Pompeo u Rijadu dočekan raketnim napadom jemenskih boraca

Mike Pompeo i Huti u pozadini
21 komentar

Nakon najnovije protuofenzive u kojem jemenski Huti borci napreduju ka istoku zemlje i obaranja saudjskog borbenog zrakoplova „Tornado“, na štoje Rijad odgovorio udarima napadačkih dronova na jemenske civile, ubivši 36 osoba, od kojih 26 djece, Huti su proveli raketni napad na Saudijsku Arabiju.

Lokalni izvori izvijestili su o teškim eksplozijama i pokušajima presretanja raketa na nebu iznad grada Yanbu na zapadu Saudijske Arabije i na obali Crvenog mora.

Neki lokalni izvori prijavljuju teške raketne napade jemenskog pokreta Ansarullah na luku Yanbu, ali zasad nema pouzdanih informacija o razini štete. Također, neki lokalni izvori izvijestili su o viđenju i uništavanju tri rakete na nebu. Trentak uništenja jednog od projektila nad lukom Yanbu je snimljen i objavljen na društvenim mrežama.

Napaduta su postrojenja naftnog diva Saudi Aramco

„Sustavi proturaketne obrane Saudijske Arabije Patriot bili su u visokoj pripravnosti u gradu Yanbu na Crvenom moru ujutro 21. veljače, nakon što su balističke rakete gađale naftnu infrastrukturu državnog diva Saudi Aramco. Prema oružanim snagama Saudijske Arabije, raketni napad jemenskog pokreta Ansarullah uspješno je odbijen“, pišu saudijski mediji.

Prema zapadnim medijima, raketni napad se podudara s boravkom u Rijadu američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je stigao u  Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o neutralizaciji iranskog “agresivnog ponašanja” u regiji.

Huti se smatraju najbližim saveznikom Teherana u južnom dijelu Arapskog poluotoka, a neki su balistički lanseri, koji su se u jednom trenutku nalazili u njihovom arsenalu, navodno isporučeni iz Irana.

Saudijski lučki grad Yanb smješten je na gotovo 1000 km od mjesta lansiranja u Jemenu, što znači da su Huti koristili složene raketne sustava, vjerojatno „Burkan 2“. Navedeno je da su jemenski borci lansiranje proveli iz regije Sana, šireg područja glavnog grada siromašne arapske države.

“Kraljevska protuzračna odbrana presrela je balističke rakete koje su pobunjenici podržani od strane Irana lansirali u smjeru gradova Saudijske Arabije”, navodi se u izjavi vojnog zapovjedništva vehabijske monarhije.

“Rakete su lansirane sustavno i namjerno na način da pogode gradove i civile, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, žali se Rijad koji od 2015. provodi genocidnu kampanju protiv siromašnog Jemena, ogorčen na pokret Ansarullah, koji je protjerao oktroiranog „predsjednika“ Mansurda Hadija i njegovu svitu u Saudijsku Arabiju.

Podsjetimo, zračni napad na objekte nacionalne naftne kompanije Saudi Aramco, kojeg su 14. rujna 2019., prema glavnoj verziji, izveli jemenski Huti, gotovo prepolovio razinu proizvodnje nafte u vehabijskoj monarhiji. Nakon napada je Saudi Aramco bio prisiljen smanjiti proizvodnju za 5,7 milijuna barela dnevno, što je više od polovine dnevne proizvodnje kraljevstva. Napadi su narušili ne samo proizvodnju nafte, već i saudijski izvoz sirovina. Tada je oko deset dronova sudjelovalo u napadu na naftna postrojenja u područjima polja Abkayk i Khurais, kao i postrojenja za rafinerije nafte koja se nalaze u njihovoj blizini na istoku Saudijske Arabije. Odgovornost za napade su Sjedinjene Države i Saudijska Arabija pripisale Iranu, unatoč konferenciji za novinare na kojima je jemenska republikanska garda i Huti, koji su saveznici, prikazali svoj arsenal, sposoban za provođenje takvih napada.

HutiMike PompeoNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Krstareće rakete ruske proizvodnje bi bile rješenje za S.Arabiju.Pitanje vremena.

politicki nekorektan
4 godine prije

…ccc, sandalerosi su me razocarali…raketom da promase onoliku tintaru one abortirane godzile? e, jbg ,morat ce ponovo….

Zadranin
4 godine prije

“Rakete su lansirane sustavno i namjerno na način da pogode gradove i civile, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, žali se Rijad.. Ovo mi je izjava tjedna. 😂

Koja saudijska gamad. I sponzori terorizma.

Huti, sredite ih.

P***!

Max
4 godine prije

Tradicionalni Jemenski pozdrav rakete za dobro jutro .Jemen jest siromašan ali je to ratnički narod a ne uzgajivvač devai koji novcem od nafte kupuju trećerazredne plaćenike..

FATIH
4 godine prije

SPRZITE PORODICU SAUD!!!!

nije bitno tko
4 godine prije

Šteta što mu jednu raketicu nisu spustili u guzzicu………..zločinačku, lopovsku…..

Grgica
4 godine prije

Dali mi može netko reći zašto uopće raduje S. Arabija protiv Jemena? To nisam uspio po pratiti. Hvala

politicki nekorektan
4 godine prije

..alo ,admin, sklanjaj sliku ove ludare….ili je ljepite na dno pisoara , tamo je najkorisnija..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI