Pronađen tajni mikrofon u multifunkcionalnom kuhinjskom robotu tvrtke Lidl

Skriveni-mikrofon
20 komentara

Lidlov novi kuhinjski robot “Le Monsieur Cuisine Connect” postao je hit u Francuskoj od početka lipnja 2019. godine. Dok su se željeli zabaviti preusmjeravanjem zaslona osjetljivog na dodir, dvojica francuskih tehničara otkrili su nekoliko zanimljivih elemenata unutar uređaja. Tehničari su otkrili postojanje neaktivnog tajnog mikrofona koji bi mogao biti iskorišten bez znanja vlasnika.

Novi kuhinjski multifunkcionalni robot, namijenjen francuskom tržištu privukao je pažnju sa skrivenim mikrofonom kojeg su informatičari uspjeli pronaći i aktivirati. Ovaj jeftini kuhinjski robot, konkurent sličnom i skupljem marke Thermomix, stavljen je u prodaju u ponedjeljak 3. lipnja 2019. godine, što je izazvalo mnoge gužve u Lidlovim trgovinama u Francuskoj. Razlog velikog interesiranje je njegova vrlo atraktivna cijena od 359 eura za koju kupci dobivaju proizvod sličnih karakteristika konkurentskog Thermomixa TM6 čija je cijena 1299 eura.

Skriveni mikrofon

Skriveni mikrofon

Ovaj kuhinjski robot ima mogućnost priključenja na Internet, a pokreće ga sustav Android 6. Dizajniran je u Njemačkoj, a proizveden u Kini od strane Silvercresta. Lidl ga prodaje u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Portal Numerama je, uz pomoć dvojice Francuza, otkrio čudne elektroničke elemente i otvore na kućištu. Istraga je pokazala da za ugrađivanje mikrofona nema nikakve funkcionalne potrebe. Istina, mikrofon nije bio aktiviran, ali su ga informatičari uspjeli aktivirati naknadno, što stvara dodatnu sumnju. Nigdje u uputama i u tehničkoj specifikaciji nije navedeno postojanje ovog tajnog mikrofona.

Za kraj vam nudimo video u kojem se vidi kako su informatičari probili sve “zaštite” i poigrali se s ovim multifunkcionalnim robotom. Uspjeli su pokrenuti YouTube, instalirati aplikacije i poslušati radio. Kada se sve sagleda, pokrenuti postojeći mikrofon ne predstavlja veliki problem, osim kupaca koje će prisluškivati.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Majk Majers
Gost
Majk Majers

Pazi kako smo nepametna vrsta- plaćamo velike novce da bi predali vlastitu intimu korporacijama. Idioti, zaista

Moreno
Gost
Moreno

Mikrofon je ugrađen kako bi se toj napravi jednoga dana mogle izdavat usmene naredbe ☺

otpisani
Gost
otpisani

Da to sam i ja pomislio, ali opet…
zna se da francuskim domaćicama svašta može pasti na pamet dok im , recimo muž, priđe s leđa i preko ramena gleda što to danas dobroga spremaju za večeru… Kineski proizvođači to znaju, pa da bi se kući poslije posla malo zabavljali, ugradili su mikrofon, kojega, onako, nasumce aktiviraju u očekivanju teškog disanja i uzdaha uspaljenih francuskih domaćica… a, što kažeš na moju maštu? 😉

Lucija
Gost
Lucija

otpisani,
nisi li se baš ti žalio što danas žene ne – kuhaju…? Nedavno. Hm…hm.😊
Tamo kod kuhanja ‘naših baka’?

Lucija
Gost
Lucija

Postoji više mogućnosti (osim audio ulaza potencijalnog?):
– mikrofon je dala ugraditi konkurencija, nekom prevarom, da ih diskvalificira,
– mikrofon je ugrađen radi kontrole ‘žutih prsluka’. Aparat je idealan iz dva razloga: kupit će ga oni nižih platežnih mogućnosti (cca 1/3 cijene konkurencije), a to jest ciljana grupa za špijuniranje;
aparat je kuhinjski; puno je bolje imati mikrofpn u kuhinjskom aparatu nego npr tv u, jet je tv u sobi. Kao i kod nas, Grka, Talijana, i kod Francuza se o najvažnijim stvarima raspravlja u – kuhinji. Retro: vatra, ognjište, jelo…

tihobl
Gost
tihobl

Lucija nas kraju ce ispasti da su ga tajno ugradili kinezi kako bi mogli spijunirati evropljane.
Gdje bi svabama palo na pamet da spijuniraju.

Mikojan
Gost
Mikojan

@tihobl, a glavni konstruktor ruski inženjer na radu u njemačkoj !

RoPe
Gost
RoPe

Touche 🙂

Ante
Gost
Ante

Mobitelom vas mogu prisluškivati i gledati do mile volje u kući. Ako imate kompjuter sa mikrofonom i kamerom onda i preko njega vas mogu slušati i gledati.

Zax
Gost
Zax

Budalaština. Za nadzor i prisluškivanje idealan je smartphone.

Tony
Gost
Tony

Orwell na aparatima.

samo tako
Gost
samo tako

Baš je skriven taj mikrofon 😅😅
Jedino genijalac ga je mogao pronači na tako tajnom mjestu

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta

E baš su majmuni ti francuski tehnićari!! Sve, ama baš sve, je pripremljeno za multivizijski centar (nema šta nema i što ne možeš raditi), a oni kao špijunaža?!? Huh… Skineš aplikaciju i kuvaš glasovnim ukazima, a usput gledaš preko youtubea recepte i primenjuješ ono što ti treba. Kad nestane ideja, pustiš neku relaksirajuću muziku. Može i druga: Kako se glasi isprika mužu za izgorelo jelo? Dragi, neko nam je hekiro fudprocesor… (Malo ironije sam ipak imao u vidu kod pisanja…)

cogo
Gost
cogo

++++++++++++

Mikojan
Gost
Mikojan

Ma čisto pretjerivanje, kad bi na to tako gledali onda bi trebali znati da svaki zvučnik uz za tu namjenu dizajniran sklop može glumiti mikrofon, pa gdi smo onda?

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

Mda… (Znatizeljno kliknem na clanak, u istoj frakciji sekunde mi na zaslon kompa iskoci Lidl reklama…)… Google zvucniku usmeno narucujes glazbene zelje, pa Morenov komentar itekako ima smisla. Gomila kucanskih aparata prihvata naredbe izdane digitalnim i viritualnim bespucima na daljinu, zasto ne i usmeno… Raznorazne konzole su ionako opremljene mikrofonima, senzorima i kamericama, kao i pametni televizori, laptopi, roboti za usisavanje, bla bla…da ne nabrajam. Dakle, sve. Ukljucujuci djecje igracke. Nedavno – radeci nesto sama doma, onako usput – naglas balkanski socno opsovah*. Zacuh zenski glas kako na nizozemskom pita “Kunt U het herhalen, ik heb U niet verstaan?” **… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Činjenice: njemački dizajn, kineska proizvodnja, multifunkcionalni uređaj koji se spaja na internet, ugrađen mikrofon koji se može aktivirati za prisluškivanje u bilo koje doba s bilo kojeg mjesta na planetu.
Mikrofon nema nikakvu funkciju, osim prislušnu.
Tko će uređaj kupovati? Svi. Može li se utvrditi lokacija uređaja? Može. Može li se potom prisluškivati članove Vlade, ministre, znanstvenike, svakoga? Može.
Tko je to učinio? Kinezi.
Je li Trump u pravu s Huaweiom? Jest.

Lucija
Gost
Lucija

” Može li se potom prisluškivati članove Vlade, ministre, znanstvenike, …”
Soa
Nemože.
Jako je malo vjerojatno da će se navedeni naći
zajedno i
u blizini jeftinog kuhinjskog multipraktika…

Mikojan
Gost
Mikojan

SoA, digitalni mrežni komunikacijski uređaji od GSM na više su prislušni uređaji i tako su dizajnirani, sad nekom teba mikser biti prislušni uređaj, svašta. Zašto na novijim modelima pametnih telefona više ne možeš izvaditi bateriju?
Zbog dizajna? da, da !
Dobro je netko davno napisao, ne bi bio paranoik da me stalno ne prate!
🙂

Konan
Gost
Konan

Jest u pravu je Trump ako štiti interes američke industrije. Taj interes ne mora biti naš interes niti nam se mora sviđati. Što se tiče špijunaže sve više živimo u Big Brotheru. Volim jednostavne stvari, ovako nešto nikad ne bih kupio niti da nema mikrofona pa ni da mi daju džabe ne bih uzeo. Još nešto u vezi Huaweija niti sam poslovno vezan za njih niti imam ikakav interes, čak ni korisnik nisam njihovih proizvoda pa mi onako dođe svejedno za to njihovo nad*ebavanje s Trumpom. I tamo također nemam nikakvav interes, ne radim za US administraciju niti živim tamo.… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik