Piloti turskih F-35 više ne vrše obuku u SAD-u

F-35-forsaz
54 komentara

Obuka turskih pilota na F-35 je zaustavljena u američkoj bazi u Arizoni gdje su se turski piloti pripremali za ovaj tip aviona. Ovakva odluka nije iznenađenje pošto Turska ne želi odustati od kupovine ruskog sistema S-400.

SAD kažu kako kupovina ruskog sistema PVO predstavlja prijetnju po interese SADi da Ankara ne može imati oba oružja.

Potez da se obustavi obuka u vazduhoplovnoj bazi Luke dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki ministar odbrane Patrick Shanahan rekao svom turskom kolegi da turski piloti mogu ostati u SAD najkasnije do kraja jula.

Potpukovnik Mike Andrews, glasnogovornik Pentagona rekao je kako je svjestan da turski piloti u bazi Luke ne lete ali da se stanje neće promjeniti dok se ne promjeni turska politika. Takođe, glasnogovornik je rekao da će SAD ispitati i dalje tursko učešče u JSA programu.

Drugi američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, izjavio je za Reuters da je komadant baze Luke preošle sedmice odlučio da zaustavi obuku turskih pilota i ekipa za održavanje zbog “bezbjednosnih rizika”.

Obuka dijela turskih mehaničara se ipak nastavlja u vazduhoplovnoj bazi Eglin na Floridi.

Ako bi Turska bila izbačena iz JSF programa to bi bio jedan od najvećih razdora u novijoj istoriji između ove dvije zemlje.

Napetosti u američko-turskim odnosima već se šire i dalje od F-35 i uključuju neslaganje oko strategije u Siriji, sankcije Iranu i pritvor konzularnog osoblja SAD u turskoj.

Reuters je u četvrtak prvi pud najavio odluku SAD da prestane sa primanjem novih pilota za obuku na F-35 iz Turske, što je bio jedan od konkretnih znakova da je sukob oko F-35 dostigao tačku ključanja.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je prošle sedmice da “ne dolazi u obzir” povlačenje Turske iz sporazuma sa Moskvom oko nabavke S-400.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je 22. maja da se turski vojnici već nalaze na obuci za S-400 u Rusiji.

Reuters

F-35F-35 Joint Strike FighterNATOSADsjedinjene američke državesjedinjene državeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bubakar Sanogo
4 godine prije

Turci očigledno nisu dovoljno ozbiljno shvatili prvotno upozorenje, kada ima je valuta nakon odredjenih radnji tj “napada” skoro slom doživjela.

Trubadur
4 godine prije

Nemaju tu Turci ( Erdogan ), puno izbora….. Imati sposoban PZO u vidu S-400 ili potpuno nepouzdan avion 5 generacije, koji je precijenjen barem 100 %, da o troškovima izdržavanja niti ne pričam……Gledano geostrateški, je Turska puno važnija NATOu( čitaj USrA ), nego je NATO važan Turskoj i Erdogan to vrlo dobro zna….

Mateja
4 godine prije

Predrage kripe. Kdo bo dal toliko denarja za kripe, ki same padejo z neba? Boeingi isto.

Alen
4 godine prije

I bolje im je da ne lete.. Ko će riskirati zivu glavu svaki put kad sjednu u f35..

Ivo
4 godine prije

Turci se izgleda rješavaju bijede. Nijemci su već rekli da preferiraju nabavku Eurofightera iz prošlog stoljeća negoli ovaj leteći promašaj, Italija se takođe izvlači i smanjuje narudžbe cigli. Na kraju će jedino najniži vazali morati kupiti ovo smeće, da bi ga onda držali u hamgarima. Ni ameri a ni oni neće u stvarnosti koristiti ovaj avion, jer je jednostavno neupotrebljiv. Za svakodnevne zadatke (air-policing, treninzi pilota, bombardiranje vojno trećerazrednih zemalja koje ne žele demokraciju, itd) koristiti će se i dalje avioni 4. generacije, koji se iz tog razloga ponovno počinju proizvoditi. Amerika je kao država u potpunosti izjedena korupcijom i beskonačnom pohlepom, i to se neminovno odražava i u vojnoj industriji. U zadnjih 20 godina nisu izbacili ni jedan vojni sistem koji bi izazvao zabrinutost kod rusa i kineza, ili Irana. Najnoviji nosač aviona im istina plovi, ali ne može lansirati avione (minoran nedostatak), novi LCS brodovi proglašeni nesposobnima da… Čitaj više »

zx16
4 godine prije

Rusija je uspela u svojim namerama a to je slabljenje NATO krila na Crnom i Sredozemnom moru. Zemlju koja je Rusiji oborila avion iznad Sirije, mudro i taktički, okrenuli su na svoju stranu i izazvali razdor. Nisu Rusi džaba najbolji šahisti! I ovde mudro vuku poteze na geopolitičkoj tabli sveta!
Još uvek igraju pešacima i konjima dok su lovce i artiljeriju ostavili po strani. Mudri kralj samo posmatra uz osmeh i razvoj situacije!

Ara
4 godine prije

U internoj anketi od 31.5.2019
Komentatori na Logičnom su velikom većinom predividjeli da Erdo neće odustati od S-400

link na članak:
https://www.logicno.com/vijesti/petak-31-05-2019-rusija-i-nuklearni-testovi-netanyahu-eu-ne-zeli-tursku-u-svom-bloku-tajvan.html

opet ja
4 godine prije

Hmm iz nekog razloga Amerima ne odgovara da Turci imaju S-400. Mislim da nije u pitanju samo zarada američkih firmi iz vojno-industrijskog kompleksa već i pokušaj apsolutne dominacije nad Turskom i u vojnom smislu. Turska je pre nekoliko godina odustala od borbenog helikoptera AH-1Z Cobra jer Ameri nisu hteli da im daju ceo software za njega, što znači da mogu da ga kontrolišu i sprečavaju svako unapređenje helikoptera u budćnosti bez njihovog odobrenja i učešća. Zato su Turci uzeli iz Italije A-129 Mangusta.
Mislim da preko kompjutera u avionu Ameri mogu da preuzmu kontrolu nad istim kada god to požele.

Žito
4 godine prije

no vrše nuždu

Zadranin
4 godine prije

Kad sjedaš u F-35, uz pilotsko odjelo moraš nosit masku za ronjenje i peraje. 😂

Pljuc!

FATIH
4 godine prije

TAJNO JE KRENULA OBUKAMA NA SUHOJU 35.

samo tako
4 godine prije

Sretne su zemlje koje nemaju veze sa programom F-35

Trubadur
4 godine prije

Ima još jedna stvar, oko koje se , barem ja mislim, premalo i piše i razmišlja… A to je nalazište plina u okolini Kipra, na koje polažu pravo i Turska i Grčka i Izrael… Tako, da možemo i u tom kontekstu razumijeti tursku nabavku S-400, kao stav, da če, da ide do kraja, u vezi sa tim poljem…. Čisto sumnjam, da bi im u morebitnom sukobu, sa ostale dve države mnogo koristilo “NATO” naoružanje.. Pogotovu Patrioti, da o F-35 ni, da govorim…

Max
4 godine prije

Danas se na različitim web stranicama a i prije pojavilo tumačenje da SAD ne žele da Turska kupi S400 jer bi to ugrozilo f 35 . pomalo čudno ako tvrde da je taj avion zadnja riječ tehnike i “nevidljiv”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI