Na sastanku u Moskvi “nova stara vlada” Venezuele dobila punu podršku Rusije

Maduro Putin
16 komentara

Rusija i Venezuela planiraju potpisati važne sporazume o strateškim pitanjima, izjavio je uoči susreta u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom predsjednik Venezuele Nicolás Maduro.

Predsjednik Venezuele je jučer u glavnom gradu Rusije održao bilateralni sastanak s Vladimirom Putinom, a kasnije su im se u radnom sastanku pridružile proširene delegacije vlada dviju zemalja. Nicolás Maduro je sastanak s ruskim kolegom nazvao “značajnim i vrlo uspješnim”.

“Nakon uspješnog prvog susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom prošli smo ulicama Moskve. Već sutra je naš program nastavak borbe za Venezuelu u multipolarnom svijetu, uz potpisivanje važnih sporazuma o suradnji u sektorima obrane, financija, naftnom sektoru, trgovini i ostalima”, napisao je Nicolás Maduro na svom Twitteru.

Predsjednik i visoko izaslanstvo Venezuele su istaknuli potporu iz Moskve Caracasu u provedbi Plana za gospodarski oporavak, rast i prosperitet, koji se sastoji od sporazuma o cijenama, povećanju plaća, redenominaciji domaće valute i ostalih aktivnosti u financijskom području u kojem Venezueli pomaže posebni ekspertni tim Rusije.

Potpredsjednica Venezuele, Delcy Rodríguez, navela je popis strateških odnosa između Rusije i Venezuele i rekla da će dvije zemlje nastaviti suradnju na temelju multilateralizma i prema stvaranju multipolarnog svijeta.

Predsjednik Venezuele je u Rusiju doputovao u ponedjeljak navečer, kako bi ojačao veze s jedan od njegovih najbližih saveznika i zatražio nova ulaganja u Venezuelu, ali i da pokuša proširiti svoje partnerstvo s drugim zemljama, uključujući Kinu i Tursku, kako bi lakše zaobišao američke sankcije.

Ovaj pristup je uvelike uznemirio Washington, koji se boji sve većeg utjecaja Rusije u Latinskoj Americi. Sjedinjene Države su priopćile “kako će tražiti od svih euroazijskih zemalja da smanje svoju potporu Venezueli”, što će u slučaju zemalja Azije biti prilično teška zadaća.

Posjet venezuelanskog predsjednika Rusiji je komentirao i kolumbijski list El Espectador, koji navodi kako je Nicolas Maduro potvrdio potpisivanje sporazuma u suradnji s ruskom stranom u sektoru financija, nafte i obrane.

Nešto više od mjesec dana prije početka drugog predsjedničkog mandata, nakon što su ponovno izabran, iako te rezultate nisu priznale Sjedinjene Države, Europska unija i više od dvanaest zemalja Latinske Amerike, Nicolás Maduro pokušava dobiti podršku svojih saveznika. El Espectador piša kako je maduro, nakon što je ojačao svoj savez s Turskom, otputovao za Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio potporu svom venezuelanskom kolegi, koji je stigao u Rusiju kako bi razgovarao o uvjetima za eventualnu financijsku pomoć Venezueli koja prolazi kroz akutnu društvenu i ekonomsku krizu, piše kolumbijski list.

“Podržavamo sve napore za postizanje društvenog mira i sve akcije za poboljšanje odnosa s oporbom. Naravno, osuđujemo sve akcije jasne terorističke prirode i sve pokušaje da se silom sruši Madurova vlast”, rekao je Putin tijekom sastanka s predsjednikom Venezuele u svojoj rezidenciji u blizini Moskve u Novom Ogarjovu.

Nakon sastanka s Putinom je Maduro najavio postizanje sporazuma u području financija, nafte, vojne suradnje, trgovine i mnogih drugih, koje dvije zemlje ispunjavaju konkretnim sadržajem, a danas su je rasporedu bilo potpisivanje brojnih ugovora.

VIDEO – Kratka izjava podrške Vladimira Putina Maduru i odgovor predsjednika Venezuele

Podsjetimo, predsjednički izbori u Venezueli su održani u svibnju ove godine i na njima je novi šestogodišnji mandat osvojio aktualni predsjednik Nicolás Maduro. Legitimitet izbora ne priznaju SAD, EU i više od dvanaest zemalja Latinske Amerike.

Oporba je bojkotirala izbore, iako je imala pravo predstaviti svoje kandidate. Na kraju su u predsjedničkoj utrci sudjelovali Nicolás Maduro, Henri Falcón iz Progresivne stranke i neovisni kandidat Javier Bertucci. Maduro je pobijedio na izborima sa 67,8% osvojenih glasova, a za njega je glasalo 6,24 milijuna birača. Henri Falcón je dobio skoro 2 milijuna glasova, a Javier Bertucci nešto manje od milijun. Izlaznost na izbore je bila 46,0%.

Europska unija, Skupina iz Lime, Australija i SAD su odbili priznati legitimitet izbornog procesa. Međutim, zemlje kao što su Kina, Rusija Turska, Kuba, Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, Nikaragva, Alžir, Bjelorusija i druge su priznale pobjedu Madura i surađuju s njegovom novom upravom, koja vjeruje kako će u ovom mandatu, uz pomoć saveznika, uspjeti izvući zemlju iz krize.

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
5 godine prije

Ja im želim sve najbolje. Žalosno je kako se zbog pohlepe multinacionalnih kompanija cijela jedna država gura u bijedu. Kada vidim kako se jedan mali MOL odnosi prema hrvatskoj onda se putam kakve poluge imaju one najveće naftne kompanije i koga sve kupuju.

spartak
5 godine prije

Neka Venezuelanci odu u Havanu i uče kako se jedan narod hrabro i sa samoodricanjem bori protiv banksterske mafije. Sloboda je sveta i važnije od posjedovanja stvari od kojih 75% uopće nisu potrebni u životu

Laki Topalović
5 godine prije

Nisam ni znao za izbore. Skroz prešućeno. Dakle sad Maduro ima mandat do 2018. plus 6 = kraj , sredina 2024. Odlično. Taman dovoljno vremena, iako bi tajne službe trebale malo bolje raditi na uklanjanju kvislinga. Dosljedno se držati “demokratskih standarda” nije baš preporučljivo. Nekada je povijesna nužnost okrutna, ali je nužna, kao što sama riječ kaže.Zbog ostalih 32 milijuna ljudi.

bbbb
5 godine prije

Madura i Veneculeu zadržati po svaku cijenu, strateška toćka plus nafta……………

giordano bruno
5 godine prije

Venecuela raspolaže najvećim rezervama nafte na svetu.
Procenjuje se da se u južnoameričkom tlu krije 300 milijardi barela nafte.
Venecuela spada i u zemlje sa najvećim rezervama gasa.
Prema tom kriterijumu, zauzima osmo mesto na svetu.

I pored toga narod tesko zivi, jer se USA predator nadvila na ceo kontinent. Juzna Amerika ima potencijal kao kontinent da bude znacajan konkurent vodecim drzavama sveta.

Ko pruza ruku pomoci, pruza Rusija.

DAWOR
5 godine prije

Puno sreće i zdravlja,poštovana gospodo,i privatno i profesionalno….također i gospodi Lukašenku iz Bjelorusije,Al-Assadu iz Sirije,Rohaniju iz Irana i Moralesu iz Bolivije……

Ivo
5 godine prije

Nabavka S-300, BUK M-2 i Su-30 bila je najbolja investicija koju je rukovodstvo Venezuele ikad napravilo. Bez toga bi bili odavno pojedeni od strane predatorskih liberalnih demonkrata iz usa. Ovako manijacima iz washingtona preostaje samo da reže na njih i udaraju im sankcije, koje se ipak mogu preživjeti.

Venezuela je zbog svoje geografske pozicije najviše izložena američkim sankcijama, mnogo više od azijskih i europskih zemalja koje su ipak međusobno kopneno povezane. No uprkos tome, i dalje uspijevaju odolijevati stalnim subverzijama.

Normalno, dežurna portalska liberalna trolčina odmah bi napomenula kako je za sve kriv socijalistički sustav koji je na snazi u Venezueli i kako to sve nema veze sa amerima, no u eri interneta takve gluposti se više teško mogu prodavati bilo kome.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Gospon Maduro i nezaboravi da se pricuvas da te ne otruju kao sto su otrovali tvog prethodnika velikoga ljudeskaru Hugo Caveza.

miki iz USA
5 godine prije

Pomalo mi je zao predsjednika Putina koji mora u zadnje vreme slusati svakojake molbe i vapeja od drugih drzavnika
koji izgledom podsecaju na prave grmalje kao Vucic,Dodig pa sad ovaj juznoamericki siromah , svi zajedno imaju 1 TONU, da sam ja Putin nebih ih izasao u susret. sramota sto mora sve to trpiti, ne bi proslo pored Staljina sigurno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.