fbpx

Nedjelja 28. 04. 2019. – Ruski jezik u BiH – Sukob u Siriji – Najava nesreća u Ukrajini – Qatar Airways ponovo u Siriji

Vijesti u podne

Sve veći interes za ruskim jezikom u BiH

Ruski diplomati i nastavnici koji rade u Bosni i Hercegovini navode kako studenti visokih učilišta u Bosni i Hercegovini, školska djeca, pa čak i odrasla populacija u zemlji pokazuju sve veći interes za ruski jezik i književnost. Popularizacija ruske kulture povezana je s aktivnim radom Ruske humanitarne misije u Bosni i Hercegovini, ali i širenjem ruskog poslovanja. Misija navodi kako je u BiH sve više ruskih turista, a sportska natjecanja se održavaju doslovno svake sezone. RSM i Ruska svjetska zaklada, zajedno s drugim javnim organizacijama Ruske Federacije i diplomatskom misijom, provode opsežne znanstvene, kulturne i obrazovne programe.

Tako proširene i dubinske aktivnosti vode popularizaciji ruskog jezika. Tijekom tjedna je predstavnica Ruske svjetske zaklade, Ilja Tjapkov široj publici Sarajevskog sveučilišta održala predavanje o ruskoj književnosti. Studenti i nastavnici filoloških i jezičnih fakulteta su se upoznali temom s velikim uspjehom i zanimanjem. Promocija ruskog jezika u BiH je održana u travnju ove godine, a ispitivanje znanja jezika je provedeno je u ogranku Ruske svjetske zaklade u Banja Luci. Centar za ruski jezik pri Sveučilištu u Istočnom Sarajevu će aktivno promovirati rusku kulturu.

Predstavnica zaklade je naglasila da će otvaranje tog kulturnog prostora stanovnicima Bosne i Hercegovine još više omogućiti da skrenu pozornost na ruski jezik. Centar bi trebao postati mjesto kulturnog obogaćivanja i pomagati stranim nastavnicima ruskog jezika. Kroz njega će se provodi i razmjena studenata između dviju zemalja.

Sukob sirijske vojske i Kurda južno od Raqqe

Jučer su provladini i takozvani “oporbeni” izvori iz Sirije naveli da su vladine snage pokrenule operaciju protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), većinskih kurdskih milicija koje podržavaju SAD, jugozapadnom od Raqqe u području mjesta, obližnje hidroelektrane i zračne baze Tabqa. Sirijska vojska je uz podršku ruskih zračnih snaga započela iznenadnu vojnu operaciju i ušla u područja koja SDF kontrolira jugozapadno od grada Tabqa.

Izvor arapskog izdanja agencije Sputnik je naveo da su vladine snage zauzele sve vojne položaje SDF snaga između Jaedeena sve do Shaeb Al-Zokera u južnom području Tabqe. U isto vrijeme je primijećena velika prisutnost ratnih zrakoplova američke koalicije iznad područja sukoba, ali nisu provodili zračne udare. Trenutno nema vijesti o sukobima.

Podsjetimo da su Kurdi branu i HE Tabqa na rijeci Eufrat u srpnju prošle godine u dogovor s vladom u Damasku predali sirijskim inženjerima kako bi osigurali struju i vodu za stanovništvo šireg područja na obje obale Eufrata, stoga nije jasan cilj ovog napada. Jedina vojna meta može biti zrakoplovna baza južno od grada Tabqe, koja prelaskom u ruke sirijske vojske prestaje biti vojni objekt kojeg bi koristili zrakoplovi i helikopteri američke koalicije.

U Ukrajini najavili mogućnost nesreća usporedivih s Černobilom

Ranije smo opširnije pisali ovom problemu, kada je Kijev odlučio prekinuti suradnju s nuklearnim sektorom Rusije i nekompatibilne komponente iz trećih zemalja koristiti u starim sovjetskim reaktorima. Sada je zastupnik Vrhovne Rade Sergej Šahov rekao kako bi nekoliko ukrajinskih poduzeća moglo doživjeti ekološku katastrofu usporedivu s onom u nuklearnoj elektrani Černobil. Prema njegovim riječima, zaposlenici nekoliko ukrajinskih NE obratili su mu se i izvijestili o opasnim situacijama koje se događaju zbog nedostatka kontrole i inspekcija u tim poduzećima. “Tako postaju tempirane černobilske bombe.

Ekološka katastrofa je moguća na svakom koraku Ukrajine”, rekao je parlamentarac. Član Vijeća za međunacionalne odnose predsjedništva Rusije, Bogdan Bezpalko, komentirajući riječi ukrajinskog zastupnika je istaknuo kako bi se to pitanje trebalo temeljito istražiti. “Takva opasnost doista postoji.

Ukrajina je zbog svojih političara tijekom posljednjih pet godina prekinula gotovo sve odnose s Rusijom na njenu štetu, uključujući vlastitu sigurnost”, rekao je Bezpalko. Prema njegovim riječima, to se posebice tiče suradnje u opskrbi ukrajinskih NE s potrebnim komponentama, stoga su zabrinutosti Sergeja Šahova biše nego razumne.

“Komponente koje Kijev kupuje od američkih tvrtki nisu prikladne elektrane koje trenutno rade u Ukrajini”, objasnio je stručnjak. Istaknuo je da takva praksa može dovesti do prekida rada i tehnološkog procesa nuklearnih elektrana. “Iskustvo Černobila pokazuje da čak i najmanje odstupanje od normi može dovesti do kobnih posljedica”, zaključio je Bezpalko.

Qatar Airways ponovo dobio dozvolu od Damaska da koristi sirijski zračni prostor

Iako je mali zaljevski emirat bio jedna od ključnih zemalja u agresiji na Siriju, nakon prekida diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom i njezinim saveznicima se s Damaskom dogovorio da će za civilne letove koristiti sirijski zračni prostor.

Damask je u ponedjeljak odobrio da regionalni zrakoplovni div Qatar Airways koristi zračni prostor zemlje. Sirijsko ministarstvo prometa je priopćilo: “Na temelju zahtjeva katarskog odjela civilnog zrakoplovstva, ministar prometa Ali Hammoud je za Qatar Airways izdao dozvolu da prijeđe sirijski zračni prostor.”

Sporazum je postignut na načelu reciprociteta, budući da sirijski zrakoplovi prolaze kroz katarski zračni prostor i nikada nisu prestali letjeti za Dohu tijekom cijelog rata, nastavlja se u izjavi. U priopćenju se objašnjava kako će korištenjem sirijskog zračnog prostora značiti “povećanje prihoda sirijske države”. Odluka da se Kataru, koji tradicionalno podupire sirijske protuvladine snage, dopusti korištenje zračnog prostora arapske republike, još je jedan znak postepenog povratka Sirije u Arapsku ligu, iz koje su predstavnici Damaska suspendirani u studenom 2011. godine.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Nebi bilo ludo naučit ruski. Kineski je nemoguća misija a ruski je nama lako povatat. I moga bi bit koristan za znat

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ja ga ucio jos u osnovnoj i srednjoj ..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Za razumijet nije težko….. Teže je pisat i govorit….

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Pismo je malo uvrnuto, ali netoliko onome tko vec zna cirilicu( bilo ciju).

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Nakon 10 dana u Rusiji san počeja čitat njihovu čirilicu (ok, nisan sve baš razumija), čak san zna ime svoje napisat. Komunicirat osnovne stvari isto. Za tečno govorit bi isto tribalo ić u školu jezika

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Problem sa ruskim je što ga čovjek ne upotrebljava, pa se znanje brzo istopi. Iz vlastitog iskustva – ja sam sedamdesetih znao sklapati poslovne ugovore na ruskom, a danas sam sretan da ih razumijem, premda niti to kad počnu brzo na svom narječju (glavna riječ je “bljad:))….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ma za cas se to znanje vrati kad se krene ponovo koristiti…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Nije stvar samo u komponentama, nuklearni reaktori su vrlo specifično projektirani za određeno nuklearno gorivo određenog dobavljača i svako odstupanje dovodi u rizik dugoročni rad reaktora te zahtijeva opsežnu recertifikaciju. Ukrajinski idioti su spremni vlastite živote žrtvovati zbog američkih geopolitičkih igrica.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Također. uzimali su američko gorivo 2017. pa se sve počelo pušit u NE Zaporožje

Pink Panter
Gost
Pink Panter
1 godina prije

Ne valja više ona :” Ima ludih posle rata.”
Ima ludih posle Černobila. A naročito u Ukraini. No nismo izuzetak ni u bivšoj SFRJ.
E nedaj bože da se po drugi put u životo ja i moja deca černobiljišemo , ovaj out zbog ludaka .
Hebo mater onome ko je upalio svetlo u mraku komunizma.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Христос воскресе….
Христос воскресе….
Христос воскресе…
Христос воскресе, радост донесе….смрћу смрт побиједи и живот дарова….
Sretan Vaskrs, svima Pravoslavnima….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sretan Uskrs Siniša ! Tebi i svima koji danas slave.
Nije teško čestitati još jednom…
I jesi dočekao jaja i janjetinu ? ?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Hvala Lucije….danas sam kao krme, razvalio sm se ?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ruski jezik valjda srbi. ovi drugi turski, treci valjda engleski. nije to interes za ucenje nego za politiku.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kamo srece da znam sva tri! Jedan znam, jedan dosta razumijem, za nuzdu dovoljno, treci neznam. Pa, makar ih znao samo iz politickih razloga!

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

vijesti:
Napadač na sinagogu u SAD-u, također prvo napisao manifest, prije nego što je izvršio teroristički napad.
Ha, ha, ha, ….,
u ranijim terorističkim napadima, teroristi su svi ostavljali osobne dolumente, da ih lijepo pronađu, nakon što su izvršili te napade. A sada teroristi , pišu manifeste i cijele knjižurine…

ah da, pade mi na pamet, navodni teroristi 11.9. 2001., (osim što su u avionima lijepo ostavili svoje osobne dokumente. koji su i nakon ekspolozije tih aviona, ostali neoštećeni), također su bili napisali nekakav manifest, odnosno detaljni plan što će raditi neposredno prije izvršenja terorističkog napada. Tako su pisali, nešto, da će izvršiti ritualno muslimansko pranje, i da će se lijepo pripremiti za teroristički napad, i tomu slično…

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

da odgovorim nekolicini kolega diskutanata iz foruma, na jucerasnje replike o bivšoj argentinskoj predsjednici Kirchner. Kako rekoh, ona je globalistkinja i nije suverenistica, bez obzira ljevičarka ili desničarka ili bilo što drugo. Ona je ista onakava lažna globalna ljevičarka, kao naprimjer i njemačka stranka Ljevica (Die Linke),(izuzev časnih izuzetaka kao Sahra Wageknecht), oni koji se ponašaju, ono; žele se jebati, a da ipak ostanu nevini. Dakle takvi ljevičari kao Kirhnerica i njemačka Die Linke su protiv globalnog kapitalizma ali su istovremeno za globalizaciju i protiv bilo kakvog nacionalizma i suverenizma, ili (u slučaju njemačkih i europskih ljevičara), oni su protiv korporacija koje stoje iza EU i koje su stvorile EU, ali su istovremeno po svaku cijenu za očuvanje te EU i oni su također za sorosevu masovnu migraciju, uništenje nacionalnih država i pretvaranje te EU u jednu korporativnu državu. Elitni “ljevičar” Soros, je kralj cijele svjetske ljevice

što se tiče gej braka…

gej brak je potpuni kretenizam, jer zna se što je brak. kao što se zna, uzmimo banalni primjer, što je čisburger: pljeskavica plus sir. Ako stavimo dvije pljeskavice ili dva komada sira, onda to više nije čisburger, bez obzira koliko tvrdili da je.
Takozvano životno partnertsvo koje u zapadnim državama postoji odavno, bio je sasvim, dovoljno za homoseksualce. Tako su im tu bila regulirana prava u slučaju poreza, nasljedstva (ako jedan od partnera umre) i slično… Jer, postoje i mnogi heteroseksualni parovi, (muškarac i žena) koji žive nevjenčano, i koji također žive u nekom obliku životnog partnerstva. I kako to da njima ne treba brak? a gejevima navodno treba. Jer ovio heteroseksualni parovi čak namjerno ne žele brak, već žive onakou partnesrtvu i sa tim statusom su potpuno zadovoljni. I imaju regulirana sva prava (oko poreza i slično). Kako to dakle da njima ne treba brak i ne žele ga , a 2 geja ili 2 lezbe ga žeke po svaku cijenu, pod maskom navodne diskriminacije, navodno da nemaju ista regulirana zakonska prava kao bračni partneri i slično? Tu se vidi da je sve laž i propaganda.
Nametanje gej braka spada u globalističku agendu nametanja rodne ideologije. I naravno da je u nametanje gej braka vezano i usvajanje djece za homoseksualne parove, plus i surogat majke i ostalo. To je dio strategije onih onih kojih nameću rodnu ideologiju i seksualne odgoje i slično. A ti koji to nameću, koji nameću posvuda rodnu ideologijiu, gej brakove, itd.., koji sada naprimjer i u pravoslavnoj Gruziji, tamo u dalekom Kakvkazu nameću na silu gej parade, (jer je Gruzija službeno u pregovorima za pridruživanje za EU) , ti isti nameću i lihvarski kapitalizam, hedge fondove, dužničko ropstvo, krize, ratove… Ti isti, koji nameću rodnu ideologiju i gej brak, ti isti pljačkaju Argentinu i cijelu Latinsku Ameriku i žele opljačkati i Veneceuelu. Međutim mnogi ljevičari to ne shvataju ili ne žele shvatiti. Dakle, kako će Christina Kirchner ili njemačka stranka Die Linke biti uvjerljivi, da su oni kofol protiv globalnog kapitalizama i imperijalizma, kada oni istovremeno podržavaju rodnu ideologiju, gej brak i ostalo, ono što sa svojim milijardama, podržavaju i financiraju Soros, Rokefeler, Zaklada Ford, USAID i ostala zločinačka banda iz globalističke elite. Samo da spomenem primjer, kada je prije 2 godine u Irskoj bio referndum o gej braku. Protivnici naprosto nisu imali šanse. Cijela mašinerija globalističke elite je uključila sve za to da referendum u korist gej braka uspije. Soros, Chuck Feeney, organizacija “Athlantic philantropes” i drugi američki oligarsi donirali su stotine milijuna u korist gej braka. Svi mainstream mediji bili su za to.
Pitanje je ovo: bi li Irci, Argentinci, Nijemci, Nizozemci, i bilo koji drugi narod, onaj obični narod, ikada sami došli na ideju, da uvedu gej brak, gej parade i ostalo? Ne, nikada, ni za slijedećih 100.000 godina. Uvođenje gej braka i ostalo, sve to je potekla globalistička elita i duboka država.
Znači, Ljevica se kofol bori protiv svog, ajmo reći, klasnog neprijatelja, ali na ovom polju, nasilne promjene društva, podržava sve to, što podržava i financira taj neprijatelj.
Ta nasilna promjena društva, nametanje rodne ideologije i sveopće pederizacije (kao norme za cijelo društvo i stanovništvo), to je novi imperijalizam, kulturni imperijalizam, koji ima za cilj uništavanje posebnosti normalnosti i identiteta svakog naroda na svijetu, da bi se stvorila željena svjetska država, sa bezličnom masom podanika, ono na što Soros, Rokefeler i ostali mafijaši desetljećima svršavaju od pohote. Njihove mafijaške organizacije elite, kao Svjetska banka i UN ucjenjuju afričke sirotinjske (većinske kršćanske) države, kao Uganda, Ruanda, Kenija i druge, da moraju uvoditi zakone u korist homoseksualaca, inače neće dobiti kredite od Svjetske banke i MMF-a. To je u principu isti imperijalizam i kolonijalizam, samo sa drugim sredstvima. Kažem ,većinske kršćanske afričke države, jer se u većinskim muslimanskim afričkim arapskim državama, kao u Alžiru, Maroku, Tunisu,… ili crnačkim afričkim muslimanskim državama, kao Senegalu ili Togou, globalistički mafijaši ne usuđuju postavljati takve ultimatume, za nametanje homoseksualnih zakona.
Zato Rusija i Kina (kao službeno ljevičaraska, komunistaička država) ne dozvoljvaju gej brakove i agendu rodne ideologije u Rusiji i Kini. Jer, dobro znaju, da ista ona soroševsko-rotšildsko-rokefelerovska banda, koja želi slomiti Rusiju i Kinu i podčiniti ih pod svoju kontrolu, da ta ista banda, stoji i iza nametanja rodne ideologije. A gej brak spada u cjelokupnu agendu rodne ideologije. A agenda rodne ideologije spada u još širu agendu eugenike. A agenda eugenika spada u još širu sveukuonu agendu globalistčke elite, sa ciljem postepenog porobljavanja svih naroda i stvaranja željene svjetske države.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

nije da se ne slažem, ali to je i dalje ne čini lažnom ljevičarkom. da bi to uspjelo kako bi ti htio ili ja, ona bi morala imati apsolutnu vlast. u argentinskom sustavu koji ima dvodoman parlament, stalne koalicijske sporazume, federalistički sustav sa velikim ovlastima gubernija. i još k tome, monetarni sustav u rukama globalističke elite. nažalost, mora i ona prihvatati ustupke. pa ti sam si pisao da je Orban, Salvini i još par suverena moralo javno hvaliti Izrael da se posve ne zamjere elitama. čini li to njih lažnim suverenima? kad smo kod izraela, možda bi trebao provjeriti neke od presuda za onaj bombaški napad za koji je lažno optužen hezbolah.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Algotitam vam je _anje

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Negdje sam još pročitao da je SAA u suradnji sa Rusima ušla i uzela teritoriju pod Kurdima i da Amerikanci nisu reagirali. Neznam da li je to istina ali ako jest onda je to veoma bitna stvar. Inače Ruske zračne snage već par dana provode veoma jake udare po dubini Idlibskog rezervata provodili su i prije ali ne intenzivno kao sada možda je to uvod u ofanzivu?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

I jedna baš ružna vijest….ukronacisti izgleda na liniju vatre rasporedili mlade regrute; ipak ništa komičar neće htjeti mijenjati, i dalje će se ginuti!!!!

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Ti si ne informirani komičar. On još nije stupio na vlast i bude tek nakon mjesec dana, ali nije na vlasti u njihovom parlametu

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Jasno je to, jasno da je potrošenko već uvalio par vrućih krompira ali ni jednom svojom reakcijom nije pokazao volju da se promijeni kurs…nije stupio na dužnost, ko mu brani da drugačije reaguje.

Učiti ruski
Gost
Učiti ruski
1 godina prije

E pa ja sam ruski malo pomalo naučio iako živim u danskoj

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
25
0
()
x