fbpx

Palestinskom brucošu s Harvarda zabranjen ulazak u SAD zbog objava na Facebooku koje su objavili njegovi prijatelji

CBP

Palestinskom brucošu s Harvarda odbijen je ulazak u SAD i deportiran je nakon što su imigracijski službenici pretražili njegov telefon i pronašli objave njegovih prijatelja na Facebooku. koji sadrže navodne antiameričke političke izjave.

Američka carinska i granična zaštita (CBP) Ismaila Ajjavija ocijenila je “neprihvatljivim” i poslala ga natrag u Libanon u petak navečer, nakon što su ga dužnosnici CBP-a u međunarodnoj zračnoj luci u Bostonu suočili s objavama njegovih prijatelja na Facebooku koji sadrže “politička stajališta koja se protive SAD-u.”

Službenica za imigraciju satima je ispitivala 17-godišnjeg primatelja stipendije o aktivnostima njegovih prijatelja na društvenim mrežama, nakon što mu je naredila da otključa telefon i računalo i provela pet sati pretražujući uređaje.

Protesti Ajjavija – “Nemam niti jednu objavu na svojoj vremenskoj traci koja bi raspravljala o politici”, rekao je u utorak Harvard Crimson, navodno nisu imali nikakvog efekta dok je agentica “vikala” na njega.

“Rekla je kako je na mojoj listi prijatelja pronašla ljude koji objavljuju politička stajališta koja se suprotstavljaju SAD-u”, rekla je Ajjawi. “Odgovorio sam da nemam posla s [političkim] objavama i da ih ne volim, dijelim ili komentiram i rekao sam joj da ne odgovaram za ono što objavljuju drugi.”

Ipak, službenica mu je otkazala vizu i rekla da će biti deportiran. Bio je u pritvoru osam sati – prvo su ga je ispitivali sa skupinom međunarodnih studenata, zatim zadržali na daljnjem ispitivanju njegove vjerske prakse, dok je ostalim bilo dopušteno da napuste, i na kraju su ga izbacili iz zemlje zbog objava njegovih prijatelja na Facebooku.

Glasnogovornik CBP-a (ironično nazvan McCarthy) objasnio je da “podnositelji zahtjeva moraju dokazati da su prihvatljivi SAD prevladavajući SVE neprihvatljive razloge, uključujući zdravstvene probleme, kriminalitet, sigurnosne razloge, javnu naplatu, certifikaciju rada, ilegalne zaposlenike i kršenje imigracije, zahtjeve za dokumentaciju i druge uvjete. Službenici su “utvrdili da su” informacije otkrivene tijekom CBP inspekcije Ajjacbpwia označile “neprihvatljivim “SAD-u.

“Misaoni zločin prijatelja na društvenim mrežama” vjerojatno bi potpao pod “ostalo”.

Ovo nije izolirani incident s Harvardom, koji čak zapošljava tim imigracijskih pravnika za rješavanje problema vezanih za vize. Četiri iranska diplomirana studenta 2017. godine provela su nekoliko tjedana ili mjeseci vezana birokratskim trakama nakon što im je zabrana putovanja, koju je postavio predsjednik Donald Trump, spriječila pohađanje škole.

Ajjawi također prima pravnu pomoć od AMIDEAST-a, organizacije koja mu je dodijelila stipendiju za sudjelovanje na Harvardu. Još se nada da će pohađati Harvard, a glasnogovornik sveučilišta Jonathan Swain rekao je kakoCBP škola “usko surađuje sa studentovom obitelji i odgovarajućim vlastima kako bi riješila to pitanje kako bi se on mogao pridružiti ostalim studentima u narednim danima.”

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
43 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Tako je to u facebook demokraciji . . . a kako bi tek bilo u facebook libra bezgotovinskome monetarnome sistemu . . . kad bi facebook demokratski određiva koliko ćeš kruva kupit i vina popit . . . ☺

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Dok god ne moraš pristupiti libra monetarnom sustavu, briga te za njihove demokracije. Problem će nastati onog trenutka kad i ako ne bude druge opcije do libre.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Ako Hrvatska uđe u eurozonu onda to ne ovisi ni o meni ni o tebi ni o hrvatskoj vladi nego o ECB-u. Također uopće nije bitno oće li to bit facebookova libra ili neka druga kriptovaluta u bezgotovinskome društvu koja bi bi bila centralizirana i bila pod kontrolom ovih… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
U digitalnom dobu već postoje kriptovalute koje nisu centralizirane. Imat ćemo mogućnost izbora i sutra. Kao što imamo i sad s korištenjem gotovine.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Pa ja se nadan . . . sumnjičav san jer nam je već sloboda pisanja po društvenim mrežama kontrolirana i cenzurirarana . . . ni danas novci koje imamo na računu u banci nisu naši nego od banke, isto ka i fb profil koji nije od onoga koji misli… Pročitaj više »

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

#Imat ćemo mogućnost izbora i sutra. Kao što imamo i sad s korištenjem gotovine. Pa i ne bas. Karticno placanje, placanje aplikacijama na mobitelu, internet bankarstvo i ine bankarske “mogucnosti” daju upravo savrseni uvid u potrosacki obrazac. Plus kontrola/manipulacija pur sang. Placanje gotovinom u iznosu vecem od 3000/tri tisuce/ eura… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

izvor: Kurir.rs: ” Po istraživanju Evropske centralne banke (ECB), 67 odsto ukupne vrednosti kupovine u Austriji 2016. bilo je plaćeno gotovinom, a u Holandiji 27 odsto. Slično je i u Nemačkoj, još jednoj zemlji gde je gotovina kraljica – 55 odsto. Stručnjak za ekonomsku psihologiju, profesor Erik Kircler smatra da… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Suvereno pravo SAD-a je da na svoj teritorij pusti ili ne pusti bilo koga, s razlogom ili bez razloga. Stoga ova vijest – nije vijest.
Ima još fakulteta po svijetu pa neka mladi i talentirani Palestinac studira drugdje.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Studirat če on drugdje, u to nema sumnje, a ti češ ostati zabito tele.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Studiranje nije ljudsko pravo, a naročito ne u nekoj stranoj državi. Ako se malo šire sagleda ovo američko odbijanje gostoprimstva Palestincu, ono u konačnici i nije loše (za mrzitelje SAD) – bit će jedan američki nastrojen kadar manje u drugoj državi. Usput, evo i na našoj granici S BiH par… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Uopće nije sporno kako bilo koja država, pa i US, može zabranit ulazak ili protjerat bilo kojega stranoga državljanina bez ikakvih objašnjenja. To se događa u svim državama, a u US zbog veličine i u stotinama dnevno i to se u pravilu ne objavljuje u medijima, ali u ovome… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

S vremenom će svi naučiti kako ne postoje ‘anonimni profili’, kako ne postoji zasebni virtualni svijet u kojem je sve dopušteno i koji nema veze sa ‘stvarnim svijetom’. Virtualni i stvarni je jedno te isto. Ono što ti i ja prosipamo ovdje je javno. Isto se odnosi na palestinskog nesuđenog… Pročitaj više »

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

slažem se. Izvrstan prijedlog:s obzirom da je sultan veliki zaštitnik Palestinaca,a odnedavno i nevjerojatno veliki prijatelj cara Putina,može mu ponuditi da studira u Turskoj. Velika je to i impresivna zemlja,ima odlična sveučilišta.

Iskreno
Gost
Iskreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA odluka nije u skladu s Ustavom SAD-a. Policijski službenik bi trebao dobiti otkaz.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Iskreno

S kojim člankom Ustava SAD je u neskladu odbijanje gostoprimstva nekom imigrantu Carinske i granične zaštite? Valjda joj je to odbijanje vize u zakonitim ovlastima.

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Sve točno što ste napisali. Na kraju krajeva,svatko ima pravo određivati tko mu se “muva” po teritoriju. Problem je u nedosljednosti. Kada drugima soliš pamet što trebaju i kako raditi,kada soliš pamet o demokraciji i ljudskim pravima,i tako dalje,da ne nabrajam,sve je jasno što želim reći,a u isto vrijeme sam… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  pikač

Nisu jos obavili, pregovori su u toku o tome gdje u Siriji obavlja jedan, a gdje drugi.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  pikač

A sto se nedosljednosti tice… da, sto posto. Na koncu, kriticni stav prema drzavnim organima nije pokazatelj neprijateljstva prema naciji… stovise. U tome i jest kljucna ideoloska razlika izmedju autoritarnih/totalitarnih rezima i onih koji se smatraju liberalnim. To bi SoA, kao dezurni branitelj liberalizma, trebao znati.

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  CPGS

Ispada maltene da bi Palestinac trebao biti proizraelski nastrojen,pa će studirati na Harvardu. Ako ga žele mentalno okrenuti da bude proamaerički nastrojen,fino. Pokažite mu što je to demokracija koju zagovarate. Znam ja o čemu pričam,ovo je jedna druga i duga priča,i moja rođakinja je dobila prije 10-ak godina Fulbrightovu stipendiju.… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  pikač

Tko ce studirati na Harvardu je, nominalno, stvar jedino sluzbenika Harvarda koji razmatraju kvalifikacije aplikanata. Nema veze s drzavnom politikom. Kome ce biti dopusteno da udje u drzavu je stvar drzavnih organa. U izvrsavanju svojih ovlasti (i duznosti) ti organi imaju odredjene kriterije koji i te kako imaju veze s… Pročitaj više »

don
Gost
don
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, slažem se sa vama. koliko god grubo zvučalo. Ovdje je ključna riječ – primatelj stipedije; znači da državni proračun SAD plaća njegovo školovanje, pa uz privilegije dolaze i obaveze… I pitanje je što su zaista našli u mobu, čuti i drugu stranu priče tipa sa kime se druži i… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  don

Stranci nemaju pravo na drzavne stipendije u SAD-u. Dakle, stipendija je privatna, pa stoga ne bi trebala biti kljucno mjerilo odluke agenta sluzbe CBP.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Ne radi se ni o ljudskim, ni o pravima na studiranje nego o “freedom of speach” po prvome članku US ustava, jer je razlog zabrane ulaska u US nešto šta su prijatelji palestinskoga studenta pisali po facebooku. U tim facebook objavama nije utvrđeno kako se radi o pozivanju na… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Dakle, ne sporiš da je Američka carinska i granična služba imala pravo odbiti ulazak u zemlju stranom državljaninu? Imaju li za to odbijanje racionalan ili nikakav razlog, njihova je stvar i pravo.
Izručenja vlastitih državljana zbog optužbi za kriminal stranoj državi su uređena međudržavnim ugovorima.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Meni nije jasno kako ti nemogu objasnit manipulaciju i još se vataš gluposti. Vidin nisi ti jedini ovde kojemu ja nemogu objasnit o čemu se zapravo radi, a radi se o pokaznome primjeru i ustanovljavanju autocenzure na facebooku odnosno davanju pristanka na totalitarnu kontrolu uma. Meni je žaj šta… Pročitaj više »

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Moreno

Možda je SoA studira u merici?

alterego
Gost
alterego
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

ne moze mu odbit ulaz bez razloga. mora bit razlog a facebook komentar nije razlog.
po toj logici ti krenes sa ekipom i tebi zabrane ulaz a njih puste.
bez obrazlozenja.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Americki ustav se ne odnosi samo na americke gradjane. No, odredjene zastite pod ustavom (pretrazivanje osobe bez sudskog naloga, npr.) na granici nemaju cak ni americki gradjani.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  CPGS

Meni ovo slici na slucaj nadrkanog sluzbenika kome su kolege pricuvale ledja…

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Lurker

I meni.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  CPGS

Hebo vas USA nebi tamo isao niti da mi placaju po jedno nojevo zlatno jaje svaki dan.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Demokracija u najdemokratijicni zemlji u kozmusu. Zivela sloboda

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Fašistička demokratija = sionizam

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Hebo vas sve koji ga koriste taj face book, to je americko CIA – FBI kukavicije jaje.

pikač
Gost
pikač
1 godina prije

Žalosno i krajnje licemjerno od “branitelja demokrqcije”,ali i ništa čudno.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Bilo ko da kritikuje američku vlast, taj se zamjera izraelskom režimu. Pa vlasnik FB je jevrej.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

nije bitno tko Skroz je nebitno jeli vlasnik facebooka židov ili ne. Ako baš oćeš Švicarska Centralna Banka ima u posjedu više dionica i od samoga Zuckerberga koji je u stvari pupazzo onih koji mu otvaraju usta. Pronađi šta je o facebook kriptovaluti libri prij neki dan izjavija šef Bank… Pročitaj više »

edciwefvbweufbvwuebfvwbefv
Gost
edciwefvbweufbvwuebfvwbefv
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa karni je izjavio da treba ukinuti dolacioros i uvesti kripto što znači da je to gotova stvar……..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kinezi treba da ravnaju potpuno jednako kako Amerikanci. Iz Hong konga trebaju da istjeraju svakog stranog i domačeg studenta, koji maše britanskom ili američkom zastavom. A u zatvor treba da strpaju sve one studente, koji odlaze po upute na američku i britansku ambasadu i prave nasilje.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Eto mu sada fejzbook. Tko god koristi to s***, kao i onaj Twiter treba ovako proći. Sa druge strane članovi ISIS mogu slobodno putovati po Europi i Americi, jer su se preimenovali u slobodu sirijsku vojsku.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Ovaj Palestinac nek studira u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Iranu, Pakistanu, neznam zasto je dosao na zlocesti zapad i u zlocestu Ameriku.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Učinili su mu uslugu i lik je na dobitku. Tamo bi ionako atrofirao i propao.

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Ja ovdje uopće ne vidim problem. Hoćeš u USA, izbriši Facebook, izbriši Twitter, budi pametan, pa nije ovaj prvi. S druge strane USA nije ubila tog studenta, nije ga ni zatočila na par mjeseci/godina, vratila ga je odakle je došao. Tako bi trebali raditi i drugi, manje bi problema bilo.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik