fbpx

Pobjeda Hutija nije samo poniženje Rijada, već dovodi u pitanje opstanak saudijske dinastije

huti

Nakon početne nevjerice i traženja dokaza o istinitosti navoda jemenskih boraca o pobjedi nad kopnenim snagama saudijske koalicije, sada se sa sigurnošću može tvrditi da su izjave koje je dao general Yahya Al-Sari, glasnogovornik jemenskih oružanih snaga, koji na konferenciji za novinare otkrio je detalje operacije pokreta Ansarullah sjeverno od Sade, ipak točne.

Saudijska Al-Arabiya još nije posvetila nijedan članak ovoj pobjedi jemenskih boraca, koju ignorira kao da se nije dogodila. Prekjučer je Fatima Abo Alasrar za saudijsku medijsku kuću napisala kolumnu o napadima na Saudi Aramco i vezama Irana s jemenskim Hutima, a dva dana ranije je „povijest jemenskog sukoba“, iz saudijske perspektive, naravno, opisao Gerald Feierstein, bivši američki veleposlanik u Jemenu pod predsjednikom Barackom Obamom. Al-Monitor, panarapski portal sa sjedištem u Washingtonu, također ignorira pobjedu jemenskih boraca, a saudijski list Asharq Al-Awsat, sa sjedištem u Londonu, danas izvještava da su Huti iz zatvora u Sani jučer pustili 350 zatvorenika, ali se navodi da su ti ljudi bili oteti, a ne da su ratni zarobljenici. Ni Asharq Al-Awsat nije napisao niti jedan jedini redak o bitki koja se odigrala sjeverno od Sade i južno od saudijskog grada Najrana.

Međutim stvari su sada prilično jasne. U vojnom smislu je kampanja tekla vrlo organizirano, vrhunski je bila koordinirana i na sljedeći način:

  • Suradnja jemenskih snaga protiv neprijateljskih snaga igrala je važnu ulogu.
  • Raketne snage Jemena izvele su 9 operacija protiv neprijateljskih baza u zračnim lukama iz kojih su poletjeli njihovi lovci.
  • Bespilotni zrakoplovi su izveli 20 operacija protiv neprijatelja, ciljajući na osjetljivi zapovjedni centar u Rijadu.
  • Snage protuzračne obrane prisilile su se helikoptere Apache i neprijateljske zrakoplove da se povuku s tog područja.
  • U prvoj fazi operacije oslobođeno je 350 četvornih kilometara neprijateljskog teritorija i uništene su 3 brigade.
  • Više od 200 neprijateljskih vojnika je u bijegu bombardirano zrakoplovima saudijske koalicije.
  • Zarobljeno je više od 2000 neprijateljskih vojnika, među kojima ima stranaca i djece. Upotreba djece na liniji fronta veliki je neprijateljski zločin i protivna je međunarodnim zakonima.
  • Tijekom prve faze 72 od sata operacije su neprijateljski zrakoplovi izvršili 300 zračnih napada, od čega 100 u prvih 48 sati.

„Pozivamo prevarene ljude s fronta Najran, Jizan i Asir da napuste fronte i da vrate se kući“, rekao je na konferenciji general Yahya Al-Sari.

Što se dogodilo sjeverno od Sade i s velikom operacijom Ansarullaha?

Prema glasnogovorniku jemenskih oružanih snaga, Ansarullah i narodni odbori oslobodili su 350 kvadratnih kilometara sjeverne provincije Sada u operaciji “Nasrminallah”, ili „Božja pobjeda“, na osi Qitaf. Područje Qitafa, na zapadu provincije Sada, i grad Sada, jedna je od sadašnjih glavnih linija obrane. S obzirom na strateški značaj Qitafa, Saudijci su ga posljednjih mjeseci nastojali zauzeti u raznim operacijama.

Iako je saudijski napredak na ovoj osi bio spor zbog odlučnog otpora Ansarullaha, mogli su stići na nekoliko kilometara od Qitafa, zarobljavajući Wadi Abu Jabbara. U toj operaciji, druge trupe i brigade vojnika i plaćenika saudijske vojske raspoređene su u područje za napredovanje sjeverno od Qitafa, kako bi izašle iz područja Wadi Abu Jabbare u kojem su se zaustavili uz zračnu podrškom i potporu drugih trupa. Ali za razliku od saudijskih predviđanja, stvari nisu išle onako kako su planirali.

Brigade Al-Wahda, Tuhid, Al-Tahrir, Al-Fatah i Al-Qadisiya Mansura Hadija i saudijske trupe bile su prisutne sjeverno od Sade. Brigade Al-Fatah i Al-Qadisiya spremale su se za izvođenje novih operacija sjeverno od Qitafa, okupljajući se u Wadi Abu Jabbari. Za razliku od saudijskih očekivanja, Ansarullah i Huti milicija se bili brži, a prije velike operacije saudijske koalicije su ih napali iz dva glavna smjera, blokirajući logističku liniju snaga saudijske koalicije u Wadi Abu Jabbari i opkolili ih. To se dogodilo nekoliko tjedana ranije.

Kako je rekao jemenski vojni glasnogovornik spomenuo, tijekom prva 72 sata operacije Ansarallaha u Wadi Abu Jabbari su opkoljene tri brigade saudijske koalicije. Nakon opsade su se sukobi pojačali, a uz dvije saudijske brigade, poslane su da razbiju opsadu, poslane su i druge brigade i trupe.

No s obzirom na dobru taktiku Ansarullaha u provođenju operacije i snažno sudjelovanje bespilotni i raketnih jedinica jemenskog pokreta, napadi saudijske koalicije da razbiju opsadu nisu uspjeli.

Prema glasnogovorniku jemenskih oružanih snaga, protuzračna obrana podržala je operaciju i držala je helikoptere Apache daleko od tog područja. Najvjerojatnije je glasnogovornik mislio na sustav protuzračne obrane koji je nedavno otkriven i zbog uspjeha u sukobu na obalama Al-Hudaydm, jer je korišten na ovoj osi, ograničavajući zračnu podršku helikoptera saudijskoj koaliciji.

Na kraju, saudijska koalicija nije mogla prekinuti opsadu Wadi Abu Jabbare i trupe u okruženju su se predale. Nije točno poznato kada su se te trupe predale, niti su mediji Ansarullaha govorili o tome. No jasno je da su snage saudijske koalicije 40 dana opsjedale Ansarullah, a operacija je trajala zadnjih 30 dana i napori saudijske koalicije da razbiju opsadu su samo povećali njihove gubitke, koji su bili toliko veliki da su ih čak i zapovjednici saudijske koalicije morali priznati.

Kao rezultate operacije “Božja pobjeda” možemo računati na potpuno oslobađanje Wadi Abu Jabbare i sjevernih dijelova za 350 četvornih kilometara. U toj operaciji uništena je polovica onoga što je saudijska koalicija izgubila u cijeloj prošloj godini. Zarobljeno je više od 2000 vojnika saudijske koalicije, a velika pobjeda za Ansarullaha je poniženje za saudijsku koaliciju, koja nakon ove operacije još jednom mora dovesti u pitanje taktiku i sam duh koalicije.

U ovoj operaciji Ansarullah je zarobio veliku količinu oklopnih vozila, lako i teško oružje i municiju, iako oklopna vozila taktici Huti milicija ne igraju veliku ulogu. Ansarullah bolje koristi druga oružja, protuoklopne projektile, strojnice, navodeće projektile i oružja kojima se na brdovitom i nepristupačnom terenu koriste manje i vrlo mobilne taktičke skupine boraca.

 

Područje bitke u kojoj je Ansarullah porazio i ponizio saudijsku koaliciju
FOTO: Područje bitke u kojoj je Ansarullah porazio i ponizio saudijsku koaliciju

U širem smislu, do sada su mnogi vjerovali da su Huti raspuštena i neorganizirana oružana sila. Kada su vidjeli bespilotne i raketne napade na saudijske naftne objekte, izjavili su da je to „false flag“ napad kojeg je izveo Rijad kako bi povećao tržišnu vrijednost Aramca ili da je to operacija koju je izveo Iran, ili čak Izrael.

28. rujna su Huti demantirali takva nagađanja, potvrđujući ono što su mnogi tvrdili mjesecima, još od bitke za Al-Hudaydu, to jest, da asimetrična taktika Hutija u kombinaciji s konvencionalnim sposobnostima jemenske vojske može srušiti saudijsko kraljevstvo Muhammada bin Salmana.

Raketne snage jemenske vojske mogu izvoditi vrlo složene napade, bez sumnje nakon izviđanja koje je lokalno šiitsko stanovništvo provodi u kraljevstvu, koje se protivi diktaturi dinastije Al-Saud i pruža obavještajne podatke jemenskom pokretu.
Ti simpatizeri Hutija u Saudijskoj Arabiji su izvodeći izviđanja na postrojenjima i pronalazeći najugroženije točke omogućili su identifikaciju ciljeva, prenoseći ove obavještajne podatke Hutima i jemenskoj vojsci. Za ozbiljne napade na postrojenja za vađenje i preradu nafte Saudijske Arabije, jemenske snage su se koristile lokalno proizvedenim sredstvima.

Ubojiti napadi prepolovili su proizvodnju nafte i Huti su zaprijetili da će nastaviti gađati druge ciljeve ako se genocid nad Jemenom pod vodstvom saudijske vojske odmah ne zaustavi.

Do 29. rujna su Huti i jemenska vojska tijekom tri dana izveli nevjerojatan konvencionalni napad, krenuvši iz Jemena. Operacija je uključivala višemjesečno prikupljanje informacija i operativno planiranje. Bio je to mnogo složeniji napad od onog koji je izveden na naftna postrojenja kompanije Saudi Aramco.

Rana izvješća pokazala su da su saudijske snage namamljene na ranjive položaje, a zatim su pokretom skupina, koje su brzo ušle na saudijski teritorij, Huti opkolili grad Najran i njegova predgrađa. Na jugu su odsjekli tri saudijske brigade s tisućama vojnika, desetke visokih časnika i brojnim borbenim vozilima.

Ovaj događaj je prekretnica u jemenskom ratu, jer Mike Pompeo iz Sjedinjenih Država, Izraelci i Saudijci više ne mogu optuživati Iran za sve što se događalo u Jemenu i Saudijskoj Arabiji, vrlo daleko od Islamske Republike.

Kao što smo naveli, velikoj operaciji je prethodio jemenski raketni napad na zračnu luku Jizan, koja je pogođena s 10 raketa koje su paralizirale pokrete na aerodromu, uskraćujući mogućnost zračne potpore okruženim trupama.

Huti su također pogodili međunarodnu zračnu luku „Kralj Halid“ u Rijadu u ključnoj operaciji usmjerenoj na helikoptere Apache, prisiljavajući ih da napuste to područje. Ciljane su i vojne baze iz kojih je trebalo slati pojačanja i razbijen je zapovjedni lanac.
To je saudijske snage natjeralo u bijeg. Snimke koje su prikazali Huti prikazuju put u dolini na periferiji Najrana s desecima saudijskih oklopnih vozila koji pokušavaju pobjeći, dok su ih s obje strane napali Huti s ručnim bacačima, teškim i lakim oružjem. Vizualna potvrda debakla pojavljuje se s brojem gubitaka kao i brojem zatvorenika. Na slikama se vide kolone saudijskih zarobljenika koji prema zatvorskim logorima hodaju pod jemenskom stražom.

To je nešto izvanredno: saudijska vojska, treći najveći kupac oružja na svijetu, u velikoj mjeri poražena od jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Brojke govore sve, Huti su uspjeli zauzeti ne samo džep Wadi Abu Jabbara, već sada kontroliraju i preko 350 kvadratnih kilometara saudijskog teritorija.

S obzirom na to da saudijski vojni proračun godišnje iznosi gotovo 90 milijardi dolara, taj je rezultat još izvanredniji. Snage Hutija su koristile bespilotne letjelice, rakete, protuzračne i sustave za elektroničko ratovanje kako bi spriječile Saudijce da svoje trupe podržavaju zrakoplovstvom ili drugim sredstvima, zbog čega nisu uspjeli pomoći njihovim ljudima u okruženju.

Svjedočenja saudijskih vojnika sugeriraju da su napori za njihovo spašavanje bili neodlučni i neučinkoviti. Saudijski ratni zarobljenici optužuju svoje vojne vođe da su ih ostavili na milost i nemilost njihovim protivnicima. Jemenska vojska i Huti su u manje od 10 dana zadali su razoran udarac kredibilitetu obrambenih sustava Sjedinjenih Država i saudijskoj vojsci, koristeći kreativne metode prikladne za odabrani cilj.

U početku su otkrili unutarnju ranjivost kraljevstva s takvim prodorom u Saudijskoj Arabiji da mogu provesti izviđanje uz pomoć infiltriranih ili lokalnih suradnika, kako bi se točno znalo gdje udariti u naftna postrojenja s maksimalnim učinkom i štetom. Nakon toga su demonstrirali tehničke i računalne vještine asimetričnom operacijom koja je koristila bespilotne letjelice raznih vrsta i elektronski rat kako bi se zaslijepili radari američkog sustava „Patriot“, prepolovivši proizvodnju nafte Saudijskoj Arabiji u razdoblju koje Aramco tek treba utvrditi.

Konačno, najviše iznenađuje posljednja jemenska kopnena operacija izvedena na neprijateljskom teritoriju koja je uspjela okružiti tri brigade sastavljene od tisuća ljudi i napredne vojne tehnike.

Tisuće jemenskih vojnika odanih pokretu Ansarullah su sudjelovali u ovoj uspješnoj operaciji. Te se sposobnosti obično povezuju s dobro obučenim i dobro opremljenim vojnim osobljem, nego s vojskom Trećeg svijeta. Huti su poslali jasnu poruku Rijadu kada su udarili u naftne instalacije. Dapače, dali su do znanja da imaju sredstva i sposobnost da nepovratno naštete kraljevstvu, što bi na kraju moglo dovesti do svrgavanja saudijske dinastije.

Glasnogovornik jemenske vojske, nakon što je pogodio saudijske naftne objekte, najavio je da će zaustaviti sve bespilotne raketne i raketne napade, ostavivši Rijadu da odluči hoće li se zaustaviti i sjesti za pregovarački stol kako bi se okončao sukob.
Krunski princ Muhammad bin Salman je nesumnjivo dobio puno obećanja od Amerikanaca, koji su se pobrinuli da pošalju pojačanja da osiguraju funkcionalnost sustava „Patriot“ i obećali su Rijadu veću pomoć. Washington je rekao da je nemoguće postići dogovor s Hutima, prije svega zato što se smatraju „produženom rukom Iranaca“. Naravno, pregovori bi bili ogromni gubitak za prestiž Saudijaca, Izraelaca i Sjedinjenih Država, jer bi se tumačili kao kapitulacija.

U Rijadu se već razgovara o kupnji novog sustava THAAD, potpuno beskorisnog protiv asimetrične ratne taktike Hutija, ali i drugih skupih američkih sustava protuzračne obrane. Saudijcima je mana što nemaju ništa poput ruskih sustava „Pancir“ i „Buk“, koji omogućuju višeslojnu protuzračnu obranu, idealni su za obranu malih bespilotnih letjelica i raketa koje lete na niskim razinama, koje je teško presresti sa sustavima kao što su „Patriot“ i „THAAD“.

Umjesto da započnu mirovne pregovore kako bi se zaustavio genocid u Jemenu i da ih Huti ponovno ne pogode kao odgovor, Muhammad bin Salman i njegovi savjetnici smatraju prikladnim činiti još više ratnih zločina u Jemenu. Suočeni s ovom nepopustljivošću, Huti su izveli novi napad, još pogubniji za saudijski moral i posebno uznemirujući za zapadne političare. Tisuće vojnika i njihove opreme eliminirano je, ranjeno ili zarobljeno manevrom „pincete“ koji podsjeća na akcije narodnih milicija u Ukrajini 2015. godine, gdje su snage Kijeva u nekoliko navrata opkoljene i uništene na isti način. Najveće akcije tog tipa u Donbasu su bile „Ilovajski kotao“ na početku i „Debalcevski kotao“ pred kraj većih sukoba između ukrajinske vojske i narodnih milicija.

Obično takvi maneari zahtijevaju pažljivo izviđanje da bi se utvrdilo gdje je najbolje okružiti neprijatelja. Pored toga, potrebna bi bila zračna potpora i pomoć protuzračne obrane da bi se spriječili odgovori Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, iako ni danas nije jasno tko zapravo upravlja saudijskim zrakoplovima, barem u napadima koji precizno pogađaju ciljeve.

Osim toga, potrebne su trupe i oprema, zajedno uz obuku potrebnu za takve napade koji zahtijevaju koordinaciju i brzo i učinkovito izvršavanje naredbi. Ti su ciljevi postignuti zahvaljujući izvrsnoj pripremi i poznavanju terena jemenske vojske i Hutija.
Ako je napad na saudijske naftne objekte imao onakav utjecaj, tada će još dramatičniji napad 28. rujna natjerati Muhammada bin Salmana i njegove saveznike u Washingtonu da se suoče s vrlo oštrom stvarnošću. Saudijska Arabija će sada morati priznati da ne može braniti svoje granice s Jemenom, a Huti i jemenska vojska imaju slobodan ulazak na saudijski teritorij, pokazujući malo poštovanja prema stavovima i osjećajima Saudijaca i Amerikanaca.

Ovo je trostruki mat Hutija protiv Rijada. Prvo, pokazali su da imaju dovoljno lokalne podršku u samoj Saudijskoj Arabiji, gdje pripremaju interne sabotere u slučaju totalnog rata s Iranom ili Jemenom. Pokazali su sposobnost paraliziranja proizvodnje nafte Saudijske Arabije. Na kraju su konvencionalne snage Jemena pokazale da bi mogle prekrajati granice između Saudijske Arabije i Jemena u korist potonjeg, ako jemenski čelnici odluče upasti i zauzeti dio saudijskog teritorija kako bi osigurali tampon zonu, obzirom na to da saudijske snage posljednjih pet godina ionako krše suverenitet Jemena i masakriraju civile.

Ove tri stvari pokazuju značaj ovih događaja. Treći najveći kupac oružja na svijetu nije u stanju pobijediti najsiromašniju zemlju u arapskom svijetu. Štoviše, ne zna kako zaštititi vlastite interese i državne granice od odlučnih napada ove osiromašene arapske države. Huti pokazuje svijetu što siromašna, ali organizirana i motivirana oružana sila može učiniti asimetričnim metodama za slamanje jedne od najbolje opremljenih vojski na svijetu.

Budući da Huti mogu računati na znatne financijske utjecaje, uz kombinaciju raketnih vještina, zatočenje mnogih ratnih zarobljenika i na sabotere širom Saudijske Arabije, možda je vrijeme da Rijad prihvati tragične posljedice ovog beskorisnog rata i sjedne za pregovarački stol s Ansarullahom.

Rijad poslao poruku Teheranu da želi pregovore

No, posljednja vijest koja stiže s Arapskog poluotoka, a prenijele su je sve agencije, uključujući Reuters, kaže kako su Saudijci predložili Iranu de-eskalaciju u Perzijskom zaljevi i pregovore. Ali Teheran ne želi pregovarati u ime pokreta Ansarullah i jemenskih boraca, jer bi time potvrdio narativ Sjedinjenih Država, Izraela i Saudijaca da Huti nisu sposobni provesti ovakve napade i ofenzive i da je sve to djelo Irana.

Iran je poručio kako bi dobrodošlo kada bi Rijad “slijedio kurs promjene ponašanja”.

Agencije prenose kako je Saudijska Arabija u vrijeme pojačanih napetosti između regionalnih rivala poslala poruke iranskom predsjedniku preko čelnika drugih zemalja, izjavio je jučer glasnogovornik iranske vlade.

“Poruke Saudijaca upućene su iranskom predsjedniku Hassanu Rohaniju od čelnika nekih zemalja. Ako Saudijska Arabija zaista provodi promjenu ponašanja, Iran to pozdravlja”, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei, ali nije dao nikakve informacije o tome što te poruke sadrže.
Washington i Tel Aviv će na sve načine pokušati spriječiti pregovore s Hutima, a pokušaj vraćanja fokusa na Iran je dio te politike. Ali ako Muhammad bin Salman i njegova obitelj žele spasiti svoje kraljevstvo, bilo bi bolje da odmah počnu razgovarati s Hutima. Inače je samo pitanje vremena kada će novi napad Ansarullaha dovesti do propasti i svrgavanje dinastije Al- Saud i kraljevine Saudijske Arabije.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tbilisi
Gost
Tbilisi
2 godine prije

Poruke, poruke….. stalno neke poruke.

A u biti, radi se o porugi. To su poruge.

🙂

Čađo
Gost
Čađo
2 godine prije

Stalno se u izvjestajima spominju 3 unistene brigade i pohvatano 1000 ljudi. Hm! Mehanizirana brigada, barem na zapadu ima oko 5600 ljudi, puta 3 to je 16800 ljudi. Svjesni smo da je ratno stanje i da nijedna brigada na terenu nije popunjena do kraja, ali da je spala sa 5600… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Čađo

Barem na zapadu??? …… Kod njih taktička bojna ima 100 ljudi

Kaj ti
Gost
Kaj ti
2 godine prije
Reply to  Čađo

Ko ti drma kavez čađo? Jel te boli? 🤣

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Čađo

1945 su njemačke divizije na istočnom frontu imale 1500-2000 ljudi u sastavu, a oklopne divizije po 8-10 tenkova. Sve je relativno, stručnjak. Pogotovo kad dobiješ po repu.

Cadjo
Gost
Cadjo
2 godine prije
Reply to  Ivo

A zasto onda nije navedeno sa su Huti zarobili i razoruzali nakupinu boraca koja je sebi umislila da ima snagu 3 brigade…. Drugi put kad Huti potope neki camac bit ce vijest da je potopljena cijela saudijska flota…. Pratim Logicno jos od pocetka, a i prije dok je Babic bio… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Cadjo

Zar je to uopšte važno? Bitno je da su zarobili onoliku tehniku, oružje i 2000 ljudi. Ah da, i ti misliš da ovom pobjedom nisu uništene 3 brigade? Uništene nego šta su, neminovno je da se te formacije prepakuju jer 2000 zarobljenih + 200-300 mrtvih + najmanje 1000 brzana “čija… Pročitaj više »

hAZE
Gost
hAZE
2 godine prije
Reply to  Cadjo

Slažem se s tobom po pitanju komentara – prije se razvijala kvalitetna diskusija, a sada pljuvanje ako izraženo mišljenje nije “adekvatno”

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
2 godine prije
Reply to  Cadjo

@Cadjo Manipuliraš brojevima u svrhu vrlo nategnute teze Brigada ovisno o namjeni,vrsti uobičajeno ima od 1500 do 5000 ljudi. Ako je objavljeno da je u borbe bilo uključeno preko 7000 Saudijaca , znači da su te njihove brigade imale u sastavu oko 2300 do 2400 ljudi. S druge strane namjerno… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije
Reply to  Čađo

U Kini su pješadijske čete prije reorganizacije vojske brojale i po pedesetak tisuća vojnika.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Stara,dobra :”tko se mača laća ……..,.
Jbg bin-tupi što sade ,ne možeš ih sve filetirati,mnogo ih je i blizu su i naoružani i fucki’n napaljeni da te se dočepaju!
A onda UPOMOĆ od koga??Krumpija ?🖕🤘Bibija?🖕👋Ona dalabu Engleska ?🖕🖕🖕NO !!
Samo jedan majstor V.V.(stavi ga)PUT-IN 🤗🤗😂 ali prvo kupovina momci ??

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
2 godine prije
Reply to  Duki

Kume u slučaju rata KSA protiv Irana, KSA se u manje od mjesec dana raspada, provel sam više godina u tom podneblju znam kako dišu, a za Iran to bi bio lagani doručak.

burt
Gost
burt
2 godine prije

znači sad se piše o propastije Saudijske Arabije i postojeće dinastije, to je u Homeinijevom manifestu davno napisno isto kao i uništenje i propast države Izrael, prema tome po tome se vidi da vodstvo Irana i IRGC provode ekspanzionističku politiku dominacije na bliskom istoku, uništenje pojedinih država, rušenje zapadne demokracije… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije
Reply to  burt

Zaboravio si samo kako je Iran (Perzijsko carstvo) na Bliskom istoku prisutan nekih 6900 godina duže od Amerikanaca, Izraela, Saudijske Arabije i njihove demokracije.

tuf
Member
tuf
2 godine prije
Reply to  burt

Burt, ajde samo primjeti uslijed kojih događanja i čijih strategija unatrag zadnjih skoro 20 godina se došlo do reakcije na akciju, odn. naglog širenja utjecaja Irana?

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  burt

Hm, “hoće da sruše zapadnu demokraciju”, to je “nedopustivo, a mogu to isto ovi potomci lopova, konjokradica i barskih kurvi da diljem svijeta ruše sve pred sobom i silom nameću svoju “demokraciju” tj. zakon jačega. Mislim da i ti možeš shvatiti, iako si toliko zapadnjački orjentisan, da samo američki idioti… Pročitaj više »

Saddam
Gost
Saddam
2 godine prije
Reply to  burt

Sve je stvar perspektive – za neke se Izrael samo brani, a za druge grabi i otima sve što stigne. Libanon i Jemen su najsiromašniji i doslovno trpe udarce koje im nanose “jači” igrači koji se opet samo brane… ili imaju ekspanzionističku politiku.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
2 godine prije
Reply to  burt

Di si bija legendo? Sta zelis reci?

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Kad se sjetim, da su mnogi na zapadu mislili, kako je KSA nekakav antipod Iranu ili, možda čak neka regionalna sila, sada vidimo, da jih je Iran sa nekoliko poteza prizemljio i pokazao svijetu, ko kosi a ko vodu nosi na Bl. Istoku….. A bogami, nije se pri tome ni… Pročitaj više »

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Gospodine u slučaju rata KSA protiv Irana, KSA se u manje od mjesec dana raspada, provel sam više godina u tom podneblju znam kako dišu, a za Iran to bi bio lagani doručak.

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije

Nema se za lektora.. koliko samo gramatičkih grešaka ima.. vidi se da su dijaspora hehe

Kaj ti
Gost
Kaj ti
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

Dobro nam dosao lektore. Sta ima?

FATIH
Gost
FATIH
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

STA IMA LINGVISTICAR???

Ivek
Gost
Ivek
2 godine prije

Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.

opet ja
Gost
opet ja
2 godine prije

Veličina i brojnost u brigadama varira, pogotovo ako su mešovitog sastava, a i pitanje je kako se u saudijskoj vojsci tretiraju i nazivaju jedinice. Primetio bih da su Šiiti mnogo bolji borci od Sunita. A čini mi se da je šiitski Islam znatno umereniji od sunitskog. Svi oni teroristi u… Pročitaj više »

FATIH
Gost
FATIH
2 godine prije

SAUDI IZGLEDA DA STE ..NULI U .ISU!!

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Ma zamisli kako bi “prefrigani” saudijci pregovarali sa Iranom o ratu kojeg vode u Jemenu. I kokoš ima više mozga od njih.
Da ih možda ne savjetuje Pompeo ?

Max
Member
Max
2 godine prije

Još jednom se pokazalo da vreće novca i zbrda zdola skupljeni plaćenici nisu dovoljni protiv jemenske vojske koja je iako siromašna uvijek uživala ugled u arapskom svijetu pokazalo se da je sposobna za visoku razinu planiranja i provedbe vojnih operacija koje uključuju vrlo sofisticirane uređaje i metode i na kraju… Pročitaj više »

Šomi
Gost
Šomi
2 godine prije

Tribali su zarobljene svuć u gaće, prošetat ih pustinjom i snimit, kao što je ISIL napravio hrabrim braniteljima baze Al Tabka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik