fbpx

Nakon susreta Putina i Erdogana sirijska vojska pokrenula novu kampanju u Idlibu (VIDEO)

sIRIJSKA VOJSKA

Prema terenskim izvorima koji su govorili za agenciju Muraselon News, sirijska vojska, predvođena elitnom divizijom „Tigar“, proteklih sati je protjerala militante terorističkih skupina iz gradova Kuwayn Al-Kabir i Ard Az-Zurzur, kao i s brda Tal Akbar na jugoistoku Idliba.

Napredovanje sirijskih snaga je zabilježeno nakon kratkotrajne ofenzive terorističkih frakcija u smjeru sela Abu Dali u južnom Idlibu, tijekom koje su militanti uspjeli povratiti nadzor nad nekoliko sela u tom području.

Nadalje, jurišne jedinice sirijske vojske zauzele su farme oko džihadističkog uporišta At-Tamanaa i dalje napreduju prema selu i mjestu Um Jalal u smjeru Marat Al-Numana i prometnice m5 koja povezuje gradove Hamu i Aleppo.

Žestoke borbe u ovom dijelu Idliba se vode uz korištenje srednjeg i teškog naoružanja, te masovnih sudjelovanja sirijskih i ruskih zračnih snaga koje su napadale pokrete, položaje i zapovjedne centre terorista širom južnog Idliba.

Znakovito je da se u blizini sukoba nalazi drugo tursko promatračko mjesto, ono sjeverno od Moreka koje se nakon nedavnih postignuća vladinih snaga sada nalazi na teritoriju kojeg kontroliraju sirijske vladine snage. Osim naTpisa u turskim medijima, većeg prosvjeda Ankare protiv najnovije ofenzive Damaska nema, što je bez sumnje posljedica sastanka kojeg su ovog tjedna u Rusiji održali turski predsjednik Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Točan opseg nove ofenzivne operacije sirijske vojske u južnom Idlibu nije poznat, međutim neki analitičari smatraju da bi vladine snage doista mogle napasti Murat Al-Numan i tako osigurati veći dio autoceste M5. Nadolazeći dani i tjedni vjerojatno će pokazati što su se u Rusiji tijekom najnovijih pregovora dogovorili Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdoğan.

VIDEO – Ministarstvo obrane Ruske Federacije: Uništenje opreme militanata u južnom Idlibu

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Uf!
Ovaj pogodak bio je predimenzioniran….
S obzirom na neke prijašnje…. Ali, ne treba u Siriji srušiti sve…. Ljudi morajo sve to ponovo izgraditi….

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Nego što će Vam slika Kurdskih boraca u članku o SAA?

panStje
Gost
panStje
1 godina prije
Reply to  Spock

I mene je to iznenadilo, bas se vidi grb YPG na onom Kalasu…

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Spock

Oko sokolovo.

gost
Gost
gost
1 godina prije
Reply to  Spock

Oni su sljedeći na redu ako ne dođu sebi ……. zaključili su u Moskvi na današnjem sastanku predsjednici Putin i Erdogan.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

jeb*** rat koji je dogovoren….

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

A koji nije?

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Sirija ce se spasiti ali za evropu tu ce biti promjena granica kao svakih 50 godina i na nasu stetu kao i svih jugo republika zapamtite to nema ni jedna bivsa jugo republika saveznike osim.mozda srbija ruse ostali slaveni sluzite svojim kao becki konjusari

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

F. Tastetin, cafe.ba, pravda.rs, topvesti:
” pritisak na Kan Šejkun bio odgovor na plan Turske da uspostavi zajedničku operativnu službu sa Sjedinjenim Državama, na osnovu sporazuma o sigurnoj zoni, potez koji bi promenio ravnotežu u Siriji.”
Radi se o sporazumu od 7.8.
Turci su pokušali poslati i pomoć sa tri konvoja , koji su imali i podršku F -16,- koje su zadržali Suhoji.
Kao što vidimo, svi su svjesni da Turska pokušava dvostruku igru…😊
U međuvremenu, nakon, Putina, Erdo je opet razgovarao s Trumpom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Erdogan igra dvostruko, naravno, ali mislim da će teže prevariti Putina, što ga na kraju gura u prihvaćanje ruskog rješenja

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Putin ”idlibira”Erdu ?

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Lucija

Erdo zna da ga jedino Putin čuva od “demokratske” vjetrometine … 😉🙃

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

U kontekstu Idliba, Hezbollah, kao produžena ruka Irana, nema nekog interesa u toj oblasti. Neki analitičari tvrde da je iz Sirije nedavno povukao oko 80% tamo angažiranih svojih efektiva Osiguran je istočni dio Sirije koji se graniči sa Irakom, pogranični dio sa Libanonom, čime je uspostavljen koridor, koji seže od Irana preko Iraka i Sirije do Libanona. Hezbollah je uspješno obavio svoj zadatak.
Povlačenje snaga je i logično, jer se podizanjem napetosti oko Irana i približavanjem izraelskih izbora, fokus seli prema Libanonu i Gazi. A ako čovjek malo razmisli, razumljivo je da se malo prigodno pripuca. I pomogne Bibiu. Ne bi bilo baš dobro izgubiti najboljeg neprijatelja Bibia.
Mogao bi doći onaj Avigdor Lieberman, a onda će rata biti sigurno…….
P.S.
Ni Iran nije nešto posebno zainteresiran da se ozbiljnije uključi oko Idliba, da ne bi pokvario dobre odnose s Turskom. To se naslućivalo još od susreta u Astani kad su predstavnici Irana dali do znanja da sjeverozapadni dio Sirije nije od njihovog strateškog interesa.
Kako bi se nadomjestio nedostatak Hezbollaha, Asad je već tamo uputio elitne Tigrove brigadnog generala Suheil al-Hasana, Republikansku gardu, a neki izvori tvrde, na intervenciju Rusije, i Četvrtu diviziju koju predvodi Asadov mlađi brat Maher al-Assad.
Rusija će sigurno htjeti da se uspostavi potpuna kontrola nad Latakijom, da se potpuno zaštiti zrakoplovna baza Hmejmim, koja je
sve češće predmet napada dronovima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…nadam se da ne…pola ove frke s Iranom…pona ljam se, ali nadam se da nisu povukli snage Hezbollaha: veterani, poznaju teren, teško zamijeniti…Iran ima dovoljno svojih.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ispričavam se draga damo, ali ne bih više o Iranu……
Da se nečim ne zamjerim Kori……. 🙂

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Ako se Hezbollah uglavnom vratio doma znači da se pojačava šarafanje protiv izraelskih djelovanja. Vrijeme je da i Libanon postavi ozbiljan pzo sustav na svom teritoriju koji će biti povezan (umrežen) sa sirijskom pzo … Bude uskoro ista priča i u Iraku, čini mi se 😉😉 🕊🕊

POVEZANE VIJESTI

Izbornik