Nedjelja 07. 04. 2019.

Vijesti u podne

Sirijska vojska žestoko tuče po Idlibu – Za kampanju se čeka zeleno svjetlo Putina

Jučer je situacija u zoni Idlib bila napeta. Postrojbe 4. divizije sirijske vojske i Republikanske garde su započele su ofenzivu u zapadnom dijelu Alepa, gdje pokušavaju napredovati prema Istraživačkom centru. Pokušavajući zaobići utvrde Hayat Tahrir Al-Shama, vladine snage su ih pokušale zaobići, ali su taj pokušaj militanti zaustavili. Prema izvorima s terena, nakon toga je uslijedilo pregrupiranje vladinih snaga  za ponovni proboj. Podsjetimo da je Istraživački centar jedan od posljednjih objekata u gradu Aleppu koji je još uvijek pod kontrolom terorista. Istodobno su topničke jedinice sirijske vojske zadale ogroman udarac objektima islamista u naselju Khan Al-Assal, Kafr Hamra i Maarat Aghrek. U pokrajini Idlib, artiljerija i zrakoplovstvo SAR-a napale su identificirane ciljeve militanata na području Kafr Nabla, Maarat al-Numaana i Saraqiba.  U pokrajini Hama su teroristi lansirali projektil na jedan kontrolni punkt sirijske vojske i ubili najmanje trojicu vojnika i jednog visokog časnika. Kao odgovor na to, artiljerija vladinih snaga je granatirala položaje terorista na području naselja Kafr Zita. U pozadini eskalacije sukoba u Idlibu će se 8. travnja održati razgovori između predsjednika Rusije i Turske. Vladimir Putin i Tayyip Erdogan razgovarat će o situaciji u Siriji, uključujući kontekst američkih planova za djelomično povlačenje vojnika iz ove zemlje. Putinov  pomoćnik Jurij Ušakov je izjavio novinarima kako će šefovi država također razgovarati o isporuci sustava S-400 Turskoj, izgradnji plinovoda Turski tok i nuklearne elektrane Akkuyu. Čini se da se na tom sastanku može odlučiti sudbina Idliba. Upravo o ishodu ovog sastanka ovisit će vjerojatnost početka aktivne faze sukoba. Zapravo, gotovo sve snage sirijske vojske su sada koncentrirane u blizini zone de-eskalacije Idlib. Nadmoć snaga i sredstava je na strani vladinih postrojbi. Kao što su primijetili vojni stručnjaci, sirijska vojska je spremna provesti konačan udarac militantima i okončati  povijest islamističke pseudo-države u Siriji.

Usprkos kritikama, Haftarova vojska napreduje prema središtu Tripolija

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u petak Libijsku narodnu armiju i generala Khalifu Haftara da prekinu s ofenzivom na tripoli i pozvalo je sve stranke u Libiji na “nastavak dijaloga i ispunjenje svojih obveza za konstruktivno sudjelovanje u političkom procesu Ujedinjenih naroda”. Međutim, na sjednici iza zatvorenih vrata u tom smislu nije usvojena nikakva relevantna rezolucija. U priopćenju se naglašava obveza pridržavanja međunarodnog prava da se zaštite civili i osoblje Ujedinjenih naroda. Vijeće sigurnosti je 6. travnja, nakon hitnog sastanka, izrazilo namjeru da “privede pravdi počinitelje daljnjih sukoba”, ali to nije potvrđeno u Moskvi i Pekingu, već su to riječi predstavnika Njemačke, koja u travnju predsjeda Vijećem sigurnosti. Skupina G7 je pozvala Haftara da prekine ofenzivu ili će se suočiti s “međunarodnom intervencijom”. Afrička unija i Arapska liga također su pozvali na “deeskalaciju, nastavak dijaloga i mirno rješenje”, izjavio je predstavnik Kuvajta u Ujedinjenim narodima Mansour al-Otaibi. Iz same Libije je bilo izvješća da su milicije Tripolija porazile LNA kog Hira i Azizia i zauzele zračnu luku Tripoli. Međutim, Haftarova vojska opovrgava ovu informaciju i objavljuje snimke na kojima se vidi da još uvijek kontrolira međunarodnu zračnu luku južno od grada. Nakon napada na pozicije LNA južno od Tripolija od strane zrakoplovstva vlade iz Tripolija, general Haftar je najavio uvođenje zone zabrane letenja u području sukoba u blizini glavnog grada. Prema posljednjim informacijama se vojska Haftara navodno nalazi 18 kilometara od središta Tripolija.

U Venezueli mitinzi pristaša i protivnika Madura – “Efekt Guaido” se ispuhao

Jučer su počele demonstracije pristaša vlade Venezuele i opozicije. Održavaju se u glavnom gradu zemlje i nekoliko saveznih država. U Caracasu su se pristaše vlade počele okupljati od ranog jutra na više mjesta. Demonstranti nose plakate u znak podrške Maduru i solidarnosti sa zaposlenicima državne kompanije Corpoelec, koji su učinili sve kako bi obnavljali napajanje strujom nakon nedavnih velikih sabotaža koje su dovele do prekida isporuka struje. Opozicija je jučer počela okupljati kolone prosvjednika nešto kasnije, oko 11 sati po lokalnom vremenu. Demonstranti koji podržavaju Guaidóa zahtijevaju da se okonča “uzurpacija vlasti” od strane Madura i planirali su ući u središte kompanije Corpoelec. Prema snimkama i fotografijama objavljenim na Twitteru se vidi da su provladini skupovi puno masovniji, a njemački list Der Erste javlja kako se “efekt Guaidó ispuhao” i iako su građani Venezuele ogorčeni krizom, oporbeni čelnik je nemoćan i nema nikakvu vlast potrebnu za promjene u zemlji.

SAD su šokirane spremnošću Rusije da Turskoj isporuči sustave S-400

Sjedinjene Države su “šokirane” spremnošću Rusije da proda svoje raketne sustave S-400 zemljama članicama NATO pakta. Prema turskim novinama Daily Sabah, to je izjavio visoki američki dužnosnik. Istina, tursko izdanje ne navodi ime sugovornika, što baca sumnju u autentičnost izjave. “Šokantno je da se Rusija ne brine za slanje svoje opreme u zemlju NATO pakta, gdje se može proučavati i gdje ćemo vjerojatno dobiti vrijedne informacije”, izjavio je izvor turskog lista. List navodi da sa stajališta Sjedinjenih Država prodaja modernih ruskih sustava Turskoj može pružiti dodatne mogućnosti američkim snagama. “Ovo je definitivno jedinstvena prilika”, navodi Daily Sabah, citirajući svoj anonimni izvor. Važno je podsjetiti da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je kupnja sustava S-400 iz Rusije profitabilnija od sporazuma o američkim sustavima Patriot. Međutim, izvor turskog lista se slaže s postupcima američke administracije, jer ako prodaja Turskoj S-400 nudi tako “jedinstvene šanse” Amerikancima, zašto se tako gorko opirati sporazumu i gotovo prijetiti Turskoj izbacivanjem iz NATO pakta. Prema ruskim medijima, turske novine u ovom slučaju šire lažne informacije kako bi pokušali omesti dogovor Ankare s Moskvom i usaditi sumnju u opravdanost politike Kremlja koji ovakve sustave prodaje zemlji članici NATO pakta.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IL-2
5 godine prije

Danas su vijesti malo pozitivnijie nego inače…

Adriana
5 godine prije

“Efekt Guaido” se ispuhao. Kod Njemaca možda, na HahaRT nikako.

Adriana
5 godine prije

“Efekt Guaido” se ispuhao.
Kod Njemaca možda, na HahaRT nikako.

Siniša
5 godine prije

USA povukla vojsku iz Libije.

Muppet show
5 godine prije

Reinkarnati Gaddafija pod hitno. Svetac i mucenik. Ubijen kao zvijer od nase zapadne demokracije. Razbijanje Libije je mega sramota EU a. Politicki kriminal i gumeni brodovi puni jadnika prema italiji i eu kao posljedica.

Majk Majers
5 godine prije

Sirijska vojska je spremna dotuć teroriste. No jesu li za to spremni israelci, saudi, turci,ameri? Triba pitat Putina šta je dogovorija sa spomenutima. Ona izraelska sotona mu je redovan gost

MilanPraha
5 godine prije

Prije godinu Dana tu na portálu Logicno pisao sám dá se priprema akcija oko oslobodjenje Libije i dá ce doci racuni na naplatu onima kojí su stvořili haos u Libiji.Kao sto vidíte své ide prema plánu,pocela bjezanija.Uskoro ce bití na Kosovu bjezanija,kad se své pripremi

čoban Đuro
5 godine prije

Već prije sam pomislio da je prodaja S 400 Turskoj pogrešna zbog Špijunaže od krađe tehnologije NATO-a.Međutim nisu vojni stručnjaci ludi da dođu u tu zamku ,pa je jedino riješenje zaključak da su Rusi osigurali sustav od istraživanja tako da ima samo uništenje prilikom takvog zahvata.Drugi pak zaključak je da se prodaje već zastarjela tehnologija za koju Rusi imaju naprednije riješenje.Uostalom tako rade i Amerikanci,mi sirotinja kupujemo nešto što nas ne može obraniti ,ali netko napuni svoj račun odobrivši taj trošak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.