Pakistan poslušao “prijateljski apel” Irana i proveo akciju protiv terorista Jaish Al-Adla

CH-47 Chinook
1 komentar

Pakistanske obavještajne i sigurnosne službe su ipak poslušale apel iranskog predsjednika Rohanija, koji je u razgovoru s pakistanskim premijerom Imranom Khanom rekao kako Islamabad treba riješiti problem s terorističkim skupinama sa svoje strane granice ili će Iran biti prisiljen provesti vojnu kampanju na teritoriju susjedne države.

Kako prenosi pakistanski list Dawn, jučer su obavještajne i sigurnosne snage Pakistana oslobodile četiri oteta iranska vojnika iz “tranzitnog skrovišta” tijekom operacije u području Čagai u Balučistanu, navodi u priopćenju služba ISPR.

Prema priopćenju, snage sigurnosti su provele uspješnu obavještajnu operaciju u Amori u području Čagai, oko 3 do 4 kilometra od granice između Pakistana i Afganistana.

“Teroristi zabranjene organizacije su zajedno s otetim iranskim vojnicima ušli u Pakistan s afganistanske strane”, izjavio je vojni medij.

“Nakon razmjene vatre su 4 iranska vojnika pronađena u skrovištu u tranzitu”, navodi se u priopćenju, dodajući kako su vojnici predani iranskim vlastima.

U studenom prošle godine su pakistanske snage sigurnosti pronašle pet od 12 iranskih graničara koje su teroristi oteli u listopadu 2018. iz područja Lulakdana u blizini pakistansko-iranske granice.

Otmicu je provela teroristička skupina Jaish Al-Adl koja djeluje u regiji. Detalji u vrijeme otmice su bili nejasni, a Iran je od tada dva puta revidirao broj otetih graničnih snaga, uključivši i neke od pripadnika Iranske revolucionarne garde.

Nakon otmice je glavni iranski vojni zapovjednik general Mohammad Hossein Bagheri nazvao načelnika pakistanske vojske generala Qamara Javeda Bajvu i zatražio od njega da pojača napore za traganju i spašavanju otetih iranskih graničara.

Ministarstvo vanjskih poslova je obećalo pružiti svu pomoć kako bi se pronašlo nestalo iransko sigurnosno osoblje.

“Obje vojske, pod zajedničkim mehanizmom uspostavljenim od prošle godine, rade na utvrđivanju gdje se nalaze nestali iranski vojnici. Najviši vojni dužnosnici obiju strana koordiniraju akcije u tom pogledu”, navodi se u priopćenju organizacije.

“Nećemo štedjeti napore da pomognemo našoj iranskoj braći u pronalaženju nestalih stražara”, rekli su u Pakistanu.

Nakon akcije pakistanskih snaga se glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi zahvalio pakistanskoj vladi na naporima uloženim u oslobađanju pripadnika IRGC koje su otele terorističke skupine.

Izrazio je nadu i za brzo oslobađanje preostalih iranskih graničara koji su zatečeni s pakistanske strane granice u kampovima separatista Balučistana.

Podsjetimo, iranski mediji su izvijestili da su teroristi na graničnom punktu s Pakistanom u provinciji Sistan-Balučistan 15. listopada prošle godine oteli ukupno četrnaest pripadnika iranskih dobrovoljačkih snaga Basij i graničara.

Petorica zarobljenika su oslobođena 15. studenoga prošle godine, a još četvorica su puštena zarobljeništva terorista jučer.

Ova akcija je poruka Islamabada Teheranu da će se Pakistan uspjeti nositi s teroristima skupine Jaish Al-Adl, koja je odgovorna i za teroristički napad u južno Iranu kada je u napadu na Iransku revolucionarnu gardu 13. veljače ubijeno 27 iranskih vojnika.

Ova salafistička teroristička skupina je formalno neovisna, ali surađuje s Al-Qaedom i Islamskom državom u Afganistanu, kao i sa separatistima skupine Harakat Ansar Iran , a prema više izvora prima pomoć iz Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država i Izraela.

Dawn / Jaish Al-Adl

Iran vjeruje u Imranu Khanu, ali Pakistan mora uništiti teroriste ili će to učiniti gen. Sulejmani

 

Jaish Al-Adl
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
5 godine prije

Čisto da ne ostane ne komentirano i da ne ispadne totalno nezanimljivo od ostalih komentatora.
Pakiji su dovedeni pred gotov čin jer bi u suprotnom Iran izveo akciju na njihovom terenu. Mogli bi podnijeti da jenkiji vršljaju na njijovon im zemlji, ali ne i braća iz susjedstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.