NYT: Trump produžio rok za povlačenje iz Sirije na 4 mjeseca

Amerika-Sirija
28 komentara

Američki predsjednik Donald Trump pristao je dati Pentagonu četiri mjeseca da povuče američke trupe iz Sirije.

Kako je američki list The New York Times izvijestio u ponedjeljak , pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, Trump je produžio razdoblje za povlačenje američkih vojnika iz Sirije na otprilike četiri mjeseca.

Predsjednik je istog dana najavio da će povlačenje američkih vojnika iz Sirije biti “sporije” i naglasio kako postignuća u borbi protiv terorističke skupine ISIL opravdavaju njegovu odluku.

The New York Times prenosi kako je Trump prethodnim dekretom obvezao Pentagon da povuče oko 2000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji u roku od 30 dana.

Najava odgode povlačenja dolazi dan nakon što se jedan od Trumpovih najbližih sljedbenika, republikanski senator Lindsey Graham, sastao s predsjednikom i pozvao ga da ponovno razmotri svoju odluku o Siriji i ostavi neke američke trupe na teritoriju arapske zemlje.

Trumpova odluka o povlačenju vojnika iz Sirije bila je meta brojnih kritika visokih dužnosnika i Republikanske i Demokratske stranke, židovskog lobija u Sjedinjenim Državama i raznih think-tankova  sa sjedištem u Washingtonu.

Zbog ove je odluke ostavku dao i američki ministar obrane Jamesa Mattisa, kao i Brett McGurk, posebni izaslanik Sjedinjenih Država u  takozvanoj Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a.

Trumpova je odluka također iznenadila američke  saveznike, kao što su Francuska, Velika Britanija i Australija, koji su najavili da će, unatoč odlasku SAD-a, ostati u Siriji. Vlada iz Damaska tvrdi da su Amerikanci pobjegli iz Sirije, zbog otpora samih Sirijaca, kako na okupiranom sjeveru, tako i na slobodnom teritoriju zemlje.

Sirijske vlasti su u više navrata prosvjedovale protiv prisutnosti američkih vojnika na njihovom teritoriju i tvrdile “da je Washington stvorio “crnu rupu samo kako bi zaustavio napredovanje sirijske vojske u borbi protiv terorista”.

The New York Times

Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slavonac
5 godine prije

Hoceli sad muslimanska braca iz Turske ,stati na granici Sirije.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Samo oni znaju šta će još narandžasti tviteraš u ova četiri mjeseca pustiti u “eter”.. Sve se svelo na kupovanje vremena i da se još nešto ušićari na prevaru ali neće ići. Nikoga ozbiljnog ova odluka (ako je istina) ne treba da iznenadi.

Ante
5 godine prije

To valjda znači da su ukrotili Erdogana? Baš me zanima kakve su mu to brda i doline obećali.

i tata bi sine
5 godine prije

oli je ko ZAISTA povjerovao da se USA pvlači iz Sirije i sijanja sranja po bliskom istoku

Alen
5 godine prije

Hebiga narode , šah , potez za potezom…

tihobl
5 godine prije

Pravo je pitanje sta ce uraditi sa onih 5.000 kamiona oruzja koje je dostavljeno prosle godine. Erdogan insistira da ne moze ostati u kurdskim rukama.

Perica
5 godine prije

Teoretičari zavere smatraju da je Kenedi između ostalog smaknut jer je hteo povući vojsku iz Vijetnama…ostali su još desetak godina

Euro
5 godine prije

“Graham ubedio Štrumpfa da produži rok za povlačenje iz Sirije na 4 mjeseca”

Damar Cro
5 godine prije

Jel ima negdje potvrđeno ovo? CNN, RT, IW zasad nisu ništa napisali o produženju roka…

Emiliano Zapata
5 godine prije

Gospodin u godinama, pa slabije cuje. Tako da nije dobro cuo sto su mu naredili da izjavi u medijima…

jupiter
5 godine prije

da li neko no0rmalan, zdravorazuman, veruje u njihove price?

Geth Riddickson
5 godine prije

A je li? Navodno mogu poslati jedan cijeli kontigent na bilo koju tacku na svijetu u roku od 24h, a zato im treba 4 j*bena mjeseca da evakuiraju 2000 vojnika iz Sirije?

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ma kud’ ste navalili on jos nije odlucio hoce li prdnuti, piskiti ili kakiti, a mozda se sve dogodi odjednom pa ce biti samo veliko sranje, i jos ce se sve cijediti noz nogavice pa u cizme kaubojske.

Milanče
5 godine prije

Citajuci komentare,vidim d amnogi o svemu tome nemate neke konkretne informacije.Vezano za sve to američka drzavna leita dosla u slijepu ulicu i nije sposobna sve to rijesiti vlastitim sredstvima koje ima.Dolazi se do situacije da ameri moraju odlaskom vojske iz Sirije u stvari Rusije predaju upravljanjem svijeta kojeg su do sada oni imali ali mislim da je to Trumpov manevar u svemu tome.Sva desavanja oko svega toga je da Trumpu sada stvara mogucnost da napravi cistku kod svojih protivnika a to je americka drzavna elita i cistka u ostalim organima u Americi koji mu stalno rade probleme a konanci cilj je rijesenje stabilizacije u svijetu kao konacno rijesenje.Ako Trump budei mao problema oko povlacenje vojske,u tome mu bez problema pomognu globalisti jer oni ovog trenutka trebaju da se americka vojska kompletna povuc eiz Sirije.

alan ford
5 godine prije

“NYT: Trump produžio rok za povlačenje iz Sirije na 4 mjeseca”

Ultracionistički “neokonsi” su ga stegli na lanac i ovo je njihovo maslo, od “povlačenja” na kraju vjerojatno neće biti ništa ili će to samo biti neki blef. Lindsay Graham, cionistički kriminalac, najveći, pored one krepane sotone, Johna McCaina, izjavio je nedavno da je uspio urazumiti Trumpa, Sve jasno.

Milanče
5 godine prije

Sve je to puno vec aigra nego sto mediji i novinair pisu.Jebi ga,zalosno sot novinari o tome pojma nemaju,pa prepisuju jendi od drugih dezinformacije koje veze nemaju s apravom relanoscu svega toga.

DCE
5 godine prije

A close call between a units from the Syrian 1st Armored Division and a US-Occupation patrol today in Manbij.

A US patrol approached one of the Syrian 1st Armored Division’s points in Manbij and arrogantly asked the soldiers to lower the Syrian flag, of course the request was firmly denied with full readiness for the worse.

The patrol then left under ultimatum.

Salute from us to all the men of the Syrian Arab Army, to the men of the 1st Armored Division and especially to Captain M.S commander of the point mentioned., and his unit.

Syrian Arab Army

Ivo
5 godine prije

Mjerilo za povlačenje amera je 120 body bagsa, a ne 120 dana. Lapsus linguae g. Trumpa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.