fbpx

“Pobuna” Pariza protiv Trumpa uz obećanje: Računajte na nas u ovim i budućim ratovima

Donald Trump - crvena kravata

Američki predsjednik Donald Trump ne gubi nijednu priliku da kritizira druge zemlje članice NATO pakta zbog niske razine proračunskih izdataka za obranu.

“Europske zemlje članice NATO-a bi se u potpunosti trebale prestati oslanjati na američke zalihe oružja i početi razvijati vlastite ratne sposobnosti”, priopćila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane Florence Parly, odbacujući “uvjetni” pristup američkog predsjednika Donalda Trumpa prema saveznicima vojnog bloka.

Suočena s Trumpovom kontinuiranom kritikom zbog niske razine vojne potrošnje zemalja članica NATO pakta, Florence Parly je ukazala kako će Francuska i ostale europske članice “učiniti sve što mogu da preuzmu veći dio proračunskog tereta” Sjevernoatlantskog saveza, ali će to biti s ciljem jačanja “europske autonomije”.

Florence Parly u tom pogledu pojašnjava da “kako se izgradnja europske autonomije nikada ne smije promatrati kao smjer kretanja protiv Sjedinjenih Država, niti bi to trebalo biti razlog da se Washington manje posveti vojnom bloku”.

Što se tiče prijetnji Donalda Trumpa da će povući SAD iz NATO pakta zbog neravnoteže u proračunskom teretu, francuska ministrica je komentirala da “savez mora biti bezuvjetan, jer inače to nije savez”.

Prema Florence Parly, Europa mora razviti vlastitu vojnu industriju kako bi ojačala svoje sposobnosti i smanjila teret budžeta Washingtona.

U tom smislu, istaknula je da SAD trenutno za NATO osigurava 100% strateških bombardera i raketnih obrambenih sustava saveza, 92% bespilotnih letjelica i 91% zrakoplovnih tankera.

Florence Parly: “Klauzula solidarnosti NATO-a je članak 5, a ne “članak F-35”

"Pobuna" Pariza protiv Trumpa uz obećanje: Računajte na nas u ovim i budućim ratovima 1

Što se tiče odluke Njemačke da ne kupuje američke borbene zrakoplove F-35, ministrica obrane je kazala kako je “zabrinuta da bi snaga NATO solidarnosti među saveznicima mogla biti uvjetovana onima koji kupuju ovu ili onu vojnu opremu”.

Washingtonu je poručila da se “klauzula solidarnosti NATO-a naziva članak 5, a ne “članak F-35”.

Spor između Pariza i Washingtona se rasplamsao kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron 6. studenoga pozvao na stvaranje “istinske, europske vojske “, s Trump je kritizirao tu ideju, sugerirajući kako je to pokušaj da se “Europu zaštiti od SAD-a”.

Emmanuel Macron predlaže izgradnju vlastite vojske za zaštitu Europe od SAD-a, Kine i Rusije. Ali imali su Njemačka u Prvom i Drugom svjetskom ratu i kako je to završilo za Francusku? Prije nego što su došle SAD su počeli učiti njemački jezik u Parizu. Platite za NATO ili ne!”, napisao je Trump tada na Twitteru.

“Svejedno možete računati na nas, ne samo za današnje ratove, već i za sutrašnje”

Međutim, Florence Parly, govoreći na Atlantskom vijeću 18. ožujka, tvrdi da “izgradnja europske autonomije može olakšati teret Washingtona, pogotovo kada se SAD angažira daleko od Europe i prema hitnijim regijama u istočnoj Aziji i na Bliskom istoku”.

“Moramo se ojačati kako bismo pomogli bez čekanja da SAD uvijek plate račun”, rekla je Parly i dodala “kako je sigurnosno okruženje kontinenta bilo ozbiljno testirano 2008. u Gruziji i 2014. u Ukrajini”.

Ipak, usprkos navodnim kritikama Trumpove politike, Parly je izjavila da će se sposobnost Francuske da pomognu Sjedinjenim Državama biti ista i u budućnosti.

“Možete računati na nas. Bit ćemo tamo. Ne samo za današnje ratove, već i za sutrašnje”, rekla je francuska ministrica obrane u svom govoru u Atlantskom vijeću 18. ožujka.

Atlantic Council

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
....
Gost
....
1 godina prije

I spremna je svoju djecu poslat da ginu za USA. Zaboravila je to naglasit, ali sigurno je mislila ….

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Osim bombasticnog naslova nema se sto vise interesantno procitati, a da to nismo vec znali.
Autor teksta bi se mogao malo potruditi…

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

neko daje pare,neko pamet a neko krv

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Drugim rijecima, mozete nam raditi sto hocete, mi cemo ponosno i ustrajno ostati na politici felacija, i nista nas ne moze pokolebati. Cak ni nazuljana koljena.

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije

Samo vi ispostavite račun Trumpu za migrante! Sigurno će debelo prešišati 2% proračuna za NATO.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Panika u NATO.
Raspadaju se,
pitanje dana…

Roky
Gost
Roky
1 godina prije

Panika

dobagan rogić
Gost
dobagan rogić
1 godina prije

NATO je stari drek.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Već odavno imam jednu maštariju. Zamišljam situaciju gdje se negdje na nekom javnom skupu neki bahati pizdek u odijelu preserava s ovakvim ratnim izjavama i onda se ustane netko, pristupi pozornici, zavali šamar, opali nogom u dupe i mršne ga ko malo zločesto derište…ahhh! Možda se jednom i dogodi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa to i jest jedan od problema. Jasna psihologija.
Tko je od njih ikada dobio dva dobra šamara ili šaku u glavu? Trump? Sumnjam. Sumnjam i za ‘ministarke’.
Te su poseban problem.
Treba snositi odgovornost za izgovoreno.
Često se potcjenjuje, – naročito od ženskog roda ( uz rizik da me proglase autošovinistom)- verbalno nasilje.
Pa se u tome ustrajava i pretjeruje (a ima ih i na ovom portalu).
Onda odjednom: fizičko nasilje. Jao, jao. Daj konvencije, udruge itd.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Kada si na vrhu a drugi te pritišču da te skinu s trona,imaš dvije opcije-boriti se(a u borbi ima rizika koji mogu biti pogubni) ili postaviti Trumpa na vlast(komedijaša koji ti daje predah ali i realno sagledanje situacije)…ovo drugo su izabrali iz razloga da prođu 4 godine i da se neke stvari iskrastiliziraju,to je rok koji im je potreban u prijelaznoj fazi s tim da ta prijelazna faza uključuje borbu unutar samih redova da bi saznali na koga mogu računati….jednostavno,zar ne?

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije

Laprdanje političara koji se riječima ne služe da bi jasno izrazili neki stav već da bi izbjegli stvari nazvati njihovim imenom. Evropa je sad upregnuta u jaram američke politike ali ta se politika raspada jer je postala neodrživa i evropa još ne zna što će s svojom slobodom sad kad je gonič nokautiran. Evropa nema nikakvog vanjskog neprijatelja koji bi opravdao povećanje vojne potrošnje, rusija to sigurno nije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x