Niall Ferguson: EU će se urušiti u roku od deset godina

Niall Ferguson
67 komentara

Vodeći britanski povjesničar tvrdi da je Europska unija tako slabo pripremljena za izazove modernog svijeta da ne može preživjeti sljedećih deset godina.

Britanski povjesničar i politički komentator Niall Ferguson za Europsku uniju vidi apokaliptičku budućnost, koja sliči onoj kakvu je prošlo Sveto Rimsko Carstvo. Analizirao je kako se Europska unija dosad suočavala s kriznim situacijama i gleda na one koji tek dolaze.

Analizirajući prošlost i vjerojatnu budućnost, Niall Ferguson predviđa da se EU uskoro može raspasti zbog nadolazećih kriza.

“Bruxelles bi mogao preživjeti najviše tijekom sljedećih 10 godina”, vjeruje povjesničar, te tvrdi da će se u tom razdoblju odlučiti budućnost EU.

Prema njegovoj analizi, Europa je previše bolesna i ne priprema za buduće izazove kako bi preživjela.

“EU je najslabija od velikih sila. Blok se suočava s unutarnjim i vanjskim problemima. S jedne strane je EU između carstva Donalda Trumpa, Sjedinjenih Država, a na drugoj je pritišće Narodna Republika Kina. Ovo su dvije svjetske sile koje su previše jake da bi se Bruxelles mogao natjecati s njima”, tvrdi Ferguson.

S druge strane, EU se suočava s unutarnjim borbama i valom “populističkih” pokreta koji preuzimaju vlast u sve više europskih zemalja. Ferguson je naglasio kako uspon populizma znači gubitak moći tradicionalnih stranaka koje su u prošlosti podupirale EU.

Međutim, upravo je politika usmjerena protiv interesa europskih naroda i stvorila birokratsku elitu u Bruxellesu, koja će biti odgovorna za sve što se bude dogodilo.

Kako te vodeće stranke, uglavnom konzervativci, socijaldemokrati i liberali,  izgube većinu u svojim nacionalnim parlamentima, Bruxelles će izgubiti svu podršku.

Povjesničar, koji trenutno predaje na Sveučilištu Stanford u Sjedinjenim Državama, rekao je: “Na neki način, EU me podsjeća na staro Sveto Rimsko Carstvo. Ovo nije konstrukt za XXI stoljeće.”

No, kazao je kako neće biti izgubljeno sve što je stvorila EU, čak i ako se raspadne. Profesor Ferguson je rekao: “Lako je moguće da će euro nadživjeti EU”.

Jedan od razloga za uvjerenje da će eurozona preživjeti jest da je napuštanje europske monetarne zajednice riskantnije nego napuštanje same EU kao političke unije. Raspad monetarne unije može dovesti do puno većih rizika.

Na primjer, Ferguson vjeruje da su prijetnje talijanske vlade da će napustiti eurozonu tek blef.

“Ako bi se Italija danas oprostila od eura, štediše bi izgubile mnogo novaca, pa tako i mnogi od onih koji su glasali za Ligu i Pokret 5 zvijezda. Ironija je da je lakše napustiti EU nego izaći iz eurozone”, zaključuje Niall Ferguson.

Express

Niall Ferguson
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
5 godine prije

EU će nastaviti da živi, ali na zdravijim osnovama.

Ivo
5 godine prije

Kakve gluposti,nakazna eu je i stvorena zbog lihvarenja nacionalnih država putem eura. Raspasti će se i prije nego što on misli,a euro će biti pokopan skupa s njom. Neki novi vid organiziranja europskih država će biti potreban,ali na zdravim,antilihvarskim i antiliberalnim temeljima. U tom smislu je Zajednica nezavisnih država,koju čine Rusija i još 11 zemalja, svakako daleko prirodnije rješenje, bez centralne lihvarske banke i bez nametanja kvota za izbjeglice,rodne ravnopravnosti i ostalih perverzija svojstvenih liberalnim demonkracijama.

white patriarch
5 godine prije

Problem s Europskom Unijom je šta nije Europska a bome nije niti Unija. Europski narodi generalno nemaju ništa protiv jedni drugih i nebi imali ništa protiv da žive zajedno – problem je što “Elite” forsiraju i Afrikance, Arape i ostale unutra, a Europljani to ne žele. Ovo je problem broj jedan.
Problem broj dva je ekonomija, odnosno Euro i socijalna država. Euro je u startu zamišljen pogrešno, kao neki kompromis, svaka zemlja zadržava svoj dug (koji je podloga za valutu btw), a sve zajedno imaju kao zajedničku valutu. Socijalna država je razlog za nekonkurentnost Europskih ekonomija zbog previsokih poreza, a istovremeno mamac za imigrante iz cijelog svijeta.
Hoće li EU preživjeti te unutarnje kontradikcije? Nema šanse. Čeka nas polagano propadanje, pa rat. Tek poslije toga postoji šansa za ponovni početak.

Fitcher
5 godine prije

Nikome u Europi niti ne treba ovakva EU koja je obična Američka marioneta i koja nema svoju samostalnu zajedničku politiku koja je zasnivana na koncenzusu a ne uskim interesima bivših kolonijalnih sila.

eu kolonija
5 godine prije

tako godina po godina, deset po deset I valja mrijet ovome iscrpljenom narodu dok oni I njihova djeca se kupaju u ptičijem mlijeku. smrt europskoj uniji, smrt fašističkoj diktaturi, smrt socijaldemokratsko-liberalnoj oligarhiji, sloboda narodu

Mister ?
5 godine prije

Eto treba se raspast i medjusobno ratovat dok kauboj i amer naoruzava svoje podanike.

Segota
5 godine prije

Pitanje je, šta će se desiti sa našim “banana republikama”? Moja ideja bi bila da se obnovi JUGOSLAVIJA!!

Ana
5 godine prije

Zar trebas biti povjesnicar ili bilo sto nesto da bi to vidio? Dovoljne ti zdrave oci i dva neurona izmedju ociju. Ali nece samo vrag odnijeti EU, nego, zaslugom EU, i Europu.

čokolino
5 godine prije

EU je tamnica naroda. Završit će ka juga a da li će izdržat tako dugo ka juga je veliko pitanje.
Dok je standard dobar i dok se bude moglo bacat novce na velike gluposti trajat će, kad zagusti, ode mast u propast. A zagustit će, sa ovakvim načinom života ne može dugo trajat. Pokušajte samo izračunat koliko koštaju od nikog izabrani eu političari……….ako možete, pošto kriju troškove ka zmija noge.

Laki Topalović
5 godine prije

Čekaj, ako sam dobro razumio, Niall Ferguson je britanac koji govori iz pozicije građanina zemlja koja izlazi iz EU i nije nikada znala što je euro? Ipak pogodio je. Svi se boje izlaska iz Eura, dok iz EU same ne. Grci prvi, Cipar, malo tko se sjeća 2013. Italija je skroz odustala od tog plana…. M5S i Di Maio prvi. Zapravo, program talijanske vlade ovaj, sadrži 20% predizbornih obećanja.

preseren3
5 godine prije

EU ne može više propasti!
Nikad!

EU se je izmakla kontroli raje, tvore je neizabrani birokrati, koji sami sebi određuju pravila igre i rok trajanja.
Ko da jih odstavi?
Kako, da propadnu?
Da sami sebe ukinu?
Para koliko hočeš….

Mile Kos
5 godine prije

Jos jedanput imamo dokaz vise, da je Britanija pobegla iz EU. A ne da je propao referendum…… price za naivne.

Son of Alerik
5 godine prije

Što bi jedan Britanac, čovjek iz zemlje koja napušta EU govorio o EU? Možda u hvalospjevima? Ili bi išao posredno opravdavati glupi politički čin vlastite države?
EU će se raspasti – to je mantra koju iz dana u dan ponavljaju već barem 15 godina veliki i mali analitičari, profesionalni mrzitelji i profesionalni trovači, ma se EU ne raspada. I dobra vijest je – i neće.
EU nije stiješnjena između sila, nego je najjača svjetska gospodarska sila i nije u konfliktu ni s kim.
Nikakav ‘populizam’ nije sredstvo za razgradnju EU. Tko god bilo gdje došao na vlast, EU mu nije smetnja. Orban je ‘službeno’ populist i ?
EU je danas toliko integrirana da bi samo rat velikih razmjera mogao dovesti njen opstanak u pitanje. I ono najbitnije – prostor EU je mjesto na kojem se živi najbogatije na planetu.

Mucke
5 godine prije

Pa krupni kapital je najkonkurentniji onda kada ne izdvaja nista ni za “socijalnu drzavu” ni za poreze i kad zaposlenici rade za germu.Problem je sto krupni kapital ne zeli nikakvu konkurenciju (imate klasican primjer rahmetli brodogradilista u Hr.) i time naravno uzrokuje da,oni koji rade za germu jednog dana pozele ukrasiti javnu rasvjetu sa “krupnim kapitalom”.
Ekonomsko i politicko propadanje EU je danas vidljivo golim okom i ne treba biti neki ekonomski ekspert za donijeti zakljucak.Tko zeli biti slijep pored zdravih ociju,neka mu bude.

Majk Majers
5 godine prije

Ruši se USA, ruši EU a dolazi nam novi poredak, jedna superdržava sa tehnološkim porobljavanjem
ein Volk, ein Reich, ein Führer
Koliko puti smo to već čuli? Malim koracima do velike promjene

DAWOR
5 godine prije

A VELIKA BRITANIJA I PRIJE,NADAMO SE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.