Nemojte biti najgori gost na vjenčanju

Svatovi
2 komentara

Postoje moderna pravila ponašanja na vjenčanju kojih bismo se svi trebali pridržavati. Kao i kod drugih stvari u životu, savršen gost na vjenčanju može se biti vrlo lako. To se postiže prateći nekoliko jednostavnih smjernica, koje se opet mogu svesti na jednu – ne ponašajte se kao budala.

I na vas se odnose pravila, niste nikakav izuzetak. Važno je odmah za početak spomenuti ono najočitije, a to je da se ne napijete do te mjere da se počnete ponašati nerazumno ili štogod gore.

Prije nego ceremonija počne, nemojte smetati mladencima. Nemojte ih opterećivati svojim problemima. U tom trenutku im nije bitan vaš izbor odjeće niti imaju vremena razgovarati s vama o stvarima koje ih trenutno opterećuju.

Oni na taj dan imaju ionako previše stvari koje ih uzrujavaju i zbog kojih su pod velikim stresom (prvo, stres sam po sebi, zatim što moraju paziti na sve goste, osobito rodbinu koju dugo nisu vidjeli, pa činjenica da im je sve isplanirano u minutu i da moraju koordinirati cijelu priču a opet izgledati opušteni, ljubazni i nasmiješeni…) Stoga nemojte dodavati i svoje brige i uzbuđenje na njihovo. Poklonite im to potrebno vrijeme i prostor za trenutke koji prethode ceremoniji vjenčanja i suzdržite se od čestitanja dok za to ne bude vrijeme.

Zatim, nemojte smetati profesionalnom fotografu tijekom ceremonije. Otežavate mu posao i blokirate mu dobre kadrove. On je masno plaćen kako bi mladenci dobili savršene fotografije, pa im nemojte to pokvariti. Oni žele da i vi uživate i opušteno promatrate cijelu priču, kao i da vas imaju na fotografijama.

Ako ste dobili zadatak ili su vas mladenci zamolili da održite govor, nemojte da vas to čini tjeskobnim i nesretnim. Ovo je predivna prilika, jer govori mogu biti najdirljiviji dio vjenčanja, kao i oni koji se dugo pamte. A mogu biti i neuspjeli ili promašeni. Zato upoznajte svoju „publiku“ kako biste njoj prilagodili i sadržaj. Ako su to ljudi koji dolaze s puno različitih strana i niste imali prilike s njima puno ili ikako komunicirati, držite se onoga što sigurno prolazi: ne spominjite bivše djevojke i mladiće, suzdržite se od internih šala, a osobito od neugodnih trenutaka koje pamtite o vašim prijateljima iz nekih mlađih i ludih dana. Čak i ako želite malo „začiniti“ kako biste se našalili, vjerujte da niti vašim prijateljima, a ni njihovim obiteljima to neće biti zabavno.

Ne tražite da išta mijenjaju samo zato što ste s mladencima bliski. Neka ste i najbolja prijateljica ili djed ili mama ili brat i sestra. Nemojte upravljati situacijom, poput vremena kada će konobar iznijeti sljedeći slijed ili tražiti od glazbenika da promijene repertoar, niti da se svjetlo upali ili ugasi. Znamo da želite pomoći, ali imajte na umu da je taj mladi par jako dugo sve planirao do najsitnijeg detalja i odredio upravo ono što smatra savršenim po svojim mjerilima. Tako da, osim ako ste dobili zadatak izravno od njih, ovo je vrijeme da čuvate svoje mišljenje za sebe i da vjerujete da je mladencima upravo savršena ta torta koju vi smatrate užasnom.

Nemojte dovoditi nenajavljene goste. Na pozivnici će pisati tko je pozvan, da li vi sami, vi s partnerom ili partnericom ili vi s cijelom obitelji. Možda zbog malog budžeta nisu u mogućnosti pozvati vašeg novog „prijatelja“ ili „prijateljicu“ ili imaju neugodna iskustva na ranijim vjenčanjima s neobuzdanom djecom. A svi znamo da su djeca aktivnija od onoga što bismo željeli na našem profinjenom i umirujućem važnom događaju. Ako niste sigurni, pitajte ih na vrijeme i nemojte se vrijeđati ako saznate da pozivnica vrijedi samo za vas. Umjesto toga se radujte jer ste ušli u njihov najuži izbor i predstavljate važnu osobu u njihovom životu. Nemojte izravno pitati možete li doći s partnerom ili djetetom, već tko je točno pozvan kako ne biste ni sebe ni njih doveli u neugodnu situaciju.

Nemojte kukati zbog hrane, realno gledajući ne može se udovoljiti zahtjevima svakog gosta. Zato mladenci često pribjegavaju standardnom meniju. Ako vam ne odgovara nešto od hrane, zasigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara. Fokusirajte se na to.

I ne zaboravite, usrećit ćete ih ako se zabavite. Plešite i veselite se kada glazba krene jer zato su vas i pozvali, da s njima proslavite njihov najvažniji dan u životu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hmmm da
4 godine prije

“Oni na taj dan imaju ionako previše stvari koje ih uzrujavaju i zbog kojih su pod velikim stresom (prvo, stres sam po sebi, zatim što moraju paziti na sve goste, osobito rodbinu koju dugo nisu vidjeli, pa činjenica da im je sve isplanirano u minutu i da moraju koordinirati cijelu priču a opet izgledati opušteni, ljubazni i nasmiješeni…)” – ovdje je odlično prikazano o kakvoj se prigodi radi. Ne daj Bože ikad više…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.