Putin o povratku Rusije u G7: “Rado ćemo vas vidjeti sve, ovdje u Moskvi”

34 komentara

Nakon što se na upravo održanom summitu skupine G7 raspravljalo o prijedlogu Donalda Trumpa da se Rusiji vrati mjesto u skupini, što je podržao samo talijanski premijer Giuseppe Conte, oglasio se i Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio kako Rusija nikada nije napustila G8.

“Kolege su jednoglasno odbile doći u Rusiju na temelju dobro poznatih činjenica. Molim vas, rado ćemo se opet vidjeti, ovdje u Moskvi”, rekao je Putin, izvještava Tass.

Podsjetimo, posljednji summit u formatu G8 se trebao održati u Rusiji 2014. godine, ali su ga bojkotirali čelnici Sjedinjenih Država i šest njihovih saveznika i tome su praktično izbacili Rusiju iz skupine, barem kako su tada tvrdili.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. lipnja izjavio kako bi se Rusija trebala vratiti u G8. Rekao je da bi bilo dobro za Rusiju, za SAD, za ostale članove skupine i za cijeli svijet.

Kao odgovor na ovu izjavu , Kremlj je napomenuo kako se Moskva fokusira na druge oblike suradnje, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako Rusija nikada nije zatražila povratak u G8.

Vladimir Putin je također podsjetio na nepredvidivost mogućih nesuglasica unutar G7.

“Neslaganja u takvim skupinama su uobičajena praksa. Moramo to prihvatiti, mirno i bez ikakve ironije”, rekao je ruski predsjednik.

G7
FOTO: Zemlje članice G7

Također, Putin je pozvao na “zaustavljanje lavine”, poput slučaja s trovanjem bivšeg dvostrukog špijuna i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, te da se pređe na rješavanje konkretnih problema.

“Što se tiče destabilizirajućih akcija, na isti način kao i za neke druge događaje  svi su pokazali solidarnost s Londonom u poznatom događaju u Salisburyu, ali ništa više nije rečeno. Sve što kažu protiv nas je “s visokim stupnjem vjerojatnosti”, što je vrlo sklizak teren za solidarnost. Čini mi se da moramo zaustaviti sve ove isfabricirane brbljarije i prijeći na konkretna pitanja, uz pravu suradnju”, rekao je Putin.

Tako je komentirao i izjavu čelnika G7 koji su tražili da Moskva prestane podržavati sirijsku vladu. Naime, priopćenje nakon summita G7 posebno traži zaustavljanje “destabilizirajućih aktivnosti”, “potkopavanje demokratskih sustava” i “pružanje potpore sirijskom režimu”.

Putin je svojom izjavom zapravo poslao važan signal Zapadu, smatra Dmitrij Abzalov, predsjednik Centra za strateške komunikacije.

“Ova poruka, “rado ćemo vas vidjeti sve ovdje, u Moskvi”, vrlo je uspješna s informacijske točke gledišta”. Prvo, Rusija jasno kaže kako ne želi tražiti ništa od bilo koga, ali joj ne smeta suradnja s drugim zemljama”, rekao je Abzalov.

Drugo, Putin nije govorio o formatu “sedam” ili “osam”, jer on mu nije ni važan. Važan je proces interakcije. Stoga treba podsjetiti da su gotovo svi čelnici “sedmorke”, osim Trumpa i britanske premijerke, posjetili Rusiju. Shinzo Abe stalno putuje u Moskvu, Emmanuel Macron je bio u Rusiji, Merkel nedugo prije njega, a novi talijanski premijer Giuseppe Conte još nije bio, ali će najvjerojatnije doći, obzirom na njegov stav.

“Ovo izgleda posebno dobro u pozadini nadolazećeg Svjetskog kupa. Rusija je još jednom pokazala svoju spremnost na otvorenost i dijalog”, rekao je Abzalov.

Dodao je i kako se Rusija distancira od sukoba unutar skupine G7,  na primjer u sukobu Justina Trudeaua s Trumpom, jer se bavi s problemima u odnosima s nekim zapadnim vođama, istim Donaldom Trumpom, posebno s britanskom premijerkom Theresom May.

G7G8SankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
5 godine prije

Britaniju treba izbaciti iz G7 zbog fabriciranja slučaja Skripal. Onda bi NEUROpa malo odahnula. Općenito za dobrobit Europe najmanje (ili ništa) je u njenoj povijesti napravila upravo Britanija. Mene bi bilo sram da se ujutro budim kao premijer neke EU državice znajući da je sve oko slučaja Skripal bila notorna laž i znajući da svi u mojoj državi znaju.

Sasa S
5 godine prije

Dodje vrabac na lebac a moze i doce cica na kolica…..videcemo uskoro ko je gospodar prstenova…. gasnih, naftnih a i vojnih…..

Son of Alerik
5 godine prije

Vjerojatno je po projekcijama savjetnika čelnika zemalja G7 Rusija trebala biti na koljenima nakon njihove odluke o ignoriranju Rusije. Kad pogledamo sva ono što je uslijedilo nakon svrgavanja Janukovića u Ukrajini, vidjet ćemo da su ideolozi iz G7 pogriješili u svakom koraku. Odnosno, da je Putin uvijek bio korak ispred njih. Ukrajina je postala bolesnik na ruskoj granici, a ruski Krim je nedavno spojen mostom s Rusijom Sirija nije postala ISIL Rusija nije bankrotirala. Kina nije zaustavljena u ekspanziji u Aziji, SAD-u , Africi i EU. Iran se vraća na međunarodnu scenu. Dolar se opasno klima. Umjesto čvršćeg povezivanja SAD i EU na djelu su međusobna trvenja oko carina. EU je manja za jednu članicu. SAD i Kanada su u sukobu oko carina također. Putin im svojim djelovanjem pokazuje kako se trebaju ponašati s drugima. Morat će to naučiti, ovako ili onako. Doba u kojem su udruženi čelnici Zapada mogli… Čitaj više »

bububu
5 godine prije

Koji touche!!! Bravo!!!

Zadranin
5 godine prije

G7 posebno traži zaustavljanje “destabilizirajućih aktivnosti”, “potkopavanje demokratskih sustava” i “pružanje potpore sirijskom režimu”.

Ma zamisli ti ova licemjerna Govna.. pa vi ste ti koji imaju destabilizirajuće aktivnosti, potkopavate demokratske sustave, i skupa s ovim navedenim, štetite jednoj suverenoj, sekularnoj, demokratskoj zemlji Siriji.

Mrš Govna jedna.

Eto ga.

Pljuc.

Riddick
5 godine prije

Zašto Kina nije uključena u ovu skupinu?

zwizdan007
5 godine prije

U usporedbi sa ostatkom svijeta, zemlje G7 samo padaju u gospodarskoj snazi zadnjih 10 godina, ne vidin razloga tamo se vraćat.
Eventualno radi prestiža…

Đuka Fićuka
5 godine prije

Sve fino i u rukavicama dok ne prodaje SP u nogometu.

MilnaCZ
5 godine prije

Na západu je ekonomika napuhani mjehur,kad pukne gotovo.Zapad nema sirovina i zato sví ti napadi na Rusiju dá padne na kolena.Jer,zapad bez ruskih surovina,prirodnih bogastava je na koljenima,za tři godine vidjecete belaja kad pocme se své to rusi kao kula od karata.

Spartak
5 godine prije

Bravo Majstore

tuf
5 godine prije

S teroristima nema pregovaranja i toga se Rusija treba drzati. To je dugorocno jedini isplativi stav, jer teroristi ce kad-tad udariti, nakon sto se malo pritaje. Dakle, s takvima pregovora nema. Moze se raditi na novim savezima i rovarenju protiv njihovih, ali ulaziti u bilo kakve jace gospodarske i politicke odnose ne moze donijeti dugorocni prosperitet Rusiji.

dalmata
5 godine prije

Jos jednom,poznata istina,Presjednik nad Presjednicima,Sjor Putin.prijatelj,drug,mudar,strpliv,taktican…Velika.Ruska Slavenska,dobra dusa.Postovanje

dopizdilomi
5 godine prije

Ako je stvarno to rekao onda im je “put-in”. Svaka čast.

EU dismr
5 godine prije

” Rado ćemo vas vidjeti sve, ovdje u Moskvi, eto, platiću vam i boršč …” 🙂

max
5 godine prije

Lijepo je to što Rusija nije propala i što je zapad u k….., problem je što smo mi dio toga zapada .

Churko
5 godine prije

Zapad nije razvijeni zapad, zapad je ucmali, konzervativni, zaostao u vremenu i prostoru EU vladavina konzervativaca SAD konzervativci na vlasti. A progresija i konzervatizam neprosto ne idu skupa, konzervativci su izgubljeni u vremenu i prostru, pokusavaju zivjeti na staroj slavi. Svaka od konzervativnih tvorevina misli samo o sebi svome dvoristu (citaj djubristu) i kako iskoristiti druge da rade za nju. Nema u cijeloj G7 niti malo razmisljanja o ravnopravnosti o suzivotu o partnerstvu, svak’ je sam sebi najbitniji a govore o NWO u kojem bi ostala vladati ista konzervativna pravila.

S druge strane pogledajmo alternativu Rusija, Kina, Indija, BRIKSu cijelini i zemlje sa kojima tjesno suradjuju, ravnopravno partnerstvo na djelu, stite se interesi cejeline istomisljenici progresivno razmisljaju i djeluju, mir, bez okupacija, bez dominacija, bez porbljavanja i ikoristvanja, zastita planete, pomoc prijateljima i onima u potrebi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI