fbpx

Protivgradna zaštita u BiH – Kako je ‘Protivgradna preventiva RS’ povezala Austriju, Hrvatsku i Srbiju sa BiH i postala najbolja u regionu

Protivgradna zaštita u BiH - Kako je 'Protivgradna preventiva RS' povezala Austriju, Hrvatsku i Srbiju sa BiH i postala najbolja u regionu 1

Osnovana prije pola vijeka protivgradna zaštita u našoj zemlji tek ovih godina postiže svoj vrhunac. Za pet godina u modernizaciju sistema ‘Protivgradna preventiva  RS’ uložila je 25 miliona  konvertibilnih maraka. Mr Tihomir Dejanović, direktor ovog javnog preduzeća kaže da je Vlada RS prepoznala upravo ovu djelatnost kao jedan od odgovora na aktuelne klimatske promjene. Suština investicija je da se izgradi sistem ranih najava, te da on bude efikasan i da se štete od grada značajno smanje, posebno u oblasti poljoprivrede.

– Najznačajnije investicije su ostvarene kod nabavke i instaliranja dva moderna meteorološka radara, američke proizvodnje. Jedan je već postavljen na planini Borji prije dvije godine, drugi će profunkcionisati na Jahorini u ovoj građevinskoj sezoni. Oni će osim za našu djelatnost biti od velike koristi i za aviosaobraćaj, meteorološku i klimatološku djelatnost i druge službe, pojasnio je Dejanović.

Gradi se  mreža automatskih protivgradnih stanica

Značajna investicija je i izgradnja mreže od 230 automatskih protivgradnih lansirnih stanica, koje će sistemom veze funkcionisati bez strijelaca.12 takvih stanica već je postavljeno u Trebinju i Ljubinju, a istočna Hercegovinu će ubrzo pokrivati 30 automatskih stanica.
-Vlada Srbije donijela je odluku da također investira dodatnih jedan milion eura , kako bismo postavili 25 automatskih stanica u pojasu pored Drine, jer je dokazano da već formirani gradonosni oblaci prelaze sa našeg područja u predjele oko Užica i Valjeva i prave milionske štete. Srbija će te stanice snabdijevati i raketama, a korist će imati i kompletno naše Podrinje, kaže direktor Dejanović.

Protivgradna zaštita u BiH - Kako je 'Protivgradna preventiva RS' povezala Austriju, Hrvatsku i Srbiju sa BiH i postala najbolja u regionu 2

Tihomir Dejanović

Iz vlastitih sredstava ovo preduzeće izdvojilo je 200 hiljada maraka za izgradnju 35 prizemnih generatora, koji rade upravo tamo gdje kontrola leta ili blizina državne granice zabranjuju ispaljenje raketa. To se odnosi na reon oko banjalučkog aerodroma i pojas niz rijeku Savu.

Austrijanci pomažu kod nabavke i opremanja vazduhoplova

-Prizemne generatore uveliko koriste zapadnoevropske zemlje. Mi smo posjetili dvije protivgradne zaštite u Austriji. Po uzoru na njih nabavit ćemo i specijalizovani avion, Cesna 182, koji će biti opremljen generatorima u kojima će sagorijevati srebrni jodid. Austrijanci će uskoro doći takvim avionom kod nas, kako bi demonstrirali taj način zaštite. Obećali su nam i besplatnu obuku našeg pilota za dejstvo protiv grada u vazduhu, kazao je Dejanović.
Specijalizovani avion će koštati oko 250 hiljada konvertibilnih maraka i bit će opremljen po posljednjim tehničkim dostignućima koja se koriste u Austriji i Njemačkoj. Izračunato je da samo jedna velika šteta od grada može pokriti većinu investicija u ovoj djelatnosti. Korist od savremene i efikasne protivgradne zaštite, koja je već vodeća u regionu osim poljoprivede imaju i komunalne djelatnosti, privreda, saobraćaj, osiguravajuća društva, odnosno čitavo društvo. Protivgradna zaštita se već širi u nekoliko kantona u FBiH, te u Distriktu Brčko, a kapaciteti su joj dovoljni da pokriva teritoriju kompletne države, pa čak i više.

Grade se i dva radarska centra

Osim u Novoj Topoli uskoro će profunkcionisati i radarski centri sa vrhunskim stručnjacima i u Bijeljini i Trebinju. Radna mjesta na tim centrima zauzet će meteorolozi, inžinjeri tehničkih nauka i tehničari-operateri. To znači veliku sigurnost za Lijevče polje, Posavinu, Semberiju, Popovo polje i naravno veliko područje u unutrašnjosti.  Protivgradnom zaštitom obuvaćeno ne više od milion hektara površine sa tendencijom da se taj broj značajno poveća veoma brzo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nisam znao da Austrija ima protivgradnu zaštitu, iz izkustva znam da nisu imalli nikakav oblik zaštite već da su težaci morali osiguravati usjeve i dobra pa recimo neko sitan uzgaja povrće na 80 duluma a osigura 20 pa gdje udari grad….onda iz osiguravajuće kuće dođu recimo 10 dana posle pa onda procjenjuju štetu jer postoji mogućnost da se i posle tabanja usjev povrati pa ne izplate 100%.Ima i loših iskustava sa raketnom protiv odbranom, recimo raketama bukvalno natjeraju gradne oblake na druga područja, rastjeraju i kišne oblake pa bude i suše….jednom je katoličkim popu na Petrićevcu uletela raketa u dvorište ili u potkrovlje ne znam tačno. Sviđa mi se to sa avionom, možda ipak ne rastjera kišne oblake pa i ne bude suše pogotovo što raketna protivgradna zaštita mora biti u dogovoru sa kontrolom leta aviona pa se desi da se zabrani djelovanje zbog naleta aviona u tom trenutku….mada ne kontam jer čini mi se da protivgradne ne prelaze 5000 metara.
Elem…. Protivgradna zaštita Republike Srpske,ne Srbija.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ti sustavi ne rastjeruju oblake vec ubacivanjem cestica u atmosferu utjecu na nacin formiranja ledenih kristala. Tj. sprijecava nakupljanje velikih ledenih granula, vec umjesto toga formiraju se manje granule ali u puno vecem broju. Manje granule rade manju stetu, i najcesce se otope prije nego padnu na zemlju tj. pretvore se u kisu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zorule

Ne misliš valda da sam mislio da razgone eksplozijom!?
Ali objašnjenje ti je za hvala!

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Rakete se ne koriste u mnogo zemalja jer nikad nije dokazana njihova učinkovitost. Umjesto da pišete neprovjerene hvalospjeve bilo bi vam bolje puno da provjerite koje poduzeće iz Laktaša sudjeluje u ovom javno privatnom partnerstvu i u još jednoj pljački naroda. Toliki novac ne može proći, a da se ne pokrade.

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

Ako vam nije problem čitati poslaću vam knjigu da vidite učinke protivgradnih raketa. A da je pljačka naroda, pa provjerite na koji način su ugroženi poljoprivrednici u pojedinim dijelovima Hrvatske gdje ne postoji protivgradna ili u Srbiji. Pustite politiku i pisanje iza lažnih profila.

MC Hammer
Gost
MC Hammer
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

U našoj maloj državi se na SVAKOJ investiciji krade ili uzima reket! Tako je kako je! A protivgradna obrana je VEOMA korisna i učinkovita!
P.S. Objektivnost i ogorčenost ne funkcioniraju skupa…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

Tesko je krasti u ovoj oblasti. Preduzece dobija malo para godisnje, a sa tim mora obezbjediti protivgradnu zastitu. Kradje bi bile moguce kad bi u jednoj godini naislo malo gradonosnih oblaka pa onda da visak smotaju u dzep. Ali cesci je obrnut slucaj – bude previse oblaka pa se istrose rakete do sredine ljeta.
Sto se tice efikasnosti najbolje se vidi kad NATO zabrani na nekoliko dana ispucavanje raketa pa led usjeve polomi do zemlje (NATO izma obicaj da udari zabranu od 7 dana ako njihob avion rba preletiti BiH).
Valajo bi napraviti clanak sta je efikasnije: rakete ili osigranje, sa iskustvima poljoprivrednika. Jos nisam cuo da se neki poljoprivrednik hvali da mu je osiguranje pokrilo stetu i da je pare iskoristio da ponovo nesto zasije na toj parceli, a svojim ocima sam nekoliko puta gledao kako rakete razbijaju crne oblake i prolazimo bez grada.

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

Nikud Nikam nemoj pisati gluposti, da se tu može krasti raketna obrana bila bi proglašena najboljom.

Dayal
Gost
Dayal
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

Nikud nikam, Da li stvarno nije dokazana ucinkovitost protugradnih raketa, ili osiguravajuci lobi muti vodu da zbuni ljude?
Ako se zna kako nastaju oblaci i tuca u njima, onda se takodjer zna kako se to moze sprijeciti. To je obicna fizika, nikakva filozofija. Ali ako to radi drzava ili cak par drzava koje su jedna do druge, kako ce onda osiguravajuce kuce natjerati ljude da osiguravaju svoje usjeve?
Pravi problem je da ako drzava radi za dobrobit gradjana, onda nema neogranicenih profita za korporacije koje rade samo za profit dionicara na burzi.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Imali i mi u neka stara (bolja) vremena … Pojavom “samostalne” RH ta praksa je ukinuta… kažu, neučinkovito(?!) Međutim, razlog za ukidanje protugradne zaštite kod nas je ideja da sve poljoprivrednike natjeraju u ralje osiguravajućih društava čiji su vlasnici uvijek bliski strukturama vlasti (kao i bankari), te da država skine sebi brigu i trošak.. U zadnje vrijeme se osiguranja usjeva sufinanciraju od strane EU u visini dvije trećine od ukupne premije (a premije su napuhane – boli glava), tako da novac koji bi bolje bilo utrošiti u razvoj i proizvodnju, završava u džepovima debeloguzih vlasnika osiguravajućih kuća. (tu se također vidi nebriga države za svoje roblje) Ovo u RS najvjerojatnije također ima skriveni motiv. “…Vlada RS prepoznala upravo ovu djelatnost kao jedan od odgovora na aktuelne klimatske promjene”. (hahaha) … biti će da su nekom ili nekolicini u vladi “klimatske promjene” dobro došle da ispune “propuh” u svojim džepovima u sprezi sa sličnima iz Austrije, Hrvatske i Srbije ? Planovi su vrlo ambiciozni i velika je para u igri. Ali OK, bar se nadajmo da tuča više neće udarati po usjevima, pa će nešto više novca ostati i u džepovima poljoprivrednika, što od boljeg uroda a i od neplaćanja osiguranja…… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ali pazi ovo: upotreba ovih instalacija je zabranjena u blizini granice sa Hrvatskom iako znamo da je tom pojasu poljoprivredna proizvodnja najintenzivnija, nevrijeme praćeno gradom najčešće i štete najveće. Dobro, zabranu oko aredroma mogu shvatiti ali ovo prvo nikako.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  otpisani

Zato sam se iznenadio da tako nešto postoji u Austriji.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Samo radi istine. U RH ima 550 prizemnih generatora (i raketne stanice koje još postoje) i koriste se već 24 godine. RH će ove godine izdvojiti skoro 13 miliuna kn za protugradnu obranu.
Bez toga, koliko god se činilo nedovoljnim, svi smo zgoreli. Nema tog osiguranja koje će pokriti štetu. Posebno ne štetu koja je dugoročna kao npr. na voćkama ili trajnicama. A da radi, i raketna i generatorska tehnika, znaju svi koji se nalaze u zoni zaštite. Da ne prizovem nesreću ali mi (obronci Bilogore) već tridesetak godina nismo imali ozbiljniju tuču. To sigurno nije zato što smo lijepi i dobri nego zbog obrane.
A osiguranje nije loše jedino što samo po sebi nije dovoljno. Osim ako se ko voli natezati sa os. kućama ili ima dobru vezu.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Piretis

Nisam znao da u hrvatskoj još ima protugradne obrane jer, koliko znam u Istri je nema pa malo, malo tuča uništi vinograde i voćnjake naročito u sjeverozapadnoj i srednjoj Istri.
Očigledno da hrvatska po pitanju zaštite od tuče završava sa one strane Učke

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Nisam baš upoznat s temom ali ako te rakete i avion pomažu super. Samo naprid.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kažu protugradna zaštita rastjeruje I kišu. međutim ako grad uništi usjeve tu kiša I ne pomaže. grad pored usjeva uništava I ostalu infrastrukturu poput automobila, crijepova na kućama itd. itd. . zapad se od gubitka kiše osigurao navodnjavanjem. voće I povrće vole sunce samo ga treba navodnjavati. najveći prinosi voća i povrća se ostvaruju u sunčanim područijima ali treba ga navodnjavati. španjolska ili turska nisu poznate kao kišna područja već kao sunčana ali su ogromni izvoznici voća I povrća. odgovor leži u navodnjavanju

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

sad ću malo ispast neznalica. ovo protivgradna mi nije isprve smisleno zvučalo ali vidim da se odnosi na zaštitu od grada – tuče.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Da ne bi odgovarao svakom pojedinačno. Prizemni generatori i avioni da. Rakete ne jer NIKADA NIGDJE nije dokazana njihova učinkovitost. Da kojim slučajem jeste Švabe bi ih isto koristili. Odustali su od toga davno. Najbolja zaštita od grada su mreže (za manje parcele). 25 miliona maraka se ne izdvoji u Bosni za puno važnije stvari, a kamo li za takvo nešto. Još jednom se raspitajte koje privatno poduzeće iz Laktaša sudjeluje u javno privatnom partnerstvu i nabavci raket koje su model neretva 1943. i koštaju par maraka. Tko hoće tome vjerovati može, a tko neće slobodno neka ostane živjeti u zabludi. Bosna nikada u ničemu nije bila najbolja niti će ikada biti, posebno ne u protugradnoj obrani. Koga zanima nešto više može se raspitati zašto u Moskvi nikada ne pada kiša kad je parada za Dan pobjede.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

Problem s raketama je u tome što se ne smiju ispaljivati tamo gdje zrakoplovi lete, a lete svuda.

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije
Reply to  nikud nikam

Ti si baš prototip nekoga ko neće u vlastitu glavu da ubaci ni miligram znanja, respekta, razumijevanja. žao mi te je. Provjeri da li ti je ovjerena zdravstvena knjižica pa posjeti malo ljekara. Za tvoje dobro.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Staje to RS.Cija je to drzava.Zivim 50 g u demokraciji ,jos nisam cuo za tu drzavu.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik