Od početka godine u Afganistanu su SAD i saveznici ubili više civila nego teroristi

UH-60 blackhawk
44 komentara

Iako njemački Die Welt rijetko kritizira aktivnosti NATO pakta, najnovijim optužbama za zločine američke koalicije protiv civila u Afganistanu je uredništvo iznenadilo čitatelje i kolege iz atlantističkih medija.

U prva tri mjeseca ove godine je više civila u Afganistanu poginulo zbog vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika nego od ruku terorista i pobunjenika, javlja njemački list Die Welt. Prema misiji Ujedinjenih naroda u Afganistanu, većina civila stradala od zračnih napada i kopnenih operacija američke vojske i snaga vlade iz Kabula koju podupire Washington.

Sjedinjene Države i saveznici su ove godine u Afganistanu ubili više civila od talibana, piše Die Welt.

Prvi put otkako su se počeli objavljivati podaci o toj temi, kampanja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika je uzrokovala više smrti civila od akcija talibana i drugih pobunjeničkih skupina, navodi se u novinama.

U prva tri mjeseca ove godine međunarodna koalicija i lokalne trupe odgovorni za smrt 305 civila, navodi se u izvješću misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu objavljenom u srijedu. Izvješće navodi kako je u isto vrijeme od ruku islamističkih militanata i pobunjenika smrtno stradalo 227 civila.

Prema misiji UN-a u Afganistanu, većina žrtava je stradala zračnim udarima ili kopnenim operacijama “čišćenja terena”. Izvješće napominje kako su afganistanske trupe koje podupiru SAD djelovale na teritoriju na kojem se ne primjenjuju zakoni i propisi međunarodne misije.

Rastuće napetosti između Berlina i Washingtona kao da pojašnjavaju optužbe izrazito atlantističkog njemačkog lista. To se vidi i iz optužbi upućenih na račun Bijele kuće.

MQ-9 Reaper
FOTO: bespilotna letjelica MQ-9 Reaper

Sugerirajući glavnog krivca za ovako velik broj stradalih civila, njemački list piše: “Budući da je američki predsjednik Donald Trump 2017. američkom vojnom zrakoplovstvu olakšao napade na položaje talibana, američka vojska je počela provoditi više vojnih operacija.”

Međutim, prema posljednjem izvješću se broj žrtava među civilnim stanovništvom u cjelini ipak smanjio za 23% u usporedbi s prvim kvartalom prošle godine. U ovom izvješću je misija Ujedinjenih naroda zabilježila 1773 civilne žrtve u posljednja tri mjeseca, od kojih 581 mrtvih i 1192 ranjenih. Ako to ikome može biti utjeha, Die Welt navodi kako su to najniže stope stradanja civila od 2013. Godine.

Prema misiji UN-a u Afganistanu, smanjenje broja žrtava je prije svega povezano sa smanjenjem broja terorističkih napada koje su počinili bombaši samoubojice. Još uvijek je nepoznato je li uzrok manjeg broja takvih napada teška zima ili strategija talibana u kontekstu tekućih mirovnih pregovora.

Proteklu godinu je broj poginulih civila u terorističkim napadima dosegao najvišu razinu, ali su napadi prestali s početkom posredničkih mirovnih procesa, od kojih se jedan vodi u Moskvi i pod pokroviteljskom ruske vlade, a drugi, izravno između talibana i američke vojske, pod pokroviteljstvom katarskog emira u Dohi.

Tako je 2018. u terorističkim napadima poginulo 3804 civila, a ranjeno ih je 7189, što je 11% više nego u 2017. godine, piše Die Welt.

Izvješća misije Ujedinjenih naroda o civilnim žrtvama u Afganistanu se objavljuju od 2009. godine.

civilne žrtveNATOUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Avganistan je oduvek bio groblje imperija i Avganistanaca.
Tu se ne zna ko je veci terorista i diler droge, od nedavno imaju i ISIS…

Siniša
4 godine prije

Čitam juče…. u Meksiku je ove godine, znaši za ovih 3/4 mjeseca, poginulo 8500 ljudi.

Kile
4 godine prije

Više nego koji teroristi?? Oni su najveći teroristi, koliko znam to su bili borci za slobodu tijekom 80-ih hehe

Ad astra
4 godine prije

A kako prepoznati civila od talibana. Vojnici i civili se razlikuju po odori. Koju odoru nose talibani?

Splitexpress
4 godine prije

Koja je razlika onima koji poginuše od čijega metka skončaše?

davor
4 godine prije

NATO je virus-strano tijelo, koje se apsorbira u organizam domaćina pomoću neviđene razine korupcije.

Duki
4 godine prije

Opet je jasno zašto su USA tražile zabranu vođenja postupaka na Međunarodnom sudu u Hagu i pri ujedinjenim narodima protiv svojih vojnika !Ubij raznesi zakolji ,sve je demokracija! Kada se na Dronu stisne crveno
Dugme naredba stiže sa najvišeg mjesta !
Od demokratski izabranih demokrata ?
Farsa i laž licemjerje !fuj !
Neka mi netko objasni postupak NOVE-IRA-e
Ukokaju novinarku i izjave jbg shitt happens
Mir,mir mir nitko nije kriv,?E VIDITE JE !!
tako vam je to na. vrlom zapadu !?
Pobrkali su sustav vrijednosti ,!Dakle oni su vrijedni,a ostali su građani ll .reda!
POZNATO ?od prije 70-75 godina!,☠️☠️???

alfa33
4 godine prije

A svima je poznato i čuli ste za Temidu, božica pravednosti,ima povez preko očiju i vagu u rukama…..to već dovoljno govori…ovisi kako kome odvagne i što vidi,a za ove izgleda ima stalno povez preko očiju..

Miki maus
4 godine prije

Ha, lakse je izrokati civile, nemogu uzvratiti, bitno da se radi. Treba potrositi te silne skupe rakete, imace ode vojna industrija US u probleme, taman posla!

Zvrk
4 godine prije

Nije to ništa u odnosu na mirnim i dostojanstvenim sirijskim borcima za slobodu i demokraciju!

samo tako
4 godine prije

A koga je to mogao iznanaditi Die Welt ? Uvlačeči se dublje i dublje gospodarima rata jasno optužujuči Trumpa.
Prije početka pregovora sa talibanima, nimalo im nije smetala nijedna smrt afganistanaca.
Pokrovitelj UN, izvođači poznati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI