Na izborima u Latviji “Proruska” Suglasnost i “populisti” pomeli vladajuće liberale

latvija
13 komentara

Prema preliminarnim podacima, nakon sažetka prebrojanih 1049 od 1078 biračkih mjesta, 19,97% birača na općim izborima za Sejm Latvije je glasalo za Socijaldemokratsku stranku Suglasnost ili “Saskaņa”, koju smatraju “proruskom” strankom gradonačelnika Rige Nilsa Ušakovsa. Time je ova stranka osvojila najveći broj mjesta u parlamentu zemlje, ali nedovoljno za formiranje vlade.

Druga i treća su takozvane “populističke” stranke, KPV LV i “Novi konzervativci”, od kojih je prva osvojila 14%, a druga 13,58% glasova.

Proeuropski liberalni savez “FOR/Razvoj” je osvojio 11,99% glasova, Nacionalni savez “Sve za Latviju!” – “Za domovinu i slobodu / DNNL” je dobio 11,03% i Zajednica zelenih i seljaka 9,96%, Novo jedinstvo 6,66%.

Ove tri političke frakcije su do sada činile vladajuću koaliciju premijer Marisa Kucinskisa i sada su zajedno dobile oko 27 posto glasova, gotovo pola manje nego na prošlim izborima.

Ostale stranke nisu prešle izborni prag od 5%

U ovom slučaju bi izuzetno popularna stranka gradonačelnika Rige, “proruska” Socijaldemokratska stranka Suglasnost, kao pobjednik na izborima u Latviji mogla formirati vladu s takozvanim “populistima”, prenose agencije.

Ranije su sve stranke u zemlji bile složne u stvaranju koalicija svih oblika, samo kako Suglasnost ne bi mogla formirati vladu. No, sada postoji mogućnost da se “proruska” Suglasnost, ili “Saskaņa”, na latvijskom, ujedini s “populistima” i po prvi put formiraju vladu koja neće imati rusofobni karakter.

Konačno, ove podijele su uvijek bile pogubne za zemlju od 2,2 milijuna stanovnika u kojoj četvrtina pripada takozvanom “ruskom govornom području” ili zajednici etničkih Rusa.

“Bez Suglasnosti nije moguće stvoriti funkcionalnu i stabilnu koaliciju”, izjavio je za agenciju Leta Nils Ušakovs, predsjednik stranke i gradonačelnik glavnog grada Rige.

Odlazeća vladajuća koalicija premijera Marisa Kučinskisa sastoji se od Saveza zelenih i seljaka, Nacionalne udruge i Jedinstvene stranke.

U Latviji su ljudi nezadovoljni načinom kako se sadašnja tijela bore protiv korupcije i pranja novca, što su bile dvije ključne teme tijekom izborne kampanje.

Latvija je članica Europske unije i NATO pakta, a vojni kontingent saveza u zemlji ima više od tisuću ljudi.

Suglasnost podržava održavanje članstva zemlje u oba saveza, ali također traži jačanje gospodarskih veza s Rusijom.

Stvaranje nove vladajuće koalicije može potrajati nekoliko tjedana.

Da ponovimo, na jučerašnjim izborima za Sejm Latvije rezultati su sljedeći:

– Proruska “Suglasnost” dobila je većinu glasova tijekom parlamentarnih izbora u Latviji i osvojio 20% glasova;

– Proeurospki liberalni savez “FOR/Razvoj” je dobio 12%.

– Populističke stranke KPV LV i “Novi konzervativci”, od kojih je prva osvojila 14%, a druga 13,58%, su dobile 27% obje;

– Nacionalni savez je dobio 11%;

– Zajednica zelenih i seljaka 9,96%;

– Novo jedinstvo 6,66%.

Sada je stranka za koju je glasalo rusko govorno stanovništvo može formirati koaliciju zajedno s populističkim snagama.

Naime, prema ranijim procjenama, a rezultati izbora se kasnije nisu mijenjali, “proruska” Suglasnost, ili “Saskaņa”, će dobiti 24 od ukupno 100 mjesta u Sejmu Latvije. “Novi konzervativci” 16 mjesta, a KPV LV 15 zastupničkih mjesta. Ako se pregovori s dvije populističke stranke budu odvijali bez napetosti i nesuglasica, ovaj boj zastupnika je više nego dovoljan za formiranje vladajuće većine.

Izbori Latvija 2018
FOTO – Rezultati izbora nakon prebrojanih 1057 od 1078 biračkih mjesta
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DAWOR
5 godine prije

LIJEPA VIJEST !!!!!!!!!!

preseren3
5 godine prije

Nije baš, “pomjeli” sa 20 %.
Ali ide u pravom smjeru…
Puno glupih glava trebi osavijestiti , prije.

Ivo
5 godine prije

Slijedi otkriće o umiješanosti Rusije u hakiranje izbora i ponovno prebrojavanje glasova, na kojem nacističke stranke uvjerljivo pobjeđuju.

Koča Popović
5 godine prije

Već su dužnosnici SAD-a izjavili kako treba pojačati prisustvo NATO snaga u zemlji. Sad kreću u akciju agenti koji će ometati pregovore o formiranju parlamentarne većine. Želim puno sreće i hrabrosti Nilsu Ušakovsu I Suglasnosti u procesu formiranja vlade.

Fatih
5 godine prije

CUO SAM DA JE BOSANSKI UTICAJ NA IZBORE BIO VEOMA AGRESIVAN…..

Adriana
5 godine prije

Tko god dobio mandat za sastavljanje vlade (poglavito “proruske” stranke), treba povećati, izrazito povećati, izdvajanje za vojsku, pozvati dodatne postrojbe iz Hrvatistana (NATO) i naći kakovu “pricidnicu” za laktanje i kreveljenje, a bogme i naslikavanje po ogradama bitnih metropola. Uspjeh i puštanje na miru, zajamčeno. Uputno je naručiti i veću količinu polovnog naoružanja te se po n+1 put zakleti na zapadne i EUro vrijednosti, te isplaziti jezik prema istoku, ako nije previše zima.

barba tonći
5 godine prije

He,he, ma vidi putinofila što su se rastopili. Nego znate li da vam kod njega ne bi prošle parade koliko ih vi god kitili antifašizmom. Dobili bi svi pendrekom po onome mistu po kojem i inače volite dobivat. ŽIVIJA DRUG PUTIN ! A ukinija bi vam i mecenu Sorosa. ŽIVIJA DRUG PUTIN !

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Stvarno ner mogu da vjerujem! Pricate tamo o nekakvim izborima koji apsolutno nemaju nikakve dodirne tacke sa Balkanom dok pojedini gosti na ovom portalu bale na hvalospjeve iste. Pisete o tamo nekakvim referendumima u Makedoniji,a danas u Bosni i Hercegovini izbori koji odlucuju bukvalno sudbinu svih nas. Admine,imate li imalo sluha ili cemo samo citati o tamo nekakvoj Kini,Ukrajini,Makedoniji i Rusiji. Budite malo objektivniji,jer stvarno Vas cijenim. Pozdrav!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.