Program integracije Rusije i Bjelorusije

Aleksandar Lukasenko Vladimir Putin
7 komentara

Beloruska vlada planira da 27. avgusta preda predsedniku Aleksandru Lukašenku svoj nacrt programa integracije sa Rusijom, izjavio je u petak premijer Sergej Rumas.

“U utorak (27. avgusta) ćemo ovaj nacrt programa uputiti šefu države na odobrenje kako bi premijeri obe zemlje mogli da pokrenu ovaj program akcija”, rekao je u intervjuu Belorusiji-1.

“Program je usmeren ka primeni čisto ekonomskih odredbi i predviđa mehanizme za obezbeđivanje delovanja zajedničkog tržišta u dve zemlje”, rekao je.

“Kompanije treba da uživaju jednake uslove na zajedničkom tržištu. Pod jednakim uslovima, podrazumevamo jednake cene energije, jednako poresko opterećenje, jednake regulatorne zahteve.”

“Ovaj set instrumenata omogućiće beloruskim kompanijama da imaju jednak pristup ruskom tržištu,” primetio je Rumas. “I, naravno, ovo je dvosmerni put: neće biti prepreka da ruske kompanije budu prisutne na beloruskom tržištu.”

U decembru 2018. predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, doneli su odluku o formiranju međuvladine radne grupe za razvoj integracije. Ruskim delom predsedava ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin, a beloruski kopredsedavajući je ministar ekonomije Dmitrij Krutoi.

Nakon razgovora s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim krajem juna, Rumas je rekao da će Minsk i Moskva do novembra dogovoriti sve mape puta o integraciji, pre svega od strane privrednih sektora.

Nakon Putinovih razgovora sa Lukašenkom na marginama foruma ruske i bjeloruske regije u Sankt Peterburgu u julu, Krutoi je rekao da su predsjednici razmijenili svoja principijelna mišljenja o pitanjima integracije i pokrenuo niz inicijativa.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
4 godine prije

Bjelorusija? Rađa li se ovo opet Sovjetski savez? Bez brige, uskoro će i Ukrajina doći na red. 🙂

Fenix
4 godine prije

Polako ali sigurno Rusije okuplja sve”Ruske” zemlje oko sebe. A Britanija se raspada kako se ono kaze tocak srece se okrece.. Zamolio bih portal Logično da obradi ako moze pad ili oslobodjenje( kako kome ) cijelog Lataminskog dzepa.

Tbilisi
4 godine prije

Ovaj nakaradni i umjetni savez nema nikakve šanse u budućnosti. Potpomognut je isključivo političkim (diktatorskim) interesom s ruske strane. Žao mi je Bjelorusije. Daleko je to od demokracije.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Uskoro ce se i tamo narod tj. sacica placenika pobunit tako da Nato bar s nekim razlogom moze i tamo uvoditi demokraciju dronovima i bombama…

Beli i ne crveni
4 godine prije

Ne … protiv integracije … ne vjeruj crvenemu KGB spijunu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.