fbpx

Piloti turskih F-35 više ne vrše obuku u SAD-u

F-35-forsaz

Obuka turskih pilota na F-35 je zaustavljena u američkoj bazi u Arizoni gdje su se turski piloti pripremali za ovaj tip aviona. Ovakva odluka nije iznenađenje pošto Turska ne želi odustati od kupovine ruskog sistema S-400.

SAD kažu kako kupovina ruskog sistema PVO predstavlja prijetnju po interese SADi da Ankara ne može imati oba oružja.

Potez da se obustavi obuka u vazduhoplovnoj bazi Luke dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki ministar odbrane Patrick Shanahan rekao svom turskom kolegi da turski piloti mogu ostati u SAD najkasnije do kraja jula.

Potpukovnik Mike Andrews, glasnogovornik Pentagona rekao je kako je svjestan da turski piloti u bazi Luke ne lete ali da se stanje neće promjeniti dok se ne promjeni turska politika. Takođe, glasnogovornik je rekao da će SAD ispitati i dalje tursko učešče u JSA programu.

Drugi američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, izjavio je za Reuters da je komadant baze Luke preošle sedmice odlučio da zaustavi obuku turskih pilota i ekipa za održavanje zbog “bezbjednosnih rizika”.

Obuka dijela turskih mehaničara se ipak nastavlja u vazduhoplovnoj bazi Eglin na Floridi.

Ako bi Turska bila izbačena iz JSF programa to bi bio jedan od najvećih razdora u novijoj istoriji između ove dvije zemlje.

Napetosti u američko-turskim odnosima već se šire i dalje od F-35 i uključuju neslaganje oko strategije u Siriji, sankcije Iranu i pritvor konzularnog osoblja SAD u turskoj.

Reuters je u četvrtak prvi pud najavio odluku SAD da prestane sa primanjem novih pilota za obuku na F-35 iz Turske, što je bio jedan od konkretnih znakova da je sukob oko F-35 dostigao tačku ključanja.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je prošle sedmice da “ne dolazi u obzir” povlačenje Turske iz sporazuma sa Moskvom oko nabavke S-400.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je 22. maja da se turski vojnici već nalaze na obuci za S-400 u Rusiji.

Reuters

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Turci očigledno nisu dovoljno ozbiljno shvatili prvotno upozorenje, kada ima je valuta nakon odredjenih radnji tj “napada” skoro slom doživjela.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Bubakar Sanogo

zato imaju s400
koji valutu može braniti sa 20 milja
kad ogladne moći će jesti dijelove raketnog sustava

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Bubakar Sanogo Financijski pritisak na Tursku se dogodija u cilju spašavanja europskih banaka. Između ostaloga Turska je odgovorila devalvacijom lire u cilju spašavanja turskih banaka i povećanjem konkurentnosti svojih proizvoda i usluga. Sad pogledaj kuknjavu hrvatskih turističkih subjekata koju šire hrvatski MS mediji kako je Turska u turizmu postala prejeftina i kako je hrvatski turizam nekonkurentan.
Upotreba monetarnih alata, u kojega spada i devalvacija, je prvi i osnovni uvjet za povećanje produktivnosti. I jedna superbogata Norveška je prij nekoliko godin, kad je pala cjena nafte, devalvirala norvešku krunu za oko 20% kako bi regulirala uvoz i izvoz. Da je npr Grčka imala drahmu, a ne euro, puno lakše bi se izvukla iz krize, ovako je Grčka ostavljena potopljena bez mogućnosti uvatit zraka. Ti vjerojatno misliš kako je zabrana upotrebe monetarnoh alata Hrvatskoj, na koju je hrvatska vlast pristala, na korist, a ne na štetu hrvatske države i hrvatskih građana.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno – Upotreba monetarnih alata je medalja sa dvije strane. Točno je da devalvacija valute pospješuje izvoz i međunarodnu konkurentnost ali u isto vrijeme povećava cijenu i rizik vanjskog zaduživanja. Nakon što im je lira izgubila skoro 50% na vrijednosti turci su za vraćanje svih kredita u stranim valutama morali dati 50% više novca te su nove kredite dizali pod suludo visokim kamatnim stopama od 13-15 %. Za Hrvatsku vrijede ista pravila kao i za sve, da sada npr devalviraš kunu za 15-20 % išao bi na ruku izvoznicima i konkurentnosti gospodarstva ali bi u isto vrijeme pucao u nogu svim privatnim i poslovnim korisnicima kredita u eurima jer bi im rate bile znatno veće. Devalvacija može biti pozitivna ukoliko država ima jaku domaću valutu te je zadužena većinom na domaćem tržitu kao npr Kina s tim da mora biti vrlo umjerena i postepena. Što se tiče Turske i S400, 55% turskog izvoza ide u EU i SAD(nešto manje od 100 milijardi $), ukoliko kupe S400 i izadju iz NATO pakta jasno je svima da slijede sankcije i krah Turskog gospodarstva koje se na puno manjem testu pokazalo vrlo ranjivim.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Ne nuzno, trziste istoka sigurno treba tursku i ona lako moze naći svoj interes i tako smanjiti ovisnost od izvoza na zapadno trziste , sve se moze…

Sto se tiče monetarne politike , cini mi se da je turski bankarski sektor u potpunosti u rukama zapada kojem sigurno nije u interesu propast , tako da turska i tu ima materijala za kojekava zongliranja sa zapadom…
Ipak turci se pod hitno moraji uzeti bankarski sektor u svoje ruke iz ruku zapada..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Bubakar Sanogo Zašto uopće misliš da je zaduživanje dobro . . . zašto misliš kako je potrošnja iz budućnosti dobra, kad se onda mora generirat i potražnja u budućnosti . . . ako bilo ko ima mogućnost trošit danas, a platit sutra jasno kako će potrošit više i teže to platit, tu mislin na čistu potrošnju, a ne na investicije za proizvodnju, jer u Hrvatskoj je puno povoljnije dobit kredit za kupita auto od 50000 eura ili TV od 500 eura nego za iskrčit komad brda ili meliorirat komad močvare . . . osim toga niko ne kaže kako bi u Hrvatskoj odma znatnije tribalo srušit kunu, ali da bi tribalo odma ukinit valutnu klauzulu to je tribalo još jučer . . . također, kad se banke zakonski stisnu onda odma sve po državu i građane ide lakše osim potrošnje uvoznih roba i usluga.
Šta se konkretnog slučaja Turske i Amerike tiće, ja mislin kako mi vrlo malo znamo o stvarnome stanju, sve je na kraju trgovina sa pozicije sile koju neko ima. Ono šta se meni čini je to da Turčini ne žele američke sisteme općenito jer im Ameri ne dopuštaju veću neovisnost odnosno nedaju im transfer tehnologije šta u stvarnosti znači sve šta im Ameri prodaju Turčini nemogu koristit bez da neko u Pentagonu ne stisne tipku enter . . . Turčini jednostavno ne žele doć u situaciju na primjer da ako Kurdi lansiraju projektil na Tursku, da nemogu koristit obrambene sisteme neovisno o Amerima. Nisan vojni stručnjak, ali nisan siguran kako helikoptere koje je Hrvatska ”na dar” dobila od Amera može uopće dignit u zrak i upotrijebit za namjenu koja se Amerima ne sviđa.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nemaju tu Turci ( Erdogan ), puno izbora….. Imati sposoban PZO u vidu S-400 ili potpuno nepouzdan avion 5 generacije, koji je precijenjen barem 100 %, da o troškovima izdržavanja niti ne pričam……Gledano geostrateški, je Turska puno važnija NATOu( čitaj USrA ), nego je NATO važan Turskoj i Erdogan to vrlo dobro zna….

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Iako je Erdogan tvrd k’o kundak, ipak će ga Ameri smekšati . . .

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ico

Pa probali su ga smekšati zauvijek, pa jim je skliznuo u Iranski vazdušni prostor… Od tad dalje je Erdoganu jasno koliko je sati…. Inače, USrA u zadnje vrijeme mekša i mekša sve od Rusije , EU i Kine, pa sve do Irana, Venezuele, Mexika i Turske….I nekako jim sve lošije i lošije ide to mekšanje….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico Pa upravo američko “smekšavanje” je pokrenilo nepovratne procese, ne samo u Turskoj, nego u nizu zemalja koje se razmjerno intezitetu “smekšavanja” rješavaju dolara koliko god im ekonomije dopuštaju. Paralelno s tim raste i nervoza na globalnim financijskim tržištima.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Ico

ICO
U ZABLUDI SI!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Bravo Trubadur.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Predrage kripe. Kdo bo dal toliko denarja za kripe, ki same padejo z neba? Boeingi isto.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

I bolje im je da ne lete.. Ko će riskirati zivu glavu svaki put kad sjednu u f35..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Turci se izgleda rješavaju bijede. Nijemci su već rekli da preferiraju nabavku Eurofightera iz prošlog stoljeća negoli ovaj leteći promašaj, Italija se takođe izvlači i smanjuje narudžbe cigli.

Na kraju će jedino najniži vazali morati kupiti ovo smeće, da bi ga onda držali u hamgarima. Ni ameri a ni oni neće u stvarnosti koristiti ovaj avion, jer je jednostavno neupotrebljiv. Za svakodnevne zadatke (air-policing, treninzi pilota, bombardiranje vojno trećerazrednih zemalja koje ne žele demokraciju, itd) koristiti će se i dalje avioni 4. generacije, koji se iz tog razloga ponovno počinju proizvoditi.

Amerika je kao država u potpunosti izjedena korupcijom i beskonačnom pohlepom, i to se neminovno odražava i u vojnoj industriji. U zadnjih 20 godina nisu izbacili ni jedan vojni sistem koji bi izazvao zabrinutost kod rusa i kineza, ili Irana. Najnoviji nosač aviona im istina plovi, ali ne može lansirati avione (minoran nedostatak), novi LCS brodovi proglašeni nesposobnima da obrane sami sebe i proizvodnja se obustavlja,novi ‘nevidljivi’ razarač takođe izbačen iz proizvodnje nakon proizvedena tri primjerka, zbog neupotrebljivosti.

Imperija se ubrzano raspada.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Ivo

“Imperija se ubrzano raspada.”
postala je zemlja proleterska
skupa sa engleskom

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Težak

Pa i nisi bas duhovit.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Težak

tu si u pravu, trolejbus. usa je definitivno postala zemlja proletera. Puni su ih trejler parkovi i ulice. Ispravno zapažaš.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ebo te luk, postala je slična Bosni, hehehehehe!

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  Težak

Kamerad, ti očito ne kužiš fundamentalno stvari na koje daješ replike…

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  Servacij

G. Sepucij, mislim da vi fundamentalno ne razumete ironiju koja se pojavljuje u komentarima.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Ivo

USASRANSKA IMEPRIJA SE VEC RASPALA.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, interesantno zboriš. Daj molim te, potkrijepi svoje tvrdnje činjenicama. Ovako mi to sve izgleda kao naklapanje. Kako Amerika to propada, kako je izjedena korupcijom? Daj malo više informacija, a manje pretpostavki. Pa Amerika je još uvijek najjača svijetska ekonomija. Imaju naj jači istraživački potencijal. Pogledaj samo kineski Huawei, nemaju američkih dijelova i već su u problemima. Ivo , da li nešto znaš o UAV. Do kud su došli s istraživanjima? Da li je moguće, a je, da se ti UAV spuštaju na nosače zrakoplova. Nije li to revolucionarno? Da li naš zašto su Ameri povukli iz operativne uporabe Kiowa warriors helikoptere? Da li znaš koja e uloga namijenjena novom F-35? I još mnogo pitanja na koja moraš znati odgovor da bi “baljezgao”. Oprosti ali nisam našao primjereniji naziv za tvoje pisanje jer stvarno pišeš u prazno.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  ad astra

“zašto su Ameri povukli iz operativne uporabe Kiowa warriors helikoptere”
da ih podvale krtičeviću
on se voli vozati po nebu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

siroti adastra, baš si ga nabaljezgao. Nažalost, nemam vremena da ti detaljno objašnjavam, ionako ništa ne bi shvatio.Pitaj kolegu burta, može?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, kako to nemaš vremena. Možda ne znaš. Ajde malo prosurfaj.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  ad astra

Kiowa warriors -he ..he odlični su za Ministra Ugrozu.Otpisali smo MI-24 HIND /12 komada
koji su bili fenomenalni za dva komada smeća iz Usra.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Kažun

Kažun koja dva komada. Kiowa ima puno više. MI 24 je bio dobar borbeni helikopter. Naglasak na bio. Usporedbe radi, Golf iz TAS -a je bio dobar auto.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  ad astra

Pojma nemaš.

zx16
Gost
zx16
1 godina prije

Rusija je uspela u svojim namerama a to je slabljenje NATO krila na Crnom i Sredozemnom moru. Zemlju koja je Rusiji oborila avion iznad Sirije, mudro i taktički, okrenuli su na svoju stranu i izazvali razdor. Nisu Rusi džaba najbolji šahisti! I ovde mudro vuku poteze na geopolitičkoj tabli sveta!
Još uvek igraju pešacima i konjima dok su lovce i artiljeriju ostavili po strani. Mudri kralj samo posmatra uz osmeh i razvoj situacije!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  zx16

Samo mali komentar. Moč čini nekoliko sastavnica. Vojna, politička, informacijska (ne informatička) i ekonomska sastavnica. Za sve mudre glave na portalu, ajmo napraviti PESTEL analizu Rusije i Amerike i onda usporediti te dvije analize. Ne nam unaprijed tko je u čemu bolji, ali znam da bi analiza to mogla vrlo dobro pokazati. Ono s “ne znam” sam se malo šalio. Odavno sam napravio tu komparaciju. Amerika nije nevinašce i idealna demokracija, ali ovog tzrenutka malo tko joj može konkurirati, a da ne kažem da sigurno nema bolje. I na kraju, budite sretni što je baš Amerika ili ti ga USA dominantna u svijetu. Zamislite si neki drugi scenarij. Možda se netko sjeća i tih vremena.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

adastra, interesantno zboriš. Daj molim te, potkrijepi svoje tvrdnje činjenicama. Ovako mi to sve izgleda kao naklapanje. Daj malo više informacija, a manje pretpostavki. Da li znaš tko trenutno vodi u razvoju hipersoničnog oružja i laserske tehnologije? Da li znaš tko prednjači desetljeće u PVO naoružanju? I još mnogo pitanja na koja moraš znati odgovor da bi “baljezgao”. Oprosti ali nisam našao primjereniji naziv za tvoje pisanje jer stvarno pišeš u prazno.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, pišeš kao uvrijeđena draga. Oslobodi se kompleksa kopiranja i probaj napisati nešto kvalitetno. Ovo gore što sam ti napisao su temelji analitike.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  ad astra

to šahista odere jašući konja
još samo da nađe gdje mu je košulja
pa se usa raspada po šavovima

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

U internoj anketi od 31.5.2019
Komentatori na Logičnom su velikom većinom predividjeli da Erdo neće odustati od S-400

link na članak:
https://www.logicno.com/vijesti/petak-31-05-2019-rusija-i-nuklearni-testovi-netanyahu-eu-ne-zeli-tursku-u-svom-bloku-tajvan.html

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ara

Zanimljivo je kako americki ultimatum turskoj oko kupovine s sistema prati planirane rokove isporuke istih turskoj..
Neki dan vijest jedna ispod druge ,
prva kaze isporuka sistema turskoj za dva mjesca , druga kaze ultimatum turskoj za da odustane od kupovine dva mjesca.( prvi ultimatum je bio do pocetka juna a bila je i prica da tad stizu i sistemi u tursku )

Po tim vijestima logicno je zakljuciti da se jos uvjek vodi zestoka utrka i da jos nista nije sigurno niti iskljuceno..

Ka licno vjerujem da je ovo ili americko-turski igrokaz ili se erdogan previse zapetljao u svojim kalkulacijama pa bi umjesto jednog neprijatelja mogao imati tri ili četiri..

Uglavnom za dva mjeseca vidjećemo..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Da dodam da su turske ambicije najveći problem.. Te ambicije nije moguće ostvariti s rusijom jer se rusija nikako ne bi slozila s turskom imperijalistickom politikom da BI..
No s amerikancima bi se mogli dogovoriti…
Uticaj turske na BI , kurdi , izbacivanje dominacije irana s BI , ako usa pozitivno odgovori na te ambicije turske lako se prica okrene..
Oko S sistema se vrti jako , jako puno toga i hoda se po ivici katastrofe..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Ha , najvaznije je sta amerikanci kalkuliraju , koliko im je strateski bitna turska… S obzirom da je bliski istok rizicna zona za usa i ne postoji mogućnost djelovanja prema iranu , ostaje turska kao jedini izbor..
Biće zestoka trgovina , turci lako mogu ući s usa u igru obuzdavanja irana a s kurdima će kako hoće , jer ovi zbilja mozga nemaju…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Alen

Ameri se u bližoj budućnosti moraju rješiti samo jednog čovjeka i stvari će sjesti na svoje mjesto, a i nije previše teško pogoditi to ime kojega bi oni htjeli, da ga nema i vjerovatno več uvelike razmišljaju o toj mogućnosti!
Da konkretiziramo, problem nije Turska nego Erdogan, kojem bi se uskoro mogla dogoditi manja nesreća sa smrtnim izhodom!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Alen

Da Turska ima pravbo odlučiti o svom putu. Definitivno će i NATO i Turska imati štete ako dođe do razlaza. Ali u toj situaciji mislim da je NATO žilaviji i da će veću cijenu platti Turska. Turska ekonomija dosta ovisi o zapadnoj ekonomiji, čitaj ekonomiji članica NATO-a. Zašto jačati nekoga tko ti sutra može biti protivnik, a toloiko država ima otvorena vrata za ulaganje. Turski turizam!!!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Ara

Dobra večer Ara tebi i svima ostalima. i ja sam tipovao na to.

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Hmm iz nekog razloga Amerima ne odgovara da Turci imaju S-400. Mislim da nije u pitanju samo zarada američkih firmi iz vojno-industrijskog kompleksa već i pokušaj apsolutne dominacije nad Turskom i u vojnom smislu. Turska je pre nekoliko godina odustala od borbenog helikoptera AH-1Z Cobra jer Ameri nisu hteli da im daju ceo software za njega, što znači da mogu da ga kontrolišu i sprečavaju svako unapređenje helikoptera u budćnosti bez njihovog odobrenja i učešća. Zato su Turci uzeli iz Italije A-129 Mangusta.
Mislim da preko kompjutera u avionu Ameri mogu da preuzmu kontrolu nad istim kada god to požele.

Žito
Gost
Žito
1 godina prije

no vrše nuždu

vrši, vrši, dok ne svrši
Gost
vrši, vrši, dok ne svrši
1 godina prije
Reply to  Žito

ma ne, vrše obuku, ali ne u SADu no u Vazaliji (WassAllah u arapskoanglosaxon trankripšen). Uglavnom, u nekoj zemlji mekoj

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Kad sjedaš u F-35, uz pilotsko odjelo moraš nosit masku za ronjenje i peraje. 😂

Pljuc!

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

TAJNO JE KRENULA OBUKAMA NA SUHOJU 35.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  FATIH

PRVA LEKCIJA KAKO POBJEĆI OD F35

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Težak

A je. Svaki pilot bježi od f35 glavom bez obzira. Dok ima glavu. Jedan od otklonjenih kvarova uzrokovao je – obezglavljivanje pilota…
Btw, ima zgodan video gdje se vidi kako jedan Su ispaljuje raketu…i onda je – prestiže. Toliko o brzini.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Sretne su zemlje koje nemaju veze sa programom F-35

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ima još jedna stvar, oko koje se , barem ja mislim, premalo i piše i razmišlja… A to je nalazište plina u okolini Kipra, na koje polažu pravo i Turska i Grčka i Izrael… Tako, da možemo i u tom kontekstu razumijeti tursku nabavku S-400, kao stav, da če, da ide do kraja, u vezi sa tim poljem…. Čisto sumnjam, da bi im u morebitnom sukobu, sa ostale dve države mnogo koristilo “NATO” naoružanje.. Pogotovu Patrioti, da o F-35 ni, da govorim…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Moguće , mada mislim da je s sistem zalog za pregovore su zapadom radi boljeg pozicioniranja u globalnim promjenama koje su iza ugla..
Mozda im obaćaju prava eksplotacije ako odustanu od s sistema…
Ako kupe s sistem nema nista od plinskih polja bez dobrog sukoba..

S sistem bi bio simbolika izlaska turske iz zapadne sfere ..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa nije to polje veličine da bi nešto mnogo značilo u globalu, pa zato vjerovatno i USrA ne zanima… Ali je dovoljno veliko, da može, da uzrukuje velike tenzije za te tri države, koje inače same nemaju baš nekih velikih energetskih zaliha…. Tako, da je i to deo razloga…. Naravno najvažnije je, da sa defakto preuzimanjem S-400 sa strane Turske, geopolitika Bl.Istoka, pa boga mi i u globalu, se mijenja ogromno….Koliko vidim i Indija čeka, šta če uraditi Turska, pošto se i njoj preti sankcijama ako uzima S-400 ….. Čekaju u redu i Iraq, Vietnam, Alžir, Maroko, Egipat, Qatar,KSA i još neki….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Polje je samo jedna stavka od mnogih interesa turske..
Turska levitira izmedju zapada , istoka i nekakvog samostalnog igraca koji zeli biti gazda bliskog istoka koristeći svoju geopoziciju…
Znakovito je sto ih nema u nekakvom zapazenom broju na sastancima tipa obor ili sad u rusiji , gdje se upravo dogovaraju veliki azijski projekti i uvvrsćuju veze , (takodjer i indija skoro pa identicno prati tursku ) , sto bi dalo malo jasniju sliku kud turska ide…
Kako ih nema tamo ostaje mogućnost ostanka na zapadu, uz koristenje s sistema za ustupke , ili samostalna uloga sto je najmanje vjerovatno…

Max
Gost
Max
1 godina prije

Danas se na različitim web stranicama a i prije pojavilo tumačenje da SAD ne žele da Turska kupi S400 jer bi to ugrozilo f 35 . pomalo čudno ako tvrde da je taj avion zadnja riječ tehnike i “nevidljiv”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik