Petak 15. 03. 2019.

Vijesti u podne

London želi novi referendum o Brexitu

Britanski parlament je odbacio amandman većinom glasova, predlažući održavanje drugog referenduma o pitanju Brexita, a također je podržao prijedlog premijerke Therese May da odgodi rok za Brexita od 29. ožujka do 30. lipnja 2019. Vladin prijedlog također navodi da će u slučaju da Velike Britanije i dalje bude trebala odgodu za izlazak zemlja morati sudjelovati na sljedećim izborima za Europski parlament. Ova odluka britanskog parlamenta znači da će sada May tražiti od EU da dopusti odgodu izlaska Velike Britanije iz EU. Da bi ovaj prijedlog bio odobren, mora ga podržati svih 27 članica EU.


Hamas gađao Tel Aviv – Izrael raketirao 100 meta u Pojasu Gaze

Jučer je izraelska vojska, kao odgovor na raketni napad Hamasa na Tel Aviv, napala stotinjak meta u Pojasu Gaze, rekao je glasnogovornik vojske Avihi Edri. “Kao odgovor na raketni napad na Izrael je pogođeno oko 100 terorističkih ciljeva je u cijelom Pojasu Gaze”, rekao je Edri. Izrael je za granatiranje optužio vladavinu Hamasa u enklavi. U četvrtak navečer su na Tel Aviv lansirana dva projektila iz Pojasa Gaze, nakon čega su se u gradu čule sirene za zračni napad. Također se navodi da je pet projektila ispaljeno ja južni dio Izraela. Gubici na obje strane nisu prijavljeni.


Sjeverna Koreja razmišlja o obustavi pregovora s Washingtonom

Sjevernokorejsko vodstvo razmatra odluku o obustavi daljnjih pregovora sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom razoružanju, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Narodne republike Choi Son-Hee. “Nemamo namjeru da od SAD-a zahtijevamo ustupke u bilo kojem obliku, niti želimo zadržati ovakav model pregovora”, rekao je predstavnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova i istaknuo kako u skoroj budućnosti Kim Jong-un planira formalno objaviti svoje odluke o budućim aktivnostima Sjeverne Koreje nakon neuspjelog summita u Hanoju. Podsjetimo da je tijekom samita u Hanoju Kim Jong-un ponudio Donaldu Trumpu da demontira nuklearni centar u Yongbyonu u zamjenu za djelomično ukidanje međunarodnih sankcija. Međutim, američka strana je smatrala da su koncesije Sjeverne Koreje nedovoljne, zbog čega je summit završio prije roka i bez dogovora.


Još američkih sankcija Venezueli

Washington razmatra mogućnost nametanja sankcija Venezueli kojima će zabraniti financijske transakcije latinoameričkoj zemlji putem platnih sustava Visa i Mastercard. To je za Reuters potvrdio visoki američki dužnosnik. Međutim, prema agenciji, odluka o nametanju takvih sankcija Sjedinjenim Državama još nije donesena.


NATO jača snage na ruskoj granici

NATO šalje trupe na rusku granicu, izjavio je zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Mihail Popov. Prema njegovim riječima se u dvije godine broj NATO snaga za brzo reagiranje povećao s 25 000 na 40 000 vojnika. Izjavio je kako vojne opasnosti iz Sjedinjenih Država i NATO pakta već predstavljaju vojnu prijetnju za Rusiju. Popov je također podsjetio da su u baltičkim zemljama razmještene taktičke skupine pojačane bojnama multinacionalnih snaga od po 1000 vojnika. Osim toga, EU oživljava sustav prijenosa trupa koji je postojao tijekom Hladnog rata za brže prebacivanje snaga iz Sjedinjenih Država i Kanade u Europu, kako bi se velike koalicijske skupine vojnika rasporedile na granici s Rusijom.

BrexitHamasTeresa MayVijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spock
5 godine prije
Cigo
5 godine prije

Sad ce Briti napravit jos jedan referendum i navuc ga tako da Preeuropejci pobjede. Mislim da nisu racunali u prvom referendumu da ce tolko ljudi glasat protiv EU. Pitam se samo jesu li ovi parlamentarci sami sebe birali u parlament ili su ih mozda birali biraci. Eto toliko o demokraciji kad se ne postuje volja naroda koji je rekao “ne” EU.

octopus
5 godine prije

40000 vojnika? Pa to nije dovoljno niti za Kalinjingrad…

hogar strašni
5 godine prije

Hamas gađao Tel Aviv -Kao odgovor na raketni napad na Izrael je pogođeno oko 100 terorističkih ciljeva… Zbog čega stalno stanovnike Gaze nazivate teroristima ? Oni se samo brane onim što imaju. Židove bi trebalo zvati okupatorima jer su okupirali i zauzeli njihovu zemlju a njih protjerali u pojas Gaze.
Inače u 2svjetskom ratu to su bili diverzanti a sad su teroristi jer ružnije zvuči.

Zagor
5 godine prije

“British MPs vote overwhelmingly against second Brexit referendum”
Iz mog poznavanja engleskog, mislim da ova rečenica iznad, u slobodnom prijevodu, znači:
Britanski parlamentarci su velikom većinom glasova odbacili mogućnost novog Brexit referenduma.

Siniša
5 godine prije

Ovo će biti zanimljivo….
“Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je Belu knjigu o kršenju ljudskih prava od strane zapadnih zemalja u borbi protiv terorizma, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu.

„Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pripremilo je Belu knjigu o kršenju standarda ljudskih prava od strane zapadnih država pod izgovorom borbe protiv terorizma i drugih kriminalnih izazova i pretnji“, istakla je Zaharova… “

ioefpvbpwefvewupfvewrfvervu
5 godine prije

Popove pitaj nosferatua kad će rat…………..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI