Orban u EP: “Vi ćete kazniti Mađarsku, zemlju koja je 1000 godina dio kršćanske Europe?!”

Viktor Orban
171 komentar

Jučer je mađarski premijer u raspravi u Europskom parlamentu o navodnom kršenju demokratskih vrijednosti i temeljnih načela Europske unije jasno poručio eurozastupnicima kako neće dozvoliti da vrijeđaju njegovu zemlju.

Mađarski premijer Viktor Orban je optužio Europsku uniju da “vrijeđa Mađarsku samim tim što je pokrenuta rasprava o disciplinskim akcijama EU protiv Mađarske”. Sutra će Europski parlament glasati o tome treba li Mađarskoj ukinuti pravo glasa u Vijeću EU. Razloge za pokretanje ove rasprave smo naveli prekjučer, kada je objavljen nacrt rezolucije protiv Mađarske.

Europski zastupnici su raspravljali o tome da li politika njegove vlade o pitanju poput migracija predstavlja “prijetnju Europskoj uniji”.

Rasprava dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Europska komisija poduzela korak za pokretanje sličnih postupaka protiv Poljske.

Međutim, ovo je prvi put da je Europski parlament pokušao iskoristiti ovlasti iz članka 7.

Nizozemska zastupnica Judith Sargentini, koji je napisao izvješće o Mađarskoj i Orbanovoj stranci Fideszu, otvorio je raspravu.

Ona je rekla da njezino izvješće “opširno navodi” napade na medije, manjine i vladavinu prava koji predstavljaju “jasno kršenje vrijednosti naše zajednice”.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao kako izvješće Judith Sargentini o “zloupotrebi vlasti” sadrži 37 “ozbiljnih pogrešnih prikaza činjenica”.

“Mislite li da sve znate bolje od samih Mađara”, rekao je Orban i obećao da Mađarska “neće pokleknuti pred ovom ucjenom”.

Liberalni parlamentarni zastupnik i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt napao je Orbana, rekavši kako Mađarska nije njegova zemlja i da je “daleko vječnija od njega samog”.

Verhofstadt je također rekao “kako je danas, pod tim okolnostima, Mađarsku nemoguće smatrati dijelom EU”.

No, bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage je izjavio “kako se Orbana i njegovu zemlju vrijeđa”.

“Dođite i pridružite se klubu Brexit, zavoljet ćete ga”, rekao je Nigel Farage.

Orban je ponovno izabran ranije ove godine za premijera Mađarske, a liberali tvrde kako je pobijedio isključivo zahvaljujući vatrenim i populističkim govorima protiv imigracije. Ipak, Fidesz je osvojio dvije trećine mjesta u parlamentu i nitko ne može osporiti pobjedu na slobodnim i demokratskim izborima u Mađarskoj.

Međutim, iako Orban ima podršku kod kuće, kritičari u Europskom parlamentu kažu kako je njegova politika dokaz da ne poštuje vrijednosti EU.

Odbor Europskog parlamenta je mađarskoj našao mnogo toga za prigovoriti, od migracijske politike, do novog zakona koji navodno “kriminalizira odvjetnike i aktiviste koji pomažu tražiteljima azila”, kao i odnos vlade prema medijima, sudovima i “sveučilištima”, iako je riječ o samo jednom sveučilištu, onome kojeg je u Budimpešti otvorio George Soros, a mađarska ga je vlada odlučila zatvoriti jer ne radi po standardima mađarskog Ministarstva obrazovanja i zakonima zemlje.

Međutim, kako bi bilo se mogao pokrenuti disciplinski postupak protiv mađarske, za njega danas treba glasati  dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta.

BBC javlja kako nije jasno kako će današnje glasovanje završiti, obzirom da su liberali i socijaldemokrati lobirali u kod Europske pučke stranke, koja okuplja cijeli spektar stranaka desnog centra, da glasaju protiv “Orbanove Mađarske”, kako su je nazvali.

Ako zastupnici Europskog parlamenta odluče poduprijeti proces koji bi mogao završiti s Mađarskom pod sankcijama Bruxellesa, to može biti vrlo spor proces.

Europska komisija je poduzela korake bez presedana protiv Poljske u prosincu 2017. godine, dajući joj tri mjeseca da se pozabavi pravosudnim reformama koje su navodno “ugrozile vladavinu prava”.

“Međutim, ima vrlo malo znakova da će doći do zaključka”, kaže novinar Adam Fleming.

Orban je u svom govoru rekao: “Vi ćete osuditi Mađarsku?! Vi ćete osuditi zemlju koja je dio kršćanske Europe tisuću godina?! (…) Mi smo narod koji će sljedećeg svibnja izaći na europske izbore i narod koji će odlučiti o budućnosti Europe i vratiti demokraciju europskoj politici!”

VIDEO – Kratki i više nego jasan govor Viktora Orbana u Europskom parlamentu (eng. sub.)

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
171 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Dobar govor.
Nije odličan, ali dobar.
Imao je puno više “municije” na raspolaganju, a je nije koristio.
Posebice je mogao puno više razbiti liberale, svuči jim gača na koljena…
Pa da se vidi…

Alen
5 godine prije

Kako farage rece ,bjezi viktore dok je vrijeme , ostat ces i bez madjarske i bez krscanskih vrijednosti ,neka se sami spašavaju..

nime
5 godine prije

ima humor na internetu: kaže u njemažkoj/žvedskoj postoje sigurne zone za žene a poljska i mađarska su sigurne za žene na čitavom teritoriju.
ko kuži – kuži. ko ne, nek lupi minus.

Pavelic
5 godine prije

Pravi premijer koji sluša volju svog naroda a ne ovi nase pick.

Ante
5 godine prije

Europski čelnici pod europske vrijednost računaju ilegalne prelaske granica i tim ljudima koji tako prijeđu granicu daju pomoć. Što je još gore cijela ta frka sa izbjeglicama nastala samo zato jer su sirijskim teroristima obećali državljanstvo Europi u zamjenu da se oni bore u Siriji, Libiji i svim zemljama gdje zapad započne rat.

Konstantin
5 godine prije

Mala digresija …. YU je rasturena pod izgovorom “nasih mediokriteta od politicara” zbog “diktata” iz Beograda svima ostalima. A sta tek reci za ovu i ovakvu (EU) zajednicu ?!?!? Pa malo je sta “kaze” Brisel, vec je dapace bitno sta ces jos vise reci Berlin & Washingotn! Lud hebe zbunjenog! :o)))))

Ivi tz
5 godine prije

Živio Predsjedniče.evropa i njene vrijednosti mrš…

dobagan rogić
5 godine prije

Bravo tako se brani svoja zemlja.

Marijan Grdašić
5 godine prije

U pravu je, ali on je ujedno i diktator u svojoj državi, kontrolira ama baš sve. Mislim da je došlo vrijeme diktatora i da se Hrvatska mora početi ubrzano spremati na zatvaranje i obranu svojih granica.

igi
5 godine prije

….ti češ orbane ustati protiv deep state…TIIIIIIIII!!!!!…ti antiimigrant,antisemit…ti jadničak…..uskoro će izaći snimak koji će potvrditi da si skupa s putinom oborio avion iznad donjecka….još si ti zelen ne znaš s kim imaš posla….tvoj koeficijent na kladionici iznosi 13,6…stoga…..

Son of Alerik
5 godine prije

Audi, Mercedes, BMW su podigli tvornice u Mađarskoj (a nisu u Srbiji, BiH, Hrvatskoj). Trećina mađarskog izvoza otpada na izvoz automobila. Može se reći da je Mađarska jako dobro iskoristila članstvo u EU. Zato nije slučajno da je MOL vlasnik INE, a ne obrnuto. Da Orban (kao i svaki egoman) ima totalitarističkih sklonosti, nije tajna. Kad se jednom ovlada mehanizmima vlasti (kao HDZ kod nas), onda gledamo naličje demokracije. Iako su jasne metode s kojim se totalitaristički prvostupnici koriste, formalno im se ne može ništa prigovoriti. Lista onih kojima je Orban stao na žulj se da iščitati iz jučerašnje sheme organizacija koje podupiru izglasavanje kontra Mađarske. Čim se vidi da je na listi nešto što počinje s Otvoreno, onda prirodno simpatije idu na Orbanovu stranu. Dobra vijest je da u EU parlamentu ipak treba dvotrećinska većina za pokretanje postupka protiv Mađarske. Loša je – da u Parlamentu sjede stotine lobističkih… Čitaj više »

Antiglobalist
5 godine prije

Bravo Orban. Da je nama takav političar!!!

Maja
5 godine prije

Ispada, da je Soros glavni kancelar ne samo Njemacke, vec cijele Evrope. Ili glavni dikt..

Siniša
5 godine prije

Danas je ljepo biti Madjar!!!!

Siniša
5 godine prije

Nadam se da ce ga neko podrzati,ka Salvani recimo.
Elem..krajnje licemjerje na djelu:..Mađarska nije njegova zemlja i da je “daleko vječnija od njega samog”.

Mikojan
5 godine prije

Šta je to “krščanska Europa” ?

Abcnormalan
5 godine prije

Hvaliti se religijom koja je donijela samo zlo covjecanstvu je djetinjasto, ali sitne duse vode svijet pa tako i madjarsku i ove nase pasteta drzave….

grunf
5 godine prije

“Nizozemska zastupnica Judith Sargentini, koji je napisao izvješće o Mađarskoj i Orbanovoj stranci Fideszu, otvorio je raspravu.”
Nije vezano za temu,ali postavljam jedno LOGIČNO pitanje za administratora:Zar je toliko skupo “zaposliti” osobu koja bi barem pročitala članak i ispravila barem ovakve kardinalne pravopisne greške…?Ili je ovo u duhu nedavno usvojene Istambulske konvencije,pa nije bitan spol…Jako ste dobar portal,ali…toliko pravopisnih grešaka se provlači,da me to ponekad ,čitaj,stalno nervira…
S poštovanjem..

Grdi
5 godine prije

Mozda ce Orbanu i svim madarima sada biti jasno sto znaci “EU” i sto zastupa ………….. vrijeme je da organiziraju referendum o izlasku ……..

Moreno
5 godine prije

EU sve više klizi u totalitarizam SSSR tipa nastojeći postić totalitarizam SAD tipa odnosno SED – Sjedinjene Europske Države. EU Trojka je isto šta i Politbiro CK bivšega SSSR-a di građani ne biraju birokrate koji predlažu zakone i imaju izvršnu vlast. Izbori za EU parlament se približavaju i sve sile su upregnute u zadržavanje statusa quo zato se sve više spominju europski liberali, socijaldemokrati i pučani šta je totalni bull shit. Stvarno stanje je pro i kontra globalnoga establishmenta di su svi ti europski liberali, socijaldemokrati i pučani zastupnici zajedno na strani establishmenta šta znači kako za bilo koje promjene ima toliko šanse koliko u EU parlament uđe onih koji su protiv i oni su jedina stvarna oporba. Danas je na tapetu Mađarska prema kojoj se žele po diktatu primjenit disciplinske mjere, sutra Italija prema kojoj će se po diktatu primjenjivat financijske mjere . . . prikosutra neka treća EU… Čitaj više »

Hungaroring
5 godine prije

Obzirom da sam 27-u godinu u HU (a 2. godinu održavanja trke u Hungaroringu /još su bili Rusi u državi/ sam radio mjesec dana), pisanja nekih o istoj su mi kao MiX rajzfilm-a (crtanog filma) Gusztáv “zamješan” sa Mr.Bean-om & ‘Allo, ‘Aloo.:)) Molim još, jer smijeh je zdravlje!:))
Vége…..

Balad
5 godine prije

Ovakvo vladanje, ultranacionalističko, usporedivo s hrvatskim – koje ne poznaje dostojanstvo naroda (dapače, samo ga srozava, upravo rad čega se i proziva u Evropskom parlamentu) već se špinči pizdarijama, samo je dokaz da EU nema budućnost. Da je 1000 godina prerano formirana, a države su ušle u tu zajednicu isključivo i jedino iz interesa svojih elita. Nikakvih tu ideala o stvarnom zajedništvu niti ima, niti je bilo! 🙂 🙂 🙂

Što se mene tiče, svi orbani svijeta završili bi po kratkom sudskom postupku, znate već gdje.

fbslo
5 godine prije

Mi i Hrvati smo več progutali svoju EU pilulu.
Nemojte Srbi to raditi, EU je u stvari društvo za regulisanje ekonomije, za pljačkanje nacionalnih resoursa i ekonomije. Za brisanje sednjeg sloja stanovništva. A vi Srbi, naporni i uporni barem ko Orban, dobivat čete pored svega i neke kazne..

Znase
5 godine prije

Eh kajve je kupleraje nekad Pešta imala. Sad Orbanu zovi Soroša i otvorena društva nazad da tebe ne j…. ili podmaži guzu pa pravac Moskva.

alan ford
5 godine prije

Sorosčad u nelegalnom Europskom parlamentu, skupu dobro plaćenih džabalebaroša, napada demokraski izabranog premjera. “Liberalni parlamentarni zastupnik i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt”—je također ciohazarski Sorosev plaćenik. Verhofstdat je veliki prijatelj hazara i djecoljubca, Daniela Cohn-Bendita, sa kojim je zajednički 2010. osnovao “Spinelli grupu”. Osim njih dvojice, ostali suosnivači Spinelli grupe su: Merkeličin frljavi brkajlija Elmar Brok iz CDU, irski globalist Pat Cox i stara francuska kriminalčina i Trilateralac, Žak Delors, bivši predsjedink Europske komisije. Spinelli grupa je jedna od 5-6 elitnih paralelnih organizacija europskih globalista, koji se zalažu za uništenje europskih nacionalnih država, naravno umrežena sa glavnim organizacijama, Rockefelerovim CFR-om, grupom Bilderberg, itd. Organizacija je nazvana po pokojnom talijanskokm političaru Altieru Spinelliju, bivšem dugogodišnjem predsjedniku EU Parlamenta. Spinelli, koji je za vrijeme 2. sv. rata bio komunist, kasnije nakon rata je postao jedan od vodećih Rokefelerovih ljudi, koji su u procesima za stvaranje EEZ (EU) iz pozadine vukli konce. Spinelli… Čitaj više »

Ana
5 godine prije

Samo cekam da zbiri koji zavijaju i urlaju protiv hrvatske policije postignu nesto ovakvo. A sto se tice Madjarske- Putin ce ih docekati rasirenih ruku. Samo jednu stvar treba utuviti– Rusija nije USSR.

barba tonći
5 godine prije

Ovo nije kršćanska Europa. Što više ovo nije Europa slobodnih ljudi. Ovo je Soroseva najgnusnija tragikomedija.

Stipan Rogic
5 godine prije

Da nam bilo ko zakuca na vrata i zatrazi pomoc , otvoricemo i pomoci cemo svakom u nevolji , bolesnom , invalidu , starima , deci bez roditelja , ali da nam neko silom udje sa svoje dve zene i dvanaest dece i ZAHTEVA da mu damo i vise no sto mi imamo , da radimo za lenje i agresivne bitange , da nemam za svoju porodicu , da ne mogu da podignem svoju decu da budu vredni i cestiti ljudi , onako kako je mene moja baka “odranila” , jer nemam zbog nih , jednostavno – ne dam !!!

Vatrogasac
5 godine prije

adminu; prekosutra objavljujemo listu vaših sponzora pa će ljudima sve biti jasno.

jetflash
5 godine prije

-Dok mačke spavaju miševi kolo vode- To je recept te neke nove desničarske idiotarije kao i onih prije… Čim se civilizirane stranke dogovore njih nema nigdje . tako je bilo tako je i tako će bit. Manjak je ideja na pametnoj strani poltike, to je problem…pametuju da EU financiraju banke??!! a tko njih financira?? tko je hitlera financirao ili djeda zločinca od one talijanke sa kojom si je dobar?? kradi značenje pojmova izjava i riječi, izvrči povijest i – – laži i biti češ uspješan desničarski političar!! Pa kome je u mađarskoj bolje pod njim nego prije?? ( a uredno uzima novac koji daje komisija eu…zašto “faca ne napravi madžaroexit??)Nitko nesmije zucnuti protiv njega to je…Ali samo dok mačke spavaju!

kremit und satir
5 godine prije

Orbane svaka ti cura u Hrvatskoj dala. Legendo !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.