristeći javno dostupne informacije. Obećali su novčane nagrade za potencijalne prebjege koji su uspjeli da ponesu opremu sa sobom. Što je oružje bilo složenije, to su obećane nagrade bile bolje, jer su ratni avioni, helikopteri i tenkovi donosili najveću isplatu do milion dolara.

Kada je javni poziv za prebjege propao, ukrajinska služba sigurnosti je direktno ciljala pojedine ruske vojnike – posebno pilote. Oni su očigledno ušli u trag i identifikovali avijatičare putem digitalnog traga koji su ostavili na mreži, rekla je novinarki RT Marije Finošina operativac ruske službe bezbednosti (FSB). Čini se da je Kijev posebno zainteresovan za ruske borbene bombardere Su-34 i strateške avione Tu-22M3, navodi izvor.

Pilot Su-34 koji je bio na meti zavjere rekao je za RT da je u početku nije bio voljan da razgovara sa ukrajinskim špijunima, verujući da je obećanje od milion dolara za krađu ratnih aviona i prebjeg u Kijev šalu. Nakon što je shvatio da su njegovi sagovornici ozbiljni o pitanju tog prijedloga, dojavio je ruskoj obavještajnoj službi, koja je potom pratila naknadne razgovore.

“Naravno, u početku sam to shvatio kao šalu, ali nakon perioda razgovora postalo je jasno da imam posla s predstavnicima ukrajinske obavještajne službe i njihovim zapadnim partnerima”, rekao je pilot. “Takođe, trebalo je da dobijem pasoše evropskih država i obećan mi je udoban život u inostranstvu.”

 

Kijevski obavještajni operativci su očito vjerovali da su ruski piloti koje su kontaktirali spremni počiniti izdaju i otmu vlastite ratne avione, povezujući ih s ukrajinskim pilotom kako bi razgovarali o tehničkim detaljima.

“Oni su toliko vjerovali u mogućnost organiziranja otmice da su nam otkrili raspored svojih odbrambenih sistema, visinske karte i mnogo drugih korisnih informacija”, rekao je ruski zrakoplovac i dodao da su korištene informacije dobijene od Ukrajinaca. tokom vojne operacije.

Kako bi dokazali da su piloti zaista uspjeli da izvedu otmicu i da su imali pristup određenim ratnim avionima, ukrajinski obavještajci su od njih tražili video dokaz. Piloti su bili plaćeni između 4.000 i 7.000 dolara po video snimku, koji je pokazivao kako ulaze u avione dok drže komade papira sa određenim brojevima.

Budući da je većina finansijskih transakcija između Rusije i stranih zemalja bila strogo ograničena pod zapadnim sankcijama, piloti su trebali biti plaćeni u gotovini putem razrađene mreže kurira. FSB kaže da je uhapsio muškarca koji je navodno angažovao kurire da dostave novac, a osumnjičeni je napravio prilično neočekivano otkriće.

Posrednik je tvrdio da je primao naređenja direktno od Christo Grozeva, bugarskog ‘glavnog istražitelja za Rusiju’ u Bellingcat-u, kontroverznoj organizaciji koju finansira zapadna država i koja je ranije u julu označena kao nepoželjna” u Rusiji. Moskva je više puta dovodila u pitanje nezavisnost istražne grupe, navodeći njene bliske veze sa obavještajnim agencijama.

“Grozev… nije mi zapravo ništa objasnio, samo mi je rekao ime kurira koji će novac dostaviti vozom” , tvrdi osumnjičeni.

Navodna umiješanost Grozeva nije jedina sugestija zapadnog utjecaja u otmici aviona. Tokom pregovora sa pilotima, ukrajinski obaveštajci su uspeli da nabave dva legitimna pasoša EU – jedan slovački i jedan rumunski – za supruge pilota, kao garanciju za potencijalne ‘prebege’.

Napuštanje Rusije sa takvim dokumentima bi odmah pretvorilo porodice pilota u „taoce” ukrajinskih obaveštajnih službi, rekao je operativac FSB za RT, jer su „metode ucene, pretnje i pritiska na rođake” za njih odavno standardna praksa.

“Očigledno je da je sama operacija izvedena uz podršku zapadnih i prije svega britanskih obavještajnih službi. O umešanosti Grozeva i MI6 znamo ne samo iz ovih izjava”  , dodao je on, tvrdeći da je ukrajinska obaveštajna služba nedavno „prestala da krije” svoje veze sa stranim špijunima.

Zaplet je također opisao još mračniji element, budući da su potencijalni prebjegi trebali nekako izaći na kraj sa svojim kolegama članovima posade, otkriveno je. Dok Su-34 ima dva člana posade, Tu-22M3 ima četiri.

Ukrajinski obavještajci su navodno sugerirali da ruski piloti trebaju drogirati svoje drugove klofelinom (klonidinom), lijekom koji se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska i drugih bolesti. U visokim dozama, međutim, ima snažno sedativno djelovanje, što drogu čini ‘popularnom’ među kriminalcima koji žele da nokautiraju svoje žrtve kako bi ih opljačkali. Veoma visoke doze takođe mogu biti smrtonosne.

Budući da u Rusiji nije lako doći do lijeka, kaže se da su ukrajinski obavještajci dogovorili mrtvo ispuštanje te supstance. FSB kaže da je kasnije pronašao zalihu proizvoda.

„Kao pilot, od mene je zatraženo da nokautiram svog kopilota, a šta će biti s njim nakon toga nije jasno – čak ni da li će ostati u životu“, rekao je ruski vojnik.

Prema informacijama FSB-a, ukrajinska strana je insistirala da će izdani članovi posade biti sigurni i kasnije razmijenjeni kao zarobljenici. Ruski pilot je, međutim, izrazio jaku sumnju u to.

FSBrusijaukrajinazavjera
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bane
1 godina prije

Zasto mi je ovo poznato. Operation Diamond.
Smejurija.

tihobl
1 godina prije

Sad jedna zanimljivost – znate li zasto zele da se docepaju Su-24, stare kante koja je za otpis?
Dok je zapad razvijao pametne rakete od 100.000$ pa navise, rusi su razvili automatskog nisandziju od 5.000$. Unesu se koordinate mete, pilotovo je samo da vozi na zadatoj visini i pravcu, a racunar sve izracuna i u pravom momentu ispusti klasicnu bombu iz WWII od nekoliko stotina dolara. Dok pametne rakete imaju odstupanje do metra, ruske bombe imaju odstupanje do 10m ali to je nebitno kod krmace od 500 kg koja pravi jamu od 3 metra.
Americki nisan eksplodira sa svakom raketom, a ruski traje dok i avion. Efekat je isti, ali razlika je u cijeni 20-30 puta.

Ameri su pokusali da naprave slicnu stvar, ali im ne ide, pa zato nude pare ruskom pilotu koji im ukrade Su-24 koji je trebao biti otpisan iz naoruzanja jos prije 5 godina.

Max
1 godina prije

Zaista diletanski pokušaj il lažnjak.

Jere
1 godina prije

Englezi nudili Eure a pilot trazio u Rubljima I nista od biznisa.

Jomla
1 godina prije

To je angloamerički pokušaj, ukrajinci su samo uperativno umješani.

andrek
1 godina prije

Odličan scenarij za Hollywoodski film.

Skyteh
1 godina prije

Ukrajinci… Lopovi bili, lopovi ostali. Samo ne mogu si oni zamisliti da nisu svi lopine kao oni i zapad.

nessy
1 godina prije

Nije stvar u dobijenom avionu, poanta je u propagandnoj vrijednosti. Tesko da im ovakva glupa ‘sting’ operacija moze uspjeti, pogotovo jer se zna sto ceka (s punim pravom) Ruske izdajnike. Misli li netko da je OK cijeli zivot raditi za drzavu, nije vazno koju, i to u najvisim esalonima, a onda, malo okrenuti kabanicu, i prijeci neprijatelju? Za tako nesto postoje sankcije, i to kod svih drzava svijeta, tako mora biti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI