Počeo summit skupine BRICS – Turska dobila posebnu pozivnicu i sudjelovat će u radu bloka

BRICS - 2017
17 komentara

U lipnju ove godine je u gradu Qingdao u Kini održan godišnji summit Šangajske organizacije za suradnju, koji je vrlo malo popraćen u medijima, iako su donesene važne odluke u smislu jačanja kolektivne sigurnosti azijsko-pacifičke regije. Na tom su sastanku sudjelovali Kina, Rusija Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, te Iran kao zemlja sa statusom promatrača i zemlje koja treba postati nova punopravna članica SCO.

Ovaj dogovor nije medijski popraćen jer se u Kanadi u isto vrijeme održavao prilično buran summit skupine G7, na kojem su čelnici “najvećih sedam ekonomija svijeta”, od kojih neke to odavno nisu, većinu vremena proveli u svađi i na kraju se nisu dogovorili ništa.

Od danas pa do 27. srpnja Johannesburgu, Južnoafrička Republika, održava 10. summit zemalja BRICS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Organizatori su pripremili pozivnice za više od 5000 delegata. Summit će pratiti više od 1100 medija, većina iz Kine, Južne Afrike, Rusije, Indije, Rusije i Brazila, ali i brojnih drugih zemalja. Akreditirani su novinari kuća SABC, CCTV, CGTV, China Daily, Bloomberg, Reuters, Xhinua, RT i brojnih nezavisnim medija.

Južnoafrička vlada, kao organizator,  želi raditi na rješavanju trgovinske neravnoteže i to će biti tema s kojima će razgovarati sda svojim BRICS partnerima.

Lerato Mataboge, zamjenik glavnog ravnatelja na Ureda za trgovinu i industriju, rekao je da je Južnoj Africi najveće izvozno odredište Kina, a slijede Indija, Brazil i Rusija. Trend je isti s uvozom, s Kinom kao najveći uvoznikom u JAR.

Predsjednik Južne Afrike, Cyril Ramaphos, ugostio je kineskog predsjednika Xi Jinpinga jučer, dan prije zakazanog sastanka na vrhu.

“Dok SAD uvijek ignorira Afriku, Kina je davno prepoznala gospodarsku ulogu Afrike i snažno je prisutna na kontinentu. To je dodatno jača poziciju skupine BRICS u svjetskom poretku i dodatno se jača trgovina i bilateralni sporazumi među afričkim zemaljama”, izjavila je za BRICS Post Fatima Vawda, direktorica za ulaganja južnoafričke tvrtke “27four Investment Managers”.

Dawie Roodt, glavni ekonomist tvrtke  “Efficient Group”, izjavio je kako će fokus summita ipak biti na trgovinskim ratovima.

Rusi i Kinezi više su zainteresirani za trgovinski rat i druga međunarodna i lokalna pitanja. Trenutno sam u Sibiru i vidim kako se njihova ekonomija bori. Također, vlastiti ekonomski problemi u Južnoj Africi znače da nismo u fokusu i vjerojatni ishod sastanka će biti zajmovi za JAR”, tvrdi Dawie Roodt.

Međutim, usprkos usporenom rastu Rusije i smjeni vlade Dilme Rousseff, zanimljivo je da skupina i dalje nastavlja s radom kao prije nekoliko godina i svi zacrtani ciljevi su ostvareni, od zajedničke Razvojne banke BRICS do Fonda valutnih rezervi, kojeg zemlje koristi u slučaju nepredviđenih vanjskih monetarnih pritisaka. Na summitu skupine 2015. u Rusiji je dogovoreno formiranje novog međunarodnog sustava plaćanja, alternative globalnom sustavu SWIFT kojeg u potpunosti nadziru zapadne zemlje. Tada su ministri financija i središnjih banaka skupine donijeli odluku o uspostavi novog sustava i plaćanja roba u nacionalnim valutama. Odlučeno je da se uspostavi transnacionalni multilateralni platni sustav koji bi osigurao veću neovisnost i definitivno jamčio veću sigurnost zemljama skupine.

Iako zemlje i dalje rade kroz sustav SWIFT, stvorena je takozvana “sigurnosna kopija” platnog sustava koja zemljama jamči danji nastavak poslovanja u slučaju isključivanja is sustava kojeg kontroliraju institucije sustava Bretton Woods. Jezgro čini kineski sustav CIPS, koji je u svakom smislu alternativa SWIFT-u.

Prekogranična uplata međubankovnih sustava (CIPS) je i dizajniran kao alternativa i mreža koja će osigurati financijskim institucijama diljem svijeta slanje i primanje podataka o financijskim transakcijama u sigurnom, standardiziranom i pouzdanom okruženju. Ovaj je sustav od iznimne važnosti za zemlje poput Rusije, Irana i drugih koje su pogođene zapadnim sankcijama.

Od danas će se više od 1000 delegata iz Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike okupiti u Johannesburgu, a predsjednici država BRICS-a će predsjedavati poslijepodnevnom sjednicom Poslovnog foruma.

Summit će otvoriti ministri trgovine, industrije, gospodarskog razvoja i vanjskih odnosa pet zemalja skupine i raspravljat će se o ulozi BRICS-a u trgovini i ulaganjima u uvjetima promjena globalne političke ekonomije.

Prema riječima ministra trgovine i industrije Južne Afrike, dr. Roba Daviesa, delegati i državne vođe će odlučivati o strateškim ekonomskim pitanjima koja utječu na budućnost skupine, kao i poticanju partnerstva BRIC-Afrika.

Ministar Davies je dodao da će poslovni forum pružiti mogućnost da se pokaže ekonomsko bogatstvo i potencijal afričkog kontinenta s posebnim naglaskom na poslovanje bloka BRICS na kontinentu.

BRICS Post piše kako će summit u Johannesburgu poslužiti da se zacementira solidarnost među članicama skupine, ali i BRICS-a s afričkim kontinentom.

Turska s posebnom pozivnim sudjeluje na summitu

Putin Erdogan turska
FOTO: Ilustracija, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan

Iako Turska nije članica skupina, na summit u Johannesburg putuje i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji će sudjelovati na sjednici s posebnom pozivnicom dobivenom od pet zemalja članica skupine.

Reuters javlja kako će Vladimir Putin i Erdogan održati bilateralni sastanak posvećen Siriji, što je iz Kremlja potvrdio Jurij Ušakov.

Tursko predsjedništvo opisuje Erdoganovo sudjelovanje u Johannesburgu kao “prvi kontakt na visokoj razini” između Turske i BRICS-a.

Nakon posjeta Južnoafričkoj Republici 25. i 27. srpnja, što znači da će biti prisutan na sva tri dana summita, Erdogan će 28. srpnja otputovati u  Zambiju. Ankara ima za cilj otvoriti tursku diplomatsku misiju u svakoj afričkoj zemlji i želi igrati važnu ulogu u razvoju i trgovini na kontinentu.

Detalje po postignutim sporazumima ćemo objaviti po završetku summita, kao i rezultate radne posjete Erdogana ovom summitu kojem turski mediji pridaju veliki značaj.

BRICSCIPS sistemG7SankcijeSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Pogle, mali kinez najvisi medju njima!

Laki Topalović
5 godine prije

Ovaj BRICS je baš kao Kina, tiho, polako, nečujno rad i radi. Nema velikih zvona i bombastičnih naslova o njima. Mislio sam da će se odlaskom Dilme uzdrmati projekt, ali ovaj brazilski lopov nije budala. Danas staviti sva jaja u američku košaru je najveća glupost, a BRICS ionako nije vojni ili geopolitički savez. Čisti interes, ali ne baš. Ima tu desetke projekata koji grickaju USA hegemoniju. Temer ionako neće dobiti izbore u Brazilu, tako da je prolazna stavka u klubu.

Laki Topalović
5 godine prije

Stvarno. Erdogan će tamo biti tri dana. Dokraja. To nije vojni ni nikakav savez koji ne bi bio kompatibilan s NATO-m. Može komotno dobit i prihvatiti pozivnicu za skupinu. Mislim da bi u SAD-u skakali do plafona od muke.

Crodaemon
5 godine prije

Na slici se vidi ko je gazda

Alen
5 godine prije

E da smo pametni sad bi bili tamo.. To je buducnost… Ovde ima posla za citav balkan da se radi punom parom… Pogotovo sad kad se tek stavari razmahuju…

Aragorn
5 godine prije

Na slici predstavnici 3Milijarde ljudi,zar je potreban komantar,samo naprijed!
Btw,ovaj zadnji na slici,Cyril je jedini nepotreban tu…usput zamolio bih admine ako se ima vremena i volje neka tema na protjerivanje i ubijanje “white farmera” iz JARa. Koliko sam ja upucen,ti bjeli farmeri iz JARa su naseljeni dole od 16og stoljeca,prije nego su uopce crnci iz sjeverne Afrike se doselili u juznu i sad im kao otimaju zemlju jer su kofol ti isti bjelci njih kao kolonizirali. Ugl sigurno zanimljiv dio povijesti da malo vidim par zanimljivih komentara i misljenja na tu temu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI