Nakon produljenja antiruskih sankcija zbog Ukrajine, London zbog Skripala traži nove

London po mjesečini
17 komentara

Predstavnici zemalja Europske unije su u srijedu odlučili da će za još šest mjeseci produžiti “crnu listu” osoba i entiteta Ruske Federacije “uključenih u destabilizaciju Ukrajine”.

Trenutno su na tom popisu 154 osobe i 44 entiteta kojima je zabranjeno putovanje u EU i zamrznuta imovina. S crne liste je skinuto ime čelnika Donjecke Narodne Republike, de facto neovisnog entiteta u jugoistočnoj istočnoj Ukrajini, Aleksandra Zaharčenka.

Riječ je uglavnom o ruskim državljanima i tvrtkama.

Formalno produljenje sankcija do sredine ožujka bit će dovršeno idućih dana, rekli su diplomati.

Europska unija je Rusiji nametnula ekonomske sankcije zbog takozvane “aneksije” Krima 2014. i pružanja potpore lokalnim ustaničkim milicijama na istoku Ukrajine koji nisu priznali državni udar proveden u veljači 2014. i oružjem su protjerali ukrajinsku vojsku i policiju s područja bivših ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk, gdje su proglasili neovisnost.

Samo dan poslije, u četvrtak je u Bruxellesu Europska komisija rekla kako sve nove europske sankcije protiv Rusije, zbog navodnog napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala, trebaju donijeti vlade Europske unije.

Europski blok od 28 država članica je obnovio sankcije Rusiji zbog potpore Kremlja milicijama Donbasa,  ali  Austrija i Italija nisu sklone uvođenju novih kaznenih mjera i žele bolje poslovne veze s Moskvom.

London je u četvrtak za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije optužio Vladimira Putina i njegov predsjednički ured.

U srijedu je britanska premijerka Theresa May pred parlamentom rekla da su napad izvela dvojica ruskih časnika vojne obavještajne službe GRU.

Protuteroristička služba Scotlanda Yarda je navodno identificirala počinitelje navodnog napada u Salisburyu i priopćila kako je riječ o dvojici muškaraca, ruskih državljana, koji su se služili imenima  Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Scotland Yard tvrdi kako su njihova imena vjerojatno lažna.

Čak je i ravnatelj protuterorističke službe Scotlanda Yarda Niel Basu rekao kako nema dokaza da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov djelovali po nalogu bilo koga iz državnog vrha, ali da podržava stav premijerke May.

Britanska veleposlanica u Ujedinjenim narodima Karen Pierce je rekla kako će London zbog ovog slučaja tražiti proširenje sankcija protiv Rusije, ali do sada nije otkrio detalje protiv koga bi one bile usmjerene. Velika Britanija je u svojim optužbama dobila potporu Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske i Kanade.

Ruska strana odbija optužbe iznesene bez ikakvih dokaza i na temelju nekoliko fotografija objavljenih u medijima na kojima su dvojica Rusa koji su protiv Skripala navodno proveli kemijski napad u Salisburyu.

“Za nas su nedopustive optužbe na račun ruskih vlasti. Ni najviša vlast Rusije, ni niže rangirani dužnosnici nemaju veze s događajima u Salisburyu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Preporuka Europske komisije da sve nove europske sankcije protiv Rusije, koje bi trebale biti uvedene zbog tvrdnji Londona o izravnoj upletenosti ruskog predsjednika i njegovih najbližih suradnika u navodni kemijski napad na Sergeja i Juliju Skripal, trebaju donijeti vlade zemalja Europske unije je ozbiljan test za neke od europskih prijestolnica koje su ranije iskazale solidarnost s Londonom i protjerale ruske diplomate.  Na primjer, Češka i Njemačka su kasnije potvrdili da posjeduju formulu i da mogu proizvesti otrov koji je navodno korišten prilikom napada na Skripale, ali su svejedno podržali priču britanskih vlasti “kako samo Rusija može proizvesti Novičok” i stoga jedina može biti kriva za navodni napad na Skripale.

Zapravo, od prvog dana Velika Britanija optužuje Moskvu da stoji iza napada u kojem su navodno otrovani Sergej i Julija Skripal, kao i jedan policajac koji im je došao u pomoć. Svi su preživjeli trovanje, a javnosti nikada nisu predočeni nikakvi dokazi da su zaista pretrpjeli napad ovim opasnim bojnim otrovom ili da su bili u lokalnoj bolnici, gdje su se svi oporavili od napada.

Hoće li se o novim europskim sankcijama protiv Rusije, vezanim za slučaj Skripal, raspravljati na razini nacionalnih vlada ili u Europskom vijeću kada se bude donosila odluka o produljenju sankcija zbog “ruskih zlonamjernih aktivnosti u Ukrajini”  trenutno nije poznato.

Svakako će biti zanimljiv stav vlada Austrije, Italije i drugih zemalja koje službeno tvrde da su sankcije kontraproduktivne i kako EU nepotrebno trpi štete, dok s druge strane pri glasanju redoviti dižu ruke za njihovo produljivanje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
5 godine prije

Izgleda da je počelo u Idlibu.

eu kolonija
5 godine prije

bilo bi dobro kada bi ubuduće vijesti iz londona objavljivali pod rubrikom “vijesti iz umobolnice”

ps. mora se narod nekako zaštititi od psihopata I shizofreničara iz londona koji nas svaki dan bombardiraju glupostima

Izbavitelj (Žukov)
5 godine prije

Sankcije trebaju ostati na snazi ne zbog skripala , vec zbog vaznijiih stvari poput rusenja aviona iznad ukrajine , neka gospoda rusi dokazu da nisu oni srusili taj avion , odnosno neka dokazu da je to ucinila ukrajina ili bilo tko sa zapada , na kraju krajeva i ukrajinci i rusi koriste protuzracni sustav buk , kojim je srusen avion , ima li vece gadarije od toga da se rusi civilni avion , ja mislim da nema , to je gore i od terorizma.

Iza_horizonta
5 godine prije

Opasna je igra sa ovim tkz. hemijskim napadima. Prave nekoliko manjih false flag napada na tlu velike Britanije, dizu medijske tenzije, sve u svrsi pravljenja ozbiljnijeg false flag napada sa puno zrtava gdje bi optuzili ruse i cak pokusali da isprovociraju ozbiljan rat. Bolesnici stalno imaju fantaziju da ih rat sa rusima spasava propasti, a u stvarnosti bi to znacilo njihov brz i brutalan nestanak.

Siniša
5 godine prije

Vezano je za Ukrajinu;zanimljivo je sa koje strane dolazi udar na Rusiju,jako podmuklo i ni malo čudo što taj jako prljav i po Pravoslavlje opasan posao trebaju Amerikanac i Kanađanin da odrade. “”Najnovije aktivnosti Carigradskog patrijarha Vartolomeja prete da sruše jedinstvo svetskog pravoslavlja, odgovor Moskovske patrijaršije na njegovu odluku da u Ukrajinu pošalje predstavnike koji će pripremati proces dodele autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi biće saopšten u bliskoj budućnosti, saopštio je Sinod Ruske pravoslavne crkve. Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve © Sputnik / M. Юrčenko Carigradska patrijaršija započinje proces dodele autokefanosti Ukrajinskoj crkvi Kako se navodi, patrijarh Vartolomej navodi lažno tumačenje istorijskih činjenica i oslanja se na sopstvenu punomoć koju on zapravo nema i nikada je nije ni imao. Sinod je takođe upozorio da će celokupna odgovornost za antikanonske aktivnosti pasti upravo na njega, ali i na sva lica u Carigradskoj patrijaršiji koja ga podržavaju. Prethodno je saopšteno da je Carigradska patrijaršija… Čitaj više »

Stipan
5 godine prije

Rusi bi im jednostavno trebali odgovoriti da vise ne racunaju na njihov gas , prosto .

bbbb
5 godine prije

Neće prestati ciogusari dok ne zarate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.