Priznao krivnju: trgovac J.P. Morgana spoofingom godinama manipuliralo cijenama plemenitih metala

J.P. Morgan manipulirao vrijdnoscu zlata
18 komentara

U vrijeme kada velike središnje banke u svijetu gomilaju zlato u svojim rezervama, čija je cijena nakon naglog rasta dosegla vrhunac krajem 2011. i stabilizirala na oko 1200 dolara po unci 2013. godine, iz Sjedinjenih Država stiže vijest da je bivši trgovac i visoki dužnosnik kuće J.P. Morgan Chase priznao da je manipulirao na američkim tržištima s cijenama plemenitih metala oko sedam godina. Međutim, priznao je i da je u sve bio umiješan glavni menadžment banke i da je od starijih kolega naučio prljave trikove na tržištu.

John Edmonds (36) izjasnio se krivim za jedan slučaj prijevare, ali ne i za zavjeru u svrhu prevare, koja je uključivala manipuliranje cijenama i “spoofing”, navodi se u priopćenju objavljenom u ovog mjeseca od strane američkog Ministarstva pravosuđa. Spoofing je tehnika manipulacije kojom se rezervira otvaranje pozicije na burzi, međutim bez stvarne namjere za kupnju iste i otkazivanjem kupnje neposredno prije izvršenja, a što utječe na cijenu.

Prema njegovu LinkedIn profilu, John Edmonds se u JP Morganu u New Yorku zaposlio kao mladić s 22 godine, gdje je radio 13 godina, sve dok prošle godine nije napustio banku.

U svojoj je izjavi priznao kako je od 2009. do 2015. godine s ostalim trgovcima J.P. Morgana sudjelovao u zavjeri kako bi na burzama manipulirao cijenama zlata, srebra, platine i paladija, što znači u vrijeme nakon potresa na Wall Streetu i početka globalne financijske krize koja je eksplodirala nakon bankrota Lehman Brothersa.

Edmonds i drugi su rutinski rezervirali pozicije, koje bi ubrzo otkazivali, čime do otvaranje nikada ne bi ni došlo. Otkazivanjem rezervacije, dolazilo bih od umjetne promijene cijena plemenitih metala koje su iskorištavali zaposlenici JP Morgana.

“Godinama je John Edmonds provodio sofisticiranu shemu kako bi manipulirao vrijednostima plemenitih metala u svrhu vlastitog dobitka,  rezervirajući pozicije koje nikada nisu bile otvorene”, rekao je pomoćni državni odvjetnik Brian Benczkowski za CNBC.

Naglašava se da je John Edmonds u JP Morganu, najvećoj svjetskoj investicijskoj banci po prihodima, kao relativno mlad zaposlenik imao titulu potpredsjednika.

Logično je pretpostaviti da je kao mladić namjerno postavljen na tako visok položaj, upravo sa zadaćom kako bi bio materijalni počinitelj kriminalnih radnji u koje je upleten vrh JP Morgana.

Međutim, Edmonds je nakon otkrića prijevare izjavio kako je ovu praksu naučio od starijih kolega i da su njegovi nadležni u banci znali za njegove postupke.

Edmondsov slučaj proizlazi iz “istrage u tijeku” koju vodi FBI iz New Yorka, priopćio je Ministarstvo pravosuđa.

John Edmonds se za sada samo izjasnio krivim u dokumentu koji se pravosuđu Sjedinjenih Država zove punjenje poznat kao “obrazac za popunu informacija”. Američki tužitelji ih rutinski koriste kako bi mogli voditi postupak protiv optuženih koji su pristali na suradnju u istrazi protiv drugih osoba ili entiteta, što znači da bi mogao otkriti mnoge tajne JP Morgana.

Ročište za njegovo kazneno djelo je zakazano za 19. prosinca. Edmondsu prijeti 30 godina zatvora, ali vjerojatno će dobiti puno manje od toga, tvrdi CNBC, što znači da bi manju kaznu mogao dobiti statusom pokajnika i zbog aktivne suradnje u istrazi.

Sjedište JP Morgana u New Yorku je odbilo komentirati slučaj, izvijestio je ranije Financial Times.

JP Morgan je tek nedavno saznao za ovaj slučaj, preko osobe koja je upoznata sa slučajem. Ranije, regulatorna tijela banke nisu spominjala problem.

Zbog tajnosti istrage, CNBC nije uspio saznati ni imena “starijih kolega” i “nadležnih” koji su pomagali i znali za Edmondsove špekulacije na burzi plemenitih metala, a nešto više će se vjerojatno saznati nakon njegova ročišta u ovom slučaju 19. prosinca.

CNBC

FOTO – Cijele zlata u tisućama dolara po unci od 2000. do 2018.

Tečaj zlata

J.P. Morgan
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
5 godine prije

Sama berza je i zamišljena kao sredstvo ekonomske dominacije moćnika. Primjer: Svi proizvođači prodaju šećer po berzanskim cijenama. Cijena je npr. 100€ po toni i oni su prinuđeni da tako prodaju. Kompletnu proizvodnju svih bitnih proizvođača otkupe 4 svjetske kompanije, “igrom slučaja” su u vlasništvu “plemstva”. Onda oni šećer preprodaju preko svojih regionalnih dilera. Njihova cijena ka dileru je 400€. Njihovi godišnji prometi su preko 100 milijardi (ne rade samo šećer nego i ostale strateške proizvode). Običan ‘smrtnik’ nije u stanju da kupi šećer ni od glavnih dilera, nego mora da uzima od njihovih pod-dilera.

Laki Topalović
5 godine prije

Poštena banka, zna se odavno. I što sad? Ništa. Ovaj će kao suradnik istrage dobiti neku kaznu, banka milijardu-dve dolara kazne, čak i više, nevažno, JP Morgan će to izvući od poreznih obveznika preko FED-a i svi će piti šampanjac . Majka Kina u ovakvim slučajevima, čak i Iran, koji je nedavno onome glavonji potvrdio smrtnu kaznu za nekakve manipulacije zlatom.

Ivo
5 godine prije

Kakve gluposti. To za što ga optužuju je sastavni dio poslovanja u liberalno-lihvarskom sustavu. Vjerojatno je došlo do svađe s kolegama oko raspodjele plijena.

čitalac
5 godine prije

Joj, kako sam iznenađen!
Pa ja sam mislio da tamo pošteno trguju dionicama….

tedi
5 godine prije

Berze i poslovanje preko berze je sama,cist kriminal mocnika,sve kupimo i prodajemo po nasim cijenama.Svi se ugrade a robovi hoces-neces.I to se zove slobodna trgovina.

Duki
5 godine prije

He ,he prije mjesec dana je u Iranu zbog sličnog kriminala tzv.”Zlatni sultan”ostao bez bogatstva, kuća i slobode ali najgore bez glave !
A ovaj će američki sultan kojem prijeti 30 godina dobiti puno manje
:pa kao pokajao se vauuuu
Vratio opljačkano vauuuu,
dobro vladanje vauuuuu.
dobra obitelj(poznato?)vauuu
Odvojen od porodice vauuu
Itd eto njega vani za 1-2 godine ????
Zato i postoji sirotinja i još veća sirotinja!
PA Iran nevalja ??

Ante
5 godine prije

Ovi što manipuliraju sa cijenama nafte u ime političara koji sa time pokušavaju uništiti ekonomiju druge država za tu manipulaciju neće odgovarati. Čak su i veliki burzovni manipulirati morali pristati na tu manipulaciju sa naftom. Dok u slučaju sa metalima ipak vrte žrtveno janje.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Sve sto dolazi iz SAD je jedna velika prevara u interesu najbogatijih na svijetu.Svaka normalna drzava koja brine o boljitku svojih gradjana trebala bi odnose sa SAD svesti na minimum, i ograniciti broj SAD diplomatskog osoblja u svojoj drzavi. Yugoslavija je bila dobra prema amerikenjcima zato su amerikenjci potroslili samo 20 bilijuna dolara na razbijanje Yugoslavije.

Borg
5 godine prije

Što se tiče cijene zlata, možda nije loše povremeno pogledati ovdje: http://didthesystemcollapse.com/

anti-sistem
5 godine prije

Najveći svjetski mafijaši. Meksički narko-karteli i sicilijanci zajedno im nisu ni do koljena.

max
5 godine prije

To da su tržišta plemenitih metala namještena je stara vijest, unazad više godina pratim “alternativne” portale u kojima manji trgovci tvrde da su tržišta namještena. Ja bih rekao na ne postoji tržište nekom robom bilo da se radi o velikim količinama ili vrijednosti da nije namješteno, suprotno tvrdnjama o “slobodnom tržištu” sve je kontrolirano i ništa nije prepušteno slučaju.

Euro
5 godine prije

svaki put kad je cjena zlata posla preko 1100 € oni su je izmanipurili pa je pala . to se dogodilo u poslednje 3 g. mnogo puta. bas su najvecu krivju pripisivali velikim bankama. u amer. i švicar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.