Njemački poslovni model je slomljen

Robert Habeck
62 komentara

Njemački ministar za ekonomiju i klimu Robert Habeck odbacio je u ponedjeljak cijeli poslovni model zemlje, rekavši da se oslanja na jeftin uvoz energije iz Rusije koji se nikada neće vratiti. Habeckovi komentari došli su tokom njegove najave posebnog poreza na prirodni gas, čiji je cilj da se preraspodijeli uticaj nestašice energije između kompanija i stanovništva.

“Njemačka je razvila poslovni model koji se u velikoj mjeri zasnivao na ovisnosti o jeftinom ruskom plinu”, rekao je Habeck novinarima u Berlinu, napominjući da to znači i ovisnost o “neprijatelju” međunarodnog prava, “liberalnoj demokratiji i njenim vrijednostima”.

“Ovaj model je propao i ne vraća se”, rekao je.

Zbog toga što je Rusija “samovoljno” prekinula isporuke gasa EU, tvrdi Habeck, Njemačka treba da “spasava kompanije koje su ušle u teškoće i to moraju podnijeti kao nacionalna ekonomija”, nazivajući to “gorkim lijekom” koji se mora uzeti u proces.

“Ovaj porez je najpravedniji mogući način raspodjele i snošenja dodatnih troškova koji su nastali među stanovništvom. Alternativa nije bez poreza. Alternativa bi bio kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela evropskog energetskog tržišta”, tvrdi Habeck.

Udruženje operatera gasovoda dogovorilo je u ponedeljak porez od 2,4 evrocenta po kilovat satu, koji će stupiti na snagu u oktobru i trajati do aprila 2023. Prema procjenama koje je Rojters objavio ranije tokom dana, taksa će biti uobičajena domaćinstvo oko 500 € (600 $) godišnje.

Habeck je rekao da se 12 uvoznika do sada prijavilo za olakšice i da će dobiti oko 34 milijarde eura (34,7 milijardi dolara) pomoći, što predstavlja 90 posto njihovih dodatnih troškova.

“Sve mjere imaju posljedice, a neke od njih su i namet. Ali oni dovode do toga da budemo manje podložni ucjenama i da tako možemo odlučiti o svom snabdijevanju energijom nezavisno od Rusije. I tako, na kraju krajeva, možemo da djelujemo i suvereno u pogledu spoljne i bezbjednosne politike” , rekao je novinarima.

Njemačka se dugo oslanjala na ruski prirodni plin za pogon svoje proizvodne industrije. Međutim, ovaj model je u posljednjih nekoliko godina primao jedan udarac za drugim, između zatvaranja Covida-19 koji su poremetili međunarodnu trgovinu, Habeckove Zelene stranke koja je svoju agendu o klimatskim promjenama donijela vladajućoj koaliciji i embarga EU protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija se obavezala da će ispuniti sve preostale ugovore o gasu, ali Njemačka nije preuzela dugoročne obaveze dijelom zbog brige za zaštitu okoliša, ostavljajući Berlinu vrtoglave cijene na spot tržištu. Njemačke vlasti odbile su certificirati Sjeverni tok 2, potpuno završeni plinovod ispod Baltičkog mora koji je trebao udvostručiti obim direktnog ruskog uvoza, čak i prije nego što je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru.

gasnjemačkaPoslovni Modelrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

I jest.

Primat
1 godina prije

slomi se grana, padne drvo.

Božidar Hinić
1 godina prije

Koja laž. Rusija je samovoljno prekinula isporuke, a oni nisu uveli sankcije na severni tok 2, nisu zatezali oko plaćanja u rubljama, nisu poslali turbine sa dokumentacijom. Povrh svega šalju oružje ukrajni i očekuju da ih Rusija izljubi, ili šta god.

Znači sve uradiš da ti se prekine ili oteža isporuka, a onda kriviš dobavljača.

Arkaj
1 godina prije

Njemačka je sama sebi pucala ne u stopalo nego u glavu. Slijedi neizbježni potop njemačke industrije, a kako je to najrazvijeniji dio evropske industrije lako je prognozirat što to znači. Postavlja se jednostavno pitanje ima li koga za upravljačem? Njemački poslovni model oslanjao se na jeftinu rusku energiju i sirovine, prerađivao ih u svojim industrijskim pogonima uz razvijenu tehnološku i industrijsku bazu i gotove proizvode visokog stupnja obrade po konkurentnim cjenama prodavao na unutrašnjem EU tržištu, u USA i širom svijeta. Bitan faktor uspjeha tog poslovnog modela, uvoz velike količine jeftine energije i sirovina iz Rusije sad je nepovratno izbijen iz formule i neće se više vratiti. Što više jeftinu rusku energiju i sirovine sad će dobivati, Kina, Indija i druge Rusiji prijateljske države i time će njihova konkurentnost na tržištu porasti istovremeno dok konkurentnost EU značajno opada. USA je izvoznik energije a to znači da Njemačka i cijela EU… Čitaj više »

Alex
1 godina prije

Njemačka plaća cijenu puzanja pred Anglosaksoncima . Sve ovo što g
Hoebeck nabraja,posljedica je upravo nemogućnosti Njemačke da vodi samostalnu vanjsku politiku, poput Francuske,npr.To bi moglo izroditi nekog modernog “Hitlera ” ,ako se narod pobuni i krene rušiti institucije vlasti.

Jednostavno receno
1 godina prije

Šteta, ne moraju banke više praviti trezore, uskoro će i ovi biti prazni.

Ico
1 godina prije

Narod svih 27 članica država EU će jesti korijenje i pasti travu, samo da se sebični gospodarski sustav Njemačke održi na životu. Svih 27 država članica EU su spremne otići u propast, samo da bi Nijemci i dalje parazitirali na ostalima

nekoime
1 godina prije

Ministar za ekonomiju i klimu? E, pa klima mu se ekonomija,

petar schroder
1 godina prije

Ovaj covjek koji je po zanimanju filozof i koji je postao voda ZELENI ce odvesti Njemacku u propast Inace Njemacki zeleni su ucenici AKADEMIJE KLAUSA SCHWABA :To znaci sve zivo unistiti radi njihove idelogije NOVOG RESETA . KLAUSA SCHWABA.Njemacka industrija je totalno ovisno o Ruskom plinu a on ne zeli vise da kupuje Ruski plin , nego skupi Americki vodeni ,koji je 10 puta skuplji a nije upotrebljiv za industriju :Covjek nema veze sa ekonomijom.Nije problem postati ministar ali zemlju voditi u propast.Imali su iz Rusije jeftin plin ali mora da slusa Ameriku posto Amerika hoce da prodaje svoj skupi plin.Sada je jos ljeto ali ce gradani tek biti svijesni kada pocme sezona grijanja koliko ce vise placati Momentalno cetveroclana obitelj je mjesecno placala 280 euro a izgleda da ce morati placati 1000 euro

Lucija, prva
1 godina prije

Malo drugačije je ipak:
“Bayer nastavlja s izvozom sjemena i pesticida u Rusiju, u ožujku pričao drugačije
Njemački Bayer priopćio je da će nastaviti s izvozom osnovnih proizvoda za poljoprivredu u Rusiju, promijenivši stav iz ožujka da će isporuke u idućoj godini ovisiti o tome hoće li Rusija prestati s napadima na Ukrajinu.

Njemački proizvođač čelika traži izuzeće u slučaju racioniranja plina
Njemački proizvođač čelika Salzgitter AG pregovara s regulatorima kako bi osigurao izuzeće u slučaju mogućeg racioniranja plina,…”

Lucija, prva
1 godina prije

Nije ovo samo slušanje USA, mada, da budemo jasni, lijepo je rekao jednim onaj američki general Merkelici: “Nećete vi nikad imati Sj.tok 2, niti ga pustiti u pogon”.
Tražite kako Klaus Shwab i SEF upravljaju?
Gledajte sliku.
Sholtza ucjenjuju onom korupcijskom aferom. Jednostavno.

tuf
1 godina prije

Kako je zadnji paragraf članka jasno, kratko i objektivno objasnio situaciju koja je btw. počela barem godinu dana ranije od aktualnog sukoba u Ukrajini (naredba EK o zabrani potpisivanja dugoročnih plinskih ugovora s Rusijom i oslanjanje na spot tržište). Šteta što taj paragraf ne može osvanuti na njemačkim jumbo plakatima, da se ljude upozna s realnošću, pa da malo pokucaju na vrata vlastodršcima koji su im svjesno uništili industriju.

Mrčikola
1 godina prije

Prodavača plina sve manje, a prodavača magle sve više.
Njemačka je poznata kao inženjerska nacija i za očekivati je da osmisle način na koji će maglom pokretati industriju i grijati guzice svojih bistrih građana i Merkeličinih tamnoputih pulena…a onda; zauvijek zbogom ruski energenti, iliti, prije da će bit, onako, po naški; zbogom Bosno, odoh ja u Sarajevo. 😁

mrdo
1 godina prije

Njihovim gospodarima Amerikancima je cilj, ne samo da unište “njemački poslovni model”, već cijelu Njemačku i ostatak Evrope. Da li im ide od ruke? I te kako.

Are you Nuts
1 godina prije

Mišo otpo ti pišo
Šta ti ,razumijem da pišeš po zadatku ali ne moraš pisati gluposti i pizdarije
Jer nemaš pojma i očito ne živiš u njemačkoj
A siguran sam da si se cepio ako ne ,onda sigurno kao i večina novinara koji se ne žele cijepiti što je njihovo pravo koje 100% podržavam ima potvrdu da su cijepljeni i u to sam siguran 100%

Zorule
1 godina prije

“Zbog toga što je Rusija “samovoljno” prekinula isporuke gasa EU, tvrdi Habeck”

ccc, što su ti Rusi baš nestašni

zac
1 godina prije

cvili adolfe, cvili nazisvinjo, neces jos dugo, kako sijes tako zanjes, SF SN !!!

Zmukler
1 godina prije

Ovom se na faci vidi da je klasicni zmukler. Svaka birtija na Balkanu ima takva 2-3 redovna gosta.

ogo
1 godina prije

Nekako sve je manje ukrajinskih zastava na Njemackim balkonima.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Na početku svo-a su išli Rusi u Njemačku. Sad Nijemci idu u podstanare u Kalinjingrad preko zime. 😉

nessy
1 godina prije

“Ovaj model je propao i ne vraća se”?
Tko kaze da se ne vraca? Kako kaze izreka ‘koga moras moliti, nemoj ga srditi’. Ali, mudre glave ce pricekati totalni raspad sistema, pa ce tek onda razmisliti o vitalnim potrebama drzave. Za par godina ce se pisati knjige o EU, koja je udarila sankcije Rusiji, kojima je sebe unistila, a Rusiju ojacala.

Red Dog
1 godina prije

Propala je i Evropa.
Nemci su se bojali panicno i malih promena na trzistu, koje bi destabilizovale ekonomju i sirile se eksponencijalno. Pocelo je tokom Kovida i sad je van kontrole.
A Evropa je Nemacka sa kolonijama.

CroExit
1 godina prije

Kad je ministar ekonomije bolesni ideolog. Nema vama spasa.

Rimtutituki
1 godina prije

Kakav crni ministar,on je nastavak nazi ideologije Lenjin-Trotzki pedopile,pederasta i sav pokret zelenih je nazi,samo zelenom bojom zajebali glasace,stavi im crnu,pristaje perfekt

Rimtutituki
1 godina prije

2019 izaslanik iz Pentagona usred Berlina Merkelovoj” nece nordstream2 krenuti taman da ce 3ww. I tako bi

Janko
1 godina prije

Sad se vidi da se visoki standard zapadnog svijeta-Evrope,posebno Njemačke desetljećima gradilo na jeftinoj ruskoj energiji,koje se bogastvo multipliciralo kroz visoke cijene gotovih proizvoda i izvoza tehnologije pa i u Rusiju i sad radi geostrateške podrške interesima Amerike i nezasitnosti zapadnog svijeta ,sve je dovedeno u pitanje.Umjesto saradnje sa Rusijom zaradi boljitka evropskog i ruskog naroda imamo raspad svega do sada postignutog i u Evropi ,a i u Rusiji.Dali je to trebalo narodima Evrope,pitamo sulude političke evropske činovnike ,koji vode momentalno evropske narode.Nažalost Evropa nema više državnika poput nekada De Gola.. čekat nas sumorna budućnost..

PADIN
1 godina prije

Zbog toga što je Rusija “samovoljno” prekinula isporuke gasa EU, tvrdi Habeck…LAŽOV. Neće potvrdit, da je zaje..la politika sama. Osobito je to politika Ursule koja radi za Amerikance a ne za EU.

ad astra
1 godina prije

Ako njemačka privreda uspori to će biti katastrofa za države zapadnog Balkana koje ovise o njemačkim investicijama i tržištu. Veličaš Rusiju i onda na kraju sam popušiš.

Perun
1 godina prije

kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela evropskog energetskog tržišta, tvrdi Robert Habeck..Slijedi kolaps euRopske unije i njenog trzista rada ..Za Njemačkog minista ekonomije i klime Roberta Habecka malo je reci da je podkapacitiran tj,. glup…Ta osoba nema blage veze o ekonomiji ….

zac
1 godina prije

pocetak kraja eu, konacno…bit ce vruca jesen a ledena zima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI