Nedjelja 28. 04. 2019. – Ruski jezik u BiH – Sukob u Siriji – Najava nesreća u Ukrajini – Qatar Airways ponovo u Siriji

Vijesti u podne

Sve veći interes za ruskim jezikom u BiH

Ruski diplomati i nastavnici koji rade u Bosni i Hercegovini navode kako studenti visokih učilišta u Bosni i Hercegovini, školska djeca, pa čak i odrasla populacija u zemlji pokazuju sve veći interes za ruski jezik i književnost. Popularizacija ruske kulture povezana je s aktivnim radom Ruske humanitarne misije u Bosni i Hercegovini, ali i širenjem ruskog poslovanja. Misija navodi kako je u BiH sve više ruskih turista, a sportska natjecanja se održavaju doslovno svake sezone. RSM i Ruska svjetska zaklada, zajedno s drugim javnim organizacijama Ruske Federacije i diplomatskom misijom, provode opsežne znanstvene, kulturne i obrazovne programe.

Tako proširene i dubinske aktivnosti vode popularizaciji ruskog jezika. Tijekom tjedna je predstavnica Ruske svjetske zaklade, Ilja Tjapkov široj publici Sarajevskog sveučilišta održala predavanje o ruskoj književnosti. Studenti i nastavnici filoloških i jezičnih fakulteta su se upoznali temom s velikim uspjehom i zanimanjem. Promocija ruskog jezika u BiH je održana u travnju ove godine, a ispitivanje znanja jezika je provedeno je u ogranku Ruske svjetske zaklade u Banja Luci. Centar za ruski jezik pri Sveučilištu u Istočnom Sarajevu će aktivno promovirati rusku kulturu.

Predstavnica zaklade je naglasila da će otvaranje tog kulturnog prostora stanovnicima Bosne i Hercegovine još više omogućiti da skrenu pozornost na ruski jezik. Centar bi trebao postati mjesto kulturnog obogaćivanja i pomagati stranim nastavnicima ruskog jezika. Kroz njega će se provodi i razmjena studenata između dviju zemalja.

Sukob sirijske vojske i Kurda južno od Raqqe

Jučer su provladini i takozvani “oporbeni” izvori iz Sirije naveli da su vladine snage pokrenule operaciju protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), većinskih kurdskih milicija koje podržavaju SAD, jugozapadnom od Raqqe u području mjesta, obližnje hidroelektrane i zračne baze Tabqa. Sirijska vojska je uz podršku ruskih zračnih snaga započela iznenadnu vojnu operaciju i ušla u područja koja SDF kontrolira jugozapadno od grada Tabqa.

Izvor arapskog izdanja agencije Sputnik je naveo da su vladine snage zauzele sve vojne položaje SDF snaga između Jaedeena sve do Shaeb Al-Zokera u južnom području Tabqe. U isto vrijeme je primijećena velika prisutnost ratnih zrakoplova američke koalicije iznad područja sukoba, ali nisu provodili zračne udare. Trenutno nema vijesti o sukobima.

Podsjetimo da su Kurdi branu i HE Tabqa na rijeci Eufrat u srpnju prošle godine u dogovor s vladom u Damasku predali sirijskim inženjerima kako bi osigurali struju i vodu za stanovništvo šireg područja na obje obale Eufrata, stoga nije jasan cilj ovog napada. Jedina vojna meta može biti zrakoplovna baza južno od grada Tabqe, koja prelaskom u ruke sirijske vojske prestaje biti vojni objekt kojeg bi koristili zrakoplovi i helikopteri američke koalicije.

U Ukrajini najavili mogućnost nesreća usporedivih s Černobilom

Ranije smo opširnije pisali ovom problemu, kada je Kijev odlučio prekinuti suradnju s nuklearnim sektorom Rusije i nekompatibilne komponente iz trećih zemalja koristiti u starim sovjetskim reaktorima. Sada je zastupnik Vrhovne Rade Sergej Šahov rekao kako bi nekoliko ukrajinskih poduzeća moglo doživjeti ekološku katastrofu usporedivu s onom u nuklearnoj elektrani Černobil. Prema njegovim riječima, zaposlenici nekoliko ukrajinskih NE obratili su mu se i izvijestili o opasnim situacijama koje se događaju zbog nedostatka kontrole i inspekcija u tim poduzećima. “Tako postaju tempirane černobilske bombe.

Ekološka katastrofa je moguća na svakom koraku Ukrajine”, rekao je parlamentarac. Član Vijeća za međunacionalne odnose predsjedništva Rusije, Bogdan Bezpalko, komentirajući riječi ukrajinskog zastupnika je istaknuo kako bi se to pitanje trebalo temeljito istražiti. “Takva opasnost doista postoji.

Ukrajina je zbog svojih političara tijekom posljednjih pet godina prekinula gotovo sve odnose s Rusijom na njenu štetu, uključujući vlastitu sigurnost”, rekao je Bezpalko. Prema njegovim riječima, to se posebice tiče suradnje u opskrbi ukrajinskih NE s potrebnim komponentama, stoga su zabrinutosti Sergeja Šahova biše nego razumne.

“Komponente koje Kijev kupuje od američkih tvrtki nisu prikladne elektrane koje trenutno rade u Ukrajini”, objasnio je stručnjak. Istaknuo je da takva praksa može dovesti do prekida rada i tehnološkog procesa nuklearnih elektrana. “Iskustvo Černobila pokazuje da čak i najmanje odstupanje od normi može dovesti do kobnih posljedica”, zaključio je Bezpalko.

Qatar Airways ponovo dobio dozvolu od Damaska da koristi sirijski zračni prostor

Iako je mali zaljevski emirat bio jedna od ključnih zemalja u agresiji na Siriju, nakon prekida diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom i njezinim saveznicima se s Damaskom dogovorio da će za civilne letove koristiti sirijski zračni prostor.

Damask je u ponedjeljak odobrio da regionalni zrakoplovni div Qatar Airways koristi zračni prostor zemlje. Sirijsko ministarstvo prometa je priopćilo: “Na temelju zahtjeva katarskog odjela civilnog zrakoplovstva, ministar prometa Ali Hammoud je za Qatar Airways izdao dozvolu da prijeđe sirijski zračni prostor.”

Sporazum je postignut na načelu reciprociteta, budući da sirijski zrakoplovi prolaze kroz katarski zračni prostor i nikada nisu prestali letjeti za Dohu tijekom cijelog rata, nastavlja se u izjavi. U priopćenju se objašnjava kako će korištenjem sirijskog zračnog prostora značiti “povećanje prihoda sirijske države”. Odluka da se Kataru, koji tradicionalno podupire sirijske protuvladine snage, dopusti korištenje zračnog prostora arapske republike, još je jedan znak postepenog povratka Sirije u Arapsku ligu, iz koje su predstavnici Damaska suspendirani u studenom 2011. godine.

Qatar Airways
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Nebi bilo ludo naučit ruski. Kineski je nemoguća misija a ruski je nama lako povatat. I moga bi bit koristan za znat

Riddick
4 godine prije
tuf
4 godine prije

Nije stvar samo u komponentama, nuklearni reaktori su vrlo specifično projektirani za određeno nuklearno gorivo određenog dobavljača i svako odstupanje dovodi u rizik dugoročni rad reaktora te zahtijeva opsežnu recertifikaciju. Ukrajinski idioti su spremni vlastite živote žrtvovati zbog američkih geopolitičkih igrica.

Pink Panter
4 godine prije

Ne valja više ona :” Ima ludih posle rata.”
Ima ludih posle Černobila. A naročito u Ukraini. No nismo izuzetak ni u bivšoj SFRJ.
E nedaj bože da se po drugi put u životo ja i moja deca černobiljišemo , ovaj out zbog ludaka .
Hebo mater onome ko je upalio svetlo u mraku komunizma.

Siniša
4 godine prije

Христос воскресе….
Христос воскресе….
Христос воскресе…
Христос воскресе, радост донесе….смрћу смрт побиједи и живот дарова….
Sretan Vaskrs, svima Pravoslavnima….

Brainstorm
4 godine prije

ruski jezik valjda srbi. ovi drugi turski, treci valjda engleski. nije to interes za ucenje nego za politiku.

alan ford
4 godine prije

vijesti:
Napadač na sinagogu u SAD-u, također prvo napisao manifest, prije nego što je izvršio teroristički napad.
Ha, ha, ha, ….,
u ranijim terorističkim napadima, teroristi su svi ostavljali osobne dolumente, da ih lijepo pronađu, nakon što su izvršili te napade. A sada teroristi , pišu manifeste i cijele knjižurine…

ah da, pade mi na pamet, navodni teroristi 11.9. 2001., (osim što su u avionima lijepo ostavili svoje osobne dokumente. koji su i nakon ekspolozije tih aviona, ostali neoštećeni), također su bili napisali nekakav manifest, odnosno detaljni plan što će raditi neposredno prije izvršenja terorističkog napada. Tako su pisali, nešto, da će izvršiti ritualno muslimansko pranje, i da će se lijepo pripremiti za teroristički napad, i tomu slično…

alan ford
4 godine prije

da odgovorim nekolicini kolega diskutanata iz foruma, na jucerasnje replike o bivšoj argentinskoj predsjednici Kirchner. Kako rekoh, ona je globalistkinja i nije suverenistica, bez obzira ljevičarka ili desničarka ili bilo što drugo. Ona je ista onakava lažna globalna ljevičarka, kao naprimjer i njemačka stranka Ljevica (Die Linke),(izuzev časnih izuzetaka kao Sahra Wageknecht), oni koji se ponašaju, ono; žele se jebati, a da ipak ostanu nevini. Dakle takvi ljevičari kao Kirhnerica i njemačka Die Linke su protiv globalnog kapitalizma ali su istovremeno za globalizaciju i protiv bilo kakvog nacionalizma i suverenizma, ili (u slučaju njemačkih i europskih ljevičara), oni su protiv korporacija koje stoje iza EU i koje su stvorile EU, ali su istovremeno po svaku cijenu za očuvanje te EU i oni su također za sorosevu masovnu migraciju, uništenje nacionalnih država i pretvaranje te EU u jednu korporativnu državu. Elitni “ljevičar” Soros, je kralj cijele svjetske ljevice što se tiče… Čitaj više »

fenix
4 godine prije

Negdje sam još pročitao da je SAA u suradnji sa Rusima ušla i uzela teritoriju pod Kurdima i da Amerikanci nisu reagirali. Neznam da li je to istina ali ako jest onda je to veoma bitna stvar. Inače Ruske zračne snage već par dana provode veoma jake udare po dubini Idlibskog rezervata provodili su i prije ali ne intenzivno kao sada možda je to uvod u ofanzivu?

Siniša
4 godine prije

I jedna baš ružna vijest….ukronacisti izgleda na liniju vatre rasporedili mlade regrute; ipak ništa komičar neće htjeti mijenjati, i dalje će se ginuti!!!!

Učiti ruski
4 godine prije

E pa ja sam ruski malo pomalo naučio iako živim u danskoj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.