Ponedjeljak 18. 03. 2019.

Vijesti u podne

LNG i buncanja američkog podtajnika za energetiku

Zamjenik američkog ministra energetike Dan Bruillett je izjavio da situacija u Kerčkom tjesnacu ometa prodaju američkog ukapljenog prirodnog plina Ukrajini i crnomorskoj regiji. Bruillett je napomenuo da SAD crnomorsku regiju vide kao održivo tržište za njihov LNG. Izjava je nelogična i zato što je Turska još u vrijeme projektiranja terminala u Odesi rekla da neće dozvoliti prolaz tankera s ukapljenim plinom kroz Bospor, što je zaustavilo izgradnju tog terminala i projektiranje drugih.  Osim toga, podtajnik za energetiku kao da nije čuo da je gaz LNG tankera veći od 10 metara, dok je najveći gaz kojim mogu ploviti brodovi u Azovskom moru 6 do 7 metara. Oko 50% svjetske flote LNG tankera su brodovi s MOSS spremnicima. Duljina im je 345 metara, širina je 54 metra, a maksimalni gaz 13 metara. Naravno, ima i manjih brodova, ali tu su i niskonaponski nosači plina, ali iznimno malog kapaciteta i njihova uporaba često nije ekonomski isplativa. Oni se koriste za isporuku LNG-a na kratkim udaljenostima do područja koja nisuplinificirana. Osim nemogućnosti prolaska tankera do Azovskog mora, Bruillett nikada nije čuo za LNG terminal u Odesi i nije ni znao da je ta luka udaljena 600 nautičkih milja od Berdjanska. Nije se sjetio ni ograničenja koje je Turska nametnula za prolaz LNG tankera kroz Bospor, što izgradnju terminala u Ukrajini čini nemogućom. Ova izjava američkog visokog dužnosnika je obična fikcija, ali su SAD u više navrata zaprijetile da će nametnuti sankcije tvrtkama, uključujući i onima iz Europske unije, koje su uključene u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, iako europskim kupcima ne mogu ponuditi isplativiju alternativu.


Ukrajinski vojnik prebjegao u Lugansk s dokumentima o vojnim ciljevima Kijeva u Donbasu

Sergej Aleksandrovič Magdenko, pripadnik oružanih snaga Ukrajine, prešao je na stranu Luganske Nardone Republike i predao se s tajnim dokumentima koje je dobio od zapovjedništva iz Kijeva. U spisima se navode  zapovjedi za granatiranje naseljenih područja Donbasa s ciljem provociranja i daljnjeg privlačenja pozornosti međunarodne zajednice na sukob u Ukrajini. To je najavio službeni predstavnik Narodnih milicija Luganske Narodne Republike Andrej Maročko, a iskaz Sergeja Magdenka je objavljen na lokalnoj televiziji. Kako bi prešao na stranu LNR izvršena je posebna operacija. Magdenko je uspio doći u posjed tajnih dokumenata u kojima su navedeni ciljevi ukrajinskih snaga u Donbasu. Naglasak se daje na provokacije kako bi se izazvala povratna vatra od strane milicija, kako bi ih se kasnije optužilo za kršenje primirja na kontaktnoj liniji.


Trumpova šizofrena politika na Bliskom istoku može zbližiti Erdogana i Assada

Trumpovo vanjskopolitičko kockanje na Bliskom istoku i dalje potresa regiju, uzrokujući konfuziju, izdaju i novu utrku u naoružanju, što bi moglo uzrokovati više krvoprolića. ISIL je uništen, a Rusija, Iran i Turska i dalje izgledaju kao najmoćniji akteri. Unatoč anti-iranskim sankcijama, Teheran nastavlja pokazivati svoju snagu i puni otpor drugim zemljama u regiji. Osim toga, u siječnju je procurio dokument koji otkriva da Izrael, Saudijska Arabija i UAE Tursku smatraju prijetnjom njihovom utjecaju u regiji. U kontekstu u kojem Teheran ima utjecaj na Siriju, Libanon i Katar i Tursku, sve je izvjesnije ponovna uspostava odnosa između Ankare i Damaska. S obzirom na to da je dio saudijsko-izraelskog plana bio pružiti potporu Kurdima u sjevernoj Siriji u novoj kampanji čišćenja njihovih velikih enklava od turskih snaga, smještenih između ekstremista Al-Qaede s jedne strane i kurdskih boraca s druge, Erdogana je učinio ono što bi mnogi tvrdili da bi bilo nerazumno, a to je razmisliti o suradnji s Assadom, jer obojica imaju zajednički cilj da osujete planove Kurda, Izraelca i Saudijca. To bi bio trostruki udarac za Ankaru i Damask, za Strategic Culture Foundation piše Martin Jay.


Beograd: Prva uhićenja na prosvjedima „1 od 5 000 000“

Tijekom prvih nasilnih prosvjeda u subotu i nedjelju u Beogradu je privedeno je 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog kaznenih djela, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić. Devet osoba je suđeno po hitnoj proceduri, a šest ih je osuđeno zatvorom do 30 dana, jedan novčanom kaznom, dok se protiv dva lica vodi prekršajni postupak, rekao je Rebić za RTS. Objasnio je da se radi o osobama koje su se na „drzak i bezobziran“ način ponašale prema zaposlenima RTS-a i  policijskim službenicima, te da je policija postupala zakonito i krajnje suzdržano. „Fizička sila je primijenjena isključivo prema najagresivnijim počiniteljima. U svim ostalim slučajevima smo išli s upozorenjima. Reagirali smo krajnje suzdržano“, rekao je Rebić. Rekao da je šest policajaca povrijeđeno i dodao da će se nakon ovih događaja taktika policije promijeniti.„Sada ćemo, ako se prosvjedi nastave voditi na ovakav, morati angažirati više policijskih službenika“, rekao je Rebić i dodao da će policija postupati isto ako danas bude prosvjeda u 15 sati. „Nećemo dozvoliti nasilje, a svi koji budu učinili prekršaj ili kazneno djelo bit će procesirani. Pozivam građane da se suzdrže i prosvjeduju u skladu sa zakonom“, rekao je direktor policije. Na zahtjev Boška Obradović, čelnika radikalne nacionalističke frakcije Dveri, da privedene osobe budu puštene, Rebić je rekao da je Srbija pravna država i da se policija ne miješa u odluke drugih nadležnih organa i ne može utjecati na odluku sudova i osloboditi demonstrante osuđene za nasilje. Ako je nadležni sud donio odluku o njihovom  zadržavanju da 30 dana, policija to ne može mijenjati. Za kraj je demantirao informacije da su među uhićenima maloljetnici, jer najveći broj uhapšenih ima 20, a neki i 40 godina.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Decko sa ulice
5 godine prije

Da, to je bilo vidljivo nakon sastanka Erdogan, Rouhani i Putin.
Erdogan ce se zbliziti sa Asadom.
Kao sto sam onda rekao, SVI ce MORATI zakopati ratne sjekire.
Jedan po jedan.
Svjetski lideri ce cekati u redu da ih Putin primi na razgovor (vec cekaju).
Putin bi mogao, ali ne pokazuje bilo kakve arogantne poteze.
Inicident u Crnom moru je bila (US) provokacija.
Destabilizacija Rusije.

Trump je imao priliku da nesto dobro napravi za ovaj svijet , prije nego umre,
ali podbacio je,
pokazao je da je samo mali (i relativno nevazan) kotacic deep state-a, koji ne odlucuje puno.
Zato Putin i ruska vlada i
XJinping i kineska vlada,
samostalno odlucuju o svojoj sudbini.
To druge zemlje vide i razumiju.
Zato i cekaju na razgovor sa Putinom.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

kako ja to neznam za te erdoganove zabranre prolaza gazdinih brodova ? treba odmah dojavit potusu da im uvede sankcijice

Alen
5 godine prije

Mogu se zbliziti erdogan i asad , to je cas posla za njih dvojicu ali bliski istok nikad nece imati mira u bilo kakvom odnosu snaga sve dok su tu amerikanci.. Njihovim odlaskom pocece ozdavljenje na BI..
Ali kako ce oni prije da zavade i pokusaju da uniste citav BI prije nego sto bi otisli nije vise niti bitno hocel asad i erdogan kafu piti..
Dolazak rusije na BI je najvazniji moment na BI sve ostalo je manje vazno…

AJeTo
5 godine prije

Istovremeno ispred Buzina razrovan asfalt, vjezba se “evakuacija veleposlanstva”, a Slovenija podrzava teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Mislim da bi kanalizacija u Zagrebu mogla uskoro biti izvan funkcije.

Zen
5 godine prije

Dodao bi i napad u Utrechtu. Još jedna operacija nama svima poznatih tajnih službi. Mene je malo šokiralo s obzirom da za 2 mjeseca selim u Nizozemsku, al malo južnije,
Baš razmišljam neću da kupujem auto dok se baš ne snađem vozit ću se gradskim prijevozom i tramvajem, al sve mi se čini da će se uzet nešto samo neka vozi pa bar ne moram razmišljat hoće li neki luđak nebitno koje boje kože početi pucati dok smo 20m ispod zemlje.
Doći će do toga da će ljudi izbjegavati Arape po gradskom prijevozu, što će nas vratiti u 20 stoljeće i ponovne rasne podjele. Iduči korak bi mogli biti odvojeni javni prijevoz itd itd, što smo već vidjeli u kolijevki slobode i demokracije izuzetnoj USA.

Lucija
5 godine prije

Izraelsko- saudijski plan: pomoći Kurdima u Siriji protiv Turske.
Đavolski pametno. Za Kurde – samo đavolski.
Izvrstan recept za produljavanje sukoba.
Pa Kurdi postaju novi glavni proxyji?

Zvrk
5 godine prije

Mišljenja sam da je ovaj ukrajinski vojnik zapravo novoruski špijun.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.