Nedjelja 28. 04. 2019. – Ruski jezik u BiH – Sukob u Siriji – Najava nesreća u Ukrajini – Qatar Airways ponovo u Siriji

Vijesti u podne

Sve veći interes za ruskim jezikom u BiH

Ruski diplomati i nastavnici koji rade u Bosni i Hercegovini navode kako studenti visokih učilišta u Bosni i Hercegovini, školska djeca, pa čak i odrasla populacija u zemlji pokazuju sve veći interes za ruski jezik i književnost. Popularizacija ruske kulture povezana je s aktivnim radom Ruske humanitarne misije u Bosni i Hercegovini, ali i širenjem ruskog poslovanja. Misija navodi kako je u BiH sve više ruskih turista, a sportska natjecanja se održavaju doslovno svake sezone. RSM i Ruska svjetska zaklada, zajedno s drugim javnim organizacijama Ruske Federacije i diplomatskom misijom, provode opsežne znanstvene, kulturne i obrazovne programe.

Tako proširene i dubinske aktivnosti vode popularizaciji ruskog jezika. Tijekom tjedna je predstavnica Ruske svjetske zaklade, Ilja Tjapkov široj publici Sarajevskog sveučilišta održala predavanje o ruskoj književnosti. Studenti i nastavnici filoloških i jezičnih fakulteta su se upoznali temom s velikim uspjehom i zanimanjem. Promocija ruskog jezika u BiH je održana u travnju ove godine, a ispitivanje znanja jezika je provedeno je u ogranku Ruske svjetske zaklade u Banja Luci. Centar za ruski jezik pri Sveučilištu u Istočnom Sarajevu će aktivno promovirati rusku kulturu.

Predstavnica zaklade je naglasila da će otvaranje tog kulturnog prostora stanovnicima Bosne i Hercegovine još više omogućiti da skrenu pozornost na ruski jezik. Centar bi trebao postati mjesto kulturnog obogaćivanja i pomagati stranim nastavnicima ruskog jezika. Kroz njega će se provodi i razmjena studenata između dviju zemalja.

Sukob sirijske vojske i Kurda južno od Raqqe

Jučer su provladini i takozvani “oporbeni” izvori iz Sirije naveli da su vladine snage pokrenule operaciju protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), većinskih kurdskih milicija koje podržavaju SAD, jugozapadnom od Raqqe u području mjesta, obližnje hidroelektrane i zračne baze Tabqa. Sirijska vojska je uz podršku ruskih zračnih snaga započela iznenadnu vojnu operaciju i ušla u područja koja SDF kontrolira jugozapadno od grada Tabqa.

Izvor arapskog izdanja agencije Sputnik je naveo da su vladine snage zauzele sve vojne položaje SDF snaga između Jaedeena sve do Shaeb Al-Zokera u južnom području Tabqe. U isto vrijeme je primijećena velika prisutnost ratnih zrakoplova američke koalicije iznad područja sukoba, ali nisu provodili zračne udare. Trenutno nema vijesti o sukobima.

Podsjetimo da su Kurdi branu i HE Tabqa na rijeci Eufrat u srpnju prošle godine u dogovor s vladom u Damasku predali sirijskim inženjerima kako bi osigurali struju i vodu za stanovništvo šireg područja na obje obale Eufrata, stoga nije jasan cilj ovog napada. Jedina vojna meta može biti zrakoplovna baza južno od grada Tabqe, koja prelaskom u ruke sirijske vojske prestaje biti vojni objekt kojeg bi koristili zrakoplovi i helikopteri američke koalicije.

U Ukrajini najavili mogućnost nesreća usporedivih s Černobilom

Ranije smo opširnije pisali ovom problemu, kada je Kijev odlučio prekinuti suradnju s nuklearnim sektorom Rusije i nekompatibilne komponente iz trećih zemalja koristiti u starim sovjetskim reaktorima. Sada je zastupnik Vrhovne Rade Sergej Šahov rekao kako bi nekoliko ukrajinskih poduzeća moglo doživjeti ekološku katastrofu usporedivu s onom u nuklearnoj elektrani Černobil. Prema njegovim riječima, zaposlenici nekoliko ukrajinskih NE obratili su mu se i izvijestili o opasnim situacijama koje se događaju zbog nedostatka kontrole i inspekcija u tim poduzećima. “Tako postaju tempirane černobilske bombe.

Ekološka katastrofa je moguća na svakom koraku Ukrajine”, rekao je parlamentarac. Član Vijeća za međunacionalne odnose predsjedništva Rusije, Bogdan Bezpalko, komentirajući riječi ukrajinskog zastupnika je istaknuo kako bi se to pitanje trebalo temeljito istražiti. “Takva opasnost doista postoji.

Ukrajina je zbog svojih političara tijekom posljednjih pet godina prekinula gotovo sve odnose s Rusijom na njenu štetu, uključujući vlastitu sigurnost”, rekao je Bezpalko. Prema njegovim riječima, to se posebice tiče suradnje u opskrbi ukrajinskih NE s potrebnim komponentama, stoga su zabrinutosti Sergeja Šahova biše nego razumne.

“Komponente koje Kijev kupuje od američkih tvrtki nisu prikladne elektrane koje trenutno rade u Ukrajini”, objasnio je stručnjak. Istaknuo je da takva praksa može dovesti do prekida rada i tehnološkog procesa nuklearnih elektrana. “Iskustvo Černobila pokazuje da čak i najmanje odstupanje od normi može dovesti do kobnih posljedica”, zaključio je Bezpalko.

Qatar Airways ponovo dobio dozvolu od Damaska da koristi sirijski zračni prostor

Iako je mali zaljevski emirat bio jedna od ključnih zemalja u agresiji na Siriju, nakon prekida diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom i njezinim saveznicima se s Damaskom dogovorio da će za civilne letove koristiti sirijski zračni prostor.

Damask je u ponedjeljak odobrio da regionalni zrakoplovni div Qatar Airways koristi zračni prostor zemlje. Sirijsko ministarstvo prometa je priopćilo: “Na temelju zahtjeva katarskog odjela civilnog zrakoplovstva, ministar prometa Ali Hammoud je za Qatar Airways izdao dozvolu da prijeđe sirijski zračni prostor.”

Sporazum je postignut na načelu reciprociteta, budući da sirijski zrakoplovi prolaze kroz katarski zračni prostor i nikada nisu prestali letjeti za Dohu tijekom cijelog rata, nastavlja se u izjavi. U priopćenju se objašnjava kako će korištenjem sirijskog zračnog prostora značiti “povećanje prihoda sirijske države”. Odluka da se Kataru, koji tradicionalno podupire sirijske protuvladine snage, dopusti korištenje zračnog prostora arapske republike, još je jedan znak postepenog povratka Sirije u Arapsku ligu, iz koje su predstavnici Damaska suspendirani u studenom 2011. godine.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Siniša
Gost
Siniša

Христос воскресе….
Христос воскресе….
Христос воскресе…
Христос воскресе, радост донесе….смрћу смрт побиједи и живот дарова….
Sretan Vaskrs, svima Pravoslavnima….

Lucija
Gost
Lucija

Sretan Uskrs Siniša ! Tebi i svima koji danas slave.
Nije teško čestitati još jednom…
I jesi dočekao jaja i janjetinu ? ?

Siniša
Gost
Siniša

Hvala Lucije….danas sam kao krme, razvalio sm se ?

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Nebi bilo ludo naučit ruski. Kineski je nemoguća misija a ruski je nama lako povatat. I moga bi bit koristan za znat

Alen
Gost
Alen

Ja ga ucio jos u osnovnoj i srednjoj ..

Trubadur
Gost
Trubadur

Za razumijet nije težko….. Teže je pisat i govorit….

Miki maus
Gost
Miki maus

Pismo je malo uvrnuto, ali netoliko onome tko vec zna cirilicu( bilo ciju).

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Nakon 10 dana u Rusiji san počeja čitat njihovu čirilicu (ok, nisan sve baš razumija), čak san zna ime svoje napisat. Komunicirat osnovne stvari isto. Za tečno govorit bi isto tribalo ić u školu jezika

octopus
Gost
octopus

Problem sa ruskim je što ga čovjek ne upotrebljava, pa se znanje brzo istopi. Iz vlastitog iskustva – ja sam sedamdesetih znao sklapati poslovne ugovore na ruskom, a danas sam sretan da ih razumijem, premda niti to kad počnu brzo na svom narječju (glavna riječ je “bljad:))….

Alen
Gost
Alen

Ma za cas se to znanje vrati kad se krene ponovo koristiti…

tuf
Gost
tuf

Nije stvar samo u komponentama, nuklearni reaktori su vrlo specifično projektirani za određeno nuklearno gorivo određenog dobavljača i svako odstupanje dovodi u rizik dugoročni rad reaktora te zahtijeva opsežnu recertifikaciju. Ukrajinski idioti su spremni vlastite živote žrtvovati zbog američkih geopolitičkih igrica.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Također. uzimali su američko gorivo 2017. pa se sve počelo pušit u NE Zaporožje

Pink Panter
Gost
Pink Panter

Ne valja više ona :” Ima ludih posle rata.”
Ima ludih posle Černobila. A naročito u Ukraini. No nismo izuzetak ni u bivšoj SFRJ.
E nedaj bože da se po drugi put u životo ja i moja deca černobiljišemo , ovaj out zbog ludaka .
Hebo mater onome ko je upalio svetlo u mraku komunizma.

alan ford
Gost
alan ford

vijesti: Napadač na sinagogu u SAD-u, također prvo napisao manifest, prije nego što je izvršio teroristički napad. Ha, ha, ha, …., u ranijim terorističkim napadima, teroristi su svi ostavljali osobne dolumente, da ih lijepo pronađu, nakon što su izvršili te napade. A sada teroristi , pišu manifeste i cijele knjižurine… ah da, pade mi na pamet, navodni teroristi 11.9. 2001., (osim što su u avionima lijepo ostavili svoje osobne dokumente. koji su i nakon ekspolozije tih aviona, ostali neoštećeni), također su bili napisali nekakav manifest, odnosno detaljni plan što će raditi neposredno prije izvršenja terorističkog napada. Tako su pisali, nešto,… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford

da odgovorim nekolicini kolega diskutanata iz foruma, na jucerasnje replike o bivšoj argentinskoj predsjednici Kirchner. Kako rekoh, ona je globalistkinja i nije suverenistica, bez obzira ljevičarka ili desničarka ili bilo što drugo. Ona je ista onakava lažna globalna ljevičarka, kao naprimjer i njemačka stranka Ljevica (Die Linke),(izuzev časnih izuzetaka kao Sahra Wageknecht), oni koji se ponašaju, ono; žele se jebati, a da ipak ostanu nevini. Dakle takvi ljevičari kao Kirhnerica i njemačka Die Linke su protiv globalnog kapitalizma ali su istovremeno za globalizaciju i protiv bilo kakvog nacionalizma i suverenizma, ili (u slučaju njemačkih i europskih ljevičara), oni su protiv… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk

nije da se ne slažem, ali to je i dalje ne čini lažnom ljevičarkom. da bi to uspjelo kako bi ti htio ili ja, ona bi morala imati apsolutnu vlast. u argentinskom sustavu koji ima dvodoman parlament, stalne koalicijske sporazume, federalistički sustav sa velikim ovlastima gubernija. i još k tome, monetarni sustav u rukama globalističke elite. nažalost, mora i ona prihvatati ustupke. pa ti sam si pisao da je Orban, Salvini i još par suverena moralo javno hvaliti Izrael da se posve ne zamjere elitama. čini li to njih lažnim suverenima? kad smo kod izraela, možda bi trebao provjeriti neke… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea

Algotitam vam je _anje

fenix
Gost
fenix

Negdje sam još pročitao da je SAA u suradnji sa Rusima ušla i uzela teritoriju pod Kurdima i da Amerikanci nisu reagirali. Neznam da li je to istina ali ako jest onda je to veoma bitna stvar. Inače Ruske zračne snage već par dana provode veoma jake udare po dubini Idlibskog rezervata provodili su i prije ali ne intenzivno kao sada možda je to uvod u ofanzivu?

Učiti ruski
Gost
Učiti ruski

E pa ja sam ruski malo pomalo naučio iako živim u danskoj

Riddick
Gost
Riddick
Siniša
Gost
Siniša

I jedna baš ružna vijest….ukronacisti izgleda na liniju vatre rasporedili mlade regrute; ipak ništa komičar neće htjeti mijenjati, i dalje će se ginuti!!!!

bulog
Gost
bulog

Ti si ne informirani komičar. On još nije stupio na vlast i bude tek nakon mjesec dana, ali nije na vlasti u njihovom parlametu

Siniša
Gost
Siniša

Jasno je to, jasno da je potrošenko već uvalio par vrućih krompira ali ni jednom svojom reakcijom nije pokazao volju da se promijeni kurs…nije stupio na dužnost, ko mu brani da drugačije reaguje.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

ruski jezik valjda srbi. ovi drugi turski, treci valjda engleski. nije to interes za ucenje nego za politiku.

Miki maus
Gost
Miki maus

Kamo srece da znam sva tri! Jedan znam, jedan dosta razumijem, za nuzdu dovoljno, treci neznam. Pa, makar ih znao samo iz politickih razloga!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik