Nezaustavljivi proboj Kine u Izraelu iritira Washington

Izrael
15 komentara

Unatoč diplomatskim razlikama, gospodarske veze između Pekinga i Tel Aviva iz godine u godinu jačaju. Promet između dvije zemlje stalno raste, kao i kineska ulaganja u izraelski tehnološki sektor. Kako primjećuje njemački list Die Welt, ta bliska suradnja uzrokuje sve više nezadovoljstva u Washingtonu. SAD su zabrinute da bi Kina mogla preuzeti vodeću poziciju ne samo u Izraelu, nego i na cijelom Bliskom istoku.

Kina ubacuje klin između Sjedinjenih Država i njihovog najvažnijeg saveznika na Bliskom istoku, Izraela, piše njemački list Die Welt i dodaje kako je Izrael sve više uvučen u sukob između Washingtona i Pekinga.

U Izraelu se stalno slušaju vijesti o ekonomskom uspjehu Kine, a lokalni poduzetnici ulažu u kineske projekte i odlaze na bilateralne ekonomske forume.

Izrael je najvažniji saveznik Amerike na Bliskom istoku, ali ga to ne sprječava da radi na jačanju ionako bliske gospodarske suradnje s Kinom. Kina je, nakon Sjedinjenih Država, drugi najvažniji trgovinski partner Izraela, a Izrael je jedan od ključnih dobavljača oružja za Kinu.

U pozadini trgovinskih sporova Washingtona s Pekingom, Sjedinjene Države prate ove rastuće odnose sa sve većim nezadovoljstvom i već prijete Izraelu posljedicama.

Ali Izrael nije iznimka. SAD općenito gubi strateški značaj na Bliskom istoku, dok je Kina postala jedan od glavnih kupaca saudijske, iranske i iračke nafte. Promet između Pekinga i arapskih zemalja u 2017. godini je iznosio oko 176 milijardi eura, što je četiri puta više nego prije tri godine.

Kineske aktivnosti u regiji nisu ograničene na gospodarstvo. Posljednjih godina su kineski ratni brodovi posjetili luke svih arapskih zemalja Perzijskog zaljeva, kao i Egipat. Ta suradnja je uključivala i zajedničke vojne vježbe s Iranom.

Međutim, aktivna suradnja Pekinga s Izraelom je najupečatljivija zato što govorimo o dvije zemlje koje imaju različite vanjskopolitičke stavove.

Prema riječima stručnjaka, uskoro bi Kina mogla zaobići SAD i postati najvažniji strani investitor u izraelskom sektoru visoke tehnologije. Ako Washington bude izguran na drugo mjesto, to će predstavljati ozbiljan presedan za cijelu regiju.

Izrael

Neki u Izraelu rastuće kineske investicije vide kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Osim toga, ako Amerikanci i Europljani počnu brinuti da će se Izrael pretvoriti u mjesto pristupa Kini povjerljivim informacijama i novim znanstvenim dostignućima, to bi moglo izbrisati sva postignuća Izraela tijekom proteklih desetljeća.

Slična upozorenja u zemlji su potaknuta nezadovoljnim izjavama iz Washingtona. Američki dužnosnici upozoravaju kako bi izraelske tvrtke, zbog bliskih kontakata s Kinom, mogle izgubiti svoje američke kolege.

Ako Izrael bude čvršće slijedio kineske investicije, Washington prijeti da će prestati dijeliti informacije s Izraelom. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton, tijekom posjeta Izraelu je Kinu pretvorio u središnju temu njegove poruke i pozvao lokalne vlasti da preispitaju svoje odnose s kineskim korporacijama komunikacijskih tehnologija.

Die Welt podsjeća da su prije nekoliko desetljeća kontakti između Kine i Izraela bili na minimumu. Potpuni diplomatski odnosi između zemalja su uspostavljeni tek 1992. godine. U međunarodnim institucijama se Peking i dalje dosljedno suprotstavlja interesima Izraela, ali na ekonomskoj razini zemlje razvijaju sve bolju suradnju.

Prema izraelskom statističkom uredu, izvoz Izraela u Kinu u prvih osam mjeseci 2018. je iznosio gotovo 3 milijarde eura. Uvoz iz Kine se povećao za 10% i bio je 4,3 milijarde eura. Svake godine trgovina između zemalja poraste za više od 60%, a Kina je već postala drugi najveći trgovinski partner Izraela nakon SAD-a.

Od 2013. do 2017. kineska ulaganja u izraelska poduzeća visoke tehnologije su se utrostručila i prema nekim procjenama iznose oko 22 milijarde eura.

Kina bi uskoro mogla prestići SAD i postati najveći strani investitor u  Izraelu. Istovremeno, više od tisuću start up izraelskih tvrtki otvorilo je urede u Kini.

antisemitizam jevreji izrael

Osim trgovine, Kina ulaže u istraživačke centre izraelskih sveučilišta, pa čak i u izgradnju nove postaje metroa u Tel Avivu.

Međutim, Izraelci nisu zabrinuti kao i Amerikanci, piše njemački list. Samo je Washington zabrinut zbog sve većeg utjecaja Kine, jer sam gubitak američkih pozicija u Izraelu može dovesti do promjene ravnoteže snaga u regiji.

Washington je također zabrinut zbog mogućeg prijenosa tehnologije jednom od svojih najvažnijih konkurenata na svjetskoj sceni. U tom slučaju, kada se suoče s aktivnostima kineskih tvrtki ili vojskom, Amerikanci će se morati nositi sa svojim vlastitim izumima.

Nezadovoljstvo Washingtona moglo bi imati ozbiljne posljedice za Izrael. Na primjer, Izrael može izgubiti zaštitu američkog veta u Ujedinjenim narodima.

Čini se da su u Tel Avivu shvatili ovu opasnost, piše njemački list. Nedavno je premijer Netanyahu Kinu nazvao zabrinjavajućim faktorom na Bliskom istoku, a samo zemlje NATO pakta su mogle sudjelovati na natječaju za izgradnju nove međunarodne zračne luke u Izraelu. Tel Aviv je također obećao da će zajedno sa Sjedinjenim Državama uspostaviti odjel koji će strože kontrolirati ulaganja i prijenos civilne tehnologije, što je znak da Izrael neće napustiti svog najvažnijeg partnera, zaključuje Die Welt.

Die Welt

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

“Izrael može izgubiti zaštitu američkog veta u Ujedinjenim narodima.”

opa! postali smo neposlušni pa dobijamo šamare

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

A da se samo 1% kineza preseli na koju godinu u Izrael, nakon toga bilo bi u Izraelu rodjeno berm 20 miliona polutana mjesanaca kineza sa Izraelkama. i tako bi kinezi ku*cem okupirali Izrael.

giordano bruno
5 godine prije

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков рекао је да Евроазијска економска унија (ЕАЕУ) преговара са Србијом, Израелом и Сингапуром о формирању зона слободне трговине и преференцијалним споразумима.
– Слични разговори планирани су у скоријој будућности са Египтом и Индијом – рекао је Ушаков.
Он је додао да ће Евроазијска економска унија (ЕАЕУ) потписати споразум о трговинској и економској сарадњи са Кином и привремени споразум о формирању зона слободне трговине са Ираном.

Izrael i Iran u istoj ekonomskoj Uniji, Ekonomija je najbolja politika.

Laki Topalović
5 godine prije

Die Welt je atlantistički bilten, ali eto, cmizdri zato što Kinezi ulijeću s kamionima novca u Izrael. Dakle, dobro je.

Alex
5 godine prije

E, sad će ameri Izraelu sankcije …ha ha

samo tako
5 godine prije

Sad če kolinda odlepršati do ograde bijele kuče i sukreirati investicioni ciklus visoke tehnologije u lici

Sardelino
5 godine prije

Glavno da se “lova” okreće.
Miris “love” osjeća se u zraku.
I kinezi I židovi prepoznavaju ulogu novca u međunarodnoj komunikaciji.
Novac je razumljiv jezik svima , može zamijeniti eksperanto.

Tom
5 godine prije

Zidovi idu tamo gdje je lova a lova je u azij ogromno trziste

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.