Obaranje ruskog Il-20 – Rusija ne vjeruje argumentima Izraela

il-20
42 komentara

Premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu je u Moskvu poslao generala Amikama Norkina, zapovjednika izraelskih zračnih snaga, kako bi 20. rujna ruske vojne dužnosnike detaljno izvijestio o izraelskom viđenju incidenta u kojem je sirijska protuzračna obrana u “prijateljskoj vatri” oborila ruski Il-20 i poginulo je 15 ruskih vojnika.

Zapovjednik izraelskog zrakoplovstva je u Moskvu stigao preko Sredozemnog mora. General Amikam Norkin je na pregovorima u Ministarstvu obrane Rusije bio u pratnji niza vojnih i civilnih stručnjaka.  Uoči puta u Moskvu, Norkin je izraelskim medijima “otkrio” kako se planira susresti s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, a potom s predsjednikom Vladimirom Putinom. Međutim, Putinom glasnogovornik Dmitrij Peskov je izjavio kako “ruski čelnik nema u rasporedu susret s Norkinom”.

Na dnevnom redu generala Šojgua također nije bilo tog sastanka. S diplomatskog gledišta, to bi bio više nego jasan znak da je izraelski general trebao biti pripremljen na odgovarajuću “razinu prijema”. Ipak ruska je strana razgovor pripremila na ravnopravnoj osnovi. S ruske strane je na razgovore upućen general Sergej Surovikin, glavni zapovjednik zrakoplovstva Rusije, koji je bio u društvu svojih suradnika i stručnjaka. Rusko Ministarstvo obrane je objavilo fotografiju sastanka, ali su, vjerojatno na zahtjev izraelske strane, lica nekih izraelskih časnika i članova delegacije bila “zasjenjena”.

Sastanak izaslanstava, od kojih  je na ruskoj strani bilo oko 15 osoba, održan je u jednoj od dvorana Ministarstva obrane. Izvor, koji je iz očiglednih razloga zatražio da ne spominje njegovo ime i poziciju, opisao je Viktoru Baranecu, vojnom kolumnistu Komsomolske Pravde, kako je izgledao dio pregovora.

“Generali Surovikin i Norkin dočekali jedni druge, rukovali se i zajedno s pratnjom sjeli jedni nasuprot drugima za dugačkim stolom. Primijetio sam da su svi naši ljudi imali vrlo ozbiljna lica, a Izraelci nisu imali uobičajeni diplomatski osmijeh. Svi su shvatili da situacija nije jednostavna i da će razgovor će biti vrlo težak”, rekao je sugovornik Viktora Baraneca.

Norkin je prvo izrazio sućut rođacima i prijateljima poginule posade Il-20, a potom izvijestio da je izraelska strana Rusima spremna dati sve potrebne podatke o incidentu s ruskim Il-20. Izraelski general je pred sobom položio debelu mapu s dokumentima. To su bili rezultati istrage koju je nakon incidenta provela izraelska strana, uključujući informacije o četiri izraelska F-16 koja su dio ove tragedije. Mislio je biti oko pedeset stranica raznih dokumenata.

Ruski general Surovikin se službeno zahvalio na dokumentima i rekao da ih ruski stručnjaci moraju temeljito proučiti, budući da istragu provode i Rusija i Sirija, a tu su i dokumenti ruske kontrole zračnog prostora i sirijskog bojišta općenito.

Onda je izraelski general Amikam Norkin predočio izraelsko viđenje incidenta sa zrakoplovom Il-20. Dugo je govorio, ali u načelu ruska strana nije čula ništa novo.

Bili su to svi argumenti koji su se već čuli iz Tel Aviva i Ministarstva obrane Izraela.

Sastanak ruskog i izraelskog vojnog vrha u Moskvi
FOTO – Sastanak ruskog i izraelskog vojnog vrha u Moskvi na kojem su nekim izraelskim časnicima “zasjenjena” lica

Izrael je punu odgovornost za incident i smrt 15 ruskih vojnika svalio na vladu u Damasku. Da, Izrael ozbiljno krivi za tragediju Bashara Al-Assada isključivo zbog činjenice da je sirijski projektil sustava S-200 oborio ruski zrakoplov.

Netko iz naše strane je odmah presjekao govor i rekao Izraelcima: “Da vaš F-16 nije upao u sirijski zračni prostor, ne bi izazvao sirijsku protuzračnu obranu, ne bi se otvorila vatra i ne bi bilo tragedije”, rekao je sugovornik ruskog novinara.

Izraelska strana je nastavila s tvrdnjom da su  bili u misiji gađanja objekata sirijske vojske u kojima se, navodno, proizvodi oružje za Hezbollah, namijenjeno za razaranje Izraela.

No, ruska je strana rekla da za takve optužbe treba imati argumentirane dokaze i da se napadi ne provode na temelju pretpostavki.

Kao odgovor, Izraelci su pokazali satelitske snimke područja koja je pogodio F-16 i na temelju toga su tvrdili da su to vojni pogoni za proizvodnju preciznih projektila, a ne tvornica aluminija, kako tvrdi Damask, koji je dan poslije pokazao što je razoreno.

S ruske strane su rekli da je Izrael, zbog napetosti cijele situacije, možda zaključio drugačije. Ali je izraelsko izaslanstvo iznova reklo “kako za ovaj tragični incident odgovornima smatraju Iran i Hezbollah”.

General Surovikin je na kraju razgovora objasnio da su akcije izraelskog zrakoplovstva bile te koje su izazvale tragediju.

“Kao što je rekao general armije Šojgu, krivnja za obaranje ruskog zrakoplova i smrt posade je potpuno na izraelskoj strani. Ovo je naša načelna pozicija”, rekao je general Surovikin.

Izraelska delegacija je u tom trenutku rekla kako su u trenutku otvaranja vatre sirijske protuzračne obrane njihovi F-16 već bili na izraelskom teritoriju i da nisu bili u zoni sirijske akcije. Rusi su rekli kako oni imaju drugačije podatke, koji su svi dokumentirani, a tu je i dokumentacija zapovjedništva sirijske protuzračne obrane. Sve to treba temeljito provjeriti, doslovno po minutama i sekundama.

Bilo je i pitanja zašto su Izraelci Ruse o napadu obavijestili samo minutu prije ulaska njihovih F-16 i sirijski zračni prostor?

Za izraelsku delegaciju je ovo bilo vrlo neugodno pitanje. Štoviše, general Surovikin i drugi časnici su ih podsjetili da su prekršili pravilo igre koje postoji  još 2015. Drugo sporan detalj je kada su Izraelci rekli da je sirijska obrana pucala nasumce, kao da vrhunski izraelski radar ispred nosa “ne vidi” diva kakav je Il-20.

U ovu verziju ne vjeruju čak ni neki izraelski mediji, od kojih Jerusalem Post, na primjer, tvrdi da su izraelski piloti ruski Il-20 namjerno doveli pod vatru sirijskog sustava S-200.

Viktor Baranec tvrdi kako će se, prema njegovim saznanjima, kontakti nastaviti, a general Surovikin nije htio govoriti o pravo na odgovarajuće akcije reagiranja ruske strane.

skladiste latakija
FOTO: Satelitski snimak mjesta napda izraelskih aviona

“Mi smo vojnici. Imamo vrhovnog zapovjednika i ministra obrane. Zapovijed koju od njih dobijemo, mi ćemo izvršiti”, na kraju višesatnih razgovora je rekao  zapovjednik ruskog zrakoplovstva, general Surovikin.

Komentirajući slučaj, izraelski mediji su priznali da je Izrael “djelomično odgovoran za ono što se dogodilo”.

Haaretz je izvijestio kako je incident možda bio namjeran, što dokazuje kašnjenje upozorenja od strane Izraela, iako ima i drugih čimbenika, kao što je  nedostatak koordinacije između Rusije i Sirije.

Haaretz je zaključio da će Izrael u svakom slučaju u bliskoj budućnosti biti prisiljen ograničiti vojne aktivnosti u Siriji i javno preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo.

U međuvremenu, Jerusalem post ističe kako ton Moskve tijekom prošlih “incidenata” u kojima je sudjelovalo  izraelsko zrakoplovstvo nikada nije bio toliko oštar.

Novine su također priznale da je “trik” izraelskog ratnog zrakoplovstva, usmjerenog na zavaravanje sirijskih snaga zračne obrane bio namjeran, a ne slučajan, jer Il-20 u jednoj minuti nije mogao izaći iz opasnog područja.

Jerusalem Post navodi i kako je Rusija jasno istaknula kako incident nije bio pogreška, već izravna posljedica isplaniranog izraelskog zračnog napada protiv Sirije.

Samo je izraelski list Yedioth Ahronoth naglasio kako su optužbe za namjerno provociranje od strane Izraela neutemeljene i list je optužio sirijske snage za “incident”.

Rusija ne vjeruje argumentima Izraela

Il-20 obaranje

Rusija ne prihvaća rezultate izraelske istrage o nedavnom obaranju ruskog vojnog zrakoplova i poziva na novu istragu o incidentu.

Moskva je odbacila rezultate istrage od strane izraelske vojske, prema kojem su za incident krivi Rusija i Sirija, izvijestio je u petak televizijski kanala Al-Mayadeen.

Iako se general Amikam Norkin u Moskvi trudio obrazložiti izraelske argumente, on nije rekao ništa više od onoga što je ranije rekao medijima. Međutim, Rusi su zatražili od izraelskog režima otvaranje nove detalje istrage, prenosi dopisnik televizije Al-Mayadeen iz Moskve.

Jučer je rusko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo dodatna pojašnjenja Tel Aviva o incidentu i kritiziralo “neprofesionalnu akciju” izraelskih pilota.

General Amikam Norkin
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Rusi ili da zatvore granice i siriju da brane kao svoj teritorij ili neka je napuste.

Mali pas
5 godine prije

Lakse je ne vjerovati a cini se malo teze nesto uciniti. Zatvoriti nebo za za sve neprijatelje je ono sto trebaju napraviti ali to je puno teze od rec da nekome ne vjerujes. Izjave su ipak samo izjave a djelovanje je nesto sasvim drugo. Da su zatvorili nebo cim su dosli kud i kamo bi bilo sigurnije za njih ovako kad su jednom pokazali slabost svi su to iskoristili Amerikanci, Francuzi, Britanci, Izraelci… Svi su letjeli u jednom trenutku nad zabranjenim nebom i ostavljali onakve prije – poslije satalitske slike iza sebe. Ona izjava Surovkina ipak nesto govori, mi smo vojnici i zapovjed koju dobijemo od ministra obrane i predsjedniKa mi cemo i izvrsti. Cini se da je odluka na Vladi P. i Sergeyu S. A oni su sjedili zajedno sa Bibiem do nedavno pa se cini da nemaju tu odluku u sebi. Ako 15 dusa nije dovoljno za malo… Čitaj više »

ŠTEFA
5 godine prije

Moja sućut obiteljima poginulih. A Izrael neka gori u paklu.

17 novembar
5 godine prije

ovaj sastanak je vise iz supljeg u prazno . za ovakvu situaciju kriva je sama rusija sa svojim stavom . jos malo pa ce poceti ispaljivati projektile na rusiju

Laki Topalović
5 godine prije

Evo ih “kauč-generali” i stratezi koji bi pokopali Umijeće ratovanja Sun Tzua. 😛 Kakvi bolidi

Laki Topalović
5 godine prije

Evo izjave izraelskog časnika po povratku: Pokazali smo Rusiji da su Sirijci otvorili vatru na ciljeve u zraku što je bio direktan uzrok nesreće ruskog aviona. Oni su pucali vrlo neodgovorno i neprofesionalno na naše zrakoplove (izraelske), a oni više nisu bili u tom području “. Pucali su na izraelske zrakoplove kojih tamo nije bilo. Ko je ovdje lud. Židovima bi bilo bolje da šute, jer se samo zapetljavaju kao pile u kučine.

DrugiJa
5 godine prije

Izrael priznao ili ne svoju prljavu igru i taktiku državnog terorizma osvjetlio bi trunku svog obraza prema RF kada bi rođacima/rodbini poginulih isplatili makar po 1 000 000 dolara, kao i u proračun RF 3x vrijednost zrakoplova. Kao što i oni sve utužuju i tko nije i tko je kriv za poginule izraleske državljanje od terorističkih akcija po svijetu, kao npr. koliko su para digli na ime obeštečenja za rušenje “Blizanaca”

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Trebali su na taj sastank pozvati i jednu gusku sa Pantovcaka koja si umislja da je general, ona bi im svima barem pistolje ocistila i kavu skuhala.

Tupko Glupko
5 godine prije

Tko ima najvise koristi od ovoga incidenta gdje se javno opalio samar najvecoj nuklearnoj sili? Onaj koji ne zeli dobro Izraelu.
Rijec je o onima koji zele izazvati treci svjetski rat (gdje Izrael neminovno prvi stradava), nastojeci zadrzati ovaj rat regionalnim (kaos na Blistoku, Europi, Sjevernoj Africi) sto je fantazija, jer bi se brzo prosirio na citav svijet.
Sada slijedi rusko naoruzavanje Libanona, Sirije, Hezbollaha, Irana koje ce ici u etapama, prvenstveno obrambenim protuzracnim sustavima.

mladen3x
5 godine prije

Malo glupo ali Sirijci su znali da u to područje dolazi Ruski zrakoplov,ili su barem trebali znati….čemu onda pucati po bilo kakvim zrakoplovima ako znaš čiji ti je zrakoplov iznad glave i ako znaš da imaš sustav koji ga bude srušio…malo bezveze ili previše neznanja…..

Ara
5 godine prije

Znači Norkin nije imao susret s VVP čak ni sa Sergejem…….znakovito
Očekujem soft power odgovor Rusije.
Što bi najviše zabolilo Izrael u ovom trenutku? Da mu se ukine operativna moć nesmetanog djelovanja iznad zapadne sirije.
Nebo je zatvoreno , zbog iznenadnih manevara do 26.9
Do tada očekujem da neka nova oprema bude dostavljena sirijcima ( najmanje s-300)

Budemo vidili nije to daleko …još par dana , biti će mnogo toga jasnije

Alen
5 godine prije

Jerusalem Post potpiruje situaciju..Jasno je kud to vodi… Okanuti se rusenja aviona ,ostaviti to za poslje a fokusirati se na turke i idlib… Rusija je i onako pretrpjela i trpi šamare a progutace i ovaj a za odmazdu nikad nije kasno…Jednostavno ne dopustiti da stvari eskaliraju jer se rat blizi kraju…

Laki Topalović
5 godine prije

A zašto se Židovi skrivaju, nema nijedne foto s licima ovih.

njonjo
5 godine prije

Svakog čuda za tri dana dosta. Ko šljivi petnaest vrhunski obučenih obavještajnih i drugih stručnjaka? Da ne kažemo ništa o par miliona eur vrijednog aviona i opreme. Teško je Rusima uz saveznike poput Erdogana, koji čeka prvu priliku da im zabije nož u leđa, a Iranci se jedva nose sa svojim problemima. Vidjeti ćemo uskoro dali je ovaj događaj u ikakvoj vezi s dogovorom o Idlibu. U svakom slučaju sad je loptica na ruskom terenu, ali samo za set. Meč će još trajati, a biti će još “brejkova” i sa jedne i druge strane.

Rokokoko
5 godine prije

Kako je netko pretpostavio od forumasa,Rusija je uputila zahtjev Iranu za koristenje zracne baze,sto ce vjerovatno biti odobreno jer postoji obostrani interes.Radi se o zracnoj bazi Noyeh na sjeverozapadu Irana,koja je vec koristena u akcijama ruskog zrakoplovstva u Siriji. Pretpostavka je da ce je ruske snage koristiti za napad na Idlib i da ce sluziti za prihvat i tankanje velikih bombardera koji ce biti u pratnji eskadrile lovaca.

Gordan
5 godine prije

Proucavati podatke do minute i sekunde? Pa koliko vremena treba za tu rekonstrukciju? Kad ce Rusi objaviti te dokaze koje imaju oni i Sirijci?

Valjda su trenutno zaokupljeni laziranjem dokumentacije onog Buka.

Komunista
5 godine prije

Nadam se samo da će odgovora Rusije ipak biti. Ne mora odmah. Možda je i bolje da ne bude odmah. Ali ako imaju imalo časti i obraza, vratiće im. Makar zbog poginulih operatera.
A vjerujem da će biti, zaista vjerujem. Na ovaj ili na onaj način, ali vratiće im.

davor
5 godine prije

Sada će Bolton objaviti kako nitko nema pravo sumnjati, istraživati ili osuđivati Izraelce i Amerikance za ratne zločine, jer oni i kad perfidno ubijaju čine to na moralan judeokršćanski način. Za sve koji ne prate Izrael je zločinačka država koja podržava terorizam i u otvorenom je ratu sa svim susjedima i otvoreno ponižava sve države svijeta koje je kritiziraju i najgore od svega je da cijeni židove ovisno o njihovoj odanosti IDF-u.

Ara
5 godine prije

Uvjerenja sam da se kod rušenja IL-20 radilo o združenoj fracusko -izraelskoj akciji kojoj je cilj bio da izazove trenutnu reakciju Rusije u vidu potapanju francuske fregate. Izraelci su izveli napad usklađen s spuštanjem IL-20 s namjerom da izazovu reakciju sirijskog PZO-a da bi se isti mogao optužiti za rušenje aviona. Avion je srušen projektilom s broda i Rusi to znaju. Odmah po incidentu se oglašavaju Francuzi i tvrde da nisu oni. Zašto imaju potrebu davati takve izjave ako nisu borbeno djelovali? Amerikanci skoro trenutno izjavljuju da su je avion srušen u prijateljskoj vatri . Znači i oni već imaju pripremljen narativ. Klopka je postavljena i čeka se ruska reakcija i da ih se stavi u informacijsku krletku. Pošto je srušen vrijedan avion i poginulo je 15 vrhunski obučenih ljudi a u sto su svi akteri znali da Rusi imaju saznanja tko je to učinio očekivala se je logična reakcija… Čitaj više »

Piretis
5 godine prije

Rusija bi se morala odlučiti jeli izraelski upad u sirijski zračni prostor neprijateljski čin ili nije. Hoće li biti samo promatrač ili sudionik u tom sukobu. Ako je to sukob u kome je oštećena ruska strana onda to nije incident (incident je kad netko prođe kroz crveno pa izazove nesreću) nego rat. I onda nema ispričavanja i objašnjenja, rasvjetljavanja i izgovaranja. Kao što svega toga nije bilo u pravim ratovima. Poslije bitke kod Kurska von Manstein i Žukov nisu jedan drugome tumačili što se stvarno desili na bojnom polju. Imali su važnijeg posla.

Nestrpljivi
5 godine prije

Sudeći po ovom textu…drago mi je da su rusi ostavili dojam prave gospode…benđy je poslao svoje zapovjednike pa je putin poslao i svoje…na istoj hijerarhijskoj razini…
Čak sam i ja temperamentno na prvu jako srao po rusima i stričeku putinu, ali mi je drago da sam u krivu, jer rusi ne rade ništa nepromišljeno….a izraelce osramoćuje ta jedna minuta prije iako su znali da plopelerac nemože uteći tako brzo…ipak mislim da je namjerno iscenirano od strane izraela…
Po ovome rusi komotno smiju proglasiti zonu zabrane letova za izrael…a ako to i učine…moglo bi stvarno postati gadno…jer ipak izrael nema respekta prema nikome…to su višekratno pokazali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.