fbpx

Njemačka traži da se odustane od izgradnje izraelskog plinovoda prema Europi

EU

Stefan Wolfrum iz Berlinske zaklade za znanost i politiku (SWP) pozvao je EU da odbije financirati izgradnju izraelskog plinovoda prema Europi, koji bi trebao postati dio „Južnog plinskog koridora“ koji bi zaobilazio Rusiju.

U istočnom Sredozemlju, uz obalu Izraela i Cipra, ali i vodama Pojasa Gaze i Libanona koje je uzurpirao cionistički entitet, postoje ogromne rezerve prirodnog plina koje Izrael mogu pretvoriti u velikog izvoznika energije. Ako se položi podvodni plinovod od polja „Leviatan“ i drugih obalnih polja preko Cipra i Grčke do Italije, Izrael bi dobio pristup pouzdanom i unosnom tržištu EU, javlja  Deutsche Welle.

EU bi zauzvrat proširila „Južni plinski koridor“, stvoren da zaobiđe Rusiju, koji se sastoji od turskog plinovoda TANAP i 90% plinovoda TAP-a, za koji će plin iz Azerbejdžana preko Grčke i Albanije dovesti Italije. Stoga bi podvodni plinovod „EastMed“, koji bi bio najduži na svijetu, mogao smanjiti ovisnost EU o ruskom plinu. Tako vjeruju u Bruxellesu, i Izraelu, naravno, ali iz komercijalnih razloga.

Krajem 2015. godine Europska unija dodijelila je plinovodu „EastMed“ status „Projekta od zajedničkog interesa“ i već je uplatila 2 milijuna eura za studiju izvedivosti. Do 2023. Bruxelles mora odlučiti hoće li EU preuzeti polovinu ukupnih troškova projekta, za sada procijenjenih na oko 7 milijardi eura. Drugu polovicu su spremne uložiti grčka plinska kompanija DEPA i talijanska energetska tvrtka Edison kroz svoje zajedničko ulaganje „IGI Poseidon“. Cipar bi, u ovom ili onom obliku, bio sudionik projekta, krenuvši u razvoj vlastitog, također ogromnog podvodnog ležišta „Afrodita“.

Međutim, Stefan Wolfrum, istraživač iz Berlinske zaklade za znanost i politiku (SWP), predlaže da se napusti „EastMed“.

U svom članku “Izraelska kontradiktorna politika izvoza plina”, Wolfrum piše da bi umjesto podržavanja skupog projekta ovog plinovoda, čija je ekonomska isplativost upitna, trebalo poticati želju Izraela da uspostavi blisku plinsku suradnju oko sebe u regiji Bliskog istoka, što obećava značajne političke, a dugoročno i ekonomske koristi.

Trenutno je, smatra Wolfrum, izraelska politika izvoza plina kontradiktorna. S jedne strane, Izrael povećava opskrbu Egiptom, prodaje plin Jordanu i pregovara s Palestincima o proizvodnji plina uz obalu Gaze. Drugim riječima, aktivno promiče stvaranje jedinstvenog tržišta plina u regiji istočnog Sredozemlja, uključujući oživljavanje postojeće i izgradnju nove tranzitne infrastrukture.

S druge strane, Izrael računa na izgradnju velikog plinovoda prema Europi. To bi osiguralo zbližavanje s Europskom unijom, ali bi u isto vrijeme narušilo napore u uspostavljanju energetske suradnje s arapskim susjedima i negiralo njihovu ulogu u poljima istočnog Mediterana, vjeruje stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, pravi odgovor EU na tako kontroverznu politiku bilo bi samo odbacivanje plinovoda „EastMed“ i podrška Bruxellesa rastućoj regionalnoj plinskoj integraciji na Bliskom istoku.

Također, prema Stefanu Wolfrumu, bilo bi naivno vjerovati da je „dovoljno položiti plinovod i da će time pouzdane isporuke plina u Europu biti zagarantirane“.

„Bez suradnje u ovoj regiji, ova se ruta teško može smatrati stabilnom”, razumno tvrdi Wolfrum, posebno zbog službenih pritužbi Libanona zbog uzurpacije južnog dijela epikontinentalnog pojasa od strane Izraela. U ovom scenariju bi EU od Izraela kupovala ukradeni libanonski plin, što će teško narušiti ionako slab imidž EU kao globalnog geopolitičkog aktera kojem se može vjerovati.

Stoga je politički mnogo isplativije prvo promovirati formiranje tržišta plina na istočnom Sredozemlju, a tek potom izvući ekonomske koristi od pouzdanih opskrba plinom odatle u Europsku uniju. Ali ne abnormalno skupim plinovodima, već ukapljenim prirodnim plinom.

Članak se pojavio u nizu publikacija Zaklade za znanost i politiku o aktualnim temama i kao i uvijek je popraćen naglaskom da „odražava stavove autora“.

Ipak, svako izdanje i vijest koju objavi zaklada odobrava vodstvo SWP-a, vodećeg njemačkog znanstvenog instituta koji o pitanjima vanjske politike savjetuje njemačku vladu, Bundestag i zastupnike u Europskom parlamentu.

Dakle, institucije zaklade se nisu protivile stručnjaku Wolfrumu koji je izraelsku plinsku strategiju doveo u pitanje i svoj prijedlog dao na stručnu raspravu.

Raniji su mediji izvijestili da bi provedba projekta plinovoda „EastMed“ mogla biti prilika za SAD da se sabotiraju ruske isporuke plina u Europu koristeći „Sjeverni tok 2“, ali je rusko-njemački plinovod gotovo dovršen, dok se za „EastMed“ tek izrađuje studija izvodivosti.

Predložena ruta plinovoda „EastMed“

FOTO: Predložena ruta plinovoda „EastMed“

Egipat je rekao ne projektu plinovoda

Egipatski ministar nafte i mineralnih sirovina, Tarek El-Molla, za ciparsku agenciju CNA je rekao da se protivi tranzitu plina iz istočnog Mediterana u Europu plinovodom „EastMed“.

Čak je opravdao svoje stajalište rekavši da će studija izvodivosti za ovaj projekt trajati dvije godine, što je samo po sebi luksuz kojeg si istočno Sredozemlje ne može priuštiti.

„Rekao bih da postoji mnogo opcija za istočno Sredozemlje. Ipak, vjerujemo da je Egipat najbolji izbor, ekonomski i politički. Postojeći objekti i infrastruktura za preradu i skladištenje ukapljenog plina pružaju Egiptu konkurentnu prednost, jer će svaki pogon koji će biti realiziran koštati oko 10 milijardi dolara, što ga čini najekonomičnijom opcijom. Pored toga, egipatska politika je otvoreno tržište i nastojanje da se maksimalno iskoriste sve strane, kako za proizvođače, tako i za potrošače. Potičemo izbore koji mogu pomoći proizvođačima da iskoriste svoje resurse i potrošačima kako bi osigurali svoje potrebe na najučinkovitiji, najbrži i održiv način s najnižim cijenama“, rekao je egipatski dužnosnik u veljači ove godine.

Osvrćući se na pokretanje novoosnovanog Foruma za prirodni plin Istočnog Sredozemlja, posebno na Cipar, Tarek El-Molla je napomenuo je i kako „Egipat pokreće ambiciozni program da postane regionalno energetsko čvorište, a plin je u tom smislu najvažniji izvor i Kairo se ne namjerava ograničiti samo na izvore i mogućnosti Egipta“.

„Naš je cilj biti ulaz za sve prirodne resurse istočnog Sredozemlja kako bi svi zainteresirani mogli dobiti pristup mogućim tržištima“, dodao je Tarek El-Molla.

„Neprestano nadograđujemo našu bilateralnu i multilateralnu suradnju sa svim relevantnim partnerima. Očiti primjer je suradnja Egipta, Cipra i Grčke na najvišoj razini. Sada je vrijeme za širenje i stvaranje krovnog saveza koji uključuje sve ove napore za suradnju i može najbolje iskoristiti trenutnu i buduću infrastrukturu, smanjiti troškove i sačuvati konkurentske prednosti, minimizirati rizik i potaknuti brzo stvaranje prihoda od regionalnih rezervi i privući više ulaganja u industriju prirodnog plina u istočnom Sredozemlju“, rekao je egipatski ministar nafte i mineralnih sirovina, Tarek El-Molla, što je u skladu s prijedlogom koji dolazi iz Njemačke.

Plinovod je puno skuplji od navedene cijene

U tom smislu, sljedeće tri godine, do 2023. i kada Bruxelles mora odlučiti hoće li EU na sebe preuzeti polovinu ukupnih troškova projekta od procijenjenih 7 milijardi eura, vodit će se žestoka borba za realizaciju ovog plinovoda, ali i za blokiranje projekta.

Osim sigurnosnih rizika, treba napomenuti da govorimo o plinovodi dugom gotovo 2000 kilometara, koji bi Europskoj uniji godišnje isporučivao tek 10 milijardi kubnih metara plina godišnje. Uz to, plinovod bi se polagao na izrazito velikim dubinama, što bi posao polaganja plinovoda „EastMed“ moglo povećati.

Očito je da plinovod ne zadovoljava osnovne parametre isplativosti, a studije koje je proveo Cipar govore o puno većim troškovima.

„IGI Poseidon“ navodi da su studije potvrdile da je projekt tehnički izvediv, ekonomski izvediv i komercijalno konkurentan, ali nisu navedeni detalji.

Najizazovniji dio projekta je njegov dio od Cipra do Krete, koji doseže dubinu od preko 3000 metara. Polaganje cijevi na takve dubine je izazovno, ali tehnički je izvedivo. Međutim, teren je vrlo neujednačen, a područje je seizmički aktivno i podložno je klizištima. To bi moglo predstavljati izazove i česta popravljanja u budućnosti.

Procjenjuje se da je ukupni trošak plinovoda oko 7 milijardi dolara, no većina stručnjaka smatra da je to optimistično i tvrde da će troškovi biti  bliži 8 do 10 milijardi dolara.

S početnim količinama plina od 10 milijardi kubnih metara godišnje, gotovo sav plin bio bi iz Izraela. Procjenjuje se da bi polje „Leviatan 2“ moglo dati još 9 milijardi kubnih metara plina godišnje, također izraelskog, ali trenutno nema naznaka kada, iako bi tehnički ono moglo proraditi do 2025. godine. To je ujedno i godina u kojoj „IGI Poseidon“ očekuje da će plinovod biti dostupan za transport plina.

Europa je sada dobro opskrbljena plinom iz Rusije, Norveške, Sjeverne Afrike, Katara, Sjedinjenih Država i drugih, a ne očekuje se da će se europska potražnja za plinom u budućnosti znatno povećati, pri čemu će pad proizvodnje domaćeg plina biti dobro pokriven ruskim uvozom plina i ukapljenim plinom. EU i Gazprom složili su se u svibnju “oko zajamčene obveze prema Gazpromu da mu se omogući slobodan protok plina po konkurentnim cijenama”. Uz to, američki LNG želi povećati prodor na europska tržišta plina.

Nakon svega se nameće logično pitanje zašto bi Europska unija davala milijarde dolara za najvećim dijelom izraelski projekt? Kao što je primijetio Stefan Wolfrum, to ne samo da nema nikakvog smisla, nego je kontraproduktivno za EU i energetsku sigurnost europskih zemalja.

SWP

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mmne
Gost
mmne
1 godina prije

pa trenutno stanje u “slobodnoj ” ekonomiji je takvo da ce se pre zatvoriti i juzni i severni tok …nego sto ce zaustaviti izraelski!!! i plati ce ga svi , bas svi osim onih koji ce ubirati prihod za tudji gas!?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  mmne

Vidim sve si razumio, plinovod dug 1900 km + 300 km Poseidona, dijelom na dubini 3000 metara za 10 mlrd kubika godišnje i to da plate EU porezni obveznici, doduše pola od lažnog troška 7 mlrd dolara, već je 8 do 10 mlrd.. Nije stvar Rusi Židovi SAD ili Azeri, već pare…

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

sam si odgovorio….mozda nehotice….

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

tako sam i ja primjetio. izrael bi sve da im izgradi netko drugi. od amera dobivaju oruzje, ameri im grade naselja, sad bi da im eu izgradi plinovod. mozda bi se i taj morao kupovati po lng cijeni. ruse ocrniti da se ne bi kupovalo jeftinije.

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

zasto bi Njemci,koji ce preprodavati Europi Ruski plin iz sjevernog toka 1-2 dozvolili židovima preko trece strane da im uzima dio kolača :X

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Aragorn

neće švaba da im židovi puštaju plin

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ha ha

haha, duhovito. Smiri se malo s tim neukusnim šalama.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Izrael bi da podaje palestinski, libanski i sirijski plin (a mozda i kiparski).

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Kada su Rusi potpisali s Azerima (i istalima) dogovor da na Kaspijskom jezeru nece biti NATO snaga, a da za uzvrat Rusi nece ometati izgradnju drugih plinovoda, ja sam na ovom portalu napisao da je to Rusima Trojanski konj.
Dobio sam 17 minusa, a Laki me je uvjeravao da plinovodi nece nikad funkcionirati.

Danas je na Sputnjiku tekst gdje se vidi da se Rusi boje. Boje se damoinskih cijena iz tih plinovoda, jer Babiloncima nije bitna zarada nego geopoliticka prednost.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  RoPe

Azerbejdzan uvozi ruski plin i kolicinama koje bi Izrael izvozio. Sta ce azerima toliki plin?

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  RoPe

Eh, samo da nema azijskog tržišta …

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…svabe zidovima ne daju plin !!??…ironija ??

happy trigger
Gost
happy trigger
1 godina prije

vidi bande a ja teglim boce od par desetaka kilograma a oni svi bi u njemačku…ajte neko amo daj te im neku luku na 100 godia

happy trigger
Gost
happy trigger
1 godina prije

treba zabranit plin i naftu a forsirat vodik on je jedini prihvatljiv pošto je izvor voda a otpad kisik….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  happy trigger

može i to samo da bi vodu pocijepao na vodonik I kiseonik treba ti više energije nego što dobiješ energije za ponovnu reakciju vodonika I kiseonika u vodu jer se dio energije nepovratno gubi u okolinu jer ne možeš obezbijediti uvjete da ne gubiš toplinu iz reaktora. tu energiju možeš obezbijediti iz sunca tijekom sunčanih dana ali veći dio godine opet su ti potrebni drugi izvori poput nuklearki, uglja, drva, vjetra, hidroelektrana, plina itd.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kao što se muve lijepe na ghovno tako se neki lijepe I na ovaj plinovod. europa godišnje troši preko 600 milijardi kubičnih metara plina I od toga ide oko 200 milijardi iz rusije. e sada rusija ima plina da europi I aziji prodaje taj plin u ovim količinama oko 100 godina a možda I više. interesira me koliko su to židovi pronašli plina I koliko misle izvoziti u europu količinski I koliko godina. s obzirom da ovdje odmah sve povezuju sa rusijom bilo bi lijepo I o tome nešto napisati. da neće na kraju od ovoga posla ostati samo neotplaćeni zajmovi za plinovod. sigurno bi svi ozbiljni potrošači do sada pohrlili u izrael po izraelski plin umjesto u rusiju da od toga plina ima nešto. ovdje je nešto drugo u igri. židovi I amerikanci bi vjerojatno nešto zaradili izgradnjom plinovoda kojeg bi europa financirala a plina bi bilo dovoljno da se napune bic upaljači. da je drugačije onda bi američke investicijske banke financirale taj projekat I nebi to tražili od europe da financira

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Mala kolicina za evropske potrebe. Problem je sto se iscrpljuje vlastita proizvodnja iz Sjevernog mora i mora se traziti zamjena. Tri su ozbiljna izvora: Rusija, Afrika i LNG. Vece su sanse za plinovode prema Africi nego prema Izraelu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  tihobl

nuklearne elektrane, toplinska zastita i besplatan javni prijevoz!

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Eh – javni prevoz? A ko će onda da kupuje aute, plaća drumarine i 100qraca koje daš na auto?

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

EU je vec odavno trebala izgraditi alternativne pravce opskrbe energentima.Europski covjek se vrijedno skoluje, radi i stvara da bi tako tesko zaradjeni novac razbacivao na ruske oligarhe i servisiranje njihovih jahti, vila i ljubavnica.Rusija jednostavno nije pouzdan partner.Europa pre skupo placa ruski plin i naftne derivate dok taj preplaceni novac zavrsava u rukama ruskih oligarha,odnosno politicke i vojne sinekure, koja od tog novca proizvodi naoruzanje kojim onda prijete istoj toj Europi koja ih ekonomski drzi na zivotu.Paradoks!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Kvisko

ipak je ruski plin jeftiniji u odnosu na konkurenciju I njemci to bolje znaju od tebe. bez ruskog plina njemačka industrija bi bila manje konkurentna I izgubila bi bitku u odnosu na američku industriju. ipak bi tebi trebalo više biti u interesu da njemačka industrija bude konkurentnija od američke jer većina naših industrija ovisi od njemačke a ne amerike. znam da je to tebi teško razumjeti ali potrudi se

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

kvisko, ne lupetaj. Ovo je preglup komentar i za tebe.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

opet ti tresu kavez

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Suti
I uci zakovice

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

To sam uvježbao s tvojom sekom, ne brini. Zakucana je vrhunski. Sad miruj i pazi da ti aluminij ne uzgori. Inženjeru.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ljubavnice su tu najmanji trošak

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije

Svabe u konteksu Zidova, zele imati posla samo s plinom – Ciklon B.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

HAZARI KRADU TUDJI PLIN.
U PLINU JE SPAS……

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“Nakon svega se nameće logično pitanje zašto bi Europska unija davala milijarde dolara za najvećim dijelom izraelski projekt?”
Pa, zašto daje i za ruski plinovod, norveški itd….

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Tekst je malo s` bradom: u celom projektu sporno je to što Izrael krade plin od okolnih država, što se dade urediti ugovorom o zajedničkom ulaganju. Treba samo biti siguran da je trasa kroz tako duboke vode bezbedna, a što se tiče dužine – pa Rusi već obaraju rekorde u dužini i niko im nije rekao da su im plinovodi preskupi.

prelose
Gost
prelose
1 godina prije

kako su bahati odvratno .. nikakvi ljudi su Nijemci , katastrofa nemaju postenja ni malo

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Idealno za postavljat bombe 😂😂😂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik