Najava novih “ubojitih američkih sankcija” i ruska ekonomija u brojkama

Moskva - plava noć
25 komentara

Govoriti o zapadnim sankcijama protiv Rusije, njihovoj učinkovitosti, postaje zamorno. Moskva se čak ne odgovara na prijetnje o uvođenju novih i dosljedno se drži plana restrukturiranja gospodarstva, koji je revidiran 2014. s početkom primjene 2015. Nedavno je na Facebooku objavljena fotografija o veličini Francuske i Rusije, na kojoj je fotoshopom prikazan “div” Emmanuel Macron koji se rukuje s “patuljkom” Vladimirom Putinom, uz pojašnjenje da Francuska, sa 66 milijuna stanovnika, ima nominalni BDP 2670 milijardi dolara, dok ruski, uz populaciju od oko 143  milijuna ljudi iznosi 1007 milijardi dolara.

Vrlo zanimljiva statistika, ali ako govorimo o nominalnom bruto domaćem proizvodu. Ali ako uzmemo BDP uz izračun pariteta kupovne moći (PPP), situacija se već mijenja. Francuska ima BDP/PPP 2835 milijardi, ali Rusija ima 4000 milijardi dolara. Ovaj je izračun vjerodostojniji. Naime, ovaj izračun ekonomisti smatraju točnijim pri procjeni nacionalnog tržišta, jer PPP uzima u obzir relativni trošak lokalnih dobara, usluga i stopu inflacije zemlje, umjesto korištenja međunarodnih tržišnih tečajeva koji mogu narušiti realne razlike u dohotku po stanovniku. Ipak je ograničen pri mjerenju financijskih tokova između zemalja i usporedbom kvalitete istih proizvoda među zemljama.

PPP se često koristi za procjenu pragova globalnog siromaštva, a koriste ga i Ujedinjeni narodi pri izradi indeksa ljudskog razvoja. Ove ankete kao što je Međunarodni program usporedbe uključuju i trgovačku i netržišnu robu u pokušaju procjene reprezentativne košarice svih dobara. Ukratko, važno je ono što netko u Rusiji, pod pritiskom ovako teških sankcija, sebi može priuštiti, odnosno, koliko je gospodarstvo samodostatno i robusno da može ljudima osigurati sve usluge i davanja u ovim uvjetima.

Zaduženost zemlje, koju također mnogi ekonomisti računaju različitim metodologijama, je neusporediva. Rusija ima neznatan inozemni dug, koji prema metodologiji izračuna nacionalnog duga iznosi 20% BDP-a zemlje. Međutim, to je nacionalni dug, dok inozemni dug Ruske Federacije iznosi 47,3 milijarde dolara.

To je desetina volumena rezervi Središnje banke Rusije ili oko 3% BDP-a. S takvom brojkom, čak i teoretski govoriti mogućnosti propasti gospodarstva je, blago rečeno, čudno.

Francusku smo uzeli za primjer, a mogli smo uzeti i druge razvijene ili manje razvijene zemlje kojima je znanost statistike naklonjena.

Isto tako smo na drugoj strani mogli uzeti Kinu ili Vijetnam, no sad je ispalo tako, ali ne bez razloga.

U očekivanju novih američkih sankcija, koje ruski liberali u svojim poznatim glasilima poput lista Vedomosti, Nove Gazete ili Radija Eho Moskve nazivaju “jako ozbiljnima”, “začaranom spiralom tragedije ” i “kako prije svega toga nije bilo, a sada je sve počelo”, a svi uglas na televiziji tvrde “kako će svi Rusi umrijeti”, egzaktne brojke govore da je riječ kako govorimo o skupini “ekonomskih mudraca” na razini seoske krčme. Zapravo, ove “stručnjake” ne treba kriviti, jer im je to zadaća i upute koje su dobili iz Washingtona, baš kao urednici Radija Sloboda Europa ili Glasa Amerike, kada dobiju vijesti spremne za objavu, bile one istinite ili ne.

Ovaj put, prije stupanja na snagu američkih sankcija koje će pogoditi 80 do 90% ruskog gospodarstva, treba pričati o “neminovnosti bankrota”.

Moj “prijatelj” s društvenih mreža, mladi ruski ekonomist iz Ukrajine, ili Ukrajinac s trajnim prebivalištem u Rusiji, kako hoćete, se zapitao jesu li oni ozbiljni, kada govore takvo što?

“Vi, da! Vi koji naduta lica i s patosom gledate na ove prijetnje – jeste li ozbiljni? Neću o tome raspravljati. Dat ću vam znamenke. Nemilosrdne brojke zbog kojih od vaše sramotne propagande neće ostati kamen na kamenu “, pita Aleksandar Rodžers, porijeklom iz ukrajinskog grada Vinice.

Gore smo naveli čak i najgore pokazatelje u usporedbi s Francuskom. No, to nije bilo ni potrebno. Kao što smo rekli, inozemni dug Ruske Federacije iznosi 47 milijardi dolara. Dakle, nikakav, 3% BDP-a.

Zlato i devizne rezerve u Ruskoj Federaciji, bez američkih dolara, kojih ima jedva 14,9 milijardi, 1. kolovoza 2018. su dosegle vrijednost 458 milijardi dolara, ali u eurima, juanu, rubljama i zlatu.

Dalje, trgovinska bilanca Ruske Federacije je konstantno pozitivna, a ako ostane takve, bilo u kratkom ili čak srednjem roku, nema smisla govoriti o nedostatku novca. Osim toga, bilježi porast i trgovinski suficit Rusije je u travnju bio 28%, dok je u lipnju dosegao 38%.

Pozitivna trgovinska bilanca Rusije u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine je porasla za 42,6%, za 24,3 milijarde dolara,  te ukupno dosegla vrijednost 81,4 milijarde dolara.

Ruski izvoz je u istom razdoblju na godišnjoj razini porastao za 27,3% i iznosio je 177,2 milijarde dolara, ne nužno u američkoj valuti. Uvoz je porastao za 16,6% i vrijednost tog uvoza je bila 95,8 milijardi dolara.

“Ukupna robna razmjena Rusije je povećana za 23,3 posto i vrijedila je 273 milijarde dolara. Zaista, zorna kronika “izoliranje zemlje”, zar ne?”, piše mladi ruski ekonomist s diplomom Fakulteta menadžmenta i informacijske sigurnosti iz Vinica.

Prognoza za rast BDP-a, čak i ako se uzmu u obzir moguće negativne posljedice novih sankcija, i dalje ostaju unutar 1,6 – 2,1%.

Sada državnom proračunu svi imaju pristup i stoji kako je višak konsolidiranog proračuna Ruske Federacije u razdoblju od siječnja do lipnja 2018. iznosio je 1515 milijardi rubalja.

Ukupni prihodi konsolidiranog proračuna su iznosili 16 770 milijardi rubalja, a rashodi 15 256 milijardi rubalja.

Savezni proračun je ispunjen s viškom od 947 milijardi rubalja, uz prihode od 8 626 milijardi rubalja i rashode od 7 679 milijardi rubalja. Višak je iznosio 1,9% BDP-a.

Višak konsolidiranog proračuna regija je u iznosio 508 milijardi rubalja, uz prihode od 5 540 milijardi rubalja i rashode od 5 033 milijarde rubalja.

“Ovdje vidimo podatke o BDP-u, zlatnim rezervama, državnom dugu, trgovinskoj bilanci i državnom proračunu. I ništa nije komplicirano ili tajno. Sve se uzima iz otvorenih izvora, koje stručnjaci i gospoda mogu pronaći i protumačiti, samo kada bi htjeli”, piše Rodžers.

“Moje je pitanje: kako s ovim cijenama i pozitivnom dinamikom u svim parametrima može nastaviti govoriti o „stvarima koje će biti vrlo i kako ćemo uskoro svi umrijeti. Možda bi bilo najbolje da se predamo? Jeste li se trudili, gospodo, da učinite to ili ste stručni propagandisti? Za koga radite?!”, ovim je pitanjem neoliberalnim ekonomistima u Rusiji završio svoj članak njihov mladi rusko-ukrajinski kolega.

Brojke su zaista čudo, a matematika je nemilosrdna, posebno ako govorimo o ovako jednostavnim brojkama koje se ne mogu filozofski interpretirati kao “čašu napola punu ili napola praznu”.

External Debt of Nominal GDP

MinFin.ru / News Front

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Danasnje sankcije koje je objavilo usa ministarstvo financija nisu sankcije vec klasicna pljacka.. Sigurno je da sankcije nemaju nikakvog ucinka pa su okrenuli plocu i krenuli s zapljenom i prijetnjama sa jos vecim pljackama..

opančar
5 godine prije

cionisti na aparatima

Laki Topalović
5 godine prije

Platit će ceh EU, kao u slučaju s Iranom, kad Trumpeta uvede sankcije svima koji posluju s Rusima

Zadranin
5 godine prije

Uf, što su Rusi na koljenima zbog amerokenjskih sankcija.. evo ih svako malo vidim po zadarskim cestama u (uglavnom) azijskim SUV-ima.

Ne vjerujem da će Rusi gladovati, pošto su najveći svjetski izvoznici žitarica (hrane).

I svaki mjesec kupuju FIZIČKO zlato, dok amerokenjski FED uglavnom kupuje nazad svoje papire, ovaj, dolare.

Papirom moš gu*zicu obrisati, ali zlatom nemoš. E tu je VELIKA prednost amerokenjaca.

Pljuc.

Eto ga.

Mercury
5 godine prije

Jedina stvar koje se Rusija mora bojati je cijena nafte što se vidi u ova dva grafa:
https://tradingeconomics.com/russia/gdp
https://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart

Ovakva povezanost je zbilja rijetka. Koga više interesira neka pogleda duži vremenski period za BDP Rusije. Da nije bilo problema s naftom, to bi izgledalo savršeno.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Vanjski dug zemlje od 140 mil stanovnika 47 milijardi.3% BDP-a .Mi nismo ni svjesni u kakvim smo go*v..mi balkanci.

Weteran
5 godine prije

BDP je svašta i ništa!?
Svetom upravlja brutalna sila.
Jedna podmornica (3-5 milijardi dolara) pretvara većinu Vlasnika visoko rangiranog BDP u Atlantidu!

fenix
5 godine prije

Rusija ima visak u proracunu od 1515 miliardi rubalja i to bez zlatnih deviznih rezervi koje iznose oko 458 miliardi dolara opa bato. Ako mi tko moze prevesti u dolare koliko je to 1515 mil rubalja u dolarima hvala unaprijed.

Tkornjaca
5 godine prije

Rekli globalisti SAD bacaj u kantu za smece imamo nove gigante

octopus
5 godine prije

Nakon ovoga što je vjeverici danas priredio Cohen, sumnjam da će sve to završiti na bilo čije dobro…..

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Znaci, sto god naiđe Rusija suvereno brodi i u kojem god pravcu pođe situacija, nabolje ili nagore, Rusija će iz svakog novog testa izađi sve jača i jača. Svaki novi pritisak i prijetnja predstavlja poticaj da Rusija raste eksponencijalno. Zašto se ne zbližimo sa Rusijom i prepišemo te njihove alkemijske ekonomske recepte?
Rusija!

Gordan
5 godine prije

Taj prvi link koji je gore stavljen za Francusku ima podatke i o drugim zemljama, pa i o Rusiji. Zanimljivo je skrolati nize pa vidjeti “dodatne podatke”, i kada su postignuti odredjeni maksimumi i minimumi cega, i kako se odonda krecu stvari, pa onda na temelju toga donositi nekakve zakljucke o tome kome cvijece cvjeta.

Ali mogu se, naravno, zakljucci donositi i na temelju vlastitih zelja i simpatija, sto zahtijeva jos manje napora.

jupiter
5 godine prije

ti si stvarno za drzanje u ledari!!!

Savio
5 godine prije

Dodao bih samo da je podatak od 143 miliona Rusa stari. Danas Rusija ima 146+ miliona stanovnika.
Neko je zaboravio Krim.
Takdje na teritoriji Rusije zivi i nekoliko miliona Ukrajinaca, rusofila, pobjeglih sa istoka Ukrajine, od kojih ce vecina dobiti drzavljanstvo Rusije prije ili kasnije.
Tako da se moze komotno reci da je broj stanovnika RF priblizno 150 miliona trenutno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI