Timošenko protiv Zelenskog – Pompeo prijeti – London neće poštovati UN – Turska naoružava militante

Vijesti u podne

Timošenko protiv Zelenskog i njegovog referenduma o pregovorima s Rusijom

Čelnica ukrajinske stranke Domovina, Julija Timošenko, rekla je kako je prijedlog novog predsjednika Vladimir Zelenskog o raspisivanju referenduma o pregovorima Ukrajine s Rusijom “nedopustiv”, te pozvala na pooštravanje sankcija protiv Rusije od strane takozvane “međunarodne zajednice”, kao i jačanje borbenih sposobnosti ukrajinske vojske. “Kao preduvjet razvoja države, Ukrajini je potreban mir, a za to nam je potrebna jaka vojska. Treba nam jačanje sankcija protiv zemlje agresora i vođenje odgovarajućih međunarodnih pregovora, a ne održavanje referenduma o miru s Rusijom”, rekla je bivša ukrajinska premijerka. Podsjetimo, 21. svibnja je objavljeno je kako Zelenski razmatra mogućnost održavanja referenduma o pitanju pregovora između Ukrajine i Rusije. Međutim, rekao je i kako bi se na referendumu odlučilo treba li Kijev pregovarati s Rusijom o rješavanju sukoba u Donbasu, a Moskva ga je podsjetila da nije strana u ratu ni za pregovore. Ako Zelenski s nekim želi pregovarati, neka se obrati čelnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike, bila je poruka Dmitrija Peskova, tajnika z tisak ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pompeo opet prijeti Iranu

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je kako Sjedinjene Države neće dopustiti Iranu da nastavi s razvojem nuklearnog programa i da na kraju stvori nuklearno oružje. Odgovarajući na pitanje jesu li američke vlasti informirane o tome da Iran može napredovati u razvoju nuklearnog oružja, Pompeo je priznao da prijetnje koje Iran predstavlja u posljednjih nekoliko tjedana nisu povezane s nuklearnim programom Teherana. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je ranije izjavio kako ne vjeruje u provedbu nuklearnog sporazuma koji je, kako je rekao, obvezujući samo za Islamsku Republiku, dok ostali potpisnici, posebno europske zemlje, ne ispunjavaju svoje obveze iz dogovora postignutog 2015. godine.

London neće poštovati odluke Ujedinjenih naroda

Iako je Mauricijus dobio spor pred nadležnim međunarodnim tribunalom i podršku Opće skupštine Ujedinjenih naroda, London je poručio kako ne priznaje suverenitet Mauricijusa nad arhipelagom Chagos i izrazio je razočaranje zbog rasprave o ovom pitanju u Međunarodnom sudu pravde i Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Britanski ministar vanjskih poslova je naglasio “da su status regije kao britanskog teritorija i zajednički vojni objekti Velike Britanije i Sjedinjenih Država u Indijskom oceanu važni za jamčenje sigurnosti od terorizma, organiziranog kriminala i piratstva”. Vlasti u Londonu su dodale kako je arhipelag Chagos pod stalnom britanskom vladavinom od 1814. godine. “Mauricijus nikada nije imao suverenitet nad njim i mi ne priznajemo te tvrdnje. Međutim, od 1965. godine smo se dugoročno obvezali da ćemo prenijeti suverenitet nad teritorijem Mauricijusu, ali kada nam više ne bude trebao u obrambene svrhe. Ispunjavamo ovu obvezu”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova.

Reuters: Turska masovno naoružava militante u Idlibu

Turska povećava isporuke oružja militantima koji se protive sirijskim vladinim snagama i ruskom kontingentu u Siriji , priopćili su izvori u takozvanoj sirijskoj opoziciji. Ova odluka je posljedica neuspjeha Ankare da uvjeri rusku stranu kako je potrebno zaustaviti operacije protiv militanata. Protivnici Damaska tvrde da napad sirijskih vojnika uzrokuje priljev izbjeglica u Tursku, prenosi Reuters, stoga ovu informaciju treba uzeti s rezervom, prije svega zbog stalne diplomatske i vojne komunikacije Moskve i Ankare o pitanju Idliba. Reuters navodi kako su militanti takozvane sirijske oporbe od Turske dobili prima desetke oklopnih vozila, višecijevne raketne sustave Grad, protutenkovske navođene rakete i protutenkovske raketne sustave. Upravo su te zalihe omogućile teroristima omogućila zauzimanje grada Kafr Nabude, kojeg su prethodno oslobodile sirijske vladine snage.

Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
4 godine prije

Putin je kazao da sultan Erdogan od Putina može dobiti nešto, a od suradnje s USA može dobiti samo kurčinu

Antinio Cagapulito
4 godine prije

Nijemisamo jasno što je ptko išao spašavati erdu koji mu ovako vraća

oxi
4 godine prije

Kafr Nabuda je ponovo pod kontrolom SAA, razbili su bandu još jednom.

Amater
4 godine prije

Rusija vodi smislenu i dosljednu politiku ….potpuno je raskrinkala i razmontirala Erdogana i njegove “prijatelje “…. jadnik se upustio u igre kojima nije dorastao … više puta u jednoj bitci mjenjati stranu baš i nije mudro , jasno se može naslutiti kraj …. Turska očito ništa nije naučila iz prošlosti .. u prvom svjetskom obračunu ,lošom politikom dovela do velikih gubitaka u svim pogledima ,naravno i teritorija …isto ili slično se dogodilo i WW2 ,sada opet u ovom cirkusu hoda po žici bez mreže …

savchenko
4 godine prije

gospon zelenskij ako stvarno želite mornare kući recite kolegi i imenjaku molim vas pustite mornare a ne morate pustit mornare ,garantiram da su za 3 dana kući sretniji i debeliji nego prije akcije

Majk Majers
4 godine prije

Jel Erdogan Putinov zapadni ili istočni partner? A izrael?

samo tako
4 godine prije

G-đa Timošenko je zaista sretna osoba, več u godinama a još živi u bajkama

cogo
4 godine prije

nikad nisu bili englezi ljudski ,,i još danas imaju želju po tuđoj zemlji ,,isto kao ameri ,,in celi svet se jim uvlači u guzice ,,do kad ??? nije li čas da te krvoželne države izklući iz svetske zajednice ,,

Viktor
4 godine prije

a da rusi i kinezi prodaju za naftu svaki po par nuklearki iranu i gotova priča?

Jole
4 godine prije

Činjenica je da je Erdogan isključivi krivac što je oslobođenje Idliba odgađano.Igrao je dvostruku igru jer želi okupirati i prisvojiti dio Sirije no to će mu se obiti o glavu.Rusima je puna kapa njegovog oportunizma i masovnog naoružavanja terorista te napada na rusku zračnu bazu sa dronovima koje su Turci dali teroristima i zato se krenulo sa msivnim npadima.U napadima se koristi nova napredna oružja,upravo zato jer su u međuvremenu teroristi dodatno naoružani i lažno primirje je iskorišteno za ojačanje linija terorista.Izgubljeno je puno vremena i ide se na prženje terorista kojima nema spasa.Erdogan će na kraju ostati sa posranim gaćama.Ja tom seratoru ništa na vjerujem,a Rusi još i manje .Rusi su spremni na sve scenarije,drugačije ne bi niti uspjeli u Siriji.Ako Errdogan počne opet izvoditi kerefeke,Rusi će biti spremni na to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.