fbpx

Novi zakon EU – ACTA 2.0 će biti kraj slobode interneta

Evropa digital

Sloboda izražavanja je trn u oku EU tehnokrata. Novi zakon o intelektualnom vlasništvu kojeg je Europski parlament usvojio u rujnu prijeti našim temeljnim pravima.

Internet znači slobodu. Još uvijek možemo slobodno doći do željenog sadržaja na našim tražilicama. Ali će se to uskoro promijeniti.

Članak 13. kontroverznog zakona kaže da će operatori internetskih stranica i pružatelji internetskih usluga biti odgovorni za sadržaj svojih klijenata i čitatelja. Novi zakon ih obvezuje na korištenje takozvanih filtera za objave. Obvezni filteri ostavljaju softveru da odluči što se korisnicima smije dijeliti, a što ne.

Konkretno, pružatelji internetskih usluga će postati kontrolori i cenzori naših aktivnosti na internetu i svaka objavljena fotografija, video i tekst će biti provjereni.

Postavlja se pitanje koji kriteriji će se primjenjivati pri ovoj cenzuri i kako i tko će programirati ovaj filter za softver?

Europska komisija će zasigurno uskoro predložiti detaljne smjernice za borbu protiv lažnih vijesti, propagiranja terorizma na internetu i borbe protiv onih koji krše autorska prava. U redu, ali to će ujedno biti i sredstvo za suzbijanje kritičara EU, nezavisnih blogera koji žele rasvijetliti nesposobnost i nerad tehnokrata Bruxellesa i disidenata, mahom kritičara takozvanog lijevo-liberalnog političkog spektra. I kladim se da će ove direktive vrlo brzo biti uvedene u svim zemljama EU.

Članak 11. se bavi se uvođenjem vrste poreza na poveznice, ili linkove.  Od sada, kada objavljujemo poveznicu na našoj internetskoj stranici, morat ćemo platiti vlasniku, autoru ili izdavaču, za to.

No, tehnokrati smatraju da, ako se pozivamo na određeni izvor i da koristimo ga u našem tekstu, taj izvor ima pravo na naknadu. Naravno, zakon nije navodi o kojim će iznosima biti riječ,  što bi trebalo biti određeno tek nakon pregovora s državama članicama EU.

Sada, ako neko uredništvo odluči zaraditi s ovim novim zakonom, tražilice neće prikazivati rezultate koji sadrže veze s njihovim sadržajem. Ovo je dvostruki mač za urednike i izdavače, jer se korisnici sada mogu okrenuti izvorima koji će nastaviti objavljivati njihov sadržaj besplatno. Naime, mnoge stranice i ne žele autorsku naknadu, jer  pišu kako bi objavili vijesti koje mainstream mediji prešućuju ili ih interpretiraju po diktatu EU.

Ipak, ovaj zakon u korijenu mijenja internet kakvog poznajemo. Rad novinara, znanstvenika i ostalih, koji svoje tekstove moraju objavljivati na internetu i citirati izvore u svojim objavama, kako bi bili vjerodostojni i dokazali svoje argumente, bit će otežan.

Ugrožava se i postojanje internetske kulture, širokog raspona sadržaja, od skečeva, remixa glazbe, parodija i drugog. Ali je najvažnija stvar što je ugrožena sloboda mišljenja. Novi zakon treba osigurati budućnost tiska. Freidhelm Greis iz njemačkog portala Golem je izračunao da novi zakon o autorskim pravima EU zapravo favorizira samo velike izdavačke kuće i redakcije, a ne manje i kritičare. Na primjer, izdavačka kuća Axel Springer bi sada dobila gotovo 64 posto prihoda od oporezivanja objave sadržaja.

Zakon ujedno dokazuje kome služe Bruxelleski tehnokrati. Postupno nam oduzimaju slobode, tako da velike tvrtke mogu ostvariti još veće zarade. Jedna od tvrtki koja će biti na gubitku uvođenjem nove direktive EU je i Google. U Njemačkoj bi morala dijeliti milijune eura prihoda s pružateljima internetskih usluga, izdavačima i tvrtkama kojima prenosi rezultate pretraživanja.

Google je već imao takvo iskustvo u Španjolskoj, gdje je takav kontroverzni zakon uveden još 2014. godine. Izdavači se nadaju da će ih zakon učiniti još bogatijima. Licence za plaćanje na aktualne tiskovine trebale bi američku korporaciju koštale velike svote novca. Ali to nije bila borba siromašnih protiv divovskog Googlea.

Pogledajte što se dogodilo. Google je jednostavno ugasio Google News u Španjolskoj i tako ne mora plaćati nikakve naknade. Iako Google News nije imao oglase, na kojima kompanija uglavnom zarađuje novac, Google nije htio povećati rashode i jednostavno je izgubio čitatelje. No, čak i španjolski izdavači, koji imaju svoje internetske stranice, podrškom ovom zakonu su prepilili granu na kojoj sjede, jer im se vanjski pristup  smanjio dvoznamenkastim postotkom.

Konačno, navest ćemo još jedan detalj. Naime, Povelja o temeljnim pravima Europske unije kaže: “Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu izražavanja mišljenja, primanje i davanje informacija i ideja bez uplitanja vlasti i bez obzira na granice”.

Autorska prava ni na koji način ne bi smjela kršiti ova temeljna prava, ali se čini da to nikoga nije briga.

GEFIRA

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
49 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Nedugo nazad je neko govorio, mislim da je to bio Farage kako se EU pretvara u novi SSSR i komunisticku diktaturu..e kako mi je to tada nevjerovatno zvucalo, a danas kao da je bio jasnovidan

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Zare

Sloboda izražavanja je trn u oku administratora foruma.

Povelja o temeljnim pravima Europske unije kaže:
“Svatko ima pravo na slobodu izražavanja.
Ovo pravo uključuje slobodu izražavanja mišljenja, primanje i davanje informacija i ideja bez uplitanja vlasti i bez obzira na granice”.

Ovo važi samo za bogate.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  velebit

U EU i SAD demokratska prava pojedinca ovise iskljucivo o kolicini kapitala koji kontrolira. Demokratska prava milijonera i milijardera nisu ista a tek robova koji ovise o njihovoj milosti.

Spin Pacijent
Gost
Spin Pacijent
2 godine prije
Reply to  velebit

Korporacijske tražilice su odavno komercijaliziran, cenzurirane i pod kontrolom sistema. Rješenje je TOR.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Spin Pacijent

TOR provaljen 2013.?

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit
Ne kontam samo da li administrator ovog foruma pada u ekstazu kada nekome obrise post. Onomad sam htio da ga pitam da li mastu**ira od ushicenja dok brise postove koji bi dozvoljeni i u nekim rzimima daleko opakijim od bilo kog na ovim prostorima.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Zare

Slušao sam jednosatnu emisiju o tom zakonu i njegovom tumačenju. To što se priča po časopisima i forumima je obična glupost. Do sada su je google i slični bogatili na račun tuđih medijskih uradaka a sada će zaradu morati podijeliti s autorima. Kome to smeta neka razmisli da radi i ne dobiva plaču za rad pa će mu biti jasnije. Cijelu famu o ugrozi su napravili oni koji su do sada izbjegavali plačati autore i porez. U tu antireklamu i razna lobiranja su uložili ogromne novce potičući paniku. Sve u svemu nama se neće ništa puno promijeniti a zarada će se pravednije raspodjeliti!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Potpuno si u pravu Miroslave za taj deo o kome pričaš ali to je isto kao i priča “uvedimo kamere svuda da bi povećali bezbednost građana…”, “rakete u Rumuniji da bi branili Evropu od Irana…” – Orwell, ništa drugo.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
U ovom slučaju se radi o zavjeri kapitala protiv države i pojedinca. To mi ne liči na Orwell več na običnu pljačku i utaju poreza. S druge strane poput ovog portala bit će cenzor koji se ovdje zove administrator koji će zabranjivati ono što ugrožava ljudska prava. To ne znači da nećeš moći izraziti svoje mišljenje no nećeš smjeti pozivati na ubijanje itd. Svi opažamo da se na jutubu brišu objave , na vjestima nikad nećeš vidjeti mrtvog američkog vojnika itd.
Ugrozu od kamera osjećamo samo mi stariji od 45 godina (cca). Mlade to uopće ne tangira. Oni sebe objavljuju na fejsu svaki dan, puno no opširnije no što će ih uloviti ulična kamera

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Naivno Miroslave (zavidim ti, voleo bih da i ja mogu tako). Velike kompanije nisu niti mogu biti nezavisne od države, najčešće su u nekoj vrsti simbioze. Ako je reč o medijskoj kompaniji, velikoj društvenoj mreži, ta simbioza je vrlo složena.
Ali to nije ekskluzivitet Zapada, isto je i na Istoku – rekao bih da je u tome Kina ubedljivo No.1

Malo ko (ja takođe) je svestan do kraja obima kontrole koji se nad nama sprovodi. Razmisli šta su sve u stanju o nama da sakupe i kako to mogu da upotrebe…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
jedno je znanje o nama a drugo je kontrola. Kontrola će nastati onog trenutka kad za objavljeno budem snosio sankcije. U današnjem svijetu teško se boriti bez upotrebe interneta, protiv zlorabe interneta. Veličina opasnosti po nas male , i za sistem, beznačajne laprdatore, je u političarima koje biramo, odnosno našeg sudjelovanja u donošenju odluka. Zlonamjerna politička ekipa može podatke zlorabiti. Puno je opasnije snimanje policije za vrijeme prosvjeda i štrajkova i zloraba istog od strane političara. Tražiš svoja prava i hodaš ulicom s transparentom. Policija te silom zaustavi dakle sprječava te da izraziš nezadovoljstvo i tražiš pravdu ( kordon policije je fizička zapreka dirigirana od onih protiv kojih se buniš a plaćena tvojim novcem ), gađaš ih trulim jajem ( fizičko na fizičko bez zdravstvene opasnosti) i sutra si u zatvoru i na sudu jer si se bunio protiv krađe a sve je na snimci. To je zloraba medija i pacificiranje ugnjetavanih.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Neće, to favorizira samo najveće proizvođače vijesti, mali će nestati, postoji blog techdirt – tamo se detaljno i stručno obrađuju ovakve stvari.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Zare

Ne vredjaj SSSR….evropa je gnjila sluskinja degenerisanih cioamera i zna se odakle sve to ide….

Zare
Gost
Zare
2 godine prije
Reply to  mmne

Kao sto je bio jedini nacin SSSR da se odrzi na kupu sve drzave komunistickog saveza diktatura, cenzura i jaka vojska upravo ovaj model sada primenjuje vlada u Briselu…sledeci korak su vojska EU i United states of Europa.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Zare

Iduće je raspad, Ameri nikad neće dozvoliti jaku EU.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Istina uvjek nađe izlaz. Možeš da je usporiš ali ne možeš da je uništiš.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  nije bitno tko

Zavidim vam svima na optimizmu. Koliko je godina prošlo od rata na ovim prostorima i- što je utvrđeno. Nekih, na prvi pogled, potpuno bezazlenih stvari nema u medijima. Ja sam tek pred nekih 5 god.počela ‘njuškat’. I puno saznala. Ne samo da se u Hrv.doslovce nije ništa znalo o napadu otana, nego npr. dan, dva prije nego se u Hrv.pojavio problem salmonele, jedan klinac je nadrljao u – Srbiji…pogodite koja zemlja je prošle godine uvela informatiku u 5. razred. Srbija. Ovo sve ne samo da ukazuje na iste gazde, već pokazuje što je sve “trla baba lan”, dok ne prodaju sve što imamo. Greška. Poklone. Da su uveli onaj porez na nekretnine, ljudi bi se odricali zrmlje preko narodnih novina…
U većini slučajeva cilj je postignut ako se istina…uspori.

Ludi sesirdjija
Gost
Ludi sesirdjija
2 godine prije

Dobro ce VPN pruzatelji zaradjivati. EU je na pravom putu na kojem treba biti, samounistenju.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Fantastični su mi ovi klovnovi iz EU, sami sebi zakivaju eksere u kovčeg ?

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

EU birokrati rade ono šta im je Churchill naredio još 40-ih-stvaranje diktatorske europske države bez nacija i sloboda.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Duh je odavno pušten iz boce i ništa ga u nju ne može vratiti. Svako ograničenje koje nametnu izazvaće munjevitu reakciju zaobilaženja tog ograničenja pri čemu se sve više “ide u ilegalu” i gde će kontrola koju danas imaju biti sve manje moguća. Budale – otpor koji danas imaju je beznačajan u poređenju sa onim koga će izazvati.

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Točno 100%. I ja se spremam postati Otpornik 🙂

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Janoš

Pazi mozda postanes PODPORNIK ili POKORNIK

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Otpor je davno slomljen …50-60-ih proslog vijeka, a da su ljudi spremni na otpor i zrtvu koju nosi isti, davno bi nesto vece bilo ucinjeno…gotovo je..nece se desiti nista senzacionalno i ova misljenja da EU propada, da ce USA da propadne…da ce dobro nadvladati zlo..sve su to samo zelje, a realnost je podpuno drugacija..Vatikan nikad jaci…religija “cvjeta”…svakim danom vise milijardera, a svaki od njih kontrolise masu malih ljudi…razumijes li da i tamna strana svijeta ima vojsku jacu nego ikada do sada…gdje je snaga obicnog, malog, postenog i dobrocudnog covjeka?!! Neka neko pokusa da mi objasni u cemu se ona ogleda…samo neka ne pominje brojnost jer je Isus imao iza sebe masu i znamo kako je okoncao…Martin Luther…pa i onaj drugi King…toliki “zvizdaci” traze spas na razne nacine…itd itd

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

A budući da su svjesni da se veeelikii dio frustracija izbacuje na mrežama…razmislt će dvaput. Vrlo vjerojatno da bi svi mi potražili bilo kakva udruženja…ili ih osnovali.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Hoće li i meni platiti kada me novinari citiraju, stavljaju moje slike ili koriste nešto moje a da ja to ne znam. Sigurno će se ubiti od posla da me pronađu i plate.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Dopizdilomi

Ukoliko zatražiš hoće. Svi početci su teški i mi s lošim iskustvom ih se plašimo. Mene osobno puno više plaši zakon o zaštiti osobnih podataka.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Hoce li isplacivati deo novca porodici Otto Benz-a i Rudolf Diesel-a za svaki proizveden motor i Fordu za svaku serijski proizvedenu skoljku automobila? Ili cemo za svaku izgovorenu recenicu traziti postoji li neka slicna koju je izgovorio nekakva poznata licnost da joj platimo za prava? Sve sto postoji na ovom svetu, neko je izmislio. Neko je napravio fotografiju (mozes misliti) i sad nekom treba dozvola da je koristi. Dobio je novac za nju kad je otisla u javnost, sta vise hoce? Kakav imbecilizam ali kao i uvek neko pametan se nadje da brani neka maloumna stajalista. Sutra kad ga budu terali da ide unazad sa sasijom na glavi opet ce naci neko opravdanje. Nemoj ovo licno shvatiti, ali je stvarno iritantno kako se uvek neko nadje da brani neka nova nametanja novih zakona koji ogrranicavaju pristup informacijama kao i ukidanja nekih normalnih stvari i odnosa medju ljudima koje nazivju “ljudskim pravima”. Ovo vodi totalitarizmu i ropstvu, nicemu drugom, i tome nece bit ikraja. Oni razumeju samo golu silu, nista drugo.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ne ukoliko zatražiš – nego ne samo da mora nego i vlasnik članka ne može dati dozvolu da ga google citira besplatno.
Ali to je nebitno, bitna je kontrola nad sadržajem glede slobode govora, ne možeš imati i migrante i slobodu govora jer dobiješ desnicu na vlasti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ima ovdje negdje, kada je EU pravila “crnu listu” medija. Naravo RT, Sputnik, iranski PressTV , TeleSUR , itd na prvom mjestu, dogodilo se da je baš nekima od tih internetskih stranicama posjećenost udvostručena.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Uvijek ćemo naći načina da se izrazimo a da nas ne mogu cenzurirati.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

da, ali neće postojati način da novine objave nešto što nije u skladu s partijskom linijom (kakav lijepi izraz – trebalo bi ga naučiti europljane, trebat će im).

Tak
Gost
Tak
2 godine prije

pogledam crnu listu pa uvijek pronađem neki novi zanimljiv medij za koji nisam znao. hvala im na listi

panStje
Gost
panStje
2 godine prije

Uvijek postoji deep web i dark net.
Ljudi ce naci nacin da zaobidju represiju i kontrolu.
Ako ovaj zakon stupi na snagu, mislim da ce imati kontra efekt. Internet kao takav je nemoguce kontrolirati i oni to znaju. Oruzje koje su stvorili na kraju ce ih doci glave…

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Boli me đoko što će vlasnici tražilica koje su ionako cenzurisane plačati naknadu. Takve će radnje samo ubrzati nastanak potpuno neovisnog interneta. Windowsi su rezultirali Linuxom, posledica IE je Firefox… Kako će pisati kazne ljudskoj tražilici ili socialnim medijima, koji nemaju vlasnika ni firme pozadi i rade na temelju Blockchain deljenja informacija? Ljudski je Internet nemoguče ugušiti! Mogu fašisti lepo da nam puše kar***.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Miki

Usridu Miki!!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Bolestan pokušaj još bolesnijih psihopata odvojenih od stvarnosti i još gore – odvojenih od sposobnosti sagledavanja posljedica svojih činjenja – da uguše slobodu širenja informacija.
Internet nisu tiskani mediji pa da možeš postavljanjem glavnog urednika postaviti i cenzora, da možeš preko distribucije određivati koja tiskovina će se prodavati, koja neće. Internet je kao voda, natapa sve, prodire svugdje.
Kad bismo imali politički zrele ljude među većinom korisnika interneta (a to smo stvarno svi mi), onda bismo prvom prilikom – a skoro će jedna – europarlamentarni izbori – tad bismo svi odbili izaći na te izbore.
U Hrvatskoj se sigurno neće dogoditi ništa takvoga, niti će biti protesta oko ove psihopatske namjere, nije to ni istanbulska, ni ‘za abortus’ akcija žena koje instrumentaliziraju vlastiti spol. Nešto će se dogoditi samo ako krene kao pomodarstvo izvana. Ne znam koliko su drugdje ljudi svjesni posljedica ovog eksperimenta likova koji mjesečno inkasiraju na naš račun okruglo najmanje 20 000 eura, ali bude li ih i to puno, onda možemo se i nadati nečemu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA molim te pročitaj moj odgovor Zaretu i shumadincu pa mi, ukoliko želiš napiši što misliš o tome. Hvala.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Citirat ću ti uvodni dio Američke deklaracije o nezavisnosti pa možda iz toga nešto zaključiš o sebi, o državi, o Vladi, o onom što smije, a što ne smije:
Mi smatramo ove istine očiglednim: da su svi ljudi stvoreni jednaki, da su obdareni od
strane njihovog Tvorca određenim neotuđivim pravima, među kojima su život, sloboda i
težnja za srećom.
– U cilju osiguranja ovih prava, vlade ustanovljene među ljudima,
izvode svoje zakonite moći iz suglasnosti onih nad kojima se vlada.
– Ako ikada ijedan
oblik vlade postane prepreka ostvarivanju ovih ciljeva, pravo je naroda da ga promijeni ili
ukine, da ustanovi novu vladu, koja će ležati na temeljima takvih načela, i organizirati
svoje moći tako da najbolje utječe na narodnu sigurnost i sreću.
Pročitaj još jednom. Pa zaključi u čemu je tvoja sreća ako ti država na više ili manje suptilne načine ukida slobodu govora.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mi smo se u socijalizmu naučili da imamo radnička i većinu ljudskih prava “pod normalno”. Činjenica je ( iskustvo, povijest i praksa govore za sebe) da borba dobra i zla, crnog i bijelog, jeste stalna borba ( na koju mi u socijalizmu nismo navikli, za nas je to bilo “bogom dano”, briga su bile svinjske polovice i zimnica preko sindikata) i traje oduvijek i zauvijek. ” Pravo je naroda da ga promijeni ili ukine, da ustanovi novu vladu, koja će ležati na temeljima takvih načela, i organizirati svoje moći” !? Što to znači? Moralno pravo nasuprot stvarnog prava. Moralno pravo ovisi o kulturi ( ne misli se na to da li kopaš nos i da li je kulturno podrignuti nakon jela!). Riječi su riječi a život ovisi o djelima aktera. Mi svi slavimo Prvi maj, praznik rada. Malo tko se u tom slavlju (ako itko?) poistovjećuje sa sedam obješenih prosvjednika (današnji termin) štrajkaša. Održavanje određenog standarda nije inercija već stalna borba ( borba za život, taj i takav ).
Moj zaključak (da li samo moj) je da se treba boriti, vlastitim angažmanom za ljudska prava, svaki dan ( poput disanja: iz revolucije u revoluciju). Da bi se to ostvarilo, nažalost, nacija treba biti mlada (po starosti svojih stanovnika). Stare nacije ( prema prosječnoj starosti) nisu sposobne (poradi konformizma ) ući u bortbu za svoja prava. Na veliku žalost intelekta, stvar je u hormonima, koji upravljaju našim tijelom i umom. U doba građanskog rata, u americi, ljudi od četrdeset godina bili su starci. Naša prosječna starost je 42 godine. Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Nisi…ali uopste…zavidim ti na optimizmu ali istovremeno mi je smijesno koliko je taj optimizam neutemeljen

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

To ne vrijedi za EU, u EU prava građana ne dolaze od Tvorca, nego od vlade, a kako vlada da tako može i oduzeti – naravno samo ako ima dobar razlog :).

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Hrv će se nešto dogoditi (u smislu bunta građana) jedino ako kapnu koji novci kojoj udruzi izvana…Nije riječ o pomodarstvu, nego o financiranju.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

“Ovo je dvostruki mač za urednike i izdavače, jer se korisnici sada mogu okrenuti izvorima koji će nastaviti objavljivati njihov sadržaj besplatno” – ovdje također vreba opasnost, da će na tržištu opstati oni koji ili imaju cjelovitu financijsku konstrukciju (medijske korporacije) ili oni ‘besplatni’ mediji koji imaju svoje ‘sugar daddy’-e, sponzore i mecene koji daleko u pozadini kroje mišljenja i distribuiraju ih putem zamaskiranih kanala.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  tuf

da, baš je tome stvar – manje medija je lakše za nadzirati, a što je veći medij to više ovisi o reklamama a kako se to lijepo može šutke regulirati smo vidjeli u HRV 90-2000.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

EU technokrati su se direktno postavili protiv demokracije, dolazi vlast diktature odabrano povlastenih. Po ovome nece vise biti ni slobode komentiranja i/ili kritiziranja. Politicari i tehnokrati postaju zasticeni kao bijeli medvijedi, neces moci pitati ni kritizirati ostaje jedino kamenom ili toljagom po glavi stanovnika.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

charlie hebdo bio je pocetak, stvar je vec poprilicno uzela maha…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Ne upucuje li ovo na predratna vremena, za vrijeme neposredno prije rata i tijekom rata registrirali su se svi pisaci strojevi, strojevi za umnozavanje i stampanje, radio uredjaji, a sve da se uspostavi kontrola rijeci.

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“Sloboda izražavanja je trn u oku EU tehnokrata.”

A što se bunite? Pa i vaš portal provodi cenzuru, ne propuštajući nekome nepogodne komentare pisane bez ikakvih psovki i uvreda. Licemjerje nije samo karakteristika političara, već i medijskih magnata koji opslužuju one s kojima su u simbiozi! 🙂 🙂 🙂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik