Petak 26. 04. 2019. – Marija Zaharova – Ukrajina – Ruske putovnice – Putin i Kim Jong-un

Vijesti u podne

Marija Zaharova odgovorila američkom veleposlaniku na njegovih 100 000 tona diplomacije

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentirajući riječi američkog veleposlanika u Moskvu Johna Huntsmana, koji je prijetio Rusiji nosačima zrakoplova, istaknula je kako Rusija žali što je jezik prijetnji i sankcija postao prepoznatljiv znak za Sjedinjene Države, te je pozvala Amerikance da uče povijest. Zaharova je rekla: “Željela bih podsjetiti gospodina veleposlanika da se Rusija kroz svoju stoljetnu povijest više puta suočila sa sličnim prijetnjama, koje su upućene kao savjet. Međutim, više puta smo dokazali njihovu nedosljednost. Možda gospodin veleposlanik želi da imamo neki drugi praznik koji želimo slaviti. Da budem iskrena, još nismo imali takvih planova.” Ranije je John Huntsman prijetio Rusiji s dva američka nosača zrakoplova u Sredozemnom moru, od kojih svaki predstavlja “sto tisuća tona međunarodne diplomacije”.

Vladimir Zelenski objavio svoju “vojnu doktrinu”

Ukrajinski mediji su jučer izvijestili da je Ivan Aparšin, savjetnik za sigurnosne i obrambena pitanjima pobjednika predsjedničkih izbora u Ukrajini, Vladimira Zelenskog, predao medijima dokument o novoj “vojnoj doktrini” zemlje. Kao što je navedeno u tekstu dokumenta, “osigurat će se zajedničko vodstvo obrambenih snaga u skladu s načelima i standardima koje su usvojile zemlje članice NATO-a”. U skladu s novom “doktrinom”, umjesto stare vojske će se stvoriti manje, ali profesionalne, dobrovoljne i motivirane snage koje će biti kompatibilne s trupama zemalja Sjevernoatlantskog saveza u suprotstavljanju neprijatelju. U tom slučaju će mjesto načelnika Glavnog stožera Ukrajine biti odvojeno od mjesta vrhovnog zapovjednika oružanih snaga zemlje. Što se tiče raspodjele sredstava, planira se uvođenje NATO standarda. Dakle, 50 posto vojnog proračuna će ići na održavanje oružanih snaga, 30 posto će se trošiti na kupnju nove opreme i 20 posto na obuku.

Rusija će blokirati odluku Vijeća sigurnosti protiv izdavanja ruskih putovnica stanovnicima Donbasa

Moskva je poručila kako će blokirati svaku odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o pojednostavljenom izdavanju ruskih putovnica stanovnicima Donbasa ako ona nije u interesu Ruske Federacije. To je najavio Odbor Državne Dume za poslove sa Zajednicom nezavisnih država u kojoj je većina bivših postsovjetskih zemalja. Podsjetimo da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se uvodi pojednostavljeni postupak za dobivanje državljanstva za stanovnike Donjecke i Luganske Narodne Republike. Kao odgovor na ovu mjeru je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine izrazilo snažan prosvjed, a kasnije je Kijev poslao pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojem traži izvanredni sastanak kako bi se razmotrila ova uredba ruskog predsjednika.

Putin i Kim Jong-un se sastali u Vladivostoku

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin se u Vladivostoku sastao s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom. Sjevernokorejski lider Kim je oklopnim vlakom stigao u Vladivostok, a ruski predsjednik Putin ga je primio u sveučilišnom kompleksu tog dalekoistočnog grada. “Uvjeren sam da će ovaj sastanak biti od velike koristi jer ćemo razgovarati o načinima rješavanja korejske krize i pokušati shvatiti na koji način Rusija može pomoći u aktualnim procesima poopuštanja napetosti”, kazao je Putin neposredno prije sastanka. Putin je naglasio kako je Moskva zadovoljna naporima koje Sjeverna Koreja ulaže u normalizaciju odnosa s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama. I sjevernokorejski lider je uvjeren kako će njegov sastanak s Putinom doprinijeti u procesu rješavanja krize na Korejskom poluotoku. “Situaciju na Korejskom poluotoku prati cijeli svijet. Nadam se da će naši razgovori biti konstruktivni u kontekstu razmjene stavova i ideja”, kazao je Kim.

Prvi sastanak Putina i Kim Jong-una organiziran je uz maksimalne mjere sigurnosti u Vladivostoku. Detalja o sastanku nema mnogo, niti su potpisani konkretni ugovori. Ranije je Kim Jong-un, komentirajući rezultate susreta jedan na jedan sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Vladivostoku, nazvao je Rusiju “velikom prijateljskom susjedom” Sjeverne Koreje. Vladimir Putin je, komentirajući pregovore s Kim Jong-unom, rekao je da je razgovor bio temeljit, da su se otvorila pitanja o izgledima za razvoj odnosa između dviju država.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

100 000 tona koji vas vuku na dno mora, kovčeg na nuklearni pogon, bacanje para, to su neke moje asocijacije na vaš slogan.

Amater
5 godine prije

Bolje da tih 100 000 tona x 2 pretope i izvuku barem nekakvu korist dok još mogu … prije nego ih Ruski Kinžali posalju na dno Sredozemlja … 🙂 🙂

Ivan
4 godine prije

Bahahahaha, Zaharova ga pljeska i vuce za kosu, ako me kontate ?

Dečko sa ulice
4 godine prije

Došo’ Kim po plin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.