Na obljetnicu ”Ilovajskog kotla” se otkriva da su Donbasu ratovali američki vojnici

Novi sukobi u Ukrajini
17 komentara

Na treću obljetnicu bitke za Ilovajsk u Donbasu, gdje su ukrajinska vojska i dragovoljačke nacionalističke bojne pretrpjeli jedan od najvećih poraza u ratu protiv milicija Donjecka i Luganska, jedan od sudionika operacije je dao izjavu za medije u kojoj otkriva neke detalje, kao i da su u napadu sudjelovali američki vojnici.

Sudionik bitke za Ilovajsk, član bojne desnog sektora ”Donbas”, Igor Bajrak, na konferenciji za novinare u Kijevu je otkrio senzacionalne pojedinosti o takozvanom ”Ilovajskom kotlu”.

Za početak Bajrak priznaje kako su za vrijeme rata 2014. i 2015. prvi u gradove Donbasa ulazili nacionalisti dragovoljačkih bojni, koji su zauzimali civilne ciljeve, prije svega škole, vrtiće i bolnice, a onda su ta područja predavali profesionalnim vojnicima ukrajinske vojske. Tako je bilo i u Ilovajsku, ali je onda sve krenulo po zlu za ukrajinsku stranu.

”Kada smo ušli u Ilovajsk, odmah smo zauzeli. Također smo držali skladište i prostor između dva mosta u Ilovajsku. Ključna uzvisina je bila u našim rukama. Sljedećeg dana je došla naredba da zauzmemo nove ključne pozicije i da će nas zamijeniti ukrajinski oružane snage. No, ukrajinska vojska nije došla”, rekao je Igor Bajrak.

Zatim je rekao da su se na oputu izvan grada dogovorili s milicijama da im se omogući izvlačenje iz kotla, ali pod posebnim uvjetima, bez vojne tehnike, opreme i oružja. Prema riječima Igora Bajrak, vodstvo u Kijevu ih je svjesno gurnulo pred ”cijevi ruskih pušaka”.

U vrijeme povlačenja, 29. kolovoza, kad smo došli u Mnogopolje, prva stvar koja me iznenadila je bila postrojavanje kolona. Bile su dvije. Dragovoljačke jedinice su bile u jednoj koloni, a ukrajinska vojska u drugoj, na suprotnoj strani od nas. Meni je izgledalo kao da su Rusima omogućili da teškom vojnom opremom pucaju na vozila s dragovoljcima nacionalističkih bojni. Iako sam profesionalni vojnik, pao sam u lagani šok. Nisam to nikome rekao, ali to je nešto vrlo zanimljivo”, priznao je bivši sudionik pakla za ukrajinske snage u Ilovajsku.

Igor Bajrak je neočekivano otkrio da su u sastavu njegove bojne bili i američki vojnici, od kojih su neki tijekom proboja iz kotla ubijeni.

”Otišli smo na južnu stranu, prema ruskoj granici, u zonu oko 30 kilometara, umjesto da smo se okrenuli i išli prema Ilovajsku i Donjecku. S grupom koju smo imali, mogli smo stvoriti koncentraciju trupa za proboj u tom sektoru, čak i bez artiljerije. Kod nas je bio Amerikanac, Franco, koji je poginuo. To je bio trenutak kada su nas zasuli vatrom iz sustava ”Grad”. Franco, kao američki vojnik, prema taktikama koje je poznavao, pitao je: ”Evacuation! Evacuation! Helicopter?!” Rekli smo mu da naša vojska ne radi takve stvari”, rekao je Bajrak.

Na konferenciji je bio bivši militant bojne ”Donbas” rekao kako Kijev planira dovršiti rat na istoku zemlje.

”Mi ćemo im pritiskom odvajati 100 do 200 metara fronta svakog dana. Dakle, prije ili kasnije, mi ćemo ući u Donbas. Tada ćemo u dva mjeseca očistiti sve”, rekao je Barjak.

Prema njegovim riječima, stvaranje koncentracijskih logora za ”filtraciju” uopće nije problem, jer međunarodna zajednica podržava Kijev i neonaciste neće kritizirati za masakr civila iz ideoloških razloga.

VIDEO – Izjava Igora Barjaka

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
segfault
6 godine prije

Franco je dobrovoljac, a ne američki vojnik,
čak se pojavio na Vice News reportažama.
.
Za slijedeći članak istražiti kako je ruska oklopna brigada zatvorila Ilovajski kotao probojem kroz Stepanovku.
L.P.

X3M
6 godine prije

Gurat ce ih 100-200 m po danu, izgubit par vojnika … dok ovi s drugs strane ne popiz…de I izguraju ih natrag na pocetak u jednom danu…

Proleter
6 godine prije

nacistiski sljam moze samo sanjati okupaciju donbasa , nista od toga , puske u soske i razlaz , isto kao i u siriji , igra je zavrsena game over , njet njet njet 🙂

17 novembar
6 godine prije

govorio je dejan beric o stranim placenicima kod bitke za aerodrom nasli leseve crnaca amerikanaca snimili ali nisu komandiri dozvolili da se objavljuje iz kog razloga . govorio je i o pocetku rata da su mogli ukrajinci zauzeti za pet dana . brigade su bile spremne ali nisu isli naprijed zasto sve je to igra veliki da sto vise ljudi izgine uniste ekonomiju da lakse porobe drzavu. zivim u sarajevu ista se stvar dogodila tenkovi su bili spremni u gradu nije bilo ni pet zolja jna nije krenula nego u gradsku zonu salju dva tenka i deset vojnika sto je cisto samoubistvo isto rade ukrajinci sve je ovo prljava igra cim se jedna strana ukopa rat ce trajati dugo. zao mi je heroja novorusije i pogibije komandira mnogi su u lugansku optuzivali da iza ubistava stoji igor plotnicki peta kolona odradjuje svoje

Brainstorm
6 godine prije

clanak ne dokazuje mnogo o amerikancima ali nesto drugo je zanimljivo:
“Dragovoljačke jedinice su bile u jednoj koloni, a ukrajinska vojska u drugoj … Rusi teškom vojnom opremom pucaju na vozila s dragovoljcima nacionalističkih bojni”.
radi se o izdaji. ukrajinske vojne i politicke strukture su duboko premrezene proruskim kadrovima.
ideja je ista kao i sa isilom. namamiti ih na jednu gomilu pa pobiti.
amerika je uvucena u zamku u ukrajini pa ne bi cudilo ni da kalibar poput porosenka radi za ruse. cokoladu mu nisu zabranili u rusiji. gruzijca su makli jer je prestala potreba za daljnjom klaunizacijom proamericke politike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.