Neka od različitih mišljenja o najavi američkog povlačenja iz Sirije

trump sirija
58 komentara

Nakon jučerašnje objave na Twitteru američkog predsjednika Donalda Trumpa da su američke snage i saveznici porazili ISIL u Siriji se proširila vijest da to zapravo znači da se Bijela kuća odlučila na povlačenje iz arapske zemlje.

Ave svjetske agencije su odmah kontaktirale ured američkog predsjednika i dobile potvrde da je evakuacija već započela.

“Pobijedili smo ISIL u Siriji, jedini razlog zbog kojeg smo bili tamo tijekom predsjedavanja Trumpa”, napisao je američki predsjednik na svom Twitteru.

Kao što ste primijetili, nigdje se ne spominje povlačenje, stoga vijest treba uzeti s rezervom, čak i uz potvrde glasnogovornice Bijele kuće Sare Sanders, koja je novinarima rekla “kako je proces povlačenja već počeo,  ali to ne znači da je borba koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama protiv Islamske države završena”.

Navodno bi se za djelovanje u regiji koristile trupe u Iraku, ali su nakon izbora nove vlasti u Bagdadu sve češće pozivaju na odlazak američkih trupa s cijelog iračkog teritorija, što je stav svih predstavnika izvršne vlasti i većine zastupnika u parlamentu.

Prema onome što navodi Reuters, svi zaposlenici američkog State Departmenta bit će evakuirani iz Sirije u roku od 24 sata, a rok za povlačenje američkih vojnika bit će od 60 do 100 dana.

Da američke trupe nikada nisu namjeravale trajno ostati u Siriji se vidjelo po njihovoj vojnoj infrastrukturi. Vanjski zidovi su najvećim dijelom izgrađena od vojnih barijera punjenih pijeskom, a kao vojni objekti su se koristili šatori ili napuštena sirijska civilna i vojna infrastruktura. Jedan od najutvrđenijih objekata je bivša tvornica cementa u sjevernom dijelu pokrajine Raqqa. Najveća “zračna baza ” američke vojske je poljoprivredni aerodrom Rmeilan u istočnom dijelu pokrajine Hasaka, kojem je samo proširena pista i izgrađeno je nekoliko manjih montažnih objekata. Pentagon u Siriji nikada nije gradio vojnu infrastrukturu u pravom smislu te riječi, iako ni ovi objekti ne umanjuju značaj njihove prisutnosti.

Mišljenja o navodnom povlačenju američkih snaga su različita. Dok jedni tvrde da je Trump to odlučio i da više neće držati trupe u Siriji, drugi vjeruju kako će već danas promijeniti svoju odluku. Prema drugim,  ako Sjedinjene Države hitno odluče napustiti tu ili drugu vruću točku, uz evakuacijom svih značajnih osoba, od diplomatskog korpusa do obavještajaca i specijalnih snaga, to znači samo jednu stvar – početak velikog rata.

Ruski političari sugeriraju da američka izjava o povlačenju vojnika nije ništa više od propagande.

Međutim, ako pogledate kartu i sjetite se nekoliko “zabavnih” činjenica, onda postaje jasno da Washington, nakon ili ako povuče trupe iz Sirije, zapravo ne gubi ništa.

Prvo, u Siriji postoji samo oko 2000 američkih vojnika, što je relativno mal broj za obavljanje bilo kakvih akcija u zemlji izvan samih vojnih baza ili u njihovoj blizini. Drugo, na granici s Irakom je i dalje pod kontrolom Washingtona američka baza u Al-Tanfu, oko koje u polumjeru od 25 kilometara američke snage reagiraju na bilo kakvo približavanje vladinih snaga i provladinih milicija.

Kao što smo rekli, SAD u slučaju potrebe računaju na svoje ljude u susjednom Iraku, sve dok su tamo. Ne postoji ništa što bi opravdalo daljnju prisutnost tih 2000 vojnika na sjeveru Sirije, na teritoriju s kojeg je protjeran ISIL, ali na kojem su prisutne i brojne proturske islamističke skupine, ne samo američki saveznici Kurdi.

Ruski senator Aleksej Kondratijev smatra da za SAD nema smisla biti prisutan, držati trupe, hraniti ih, trošiti novac na streljivo, gorivo, opremu, lijekove i tako dalje, a da to Amerikancima ne daje nikakav profit.

“Danas je za Sjedinjene Države obećavajuća regija Afganistan. Tamo usredotočuju političke napore i prebacuju militante iz ISIL-a, spašene od ruskih udara u Siriji. Ali morate računati na činjenicu da će Amerikanci, nakon povlačenja redovnih trupa, tamo koristiti borce američkih privatnih vojnih tvrtki. U načelu, njima će ostati iste zadaće i sve će ostati isto”, istaknuo je senator Kondratijev.

Nakon odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, uz samu sirijsku vladu, postoji još jedan pobjednik – Turska.

“Povlačenje američkih vojnika znači da napuštaju Kurde, koji su glavni saveznik Amerikanaca u sjeveroistočnoj Siriji i ono su sada bespomoćni protiv Turaka”, rekao je politički analitičar Mihail Tilman.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države ovim pokušavaju spriječiti sporazum s Tuskom o kupnji ruskih sustava S-400, koje pokušavaju ih zamijeniti sa svojim sustavima “Patriot”.

“Trump bi Turcima mogao dati ovaj dodatni ustupak i povući trupe iz Sirije. Međutim, obećanje o povlačenju vojnika uopće ne znači da će se te postrojbe povući bilo gdje. Amerikanci iz Sirije neće otići, oni će biti tamo kao privatne vojne tvrtke”, izjavio je zastupnik Državne Dume Aleksandar Šerin.

Prema njegovim riječima, nemoguće je isključiti da Amerikanci pripremaju neku vrstu provokacije na području Sirije, a kako bi spriječili bilo kakve sumnje u njihovu odgovornosti, oni daju ovakvu demonstrativnu i javnu izjavu.

Možda postoji još jedan problem s ovom odlukom i možda Washington planira dobiti neke ustupke u pregovorima s Rusijom o značajnijim pitanjima?

“Trump može reći da je napravio ustupke, da je povukao trupe iz Sirije, a kao odgovor će i Ruska Federacija također morati dati nešto. No, zapravo neće biti povlačenja vojnika iz Sirije. Amerikanci su uvijek koristili privatne vojne tvrtke i instruktori će nastaviti raditi i financirati militante putem trećih strana”, rekao je Šerin.

Vojni promatrač, rezervni pukovnik Aleksandar Žilin također je uvjeren da SAD nikako neće napustiti Siriju.

“Amerikanci su već uložili puno novca u Siriji i neće jednostavno sve ostaviti. Izjave o povlačenju vojnika samo su pogrešne informacije kako bi se redefinirala situacija koja se razvija u Siriji. Sjedinjene Države su službeno kupile Assadov teritorij kako bi tamo izgradili baze. Zatvoriti sve i ostaviti – takve gluposti se od Sjedinjenih Država ne mogu očekivati”, vjeruje rezervni pukovnik Aleksandar Žilin.

Što kažu Kurdi?

Nakon ove izjave, ako je istinita, najveći gubitnici su sirijski Kurdi. Na njihovim portalima i agencijama ima raznih tumačenja. Na primjer, portal agencije Rudaw iz Erbila navodi “kako su gubitnici ovog povlačenja najpouzdaniji američki saveznici u regiji: Izrael i Kurdi”.

“Izraelci gube zbog toga što američko povlačenje dopušta ponovnu uspostavu islamističkih terorističkih organizacija, bio to ISIL, Al-Qaede ili oboje, te ostavlja Iranu slobodu da širiti svoju prisutnost diljem Sirije, sve do izraelske granice, bez ikakvih briga. Kurdske snage u Siriji također gube, kao što je The Washington Post jasno rekao: “Sirijske kurdske snage, koje su se borile zajedno sa Sjedinjenim Državama i odigrale ključnu ulogu u oslobađanju većine istočne Sirije od terorista, vjerojatno će biti ključne žrtve odluke gospodina Trumpa, jer će se suočiti s vojnom ofenzivom Turske. Ovaj nož u leđa će poslati nezaboravnu poruku svima koji su zamoljeni da surađuju sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma: Washington je nepouzdan i opasan partner”, piše kurdski portal Rudaw.

“Izgleda da je žurno povlačenje američkih trupa monumentalna pogreška i što se dogodilo da se gospodin Trump odlučio na takvu ludost. U Siriji je bilo samo 2000 pripadnika specijalnih snaga, tako da nije bilo velikog domaćeg pritiska da se ove postrojbe vrate u zemlju. Međutim, predsjednik Trump je prije tjedan dana telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom. U manje od tjedan dana od tog razgovora, gospodin Trump ne samo da je najavio trenutno povlačenje iz Sirije, nego je također rekao kako će SAD prodati Turskoj američke sustave Patriot, iako Ankara kaže da će svakako kupiti ruske  S400 i nastaviti tražiti izručenje Fethullaha Güllena. Što je gospodin Trump dobio od Turaka u zamjenu za sve ovo ostaje misterij i ne bi se trebali čuditi da je ovo nova verzija Trumpovog “Umjetnosti sklapanja poslova”, knjige koju je američki predsjednik objavio davne 1987. godine”, za Rudaw zaključuje David Roman, stručnjak Instituta za Bliski istok i kurdsko pitanje s američkog Državnog sveučilišta Missouri.

Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado Banja Luka
5 godine prije

Podvili rep…

Snicla
5 godine prije

Ako je ovo istina ostaše Kurdi u Siriji na vjetrometini. Ispade da je Donald podvio rep i pustio Erdoganu na volju. Nešto se tu veliko iza brda valja.

Ivo
5 godine prije

Ameri se obično ne povlače bez određenog broja crnih body bagsa. Dakle ili lažu, ili su dobili najavu da im se iste spremaju…

Alen
5 godine prije

Dakle , dao erdi avione ,rakete,dozvolu da isprasi kurde i skupa njih dvojica da okupiraju sjever sirije dok iza sebe imaju citav nato pakt… Dakle usa ostaje tu gdje jeste , samo su kurdi ispali iz tala..

Riddick
5 godine prije

Kurde je zadesila sudbina mnogih americkih proksija od ranije, i resili su da ih napuste sada kada im preti turska ofanziva.

Laki Topalović
5 godine prije

Još da je itko pročitao što piše i kako se inače “povlače”, bilo bi dobro. Trik s plaćenicima Black Wathera je najizvjesniji

Moreno
5 godine prije

Nezna se šta se točno dogovorilo iza zatvorenih vrata, ali šta god da je to nije bilo ništa spektakularno nego uobičajena trgovina.

njonjo
5 godine prije

I ja san priča o tome. Ameri se već sedamnaest godina povlače iz Afganistana. Ko im viruje, magarac bio. Živili pa vidjeli. Živjela SAA.

njonjo
5 godine prije

Ivo, sjedni, 5+.

čitalac
5 godine prije

Ako doista odu, Kurdi će biti ostavljeni na milost i nemilost Turcima.
Tada im je jedini spas da se prostanu pod sirijski (i ruski) državni “kišobran”.
I dobiju neku autonomiju.
Što će opet značiti povratak teritorija istočno od Eufrata pod jurisdikciju Damaska.
Vrlo dobro rješenje.

Đuro
5 godine prije

Kašogi je definitivno pušten niz vodu bez posljedica po MBS.Turci su ostvarili taktičku pobjedu,ako se američke trupe zaista povuku .Ali ne lezi vraže,neće to biti prvo povlačenje USAF sa neke teritorije ili zemlje koje je najavljeno a poslije ništa od toga nije bilo.Kako Putin danas reče,Amerikanci se iz Afganistana povlače svake godine već 17 godina.
Dugoročno gledano Sirija je na dobitku i na kraju će pod svoju kontrolu staviti cijelu teritoriju sem okupirane Golanske visoravni.Kurdi i Arapi na sjeveru i istoku Sirije će se utrkivati ko će prije i bolje ispunjavati Asadove smjernice.

njonjo
5 godine prije

A gdi su sad “prijatelji Sirije”, njihaka oko 52 zemlje, među njima i Rvacka, koje su naoružavale i na svaki način podržavale džihadiste i na taj naštetile ekonomskim interesima RH? Evo pitanje za Vesnu Pusić i Milanovića koji se smijao kad su USA Forces tražile sedamsto tisuća “rashodovanog” pješadijskog naoružanja s pripadajućim streljivomj i tobože prodali Hašemitsoj kraljevini Jordanu. No, ni vlade nakon Milanovića nisu mijenjale politiku Prijatelja Sirije. Pa gdi je tu obraz i dosljednost politike? U novom projektu Plenkovićija, prijatelja Potrošenka i Šipaca.

Serjoza
5 godine prije

cuj oni pobedili ISIS…mnogo bre s..ru i nas zajebavaju…kaoboji ne odlaze oni su taamo dosli da ostanu…danije bilo Rusiji i Irana jos bi tamo sekli glave ovi kozojebi…

Maja
5 godine prije

jedno je sigurno, imperijalisti se nikako nece povuci sa bl i srednjeg istoka, uvijek ce te drzave neka grupica barem ” zabavljati”. ono sto jest vise zabrinjavajuce jest pritisak psihopate boltona na trumpa da ide “zastititi” jednu ukrajinu sa naci-psihopatskom vladom, koju niti sam narod ne zeli, a koja uporno izaziva rat sa rusijom. u povijesti oba svj. rata, nastradale su velike drzave i kraljevstva, jer su se primale “zastite malih”, naravno po navodjenju evr. psihopatske elite. ocito je sad usa na redu. tako se trump pokazao kao plastelin u rukama njihove elite, radi sve sto od njega ocekuju. ako se stvarno upusti u ukrajinski scenario, eto nas u mega cirkusu. istovremeni potezi fed-e ukazuju na rusenje dolara i usa privrede. opet povisenje kamate, ali na nivou inflacije, umjetno reduciranje bilance za 50 mrd , prije za 30 mrd, te time i prognoza daljnjeg urusavanja akcijskog trzista. i konacno puknuce… Čitaj više »

Spock
5 godine prije

Opa.. zapitam se što će biti sa Bonsteelom danas sutra ako je to istina..

Laki Topalović
5 godine prije

Danas je Trumpeta naredila da se obustave zračni udari u Siriji, a sirijski 5.. korpus, kojeg su osnovali , obučili i opremili Rusi ( i vode ih ruski instruktori) ide u Deir Ez Zor

burt
5 godine prije

svaki zdravorazumski čovjek zna da Trumpove izjave o povlačenju iz Sirije ne znače ništa, povremeno dođu slične izjave ali se dan dva kasnije demantiraju, važnija je izjava da ostaju u Siriji dok je god Iran tamo koja znači da ostaju na duži rok u budućnosti, radi se o teritorijalnom razgraničenju između turske i kurdske strane, Amerikanci će prihvatit realnost da Turci krenu u čiščenje Manbija i desne obale Eufrata od YPG-a, Assada se u vezi toga ništa ne pita, jedino rješenje je prvo osnivanje autonomnih prijelaznih tijela vlasti a iza toga stvaranje nacionalnih federalnih elemenata

Il-2
5 godine prije

Priče ruskih političara kako na terenu ostaju privatne vojske koje će i dalje provoditi politiku Amerike meni nemaju smisla.
Da žele provoditi svoju politiku ostali bi tamo koliko god žele i u broju koji im je potreban.
Očito je turska odluka o obračunu s Kurdima konačna i za Amerikance tu nema mjesta. Pitanje je samo hoće li Kurdi pristati na kapitulaciju s Damaskom ili će biti uništeni od strane Turske. Ukoliko se Amerikanci zaista povuku rat je de facto gotov, jer turska okupacija sjevera Sirije ne može biti konačno rješenje. Prije ili kasnije ta će područija biti vraćena pod vlast Damaska.

fenix
5 godine prije

SAD-e obustavile zracna dejstva u Siriji izgleda da se povlace i iz Al Tanfa. Prema nekim twiter nalozima Tramp je smjenio Matisa.

burt
5 godine prije

takve priče o povlačenju su specijalni rat da bi se svjesno unijela zabuna među suprotstavljene strane, sve se objašnjava a kasnije se vidi da se ništa nije dogodilo, svi Trumpovi savjetnici su već izjavili da je to nemoguće

tako vam je to
5 godine prije

povuce se oni nikad a mozda ni tad

giordano bruno
5 godine prije

Američki ministar odbrane Džim Matis odlazi sa te funkcije krajem februara, saopštio je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru.
I greatly thank Jim for his service!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.