Odgovor Siniši, komentatoru portala Logično

Ivo-Kobas-Polemika

Nisam bio pri kompjutoru na vrijeme, a ako sad odgovorim ispod teksta, moguće je da taj odgovor i ne vidi onaj kome je upućen, a ni većina čitatelja, pa sam odlučio pokušati novim tekstom.

U prošlom tekstu sam pisao o jednom doživljaju u mjestu čije je ime, uz još neke detalje, izazvalo polemike, od kojih i neke, čini mi se, dosta oštre. Čitatelj koji se javlja pod imenom Siniša u jednom javljanju napisao je sljedeće:

Bo. Brod, Bo. Šamac, Bo. Novi, Bo. Dubica…..ne postoje više. Brod, Šamac, Novi Grad, Kozarska Dubica…. Ivo kulturan si i školovan čovjek, veliki si čovjek ali ne bih da kažem kako se ponašaš…em te poštujem, za razliku od tebe koji ne poštuješ, em riječi ne bi bike u skladu sa LP principima lijepog ponašanja. Piše se Republika Srpska, sa velikim slovom,to je ime entiteta, geografskog i državotvornog pojma, ustavne kategorije koja ne pripada samo Srbima već svima koji su se borili i ginuli za nju i nećeš se vratiti u Bosnu već u Bosnu i Hercegovinu jer samo ta država postoji. Poštovanje….priča ti je odlična, na žalost nije česta i redovna;radujem se tvojim riječima i ne zamjeri na digresiji.

Zahvalan sam uvijek na kritikama, pogotovo onima koje mi pomognu da ubuduće manje griješim. Tako se u ovom slučaju Siniši iskreno zahvaljujem što mi je ukazao na pogrešku da sam u nazivu Republika Srpska pogriješio što sam drugu riječ napisao malim slovom. U ovom slučaju to je vlastito ime i bez obzira na to što je prisvojni pridjev koji se u nominativu jednine završava na ski, piše se velikim početnim slovom. Nije da to ne znam, to se uči još u osnovnoj školi, ali nekada u tipkanju jednostavno ne pritisnete dovoljno onu tipku za veliko slovo i potkrade vam se greška, a kasnije pri kontroli opet nekako promakne, i eto nesporazuma. Dakle, greška je očigledna, ali sigurno nije namjerna. No, kritika je na mjestu, trebao sam pažljivije kontrolirati i izvinjavam se zbog svog propusta prvo Siniši, a onda i svim ostalim čitateljima. Dakle, trebam bolje kontrolirati ono što napišem, i pokušat ću tako činiti kako bi grešaka bilo manje. Siniši hvala!

A sad da vidimo ostalo što mi Siniša prigovara. Idemo redom. Prvi je prigovor, i čini mi se ono što mi najviše zamjera, što sam napisao ime mjesta Bosanski Šamac umjesto Šamac, kako on misli da sam trebao napisati. Zašto sam tako učinio? Zato što je za sada još uvijek ostavljena mogućnost slobodnog korištenja jednog od ova dva imena, a ja sam odatle i jednostavno sam navikao zvati ovaj grad Bosanski Šamac. To ime sam napisao ko zna koliko hiljada puta, izgovarao ga tako, i tako mi je ostalo lakše, mada je duže i pravi mi više posla. Ima tu i neke sentimentalne vezanosti. Isto tako, kad sam kod kuće nikada ne kažem da idem u Bosanski Šamac, nego samo u Šamac, jer i to smo tako naviknuti od djetinjstva. Ako jednom bude definitivno promijenjeno ime, morat ću se prilagoditi, bez obzira na to šta je meni lakše, na što sam navikao ili bez obzira na neke eventualne druge razloge. Lakše mi je reći i Makedonija nego Sjeverna Makedonija, ali sad se moram prilagoditi jer je to zvaničan naziv.

Samo da ne bude da pričam u prazno, evo primjera iz kojih se vidi kako se zvanično piše ime Šamca ili Bosanskog Šamca, kako kome odgovara. Ovo je link na kom se vidi kako to čini Centralna izborna komisija BiH, a to nije neka nevažna grupa ljudi. Da kažem da isto tako piše i na glasačkim listićima koje dobijemo za izbore, na identifikacijskim dokumentima i tako dalje.

Link: Rezultati izbora

Naziv Bosanski Šamac se može naći i na brojnim drugim mjestima, ali i onima koja nisu mnogo vezana za BiH, kao ovdje, na primjer: Wikipedia

Naravno, ne sporim da će se naći u novije vrijeme i više dokaza da se koristi kraći naziv, samo Šamac, i ne sporim onima koji tako zovu ovo mjesto da to i dalje čine. Želim samo reći da ja nisam onaj koji je izmislio taj naziv i da ga ne koristim nelegalno, jer to ime je još uvijek zvanično i dozvoljeno pa ne vidim zašto bi se neko trebao ljutiti ako ga tako napišem. Dakle, ako mi Siniša ili bilo ko drugi dokaže da to činim protuzakonito, pa čak i ako mi uvjerljivo obrazloži zbog čega bi to moglo biti nepristojno, ja ću se korigirati.

A sad dalje. Siniša mi kaže da se neću vratiti u Bosnu, jer ta država ne postoji, nego u Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je i ovdje u pitanju nesporazum. Ja nisam govorio o državi. Bosna je dio države Bosne i Hercegovine i ja sam govorio da ću se vratiti u taj dio pa ne vidim zbog čega bi to moglo biti sporno? Ako kažem da idem u Posavinu, u Republiku Srpsku, u Hercegovinu, u Čelinac, to ne znači da negiram državu čiji su dio navedeni teritoriji, nego samo preciznije određujem u kom dijelu zemlje ću biti. Možda ni ovdje nisam u pravu, i ako mi Siniša ili neko drugi konkretnije argumentira svoju tvrdnju, spreman sam se i tu korigirati.

U još nekoliko komentara Siniša ima još nekih izjava o kojima bi se moglo polemizirati, ali to bi uzelo previše prostora i vremena pa neću o tome, ali vjerujem da su čitatelji i sami to primijetili, što se vidi iz pluseva i minusa koje su dodjeljivali komentatoru.

A zbog čega sve ovo pišem?

Zbog podsjećanja na toleranciju koju smo u više navrata na ovom portalu spominjali, a o čemu sam i ja pisao. Baš na ovom portalu smo smatrali da trebamo omogućiti svakome da piše onako kako se njemu čini da treba pisati, jezikom i pismom koji njemu odgovaraju. Može izražavati i svoje političko mišljenje. Može kritizirati, ali bi bilo dobro iznijeti i argumente. Samo se vrijeđati ne smije, ne smije se biti nepristojan i zloban. Neka ovaj tekst bude primjer i dokaz kako se moguće boriti za svoje stavove. Čitatelj je rekao svoje, tekstopisac svoje. Svaki na svoj način. Vjerujem da obojica mislimo da smo u pravu, a možda nije ni jedan? A ko zna je li to više i važno ko je u pravu?

I na kraju samo da naglasim ovo: na Sinišu se ni najmanje ne ljutim, ništa mu ne zamjeram, bez obzira je li u pravu ili ne. Zahvalan sam mu za svaki komentar, jer iz svakog će neko nešto zaključiti, naučiti, shvatiti. Nadam se da je dobronamjeran čovjek i da je samo želio potaći na diskusiju, na razmišljanje. Eto, mene je natjerao na preispitivanje, hvala mu za to i veliki pozdrav! Ako i nekolicina drugih još o svemu porazmisli, bit će da se Siniša i ja nismo uzalud trudili.

153
Ostavite komentar

avatar
10000
32 Grupirani komentari
121 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
130 Komentatori
PerunKobaMoravskyKobaPiretis Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
denis
Gost
denis

Zanimljivo mi je čitati ove rasprave po portalima o državama nastalim na tlu bivše Jugoslavije, koja je i od kada država imala svoju državnost. Gospodo draga svoju državnost i svoji na svome bili ste 1945 do ajmo reći 1995 – od poslije ste rasprodani i opljačkani i samo ste zapadnjačke pudlice jedino što malo odskače Slovenija oni jedini pokazuju da imaju još nešto ponosa. Zato gospodo draga rasprave o tome koja je država kakav faktor na ovim prostorima izaziva smijeh kod zapadnjaka a tugu i žalost kod pripadnika bilo kojeg naroda sa ovih prostora koji ima imalo ponosa što pripada… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Bravo Denise. Jedan od rijetkih komentara vrijedan čitanja.

mla
Gost
mla

sve točno, od riječi do riječi. što se tiče hrvatske, kod mene je otrježnjenje u smislu “ajme, tko nas vodi…” nastupilo prije samog raskida i rata. prvo, kad sam još prije prvih izbora negdje pročitao izjavu šime đodana u čemu se sastojao gospodarski program hdz-a: “hrvatska dijaspora će uložit 150 milijardi dolara i onda ćemo biti kao švicarska i kalifornija.” drugim riječima, nije ga ni bilo. nakon toga prvo stid pa nelagodu izazivale su u meni izjave tuđmana tv novinarima prije sastanka šestorice predsjednika tadašnjih jugoslavenskih republika, svaki put ponavljajući jednu te istu mantru: “hrvatski narod je jedan od najstarijih… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Da nisam odakle jesam i da nisam to što jesam, vjerojatno bih pomislio da je Bosna i Hercegovina nešto poput Trinidad i Tobago, dva otoka koja su kolonijalnu prošlost zamijenili sa zajedničkom državom, kao neovisnom. Nije baš ekonomično izgovarati Bosna i Hercegovina, puno slova, puno posla. Lakše je BiH kad se misli na državu. Ebeš zemlju koja Bosne nema, On meni da nema Bosne (Pejaković). Da nisu dva geografska pojma, vjerojatno se ne bi ni država zvala tako. Međugorje je u Hercegovini. Što ne znači da nije i u BiH (a nije na dva mjesta). Situaciju komplicira Republika Srpska. Nije… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Koja su to carstva lomila zube na BiH? Možda Osmansko (“Bosna šaptom pade”) ili Austro – Ugarsko (odlukom na berlinskom kongresu). Ne bih želio nikoga uvrijediti, ali meni se ne čini da se neko morao baš previše truditi.

28.juni
Gost
28.juni

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju,sve je zapisano na stećcima…Dobro je to uočio veliki čovjek,Miroslav Krleza.:Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu,digao ruku! Ali nigdje .nigdje,nikad,niko nije pronasao stećak na kome Bosanac kleči ili moli.((Krleza).Kroz historiju na Bosni su se koplja lomila i tako je ,nazalost ,i danas.Alerik,bravo! Dobro uočeno.Zavrsit ću Čerčilovom izjavom:”Ako započnemo svadju izmedju proslosti i sadašnjosti ,vidjet ćemo da smo izgubili BUDUĆNOST.

otpisani
Gost
otpisani

Son of Alerik
Mislim da si nabrojao sve sastojke za dobar Bosanski lonac (Bosansko-Hercegovački lonac?) (SrpskoBosanskoHercegovački lonac??)
… da izostaviš bilo koji od tih sastojaka jelo ne bi bilo tako ukusno 😉

Alen
Gost
Alen

Alerik , BiH je protektorat medjunarodne zajednice , cije uredjenje je produkt zapada…
Uz svu nasu volju ,zelju i pamet , mi jednostavno nismo u mogućnosti nista da mijenjamo.. Garant da nista ne mozemo da promjenimo je americka ambasada…
Ako meni ne vjerujes , pitaj visokog predstavnika “medjunarodne zajednice” u BiH..
BiH je ogledalo zapada , pa dobro pogledaj u to ogledalo , mozda ćes tada shvatiti sta je zapad…

makedonac
Gost
makedonac

Bez razlike na zvanično ime Sjeverna Makedonija, ako to ime upotrebite u vašim napisima i komunikaciji makedonci će Vas mrzeti. Naše ime i istoriju su prodali korumpirani i ambiciozni političari željni vlasti potpomognuti od makedonskih albanaca, sa falsifikatima i nameštenim referendumom, koji nije uspeo ali kod nas je lako belu boju ofarbati u crno. Zato kada govorite o mojoj zemlji slobodno koristite ime Makedonija ako hočete biti poštovani od makedonaca.

Željko
Gost
Željko

@makedonac From BYRM to NORTH Macedonia!

Željko
Gost
Željko

Ispravka FYROM umjesto BYRM!

Z.A.
Gost
Z.A.

Makedonac menije zao te divne zemlje.Nekad sam je osjecao svojom.Makedonci su dobar narod.I pitam se da smo odrzali zajednistvo kobi smio da se kofrci na Makedoniji.Dobro neide bez zla.

Alen
Gost
Alen

Ovaj tekst je ispao kao narucen da se osjeti bilo razmisljanja o “nasim poslovima ” , jesmo li svjesni ,jesmo li ista shvatili ,naucili , da li smo upoznali svijet oko sebe i da li znamo kako da se ponasamo u izazovnim vremenima koje dolaze… Na ovom portalu mogu se procitati razni tekstovi koji objasnjavaju svijet u kojem zivimo i nije tesko zakljuciti da je bosna , kao i balkan , neizostavan dio tog svijeta , njegovih tokova i promjena , koje u punom obimu uticu na nase zivote… Bosna i balkan su manje vise stoljećima pod jarmom drugih ,… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Pohvale za trud, uzaludan Alene. Postavio si neka pitanja, između ostalog jedno o njih i najvažnije je da moramo izabrati stranu. Evo ti mog odgovora:bitno je da budemo protiv prvoga do sebe, nije bitna strana na kojoj je on ili ja. Još nešto-ako se Dodik(ma koliki ološ bio) zalaže da istjeramo visokog predstavnika ima moju podršku, dogovorili bi se o bilo čemu, ovako nećemo zbog njega i njih ni o čemu. Znam da će ovo što sam napisao kod neznalica izazvati zgražanje jer na indeksu, N1, avazu BN TV i Glasu Amerike čitaju i gledaju drugačije. Znaju koliko Guaido ima… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.

Tadmure Palmirovic (odmah da ti kazem nista osobno protiv tvog komentara) jednom ne tako davno nasi su se politicari dogovarali i dogovorili i tekla je krv.Doce dan i necemo cekati dugo kad ce samo zajednistvo omgucit nam bioloski opstanak A mi ,mnogo se trudimo da zajednistva nebude.Nijedna drzavica raspadom Jugoslavije nece nikad steci moc te drzave,a moc Jugoslavije je bila u zajednistvu.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Svaka čast na komentaru.

Alen
Gost
Alen

Sinisa je izletio iz one parodije o jeziku iz Top Liste Nadrealista..
Btw , zakonski je moguće koristiti dvojezicne nazive za neke gradove u BIH , tu nema nista sporno..

Siniša
Gost
Siniša

Trojezično Alane…..trojezično,ali BiH je takva država u kojoj radi svak kako mu se prohtije nevezano za zakone što je čini nakaradom a ne državom.

Pixi
Gost
Pixi

Siniša@ ne kojem ti to jeziku pišeš? Ja tebe ništa nerazumjem🤔

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Hahahaha,Sini najgori si od sve dijece ispred škole 🙂

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen

Svaki.. Al svaki Bosanac.. Rodom ili porijeklom zna da je Republika Srpska američka tvorevina.. Stvorena kao podloga za jos jedan rat… To znaju i pripadnici HVO.. HV.. I Armije Bih.. Zaustavljenih pred Banja Lukom….
Dakle Sinisa.. Iz Republike Srpske.. Krv Bosanska ce nazalost opet tec..
Samo kad Gazda odredi da je vrijeme..
Pozdrav svim Bosancima..

Mikojan
Gost
Mikojan

Bracki Kamen, nije li vrime da gazda pusti malo krvi, zašto bi tekla tvoja i moja za nekog gazdu ??

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Brački…američka tvorevina je čitav :
*regiJJon*
Zapadni Balkan
Jugostočna Evropa
Ex Jugoslavija
Propustio si zadnjih tridesetak godina ili nisi bio rođen? Sve je prije nacrtano, ko je koga, kada i gdje zaustavio mogli bi o tome do sudnjeg dana.

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Tadmure, Brački kamen sigurno zna da smo svi mi sa ovih prostora samo marionete kojima vladaju autohtoni mitovi o vlastitim plemenima a kojima upravlja stvor preko svojih operativaca. Marionete ne odlučuju ni o čemu tako ni Srpska nebi bila to što jeste da nije stvor tako odlučio (nađi na jubito što je rekao general Lisica: mi smo izgubili rat). Da nije stvor odlučio da Hrvatska pobijedi u Oluji i danas bi Krajina bila ono što je Kosovo za Srbiju, samo puno veće u omjeru. Hrvatske nebi ni bilo da stvor nije tako želio, isto tako ni Srpske, Kosova, Crne Gore.… Pročitaj više »

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen

Subaru prijatelju.. Cista petica.. Tama redovno na Balkanu vadi spisak.. I prebrojava odane.. Klonove.. Budi mi dobro..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Joj.. Subaru, nismo od jučer, što bi rekli naši stari. Trošiš energiju jer potpuno mi je jasno odavno sve što si napisao. Pa, sam sam to naveo, iako nisam bio detaljan poput tebe. Neću da trpim etikete Subaru a njegov komentar je to. Jesmo lutke na koncu, u pravu si. Živio sam to nesretno vrijeme i dosta je više tih floskuletina ko je kada i koga i gdje zaustavio, ko je junačina, ko kukavica,? Je znam ko je idiot. Svi mi. Kad pominješ stvora, budi pošten, što kako vidim jesi, da je stvor tako htio granice Hrvatske bi se vidjele… Pročitaj više »

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Tadmure, kao što rekoh gore: Hrvatske nebi ni bilo da stvor nije tako želio……….medijska slika kod sva tri entiteta je ista, kriv je onaj drugi za sve samo stvor nije nizašto, on ni ne postoji………..

xyx
Gost
xyx

Problem je što svi misle da je stvor neko drugi.Srbi misle da je NATO i USA ,a ne Rusija i Kina.Hrvati su umislili da stvora nema ,nego su oni svojim mišićima i krvlju stvarali poredak!!Sad počimaju uviđati stvora u sebi,oko sebe,nad sobom,čak i u Papi,pa su potpuno konsternirani i pokisli…Kad Srbi shvate da su i Rusi i Kinezi dio stvora ,krug će se zatvorit.

Moreno
Gost
Moreno

Bracki Kamen Ti se nisi maka od 92, RS je američka tvorevina koliko i Federacija . . . i u kojemu ti to filmu živiš . . . okay, nemamo svi isti pogled na rat, ali za rat i smo odgovorni najprij svi mi koji smo dopustili da nam Ameri i ostali mišaju govna. Eto “visoki predstavnik” je još u Bosni. Zašto ga svi skupa ne izbacite vanka na glavu.

Alen
Gost
Alen

Moreno , zato sto je americka ambasada garant njegovog postojanja…

Koba
Gost
Koba

@Moreno. Zašto što su u ustavnog sudu po 2 sudca iz sva tri konstitutivna naroda + tri iz OHR-a. I kako to često nova odluke idu 5:4. Tu su još i vinske ovlasti koje mu daju diktatorske moći, te koje su predhodnici obilato koristili. Padom moći Amerika to se promijenilo, ali nadanjam da će Zapad, preko njega, donijeti “jednujedinu”, unitarnu, s principom “jedan čovjek jedan glas” još žive kod nekih. Srbi i Hrvati bi mu najradije vidi leđa, Bošnjaci ne. Sve ostalo su priče za malu djecu.

Moreno
Gost
Moreno

Koba Ako je 5:4 opet znači kako je problem u Hrvatima, Srbima i Muslimanima odnosno njihovim odnosima, a ne u Amerima jer nebi bilo 5:4 nego 3:6.

Koba
Gost
Koba

@Moreno Točno. Problem je u nama samima ali i u okviru koji su Amerikanci skrojili. Pa tako imaš disfunkcionalnu državu gdje hrvati žele svoj entitet (a u stvari ni sami ne znaju što zapravo žele) jer su u federaciji, objektivno, majorizirani od većinskog bošnjačkog naroda. Onda imaš Srbe koji su, uglavnom, zadovoljni s sadašnjim stanjem države u državi i čekaju promjenu političke klime i konačni raspad zemlje. I konačno Bošnjaka koji se kunu u BiH, ali bez Srba i Hrvata kao političkih faktora. To je ta famozna Bosna i Bosanski jezik koji se guraju i na koje je Siniša i… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.

Koba problem jest u nama samim,a da su amerikanci krojili jesu,a krojili su i drugi jos od 92g.i to dvojica protiv treceg i kroje i danas.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Znači već je etiketa krivca za *sljedeći rat *pripremljena. Samo je treba zalijepiti. Kukala nam majka, kao da se sav talog sa indeksa, kamenjara i kliksa preselio ovdje.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@Bracki Kamen
U 100 maraka da se kladim da ti care živiš u inostranstvu a da si rata vidio kao što sam i ja kresnuo Moniku Beluči !

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Ne poznajem Bračkog ali imam osjećaj da je ratovao a i iz kraja od kud je rodom su čvrsti ljudi a ne pi.kice……….

xyx
Gost
xyx

I onda se sad ta RS protivi NATO-u??To znači da emirikanci kroz svoju vlast ne žele da ljudi još prihvate njih i formalno.??
Jedini logični odgovor je Kosovo.Dok se ne riješi ,treba ostaviti tzv RS u antinato raspoloženju,da bi Vučić imao neku satisfakciju,koju će tobože ujediniti sa Srbijom kad prizna Kosovo.Ali prvo mora priznat Kosovo.A onda će bit šta ima bit.

Ico
Gost
Ico

Normalno da su Ameri tuchmanove trupe zaustavili pred Banja Lukom, jer su već u to vrijeme Ameri u planu na Kosovu napraviti bazu Bond steel, da su tuchmanove trupe, a prema dogovoru iz Tikveša, ušle u Banja Luku, protjerali bi pravoslavce (Srbi) na Kosovo, a koji će Amerima Qrac Srbi na Kosovu, a da im samo smetaju

28.juni
Gost
28.juni

Bracki kamen-I Vama topli pozdrav!😊

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen

Zahvaljujem prijatelju… Kao sto ste vec naveli.. Na stećcima je sve zapisano.. Dolazi vrijeme kad ce Bosanci sami shvatiti Tko su..
Sto su..
Odakle su..
Tako da Bosnom nece vladati ni Zagreb.. Ni Beograd.. A bogami ni Istanbul..

Kora
Gost
Kora

Slažem se. Bosnom neće vladati ni Zagreb, ni Beograd, ni Istanbul, ni Washington, ni Bruxelles, ni London, ni Moskva…

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@bracki kamen
amerikanci nisu zaustavili hrvatsku vojsku pred banja lukom zato jer vole srbe već zato što su znali kakav bi pičvajz nastao na balkanu I da ga ni oni više nebi mogli kontrolirati. drugo, hrvatsku vojsku pred banja lukom je zaustavio predsjednik franjo tuđman kao tadašnji vrhovni komandant hrvatske vojske a ne amerikancki ili se varam:)

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka

Za Alena: dobro…Onda te molim da od sada i ubuduce ti, gospodin Ivo i svi drugi vise ne koristite naziv Siroki Brijeg vec stari i pravi naziv Listica! Isto bih molio da vise ne koristite besmisleni naziv Tomislavgrad, vec Duvno. I nemojte vise da slucajno neko napise Uskoplje, vec samo Gornji Vakuf. Znaci, ako cemo koristiti stare Ex-Yu nazive za gradove, opstine i ulice, onda hajdemo biti dosljedni u svemu. P.S. i da…ulica Zelenih beretki u Sarajevu se ustvari zove Ulica JNA.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Eto ti Vlado. Sad ćeš popušiti gomilu minusa zbog nabrojanih gradova. 😁😁😁 Još nisi svjestan sa kakvim licemjerima ovdje imaš posla. Naravno da Alen ne spada u tu grupu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@tadmure palmiroviću
u pravu si za ovo licemjerstvo. to valjda proizilazi iz patološkog vazalstva koje mnogi na balkanu nose kao genetsku odliku. njima je sada najveći problem kojem se carstvu prikloniti. dali američkom ili ruskom I kineskom. što ako pogriješe. kaznit će ih gazda tako da im ne treba zamjeriti.

Alen
Gost
Alen

Vlado , poenta je da zoves kako hoćes , vazno je da se postuje kako ko zeli da se zove…To je sva mudrolija..

Siniša
Gost
Siniša

Ja bih to rekao da je stvar intime;javno na mjestima gdje nisi sam ili gdje radiš ili sarađuješ sa ludima drugih mišljenja ipak treba paziti. U Federaciji ili Srpskoj neka se lonac zove šerpa ili ćasa nema veze ali na nivou BiH lonac mora biti lonac dok se drugačije ne dogovorimo i to apsolutno nema veze sa ćeifom ili guštom već sa razgovorom i dogovorom.

Pitac
Gost
Pitac

Je li Kosovo i Metohija ili Kosovo? Kosovo-metohijska bitka?

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka

Za Pitača: Nemaš pojma ni o čemu. Nije Kosovska bitka, nego Kosovski boj. Pošto se boj odigrao na lokalitetu Kosovo polje kod Prištine, zato se i zove samo “Kosovski”, a to nije bio boj/bitka (gledajući u savremenom kontekstu) za Kosovo i Metohiju, tako da ga i ne možeš zvati kosovo-metohijski. Eto. Ništa i drugi put…

Pitac
Gost
Pitac

Zato i pitam sto pojma nemam. Hvala za uctiv dogovor.

pingpong
Gost
pingpong

@Luka of Banje
… tako je Vladek, u boj, u boj za…….???!? ………za QULAC !!!!!!

Z.A.
Gost
Z.A.

Poenta je besmislena.Istorija demantuje.

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

U Hercegovini su nazivi gradova promijenjeni iz istog razloga kao i u Srpskoj. Iz grada iz kojeg sam ja rodom ni jedan naziv ulice više nije kao prije rata, osim ako ima krvnu vezu sa onim koji vlada istim da se mit o kontinuitetu širi u vječnost.

Težak
Gost
Težak

“A zbog čega sve ovo pišem?
Zbog podsjećanja na toleranciju koju smo u više navrata na ovom portalu spominjali,”
dobro je da smo se sjetili
BRATSTVA I JEDINSTVA
NARODA I NRODNOSTI

to se danas zove tolerancija

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta

Nisam neki pisac i ne dešava mi se često da komentarišem iako svakodnevno čitam Logično. Ovaj put moram pisati. Balkanci su, što bi Štulić opjevao, “ljudi cigani, sudbinom prokleti, uvijek neko oko nas dođe pa nam prijeti”. Kroz istoriju, kako god je ko vidio i interpretirao, uvijek smo se ili sa nekim ili između sebe tukli. Za veliki dio te istorije, razumijem, i izgleda da drukčije nije ni moglo. Ne treba žaliti, zato imamo tako bogatu istoriju da bi nam i najmaštovitiji holivudski režiser pozavidio. Nekada davno, bilo je lako zavaditi narode. Nepismenost ogromna, neznanje, spor protok informacija, cenzura se… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Rambo Amadeus je to dobro opisao:”Nacionalizam je tema do 300 eura prihoda mjesečno. Njima se servira ta priča. Kad plaća prijeđe 500 eura, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad prijeđe tisuću, onda je top-tema zdrava hrana, ljetovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri tisuće, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi”.
Dakle, nikakvi pozivi na jedinstvo, doprinose ove i one vrste neće uspjeti. Ali zato će ljude povezivati gospodarski interesi. Oni nadilaze sve.

Alen
Gost
Alen

Gospodsrski interesi su u rukama istih onih ciji su interesi i na balkanu..
Znas dobro koji su oni..
Nema mira dok su oni tu..Nema slobodne ekonimije ,trzista ,misli , nema nista…

Pajo
Gost
Pajo

Nacionalizam je zadnje utociste hulja.

Koba
Gost
Koba

Jednadžba s jednom nepoznatom, bojim se da ne. Čovjek je mnogo složenije biće od puke materije. Ne živi se samo od kruha. Uzmi za primjer zemlje zapadne Europe npr. Belgija, Britanija, Španjolska… sve zemlje visokog ili pristojnog standarda življenja. Na kraju krajeva raspad Jugoslavije je sa ekonomskog pogleda stravična pogreška. Cijenim Ramba kao čovjeka i intelektualca, ali ovo je izvalio.

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton

@Era sa onoga svijeta
Bilo bi mi drago da mogu češće nailaziti na Vaše komentare.
Lijepi pozdrav.
P.S.
Čitajući ovu hrpu komentara, padne mi nešto na pamet. Onako, iznenada. Što samo za sebe i ne predstavlja nešto posebno. Jer meni svašta nešto pada. Onako, iznenada. Dobro je kad je na pamet.
Niti dva tjedna nakon što je emitirana posljednja epizoda, u Sloveniji je intervencijom JNA započeo tzv. ”Desetodnevni rat”, a nakon toga se nastavio gromoglasni raspad bivše Jugoslavije.
Serija, s kojom je Jugoslavija nestala, zvala se ”Bolji život”.

otpisani
Gost
otpisani

Era sa onoga svijeta
“Nisam neki pisac i ne dešava mi se često da komentarišem…” Zašto tako malo vjere u sebe!?
Tvoj komentar je vrhunski napisan i jasan, povrh svega ZDRAV. Zato se nemoj bojati da će ti netko zamjeriti, dokle god ti je misao pravedna a srce čisto – piši!

Busola
Gost
Busola

Ljudi svojataju nekakve smješne državice na prostoru Balkana koje ne posjeduju osnovne postulate neke države: nezavisnost, slobodu, poštivanje zakona , kvalitetno sudstvo i policiju. Čak štoviše mi svaki danom vidimo kako niti u jednom ozbiljnijom slučaju institucije ovih državica postoje , a političari su obični poltroni elita sa Zapada. I tako uznemirene nacionalističke glavice shvaćajući koliko su mali i jadni , porobljeni i prodani krenu ići u krajnost oko naziva nekakvih entiteta, imena, podjela , prebacivanja krivnje PS. rata neće biti – pozitivna strana egzodusa i bježanije … Tako da ćete starci moći sa štapićima sijati mržnju koliko Vas volja… Pročitaj više »

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Nije bitno što ne živim u ježevoj kućici već u ježevom neboderu.Nije bitno što ujutro izlazim van iz haustora a navečer ulazim u portun.Nije bitno što se unutar jednog stoljeća u mom kraju promjenilo cca 7 zastava i nekoliko ratova.Nije bitno što ću, vjerojatno,sa zavoda za zapošljavanje ići direktno u prijevremenu mirovinu.Ali je bitno ,potrebno i hvale vrijedno kako je gosp.Ivo Kobaš odreagirao na komentar gosp.Siniše.Pokazao je, u svojoj skromnosti,poniznosti i želji za rješenjem problema na obostranu korist ,snagom argumeata a opet blagošću i poštovanjem prema gosp.Siniši, svoju veličinu.Gosp.Ivo je položio ispit iz čovječnosti vjerojatno već odavno a ovo je… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani

jezevakucica
Da sam na mjestu gosp. Ive, vjerojatno bi slično i ja reagirao, ali bi svakako bilo bolje da se ova tema nije ni otvarala a kad netko poput Siniše mlatara friško oglodanim kostima, najbolje je ignorirati, jer na tim njegovim “kostima” ionako nema mesa … ovako ćemo dogurati i do 200 beskorisnih – više štetnih i zagađujućih komentara.

jezevakucica
Gost
jezevakucica

otpisani,
Otišao ja u trgovinu da kupim tenisice.Pita mene prodavačica jel’hoću brze ili spore.A jel’ ima neka razlika u cijeni pitam ja.Ima,ima kaže ona,brze su 50 kn a spore 150kn.Mislim si ja,uzet ću brze da mogu pobjeći od nekih komentara a i puno su jeftinije.Obujem tenisice i dohvatim se čitanja komentara kad tamo gospon. Siniša.Krenem bježati kad nakon desetak metara ode đon na tenisici.Jesu jeftine al’ što su brze.I tako vratio se ja komentarima.Ali sada skupljam pare preko EU fondova da kupim one spore tenisice.Lijeva Puma,desna adidas pa da vidiš kako se preskaču čudni komentari.Ajd’zdravo!

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Mogu li i ja sebi staviti minus?Mislim ono ,kad je bal nek je bal.😂

Histrion
Gost
Histrion

Ne slažem se, otpisani ( vjerojatno zato jer se
profesionalno bavim dramom).

Siniša
Gost
Siniša

Jbt….postajem medijski “privlačan”, uobrazit ću se!!!! Previše je stvari rečeno za moj skromni intelekt;prateći AMS i LP sam se jako puno puta preispitao, možda i previše puta za normalnog čovjeka a to možda inplicira da nisam bio normalan 🤔!!! Tolerantan sam izuzetno, i još se učim toleranciji, moja digresija nije zbog neke crvene linije koja vodi sukobu već zbog nacionalnog integriteta za koji smatram da imam a opet za razliku od službenika iz RS u institucijama BiH koji to nemaju pa onda dobiješ to šta si ti dobio. Imao sam ja na umu sve to šta si rekao, prosto sam… Pročitaj više »

!!!
Gost
!!!

Sinisa: BLjAK…

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva

Sinisa kod nas u Bosni kazu ” ne seri kvake”

Siniša
Gost
Siniša

Kod mene u Srpskoj se kaže “Ne jedi g…a kada leba imaš.”.

Željko
Gost
Željko

@Siniša U Prijedoru se kaže kruha, a ne znam gdje se to u “boljem” entitetu kaže “leba”!

Siniša
Gost
Siniša

Leb, ljeb, hljeb, kru, kruh, kruv, pogača, kupovni, domaći…..ljepota naših jezika.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

đe ‘ tije’ lepinja, lepenja, nutmen..? 😁😁

Alen
Gost
Alen

Sta ćete , vijekovi podanickog mentaliteta su ostavili dubok trag u nasim glavama ..Onaj bljesak samostalnosti u bivsoj nam drzavi jednostavno nismo mogli da podnesemo i za čas smo se vratili u nase prirodno stanje..
Već sutra ćemo ginuti ne jedni od drugih , kako većina naivno misli , već ujedinjeni , protiv nekih tamo dalekih naroda , koji nam zlo ne zele..
Nije problem ginuti , problem je ginuti kao budala..
Ja to neću biti.. Ostali kako hoće…

Busola
Gost
Busola

I ja Alene!

Već sada ako i odem nešto raditi vani gledam da izbjegavam slične naše ljude vani… Ne trebaju mi ljudi koji su uništili budućnost krajeva, a zatim oni ili njihova djeca se spakirali i rekli nema budućnosti u ovoj vukojebini. Zato kada dođu ili ovi ovdje urlaju na pjesme i iskazuju ljubav sve u šesnaest prebrojavanjem krvnih zrnaca i vođenjem starih ratova.

Konan
Gost
Konan

Gospodin Kobaš, ne znam što reći jer eto navikli smo na stare nazive. Imam neku daljnju rodbinu u Bosanskoj Gradiški i koristim taj naziv bez namjere da ikog vrijeđam. Tu moramo uzeti u obzir i činjenicu da smo nekad bili u istoj državi pa je bilo istih imena mjesta. Nova Gradiška i Stara Gradiška su u Hrvatskoj pa je ova dobila naziv Bosanska. Imali smo Bosanski Brod i Slavonski Brod koje je dijelio samo most preko Save. Zatim bila je Slavonska Požega i Požega kod nekad Titovog Užica. Danas je ova u Hrvatskoj samo Požega. Isto tako nekad Podravska Slatina… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Poštovanje……

Mikojan
Gost
Mikojan

Siniša je produkt okoline u kojoj živi !

Siniša
Gost
Siniša

Slažem se,svi smo pod uticajem okoline a okoliš treba po meni emancipovati i promijeniti mu bit.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Svi smo mi produkt okoline u kojoj živimo. Da je drugačije bilo bi nam bolje. Zašto samo Siniša? Navedi mi jedan primjer da se tvoja okolina razlikuje od Sinišine.

hogar strašni
Gost
hogar strašni

Mogu primjetiti da na ovom portalu ima autora tekstova s iz svih država Balkana kao i komentatora i većina samo komentira i iznosi svoje mišljenje i nije važno jel mleko ili mlijeko sve dok su normalni i realni ljudi iza tipkovnice. Član sam u facebuk grupi ” Život na seli i moj vrt” sastav članova je Balkan pa i šire teme su vrt i priroda i do sad nisam primjetio neke ispade tko je bolji i pošteniji od naroda Balkana već lijepi komentari i savjeti. Hrvati i Srbi moraju shvatiti da su nam sukobi i “mržnja ” nametnuti kako ne… Pročitaj više »

Ime
Gost
Ime

Hogar strašni. bravo!!!

Ante
Gost
Ante

Kada svi misle da su u pravu, rezultat takvog razmišljanja na kraju je samo rat. A da krenu putem dogovara? UF oh, to bi značilo da moraš surađivati. Danas je suradnja okarakterizirana tako kao da surađuješ sa ubojicom svoje obitelji. Jedan i drugi sudionik suradnje misli tako, zapravo ovo i nije daleko od istine. Oni koji razmišljaju da je suradnja zlo to na kraju opet dovodi do novog rata. Ali oni koji tako razmišljaju, već su neka peta ili deseta generacija ljudi, koji su već zaboravili kako rat izgleda, plus tu su ljudi koji će sve zavaditi. Na kraju suradnja… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba

Teška eskalacija sukoba posljedica je nesuocavanja s problemima na vrijeme. Tako ti je među prijateljima, supružnicima i životu općenito. A sentimente ostavi za djecu i žene.

Siniša
Gost
Siniša

Tačno….

Piretis
Gost
Piretis

Nomen est omen. U ovom slučaju vrijedi još i više jer je za većinu nas, koji smo preturili 40 ili 50 godina, to naziv koji nam je ušao u uho. Bio sam, ni sam ne znam koliko puta u Beču. Nikada nisam išao ili prolazio kraj Vienna-e. Jednostavno tako taj grad zovemo, navikli smo. To ne bi trebao biti problem. A cjepidlačiti se uvijek može. Možemo druge gnjaviti da pravilnim, ili udomaćenim, akcentom zovu naš grad, regiju ili “ispravno” izgovaraju ime ili prezime. Ali čemu? Nazivi se mijenjaju. Zbog politike, potrebe ili ljudske gluposti. Bude nekad i zbog inata. Tako… Pročitaj više »

Zsphere
Gost
Zsphere

Dobro je pa imate volje i razumijevanja za ovako besmislene diskusije.

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Kreator trovalentne polarizacije u BiH je stvaranjem dva entiteta unutar iste napravio scenu za sljedeći rašomon za ljude sa prostora BiH. Srpska je tu da predvodi homogenizaciju i zato se izbacuje ono bosanska iz naziva gradova jer su već danas došle generacije koje se toga ni ne sječaju. Federacija je inventirana da se raspadne po naci kljuću kad za to dođe vrijeme to jest kad stvor o tome odlući što će sa nama ovdje na Balkanu. Zato je ona tako slabije uređena i nije homogena kao Srpska jer je planirano rušiti je. Dal će Srpska Pripasti Srbiji, Kosovo Albaniji, Sanđak… Pročitaj više »

Da da....
Gost
Da da....

Da je kojim slucajem Ilidza (kraj Sarajeva) ostala srpska,bas bi me interesovalo da li bi promijenili naziv Vrelo Bosne u vrelo Srpske?

Bez obzira kojem narodu pripadali,uvijek ce biti Bosanski Samac,Bosanski Novi……

Moravsky
Gost
Moravsky

Pa da,,kao što vi nikada nećete biti nekakvi “Bošnjaci”,,,nego Muslimani sa velikim slovom M,,,

Koba
Gost
Koba

Si ti bio na Iliži u proteklih deset godina. Ako ćemo pravo slobodno se može zvati i el-Ilidža, svakako je sve drugo na arapskom.

puf
Gost
puf

Meni stvarno nije jasno cemu ovolika rasprava oko nicega. Poslije rata, kada su svi znali ciji ie koji tor i cija je koja ovcica, citaj ciji je koji dio BiH, pocelo je mijenjanje imena svega i svacega. U RS-u su nastojali da izbrisu sve sto ima veze sa nazivom Bosna, osim imena same rijeke Bosne, koje li ironije. Tako su svi gradovi sa prefiksom “bosanski” to izgubili i postali su: Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiska, Brod i Samac. I to bez obzira sto se radilo o geografskoj odrednici jer je Bosna geografski pojam, ali hajde, koga briga. Jedno drugo… Pročitaj više »

Zsphere
Gost
Zsphere

Hej ja se slazem sa tobom i meni je to sve jako glupo i bespotrebno kao i sav taj haos koji se desava i koji se desio na prostoru bivse drzave. Sto se tice mijenjanja imena gradova u Bosni sa prefiksom bosanski postoji jedna veoma zanimljiva stvar. Ali prvo bih ti postavio pitanje, da li znas kada su gradovi sa prefiksom Bosanksi dobili takvo ime? Vjerovatno ne znas kao ni vecina komentatora ali da budem iskren nisam ni citao komentare na ovu temu mozda je neko vec pisao o tome, nego sam procitao prva dva i poslednja dva tri i… Pročitaj više »

puf
Gost
puf

@zsphere Iskren da ti budem, uopce me ne interesuje da li ce se neko ime promijeniti ili ne. Imena nastaju, nestaju, pijenjaju se i slicno. Tako i ova sa prefiksom bosanski. Ja sam u prethodnom komentaru spomenuo, pa cu jos jednom eto samo za tvoju dusu. Prefiks bosanski je dodat kao geografska odrednica, posto se svi spomenuti gradovi nalaze u geografskom predjelu koji se zove Bosna. Tako si sjeverno od Save imao Slavonski Brod, a juzno od Save Bosanski Brod, jer je onaj sjeverno od Save u Slavoniji, a onaj juzno od Save u Bosni. Isto tako u Vojvodini imamo… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis

@puf- Sve si lijepo rekao. Ali što se tiče Bosanskog i Slavonskog Broda ima jedna sitnica. Ta su dva grada gotovo 700 godina (do 1934 god.) bili jedan, samo prepolovljen rijekom, i zvao se Brod na Savi.

puf
Gost
puf

Kako su bili jedan? Ako su bili jedan do 1934, a rekao si da su bili jedan 700 godina, to znaci da su postali jedan za vrijeme vladavine Stjepana II Kotromanica u Bosni. Međutim, isti nije vladao dijelovima sjeverbo id Save, tako da nije mogao vladati ni Slavonskim Brodom. Banjalucka banovina je pod osmansku vlast pala 1528, a Mađarska, kao i dijelovi Slavonije 1526. godine. Pretpostavimo da su tada bili jedan grad, mada nisu. Osmanlije gube podrucja sjeverno od Save tokom Bečkog rata 1699. godine. Tako da su? Mada nisu mohli biti jedan grad od 1528. do 1699. godine, dakle… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis

@puf- Točno. Bili su jedan grad, s istim imenom, ali su pripadali različitim administracijama (državama, carstvima). Nisam mislio ulaziti u politiku. Ima puno pograničnih gradova, ili su nekada bili koji su u stvari jedinstven grad. Pada mi na pamet Gorica (Nova Gorica) pa i Rijeka je bila granični grad koja je doslovno dijelila ulice na pola. Susjed preko puta (na Krimeji) je bio u npr. Italiji.

Zsphere
Gost
Zsphere

@puf Za mene je to mijenjanje imena besmisleno. Iz tvog komentara vidim da ti nisi znao za informaciju koju sam napisao ali i da te ne interesuje mnogo jer nisi to komentarisao. Ali opet upoznat si sa imenima gradova u Srbiji bolje nego ja i vidim da si razmisljao o porijeklima tih imena. Konkretna imena gradova sa prefiksom Bosanski (veliko slovo jer je ime grada haha) dakle sve do jednog nisu na to mjesto dosla zato sto su zamijenila prefiks koji odredjuje regiju npr krajiski, zagorski niti su dosla kod imena grada koje nije imalo prefiks nego su sve do… Pročitaj više »

puf
Gost
puf

@Zsphere Ja se indirektno bavim kartografijom preko 10 godina, zato dobro poznajem imena gradova u regiji, a posebno u BiH gdje zivim. A sada da odgovorim na tvoje pitanje koje sam, namjerno ili nenamjerno, propustio, nebitno ke sad. Prefiks “srpski” u imenima gradova u BiH je dodat umjesto prefiksa “bosanski” u jeku rata u BiH. Ne bih sada da idem u dublje razloge zasto je to ucinjeno, ali je cinjenicno da je to ucinjeno nakon pocetka rata. I to je to ucinjeno bas u svim nabrojanim gradovima koji su nosili prefiks “bosanski”. Poslije rata je taj prefiks pod pritiskom međunarodne… Pročitaj više »

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Blizu Dervente je i Doboj , koji je dobio ime po valjda turskom dobuj-prtljaga, i to bi trebalo mijenjati.

Siniša
Gost
Siniša

Nećeš vjerovati…u sred Banja Luke hotel Bosna, niko nikada nije postavio pitanje promjene imena tog hotela.

Zvrk
Gost
Zvrk

@puf, uz najdublje poštovanje moram ipak priznati da mi iz RH smo zadnji koji bi išta trebali njima popovati u vezi te teme – promjene lokaliteta. Dovoljno je podsjetiti na razne gvozdove, ivanovce, moravice, čuntiće, ploče itd. Baš sam nekidan gledao neka sela kod Virovitice gdje je kraljevska vlast naseljavala koloniste; s dolaskom demokracije i slobode govora tim selima su promjenjena imena da zvuče “hrvatskije”. A ondje gotovo pa i nije bilo rata. Kod tih promjena si zaboravio ovčice iz četvrtog tora – albanske. Slučajno ili ne, ne znam? Oni su još i najžešći po tome. Gdje god vladaju, samo… Pročitaj više »

puf
Gost
puf

@Zvrk
U tekstu se govorilo o promjeni imena u BiH, pa sam se odnio samo na BiH.
Iskreno, o promjeni imena na Kosovu ne znam nista. Cak ne znam ni albanske nazive za kosovske gradove, osim da se Peć kaze Peja, Pristina se kaze isto, Kosovska Mitrovica valja isto, nemam pojma, i to je to.
Ali evo bacih pogled na google maps i vidjeh da Albanci za Uroševac kazu Ferizaj, za Srbicu kazu Skenderaj i slicno. Ali kako vidim vecina gradova je zadrzala ista imena uz modifikaciju prilagođenu albanskom govornom jeziku. Kakva je situacija sa selima veze nemam.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Hebate, nasmijali me vi Bosanci, kakva rasprava zahvaljujući starom trolu Siniši… Nego, dragi ste mi Bosanci, ali neka vas u svojim granicama, tamo ste mi najdraži.
Evo, još kad se Željko vrati natrag, i on će mi postati drag, hahah…

Željko
Gost
Željko

@Pizistrat Nelson Pozdrav vama od Željka koji je trenutačno u BiH!! Da li ste zadovoljni, možete po IP adresi provjeriti da pišem iz BiH!!

Siniša
Gost
Siniša

“Stari trol”….osjetim dozu poštovanja.

tihobl
Gost
tihobl

Ivo bolje da nisi nista odgovarao, jer ce ovi nastaviti tamo gdje su stali 1995. Vidi komentara sta je, ni na jedan tekst nisi imao ovoliko. A sasvim je nebitno da li se neko vozi prugom Samac – Sarajevo ili Bos. Samac – Sarajevo, bitno je da ne mora pjeske.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Opet se bavimo nebitnim stvarima. Tipično balkanski.

alfa33
Gost
alfa33

Dosta kompleksna tema za reći što tko misli u par komentara. A bio bih najsretniji da se imena nisu uopće mijenjala i da nema ta 3 entiteta nego da u Bosni i Hercegovini žive 3 ravnopravna naroda,ali želje su jedno a stvarnost nešto sasvim drugo.. Jer kad god se počinje sa nekom temom sa balkana često nam misli odlutaju na ne tako davne događaje….

Koba
Gost
Koba

2 entiteta RS i Federacija koju sačinjava 10 kantona. Tu je još i Brcko DC. Inače vlast na nivou RS je odavno uspostavljena, dok na nivou Federacije i države nije, niti se nazire njeno formiranje. Toliko o multikulti.

Coprnica
Gost
Coprnica

jedan narod, tri religije. u religiji je glavni problem. ima nešto problema i u strancima, ali na nama je da prestanemo biti samo sebi problem

Koba
Gost
Koba

Hah religije su ono oko čega su se formirali naše današnje nacije. To nije sporno. Religije vuku i određene kulturološke razlike koje su očite, a i bitna su prepreka osjećaju pripadnosti određenoj skupini. Pa tako broj muslimana, a pogotovo katolika, Srba je zanemarimo mali i nikad neće preći 3-4. posto. Razlog je logican, spc je temelji kulturološki stub društva, a vjerski aspekt tu više i nije toliko bitan. I sad zamisli katolika ili muslimana koji sluša sav folklor o papi ili Turčina muhamedancima, kako se on može osjećati Srbinom. Može ako je autošovinist a takvih je max. 5%. Ovo vrijedi… Pročitaj više »

kardinale
Gost
kardinale

Glavno je da maceha jamerika za svoju poslusnu djecicu ima betonirane vize za hr gradjane. Bez dodatnog komentara. O zaustavljanju snaga pred Banja luku bez komentara. Projekt pakla za budusnost.. Pijuni za wall street igrice

kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
Gost
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD

Najbolje je to opisao Mate Granić u par emisja na tv-u prije 20 godina a nedavno i u knjizi.

Zsphere
Gost
Zsphere

Evo ja cu ti odgovoriti. Rat na prostoru ex Yu je pocela insotrana obavjestajna sluzba. Rat je bio direktno usmjeren protiv stanovnistva i sistema ex Yu a krajnji cilj je preuzimanje i kontrola ljudskih, materijalnih, prirodnih i ostalih resursa od sistema u korist male grupe ljudi. Na nizim nivoima razmisljanja moze se ciniti da je to bio gradjanski rat ali to je zapravo rat ex yu protiv daleko mocnijeg protivnika i on se odvijao na nacin koji diktira snazniji i mocniji. Sanse da se izbjegne ili eventualno pobijedi u tom ratu (za ex yu) su bile ravne nuli. “Ljudski resursi”… Pročitaj više »

Zsphere
Gost
Zsphere

Ovaj odgovor je upucen Guest-u koji je trazio temu sa naslovom -Ko je poceo rat u ex YU- ali dok sam mu pisao odgovor njegov komentar je nestao. Tako sada moj odgovor pluta brzinom svjetlosti kroz ozonski omotac i tvoju svijest dragi citaoce. 😆

Duki
Gost
Duki

A da stavimo nazive : BOSANSKO-HERCEGOVAČKI BROD
,BOSANSKO-HERCEGOVAČKI ŠAMAC ITD .?
Tko bi se onda bunio ?možda Ere što nije Hercegovački na 1.mjestu !?
Kako li je sada Makedoncima kada su Aleksandar i Filip Sjeverno-makedonski ?
Prodavati se za lovu svatko može i sve možeš promijeniti ali mentalitet, ne ide ,pa ne ide !
I baš zato što veliki to znaju od Rusa do Amerikanaca mi ćemo ovdje biti “mete za potkusurivanje”
B.O.B.
Na svijetu je stotine poluotoka ali jedan je brale BALKAN !!😭😭🤓

Zvrk
Gost
Zvrk

Ovo ti nije točno. Imaš Balkan u Turkmenistanu.

Duki
Gost
Duki

@brzi ! Je, točno ! Ali tu ne vidim poluotok i 6 zainteresiranih strana !!😀

Max
Gost
Max

Lijep pozdrav svima. @erasonogasvijeta dobro nam došao i ne budi tako strog prema sebi nisam ni ja književni bard.

DažBog
Gost
DažBog

Siniša, osjećaš li se sada na ovom portalu,što bi narod reakao, kao “prase u Teheranu”?

Siniša
Gost
Siniša

A zašto bih….pogledaj koliko se javilo pametnih ljudi i koliko su ostavili izuzetnih komentatara, velike i pametne stvari su rečene.

Perun
Gost
Perun

Je li Piranski zaljev ili Savudrijska Vala …..Sjedinjene Bosanske i Hercegovacke drzave ….ili Mozda Nesjedinjene Bosanske I Hercegovacke Drzave ….Ima toga jos …Balkan ili Jugo -istok Europe….Nova i Stara Makedonija….

Perun
Gost
Perun

Citat…..Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najniži oblik društvene svjesti. Bosnu pokušavaju da raščereče, raščupaju. Bosna je veoma važna točka za budućnost Jugoslavije.
(Koča Popović 1991. godine.)
Citat….„Nečija jednonacionalna “istina”, samim tim što je takva, ne može biti istina.
Ona suzbija razboritost slobodnih građana.
(Koča Popović 1991. godine.)…..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac.

Република Српска
Gost
Република Српска

Само Република Српска. Остатак БиХ не доживљавам ни најмање као нешто своје. Имам ли право на то? Наравно да имам јер нико ни од мене не тражи право кад пљује по мојој Републици Српској.

PPP
Gost
PPP

Prijatelju moj sve što si naveo imaš pravo. Imaš pravo da voliš svoje i da te nije briga za druge. Kada smo to razjasnili, onda vjerojatno puštaš i druge da imaju svoja prava. Ovdje nitko nije pljuvao po Republici Srpskoj, bar ja ne vidim. Ljudi pokušavaju naći ono što ih veže jer su svjesni da se već stoljećima koljemo zbog tuđih interesa. Uzmi kartu u ruke i pogledaj granice Republike Srpske i Federacije BiH. Misliš li doista da su one tako stvorene da očuvaju mir? Sve su učinili da iza sebe ostave barut kojeg će upaliti kada zatreba, osim ako… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

Da, PPP, granice entiteta u BiH su sve samo ne normalne.
Evo ja sam glumac, ali volim statistiku i zemljopis. Negdje
sam vidio da je duljina granice R. Srpske 2170 km. Eeeej,
2 1 7 0 KILOMETARA !!! Ako bi to bio opseg jednog idealnog
Teritorija kružnog oblika, površina bi bila 370 598 kvadratnih
Kilometara, a to je vise od površine Italije za cijelu površinu
Bosne i Hercegovine. A Srpska je pola BiH ! Teško je to
obraniti s niti dva milijuna ljudi. Hmmm, sto sam ono htio
reci…da, apsolutno se slažem da su gospodari kaosa sve
učinili da osiguraju da rata na ovim prostorima ponovno
bude. Dajboze sto kasnije…

tihobl
Gost
tihobl

RS je odraz u ogledalu Hrvatske.
Sta mislis zasto su obe projektovane sa neodrzivim granicama?

Joza iz kolhoza
Gost
Joza iz kolhoza

Nju su stvorili engleski sponzori velikosrpske politike. Samo je sreca spasila Srbe da Milosevicevi sticenici nisu bjezali ne samo preko Une, nego i preko Drine. Tako bi zapadno od nje bili Serbfrei za nadolazece vijekove.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva

Sinisa ko Sinisa sluzi se dodikovom retorikom , kad bi mu postavio pitanje sta misli o Srebrenici, bijelim trakama u Prijeforu itd itd itd……. onda bi poceo suplju prosipat… Sinisa pitanje ko je pokusao da ukine naziv Bosanski Samac, Bosanska Dubica, itd itd I zasto pazi sad pitanje je I “Zasto”

28.juni
Gost
28.juni

Gospodine Ivo! Ne znam zasto se izvinjavate kada nista ruzno niste napisali ,a sigurno ni pomislili.Najmsnje Sinisi treba da se izvinite. Samo ste toplo i ljudski iznijeli nesto sto ste dozivjeli,a sto je pozitivno i pohvalno u svakom pogledu,a danas je prava rijetkost.Sinisa je sve to shvatio paranoicno,a i nije mu prvi put…

Siniša
Gost
Siniša

Siniša i nije nikada od nekoga tražio izvinjenje,Siniša nikada i nije držao do nečijeg izvinjenja,za Sinišu nije problem što je nekakav problem napravljen, Siniši je bitno rješenje a ne izvinjenje. Kakvo je tvoje rješenje za Sinišu!?

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva

Ja te upitah za misljenje ko je pokusao da ukine naziv Bosanski I zasto, preskaces pitanje, sto li hajde imaj i pokazi muda odgovori, da vidimo koju frulu sviras👍👍😉😉😉😉😉

Siniša
Gost
Siniša

Niko nije pokušao, ukinuto je;posle toga još je svašta ukinuto:pre toga je bilo nekako drugačije a trenutno je tako….pojma nemam kako će biti sutra.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

*Ajd dosta je Siniša! Sve je jasno, sve riješeno. Krenula je bura oko ne tako bitnijih stvari samo zato što si bio brzoplet. Bitno je da nisi zlonamjeran, to znam jer jako dugo čitam tvoje komentare i prije Logičnog i tekstova I. Kobaša još dok smo pratili N. Babića na Alteru. Lijepo je sve i u ovom tekstu razjašnjeno ali ti nećeš ovdje ispraviti krive Drine, Vrbase, Bosne, Tolise, Tinje, bile one Srpske, Bosanske, Tunguske, Egipadske sa kojekakvima gljivama i 28 junima, njihove namjere su drugačije. Vrati se unazad, pa vidi kada se pojedinci javljaju i kako se javljaju. Ne… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxa….ništa ne izpravljam,samo malo pecnem,”puštam buvu”;slažem se, sve je jasno.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Tekstovi komšije Ive su zadnje mjesto za naše besmislene rasprave Siniša. Ili bi trebali biti..?

Siniša
Gost
Siniša

Sve je podložno razpravi i dogradnji…..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Slažem se. Bitna je mjera i granica.

otpisani
Gost
otpisani

Trolaš?

Z.A.
Gost
Z.A.

Sinisa dali si slucajno gledao film Posljednji dan zivota.Filmom dominira pjesma mama Huanita.

Pera
Gost
Pera

Jarane, dugo pratim ovaj portal, pa i tebe kao komentatora. Ponekad pomislim da bi i ti trebao popiti ‘Apaurin’, k’o sto ga i sam ponekad ‘maznem’. Nije na odmet biti malo smireniji. Drcnost se cesto ne isplati, opet govorim o sebi, ali je primjenljivo i za mnoge od nas, komentatora. Ne zamjeri na dobronamjernom savjetu.

Siniša
Gost
Siniša

Prestao sam piti pivo, a pivce za živce je najbolji lijek!!!!

otpisani
Gost
otpisani

Siniša
“Kakvo je tvoje rješenje za Sinišu!?”
Šibom po .uzici;) ?

Siniša
Gost
Siniša

😀😀😀😀 kasno brate za šibu, nešto jače treba!!!

Siniša
Gost
Siniša

Jbg….čovjek se sjeti nečeg drugog, šta je njemu bitno ali ti ne želiš da čuješ, praviš se gluv.

Koba
Gost
Koba

Čuj dodikovom retrikom. Čovječe prihvati da postoje pojedinci i narodi s dijametralno suprotnim viđenjem povijesti, sadašnjosti i budućnosti od tebe i tvoga naroda, tako je bilo i biti će. Taj “Dodik” je sinonim za nacionalnu politiku koja je konstanta već 20 godina. Zašto je konstanta, zato što ju narod podržava. Zašto je narod Srpske podržava, pa iz istoga razloga zašto je ti i tvoj narod mrzite. Što je više mrzite i napadate to je ona jača i jača. Utjecati na druge, nabolje ili nagore, možeš samo mijenjanjem sebe, a koliko si ti i tvoj narod, kao politički kolektiv, dobar ili… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.

Koba da je Dodikova politika konstantna stoji to!!! I da narod podrzava tu politiku i to stoji.Dodik je konstantno tvrdio da su Karadzic i Mladic zlocinci I dalje je on konstantan.

Koba
Gost
Koba

Čovjek je bio opozicija tom Karadžića kad je bilo bitno, a za aktualne vođe ostala 2 naroda to baš i ne mogu reći. Osim ako smatraš Aliju i ekipu ih HDZ BiH nešto boljim od SDS i Karadžića. Trebali li podsjećati da su SDA, SDS i HDZ zajedno izašli na izbore. Njegova politika, njena bit je očuvanje RS i njenih političkih prava i nadležnosti potpisanih u Daytonu. Američka politika je takva da te ne tjera da odmah pojedeš sav izmet koji su ti spremili, već ti ga režu i servirati kroz vremenske intervalu. Tu strategiju je on na vrijeme spoznao… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik