Putin i Trump u Helsinkiju – “Vrlo dobar početak za sve”

Trump Putin
40 komentara

Danas se u Helsinkiju održao povijesni susret ruskog predsjednika Vladimira Putin i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ovo je prvi put da ruski američki vođe vode razgovor u bilateralnom obliku. Ranije su se upoznali na marginama summita G20 u Hamburgu i skupine APEC vijetnamskom gradu Danangu.

Prema priopćenju tajnika ruskog predsjednika Dmitra Peskova, dvojica lidera će razgovarati o problemu međunarodne sigurnosti, kao i o Siriji, Iranu i izgradnji “Sjevernog toka 2”. Međutim, nema jasnog dnevnog reda i njega će odrediti sami vođe.

Nekoliko sati prije summita, Trump je rekao da su se odnosi s Rusijom pogoršali “zbog gluposti Sjedinjenih Država”, što je odmah postalo predmetom polemike u medijima i nagađanjima o tome što je Trump time mislio reći.

“Naši odnosi nikad nisu bili lošiji zbog višegodišnjih iracionalnosti i gluposti Sjedinjenih Država i trenutnog montiranog lova na vještice!”, napisao je Trump na svom Twitteru.

Dmitrij Peskov je rekao kako se neće raspravljati o statusu Krima i pitanju Edwarda Snowdena.

Dmitrij Peskov
FOTO: Dmitrij Peskov

Finski novinar Juha Korhonen je u intervjuu za RT rekao svoje mišljenje o summitu.

“Vjerujem da će summit Trumpa i Putina u Helsinkiju biti dobra reklama za Finsku. Iznenadio me neprijateljski stav nekih finskih medija o nadolazećem summitu i stidim se toga zbog toga”, rekao je Korhonen.

Finski aktivist Marcus Bunders je izjavio: “Atmosfera u Helsinkiju postaje sve bučnija i živahnija. Finci poštuju summit i dobro shvaćaju kako se treba ponašati. Finska podržava dijalog i uvijek je spremna za pregovore.”

Na susretu pred novinarima u Helsinkiju je američki predsjednik rekao kako bi želio razgovarati o vojnim pitanjima, trgovini, nuklearnom oružju, te o Kini.

“Naše dvije zemlje imaju velike mogućnosti za uspostavljanje odnosa”, rekao je Trump.

Putin je istaknuo kako je došlo vrijeme da se raspravlja o bilateralnim odnosima Rusije i Sjedinjenih Država.

Putin Trump

Trump je čestitao Putinu na uspješnom završetku Svjetskog kupa, kojeg je američki predsjednik nazvao “jednim od najboljih u povijesti”.

Trump je u društvu Putina dao izjavu za novinare u kojoj je rekao: “Prije svega, gospodine predsjednice, želio bih vam čestitati na stvarno sjajnom Svjetskom kupu, jednom od najboljih ikad, što mi svi govore, a isto tako i vašoj momčadi koja je tako dobro igrala. Gledao sam dosta, a finale i polufinale cijele i bile su doista spektakularne igre. Lijepo učinjeno. Čestitam na tome.

Ono što je najvažnije, imamo puno stvari o kojima ćemo pričati i o čemu treba govoriti. Razgovarat ćemo o svemu, od trgovine do vojske, do projektila, i nuklearnih, do Kine. Razgovarat ćemo malo o Kini, našem zajedničkom prijatelju, predsjedniku Xiu. Mislim da kao dvije zemlje zajedno imamo velike šanse, a iskreno se nismo dobro ispričali posljednjih godina. Ovdje neću biti predug, ali je prošlo gotovo dvije godine i mislim da ćemo završiti s izvanrednim odnosom. Nadam se. To sam govorio i siguran sam da ste tijekom godina, tijekom kampanje, čuli da o Rusiji mislim dobre stvari, a ne loše. Stvarno mislim da svijet želi vidjeti da dalje idemo zajedno.

Mi smo dvije velike nuklearne sile, imamo 90 posto nuklearnog potencijala, a to nije dobra stvar, to je loša stvar. Mislim da se možemo nadati da ćemo nešto učiniti zbog toga, jer nije pozitivna sila, to je negativna sila. Zato ćemo, između ostalog, razgovarati o tome. Svijet čeka i veseli se našoj osobnoj raspravi za koju mislim da počinje sada, a onda ćemo se susresti s cijelim timom. Imate dosta predstavnika, kao i ja. Svi imamo puno pitanja, a na kraju ćemo doći do odgovora, što je najvažnije. Divno je biti s tobom.”

VIDEO – Susret Vladimira Putina i Donalda Trumpa u Helsinkiju

Prvi zamjenik čelnika Međunarodnog odbora Vijeća Ruske Federacije, Vladimir Džabarov, nazvao je sastanak Putina i Trumpa “važnim korakom naprijed za obje zemlje i za cijeli svijet”.

“Zapravo, vrlo je važno kako će se odnosi dalje razvijati. Ako sastanak bude dao neke pozitivne rezultate, ostale će zemlje to primijetiti. Trenutni odnos Rusije i SAD-a nije zadovoljavajući. I što više dodirnih točaka bude između dvije sile, to će biti bolje za ostale zemlje “, rekao je Džabarov.

Politolog Aleksandar Asafov je u izjavi za RT istaknuo kako stranke summitu pristupaju “vrlo trijezno, bez prethodno izraženih zahtjeva, ultimatuma i prijetnji”.

“Ne treba očekivati napredak, iako je s obzirom na ekscentričnu prirodu Trumpa sve moguće. Ovo je prvi sastanak na putu izgradnje konstruktivne suradnje dviju sila. Sada se cijeli svijet zamrznuo u iščekivanju”, dodao je Asafov.

U isto vrijeme su Helsinkiju pregovarali i  ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Mike Pompeo.

Trumpova izjava o njegovoj namjeri da uspostavi “nevjerojatan odnos” s Rusijom je noćna mora za mnoge američke i europske političare, rekao je Aleksej Puškov, šef Odbora za informacijsku politiku Vijeća Ruske Federacije.

“Zbog ovog su razloga mnogi bili panici tijekom summita. To je još uvijek beskrajno daleko, ali sama misao ih zastrašuje”, napisao je na Puškov  Twitteru.

Trump i Putin su razgovarali duže od dva sata, točnije 2 sata i 10 minuta.

Trump sastanak oči u oči s Putinom nazvao “vrlo dobrim početkom”.

Pregovorima u obliku radnog objeda su kasnije nastavljeni, a uz Trumpov tim su Putina pratili ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov i tajnik ruskog čelnika Dmitrij Peskov.

Putin trump
FOTO – Radni ručak tima dvije delegacije nakon više od dva sata razgovora Trumpa i Putina iza zatvorenih vrata
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
5 godine prije

Najveći krivac za loše odnose Rusa i Amera je Hillary! Da je kojim slučajem ona postala predsjednica Amerike III world war već bi završio!

Kažun
5 godine prije

Putin izgleda dosta iscrpljeno.Iskreno,SP je trajalo dugo a zavšna ceremonija je bila jako živahna,bez obzira na kišu.

Son of Alerik
5 godine prije

Ništa čudno da američki i ruski ‘prijatelji’ strepe od rezultata ovog susreta. Nije razlog tomu samo činjenica da zajedno imaju 90% od ukupnog nuklearnog potencijala na Zemlji. To je bitno, ali sporedno. Strepnja stiže od mogućnosti – Što ako se njih dvojica (te dvije zemlje) dogovore? Čini se da su im interesi isti. A to je da svatko ostane na svom moćnom mjestu. SAD na jednoj strani, Rusija na drugoj. Kina i EU su remetilački faktori u toj priči.I to obojica znaju. Može li svejedno doći do novog doba u svjetskim okvirima? Pa da to ne bude bipolarni svijet. Onaj kojem se približavamo s dosadašnjom praksom je s Kinom na jednom polu. Multipolarni svijet je također ista stvar, samo što nisu dva pola, nego tri-četiri. Može li se drugačije? Pa da polova uopće nema? Koliko god se to činilo nemogućim iz ove perspektive, svijet ide ka tomu. Putin i Trump… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Samo neka se dogovaraju.
Bolje da se danima, godinama, …. dogovaraju nego da ratuju dva sata!?

Marko S.
5 godine prije

Početak velike Judeo-Kršćanske alijanse!!!

tuf
5 godine prije

Vidjeti će se rezultati na djelima, ne riječima.
Američki mediji u suradnji s političarima već senzibiliziraju javnost i proglašavaju Trumpa izdajnikom; tko zna, možda mu napokon smjeste toliko priželjkivani ‘impeachment’ . Maksimalno će se potruditi da slučajno ne bi izbio mir s Rusijom.

viktor
5 godine prije

Putine, ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose.

Alen
5 godine prije

Lavrov je dodao da su pregovori bili kao i pre nekoliko godina na Minskim pregovorima „više nego super“.

Mucke
5 godine prije

Ovi prazni pjati ispred njih su poruka,govore nam sta cemo imati sutra za rucak.

Bare
5 godine prije

Trump je genijalac, Ruse samo treba hvaliti i sami ce propasti u votki i lopovluku.Nikako ih izazivati i prijetiti. Pa gdje bi Edin Dzeko bio da su mu govorili kralju Ronaldo a ne klocu ..bio bi sad konobar jer bi se opustio i ne bi proradio inat.

Siniša
5 godine prije

Zestok napad na Krampa;onaj Mekejn vaskrsao..: „Sve je svesni izbor predsednika koji, čini se, namerava da realizuje svoje halucinacije o toplim odnosima sa Putinovim režimom. Sa njim su u Helsinkiju bilikompetentni i patriotski orijentisani savetnici, ali je on ipak napravio bolne i neobjašnjive promašaje i kapitulacije“.
..bivsi sef CIA optuzuje Krampa za veleizdaju..:„Trampov nastup na konferenciji za novinare sa Putinom je – veleizdaja. Tramp je potpuno u Putinovom džepu. Pozivam vrh Republikanske partije da obrati pažnju na ono što je govorio“.

Valter
5 godine prije

Draže mi je rusko govno nego američka pita

Siniša
5 godine prije

Svarceneger….:„Predsedniče, samo što sam pogledao vašu konferenciju za novinare sa predsednikom Putinom, bilo je neprijatno. Stajali ste tamo kao mlohavi rezanac, kao nekakav obožavalac. Pitao sam se da li ćete tražiti od njega autogram ili ćete napraviti selfi“,

bbbb
5 godine prije

Koja gluma dva igrača istog tima drugih ko fol boja.

Pokušaj3puta
5 godine prije

A da tek čitate kako na Yahoo-u cvile i cmizdre… kao Tramp izdao Ameriku. Tako im i treba-derišta razmažena!!!

Mariola
5 godine prije

I bilo bi pametnije da se vas dva dogovorite za boljitak cijelog svijeta

Siniša
5 godine prije

Lavrova savtao isijas,nesto mu vrat ukrivilo ??comment image?ver=1531833422

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.