Pentagon diljem SAD-a pokreće balone za masovni nadzor

balon
14 komentara

Američka vojska testira balone na, visokim visinama i solarnim napajanjem, kako bi “osigurala postojan nadzorni sustav za pronalaženje i odvraćanje od trgovine narkoticima i prijetnje domovinskoj sigurnosti”, stoji u  dokumentima dostavljenim Federalnoj komisiji za komunikacije SAD-a (FCC).

Do sada je iz Južne Dakote lansirano 25 balona, opremljenih sofisticiranim radarima koji se mogu koristiti za praćenje vozila ili čamaca u udaljenih 25 kilometara, a proći će kroz dijelove američkih saveznih država Minnesotu, Iowu, Wisconsin i Missouri prije nego što se prizemlji u Illinoisu. Baloni putuju na visini od čak 20 000 metara, a opremljeni su sustavom za snimanje video zapisa Gorgon Stare, koji je američka vojska razvila i američke zračne snage opisale kao “senzorski sustav širokog nadzora”.

Balonima će upravljati Južno zapovjedništvo SAD-a, jedna od 10 Jedinstvenih borbenih zapovjedništava Ministarstva obrane SAD-a i moći će međusobno komunicirati putem mrežnih tehnologija. Iako je neke letove FCC odobrio prošle godine, čini se da je najnovija prijava koju je napravila FCC-a, zrakoplovna i obrambena kompanije Sierra Nevada Corporation, odobrila skup letova koji su se odvijali između sredine srpnja i rujna.

“Ono što ova nova tehnologija predlaže jest gledanje sve odjednom. Ponekad ga nazivaju “borbom protiv TiVoa”, jer kada se događaj negdje na području snimanja, potencijalno možete unaprijed premotati vrpcu da se točno vidi što se dogodilo i unaprijed vidjeti tko je uključen i odakle dolaze “, Arthur Holland Michel, su-direktor Centra za proučavanje drona na Bard Collegeu u New Yorku, rekao je za Guardian.

Međutim, viši analitičar politike iz Američke unije građanskih sloboda (ACLU) izrazio je zabrinutost zbog operacije masovnog nadzora.

“Ne mislimo da bi američki gradovi trebali biti pod nadzorom širokog područja u kojem se svako vozilo može pratiti gdje god krene”, rekao je Jay Stanley za Guardian.

“Čak i na testovima, još uvijek prikupljamo puno podataka o Amerikancima: tko se vozi u sindikalnu kuću, crkvu, džamiju, Alzheimerovu kliniku”, dodao je. “Ne bismo smjeli ići na put dopuštanju da se to koristi u Sjedinjenim Državama, a uznemirujuće je čuti da ove testove provodi i vojska.”

Još nije jasno koriste li se baloni trenutno u istragama narkotika ili protuterorizma i hoće li se podaci prikupljeni balonima izbrisati ili će ih potencijalno dostaviti drugim saveznim ili lokalnim agencijama.

“Htjeli bismo znati] što oni rade s tim podacima, kako ih pohranjuju i razmišljaju li ih o tome razmjestiti u SAD-u”, rekao je Stanley. “Jer ako odluče da je upotrebljivo u zemlji, postojat će ogroman pritisak za njegovo korištenje.”

Masovni nadzor
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Što će im baloni kad imaju Facebook 😁

Son of Alerik
4 godine prije

2002. sve bit će automatik A onda nam neće tribat radit Kompjuteri će mislit za nas A mi ćemo samo pivat po cili dan Piva je Oliver 1975. Falija je. I dalje moramo raditi. Malo više. Ritko ko piva. Osin za pare. Google nadzire svaki naš korak. Zna di smo. Zna o čemu mislimo. S kin se družimo. Što jedan drugom govorimo. Koje porno stranice gledamo. Snima svaki naš razgovor. Zna s kim smo. Ono što ne zna Google, zna Facebook. Prije samo koju godinu, da bi država išta znala o tebi, imala je angažirano na desetine tisuća doušnika. Priča od jutros, s kave: Moga dida je od Golubinke (a sve su jame golubinke, ima ih na tisuće) spasija Ivan taj i taj. Kako? Morali su od šest vrića kuruza ili šen’ce njima dati pet pa se did dositija da bi mogli u konobi iskopati jamu, u nju staviti bačvu… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

Pa zar nemaju spijunske satelite koji nam vide u tanjur?

Hogar strašni
4 godine prije

A sateliti? Sve su to baloni

Hmmm da
4 godine prije

Kreiranje stvarnosti unatrag! Ova “nova” tehnologija se koristi preko stotinu godina, naročito u vojne svrhe. Sad ćemo “otkriti” da bi ovo mogla biti jeftinija zamjena za 🥁🥁🥁…satelite 😱!!! Kako nepredvidljivo, kako neočekivano? Ali ne baš puno jeftinija, jer ipak, treba negdje prati lovu jelte. Istovremeno će negdje baciti neku metalnu kantušinu na naseljeno područje kad ulazimo u eru masovnog čišćenja opasnih satelita i ostalog svemirskog otpada. Naravno daleko od očiju i kamera na dobro poznatom “groblju satelita” na Tihom oceanu. I tako, baloni će i dalje lebdjeti, novi imaginarni poslovi i projekti će se i dalje skupo naplaćivati i prije nego kažeš – ma dobro koga vi jeb… – kompletna komunikacija će ići preko balona i odašiljača. E da, i preko podmorskih kabela 😅.

nessy
4 godine prije

Evo anegdota, da li je tocna, procjenite sami.
Dva prijatelja u USA, sjede za stolom, i jedan kaze “evo da cu dovesti FBI na vrata veceras”, drugi, “da i to vidimo”. Ovaj prvi salje tri nevine poruke;
“Jesi li gledao predsjednikov govor danas”
“ima jedna cura, u mojoj zgradi, prava bomba”
“cesto mi puca internet veza”
I eto FBI na vrata. Program koji kontrolira razgovore, izdvojio je rijeci “predsjednik, bomba, pucanje”, za njih je to vec dovoljno da vide sto se dogadja.
Hocu reci, ne postoji anoniman telefonski razgovor, sve se slusa, bitno i nebitno, pogotovo nesto gdje ima iole razloga. Zivjeli Orwell i Huxley, mislim da se u grobu naglas smiju. Ono sto su oni najavili, nije 10% onoga sto je nasa svakodnevnica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.