fbpx

Putin o zemljama EU: “Gdje je njihov suverenitet?”

Vladimir Putin

Ističući kako se nijedna država članica EU nije usudila suprotstaviti volji Washingtona da rasporedi projektile na njihovom teritoriju, ruski predsjednik Vladimir Putin je način na koji funkcionira Europska unija usporedio s onim u Sovjetskom Savezu.

Na tiskovnoj konferenciji 14. veljače u Sočiju, ruski predsjednik Vladimir Putin je govorio o pitanju američkih projektila u Europi, temu koju smatra blisko povezanom s pitanjem suvereniteta država Europske unije.

“Vjerujete li da je europske zemlja žele vidjeti američke balističke projektile srednjeg razmještene u Europi? Nitko od njih ne želi, ali radije šute”, rekao je Putin, prije nego što se zapitao: “Gdje je njihov suverenitet?”

Prema ruskom predsjedniku, to može objašnjava zašto Europska unija, čak i protiv njihovih interesa, obvezuje države da zadovolje želje Sjedinjenih Država.

Putin je također usporedio Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom, sugerirajući da se odluke u Bruxellesu za zemlje članice EU donose na isti način na koji je komunistički Politbiro donosio odluke za 15 sovjetskih republika.

Međutim, analiza Vladimira Putina nije se odnosila isključivo na europske države, nego na sve države svijeta.

“Potpuno neovisne zemlje jednostavno ne postoje”, kazao je Putin, ističući kako je “suvremeni svijet – svijet međuovisnosti”.

RT

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
63 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Apsolutno točna konstatacija Putina, svi smo međuovisni, razlog zašto se još nije dogodio WW3, što se tiče projektila, tu je izlišno govoriti o suverenitetu Europe, suverenitet je Europa izgubila u WW2 koji ju je bacio na koljena, SAD ju je okupirala sa zapada Rusija sa Istoka, tako da,…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  oddball

suverenitet je iluzija isto kao sloboda i demokracija
nepostojeći objekti

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Šok

Eto, lijepo da ima još komentatora koji dijele samnom isto mišljenje. Još kad bi Putko isto tako priznao kako ne postoji (zapadna) demokracija, barem ne u onom obliku u kojem se lažno predstavlja pojedinim narodima, bili bismo svi puno bliže istini.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Kora

SAD uvedu sankcije RF na gorivo za atomske elektrane i ostanu bez 40% energije. Istocna obala osteje u mraku. Da li su SAD nezavisne i mogu li uvoditi sankcije Rusiji?

poergiqbergqnwpfpwoefnue
Gost
poergiqbergqnwpfpwoefnue
1 godina prije
Reply to  tihobl

Bolje je pitanje zašto rusi ako nisu pod čizmom tame ko i čemerika toj istoj ne naprave zabranu izvoza nukleus goriva?? To bi ih dotuklo jer nemju svojih tvorinca nukleus goriva.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

To bi bilo nehumano. Eno kinezi ulaze u Afriku, preuzimaju rudnike, ali ne ostavljaju francuze bez urana. Francuzi kao i ameri su ovisni o NE i obican zastoj od nekoliko mjeseci u isporukama goriva za NE doveo bi do katastrofe ravnoj bombardovanju.

Postoje likovi koji tvrde da su objektivni i stalno pokusavaju da izjednace ruse sa zapadnjacima. A to se jednostavno ne moze izjednaciti. Da su rusi ovisni od uvoza urana sta mislis sta bi prvo bilo sankcionisano?

poergiqbergqnwpfpwoefnue
Gost
poergiqbergqnwpfpwoefnue
1 godina prije
Reply to  tihobl

U gepolitici nema humanosti, nije ti palo na pamet da su rusi iskorišteni ko mala djeca i da u svemu popuštaju onima koji vode zapad na njih tisuću godina a isto vladaju i njima samima.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije
Reply to  tihobl

Lijepo pričaš, i svi bi voljeli da je tako ali svi oni poštivaju samo novac a u konačnici svi su oni isti istok i zapad samo igraju igrice za narod.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  oddball

“‘Potpuno neovisne zemlje jednostavno ne postoje”, kazao je Putin, ističući kako je “suvremeni svijet – svijet međuovisnosti’.”

Zanimljivo da sam i ja ovo konstatirala na portalu Logično prije par mjeseci, ali mi nitko nije vjerovao, a pogotovo “nevjerni Toma” zvani L.R. No sada kad je Putko sam ovo priznao možda se dotični administrator prosvijetli 😉

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Haxah pa di si stara?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

A evo, svratih malo. Privukao me članak o izvrsnom govoru Hassana Nasrallaha pa usput ostavih koji komentar 😉

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije
Reply to  Kora

Dve odrasle osobe razmenjuju robu pa su medjuzavisni, a druga je kada se odrasla osoba odnosi prema detetu.
Male drzavice se tretiraju kao dete kojemu se sve namece i koje je zavisno od odrasle osobe.
L.R. je rekao da je ovo suverenisticki portal, a to znaci da se zalaze da se svi podjednako tretiraju.
Naravno, kako vidimo, to nije moguce, jer broj stanovnika drzave cini svoje i male drzave se moraju grupisati, ujediniti na neki nacin da bi bili tretirani kao odrasli, tj. jednaki i medjuzavisni.
Nas na Balkanu tretiraju kao da smo iz Afrike.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

“Nas na Balkanu tretiraju kao da smo iz Afrike.”

tretiraj i ti njih na isti način

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Belorusija je spremna za spajanje s Rusijom, izjavio je u petak Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom trodnevne posete Rusiji i bilateralnih razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom.
Ove informacije dolaze nakon što su se pojavile glasine da bi Rusija mogla da pripoji Belorusiju, a predsednik Lukašenko je rekao da ako se narod dogovori, da će on i Ruski predsednik to podržati.
– Mogli bi da se ujedinimo sutra, nema problema – rekao je Lukašenko

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

A s kojim društvenim sustavom? Bjelorusiji sad izuzetno dobro ide. Ja ne bih ništa poduzimala, obrana definirana.
Da se ne bi njima dogodilo spajanjem ono što se drugima dogodilo – razdvajanjem.
Za one koji misle da je kapitalizam idealan: Deripaška ustupio nekih 40% svojih dionica amerima – koji sad kontroliraju sibirski aluminij.
Da bi izbjegao sankcije, navodno. Kao da aluminija ima i to po toj cjeni svugdje na bacanje. Nije održana skupština dioničara pa je legalnost malo upitna, ali on jest najveći dioničar.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Kora

A koliko tek Ja nisam pisao?

shah
Gost
shah
1 godina prije
Reply to  Kora

to se i meni par puta dogodilo. dobijem puno minusa i krenu me dva tri trola trolat. a onda, kad kazu zaharova ili pernar onda se sloze s tim. 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  shah

Haha… da, da… sjećam se tog “suvereniste” Pernara 🙂

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  Kora

Zavisnost u ekonomskom, kulturnom , tehnoloskom itd. smislu, predstavlja nesto drugo u odnosu na onu zavisnost – suverenost o kojoj je govorio Putin. Ne treba mesati zavisnost kao marionetsku poslusnost diktatu i zavisnost u stvarima koje su medjusobno povezane – zavisnost od razmene dobara, uvoza i izvoza itd. Takva, ekonomska – medjusobna zavisnost je jedno, a drugo je zavisnost u smislu gubitka suvereniteta zbog tudjeg diktata, pretnji i ucena u donosenju politickih i drugih odluka protiv interesa svoje zemlje , a u korist interesa ucenjivaca, diktatora i “siledzije” . Svako drugacije tumacenje Putinovih reci je iskrivljeno.

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije
Reply to  oddball

Europski suverenitet??…….utopio se u čaši Coca(in)–Cole………

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Mema više, pojeva maca.
Nešto suvereniteta je kupio Brisel, nešto Washington, a nešto IMF.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Putin nije rekao “isti”, nego je rekao “puno gori” odnos koji EU ima prema državama članicama, nego odnos Rusije prema državama u bivšoj SSSR.
MIslio je na direktivu NATO ili zapovjed, da se na teritoriju članice montiraju raketne rampe.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Putin nam je otkrio nešto što već znamo – potpuno suverene zemlje više ne postoje, taj svijet je zamijenio svijet međuovisnosti. Ne znam zašto se onda čudi nepostojanju suvereniteta u europskim zemljama? Europa ovisi o uvozu iz Rusije, Rusija ovisi o izvozu u Kinu, Kina ovisi o izvozu u EU, SAD i Rusiju, itd.
Još je jasnija međuovisnost zađemo li u vlasničke strukture najmoćnijih korporacija, uključujući ruske. Rosnjeft je u suvlasništvu BP-a, Glencorea, Katarskog fonda, Volvo je u vlasništvu Kineza (što znači i vlasništvo nad Renault Truckom te američkim Mackom).
Državama odavno ne upravljaju Vlade ni Parlamenti, već vlasnici banaka i korporacija koji svoje interese predstavljaju kao državne.
Ne znam žele li europske zemlja vidjeti američke balističke projektile srednjeg razmještene u Europi, ali sam siguran da ne žele vidjeti ni ruske projektile srednjeg dometa uperene ka Europi. Možemo i o tomu tko je prvi počeo i tražiti krivce u NATO paktu koji se nije držao dogovora iz 90-ih, ali to ne znači da nemamo problem kojeg treba rješavati.
Naravno, Europa nikad ne bi vidjela problem u američkim projektilima na svom teritoriju da Rusija nije postavila svoje pa je Putin pametno odigrao razvijajući vlastitu vojnu industriju.
Bez projektila nema pregovora ni dogovora.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Globalna ekonomija i masmediji su novi element, međutim utjecaj korporacija i banaka danas je više floskula jer to je sastavni dio kaptalističkog modela, od početka, Istočnoindijska kompanija da ne idem dalje, ratovi u 19. st. WW1 , mnogi događaji sada daleke povijesti imaju jasan potpis i bankarskih krugova i kompanija, dakle ništa novo, na kraju balade pitanje je kako običan čovjek prosječno živi, a živi još uvijek relativno dobro, zato neki propagandni migovi za Istoka o Zapadu sa Velikim Z koji samo što nije propao su malo reći preuranjeni,…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Zadnja riječ ti sve kaže… “međuzavisnost”;to je ključ perfektnog funkcionisanja EvroAzije, i to u ovom članku nisu prenijeli a bilo bi bitno jer ti ne bi postavio takav komentar a i mnogi bi konačni shvatili zašto Rusija ne djeluje ishitreno i ne produbljuje nekakve krize do stanja rata. “Međuzavisnost” znači odgovornost prema partnerima a ne diktat tipa “blokirati Sjeverni tok” ili “morate kupovati više oružja”.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik:
Više se ne zna je li Vol ili VO ili sa američkim Mačkom ili Renaultovim
Tručkom?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

I opet dolaze mudraci, koju relativiziraju ono što kaže Putin….. Naravno, da nema absolutnbog suveriniteta i ne znam zašto je to uopšte potrebno, da se piše….. Ali, da neko drugi odlučuje o tome, dali možeš da imaš gasovod ( J.tok ) ili o tome, gdje če se postavit lansirne rampe….itd.itd…… E dragi moji, onda možemo sasvim normalno reči, da je razlika između npr. Evropskih država ili nekih drugih, što se suvereniteta tiče enormno velika….

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Trubadur

!? Suverenitet? Tebi nepoznati pojam, evo recimo primjerice, jedan od Ruskih najbližih saveznika, Bjelorusija, evo to je zemlja kojoj bi trebali težiti da dostignemo taj nivo slobode, demokracije, suvereniteta i prosperiteta, jedva čekam da propadne ovaj truli zapad pa da suvereno živimo kao napredni narodi Kazahstana, Pridnjestra i gorskog karabaha, ajde se ljudi uozbiljite,…

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  oddball

@oddbal – po definiciji pojam suvereniteta podrazumjeva potpunu i neokrnjenu vlast vladara, oligarhije ili naroda (dakle vlasti uopšte ma ko je činio) na određenom državnom teritoriju i to u odnosu na druge političke sile u samoj državi, pa se tada govori o unutrašnjem suverenitetu, i u odnosu na vlasti drugih država ili saveza i tada se govori o vanjskom suverenitetu. To praktično znači da vlast određene države donosi odluke (ma kakve one bile) vezane za unutrašnja i vanjska pitanja bez uticaja raznih unutrašnjih i spoljašnih sila koje bi je u tome ograničavale ili sprečavale. Dakle, suverenitet i međuzavisnost su dva sasvim različita pojma. Npr. ako sam suveren ja mogu donijeti bilo kakvu odluku za koju smatram da je u tom trenutku dobra za mene i voditi politiku u skladu sa sopstvenim interesima sve dok smatram da mi to pogogduje sarađujući sa drugim subjektima. Ali isto tako mogu i promjeniti politiku ako procjenim da ta saradnja u nekom trenutku počne štetiti mojim interesima, napustiti saradnju sa dotadašnjim i pronaći druge subjekte sa kojima ću sarađivati u novim i promjenjenim okolnostima i to opet u skladu sa sopstvenim interesima koje su te nove okolnosti donijele. To je suverenost, a međuzavisnost je nešto sasvim drugo i u današnjem svijetu nema toga koji je potpuno nemeđuzavisan, ali ako je suveren onda može birati između više subjekata (koji imaju ono što mu treba) s kim će da bude međuzavisan, može čak i dio vlastitog suvereniteta prenijeti u neki savez ako procjeni da mu to pogoduje, ali ga u svakom trenutku može i povući ako procjeni da mu to počinje štetiti. U tome je poenta, odnosno suština, na osnovu koje se može za nekoga reći da li je suveren ili ne.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  mars

Ova diskusija je krenula sa suglasnošću oko Putinove konstatacije da ne postoji potpuno suverena država i da je svijet povezan po principu međuovisnosti, dakle nema tu nikakve poante, imamo kontataciju sa kojom se slažemo ili ne, ja se recimo slažem sa njegovom konstatacijom kako sam u prvom postu i naveo, dalje, u tome kontekstu mislim da treba biti jako oprezan prema rastućim pokretima u srednjoj i istočnoj europi koje nude pseudosuverenizam, zaogrnjen u nacionalistički plašt tobože protiv autoriteta EK, a zapravo se radi o čistom pupulizmom koji ne nudi nikakvu bolju alternativu nego neku priču i suverenizmu koji ako ćemo krenuti od početne teze i nije moguće dostići,…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  oddball

Očemo opet malo relativizuirat, jel…. Pa ajmo onda sasvim jednostavno…. Koliko stranih vojnih baza ima u Njemačkoj ili Italiji a koliko u Rusiji ili Kini…A ove floskule, što možda nešto znače u bajka i basnima, prosperitet, sloboda, demokracija itd, možeš slobodno obesit znaš kome za rep…..

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  oddball

@oddball, o čemu ti pišeš, ti kao znaš kako tamo ljudi žive? a da li znaš kako ljudi žive u tvojoj državi, pomakni se malo iz svog kvarta, sigurno ćeš se iznenaditi, nije sve na internetu i televiziji.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  oddball

a ko je po tebi suveren, haiti? salvador? Gvatemala? …Paragvaj mozda….pazi nabrajam samo iz us(r)a dvorista!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Članak nije potpun.

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije

Postoji razlika između međusobne ovisnosti i podređenosti. Rusija je možda ovisna o Europskim novcima a Europa o Ruskim resursima. I sve dok postoji taj status quo mogu mirno međusobno egzistirati, no odnos između Europe i SAD-a je potpuno drugačiji. Tu ne postoji partnerstvo, savezništvo i međusobni interesi već isključivo podređenost Europe Američkim interesima.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Fitcher

točno tako,… u tom kontekstu treba gledati Kinu, Najveću silu u usponu, na kraju dana ta Kina mora nahraniti mild i pol ljudi, a kao tvornica svijeta to ne može bez svijeta, tako da …..

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  oddball

ODBALL, netočno u vezi Kine. Najprije Kina nema milijardu i pol, već ima milijardu i 390 milijuna ljudi. Godine 2017-te, prvi put od uspostave NR Kine 1.10.1949., broj stanovnika u Kini nije stagnirao, već opao. Za nekih milijun i nešto ljudi. To je samo naznaka buduće demografske situacije u Kini, koja će biti ista kao u Japanu i mnogim drugim razvijenim zemljama. Znači demografska tranzicija, odnosno stagniranje, a zatim pad broja stanovnika.
Ne mislim da je Kina tvornica Svijeta, to je njuejdžovska mantra, ona je danas svjetska sila broj dva, kroz neko vrijeme će biti i broj jedan. Za “nahraniti” toliko ljudi, e pa ne treba Kini izvoz. Dovoljno je velika da bude tržište sama za sebe. Ima više stanovnika od cijele EU, Japana, Kanade i SAD zajedno, više od cijele Evrope (uključujući i Rusiju, sve zemlje van EU i samu EU), od Japana, Kanade i SAD-a , zajedno. Ili približno isti broj ljudi, nemam volje sada čačkati podatke, ovo sam onako lupio napamet. Ali nisam puno pogriješio u brojkama.
Znači dovoljno su tržište sami sebi. Ali biti zavučen sam u sebe, to nitko normalan ne želi.
Usput, kineska civilizacija je stabilna stoljećima, i manje se spominje, da je stoljećima bila superiorna evropskoj civilzaciji. Sve do 15-tog stoljeća, kada je u Evropi počela renesansa koja je urodila rađanjem moderne znanosti i industrijske i tehnološke revolucije. Kina je tu zakasnila, ali kakoznamo, kao i svaka razvijena civilizacija relativno se lako uključila u moderni svijet.

Za kraj, trgovina postoji od postanka ljudske vrste, ljudi trguju od kamenog doba. Uvijek je bolje trgovati, nego ratovati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  zlatan

U kineskom carstvu bankari su bili – evnusi.
Pametne su te stare civilizacije. A nema ni razmišljanja o celibatu…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Fitcher

Dobro napisano. +

Satir Papa und wasser
Gost
Satir Papa und wasser
1 godina prije

EU je stado dezorijentiranih, placenih i kupljenih ovaca. Dobiju dzeparac od gazde i sve klimaju glavom. Od konzumacije poljskog ludilo mesa do biti kontra meta ruskim projektilima. Narod je ionako zaokupljen lajkanjem na fb i hvatanjem pokemona po gradu.

Ime imena
Gost
Ime imena
1 godina prije

Suverenitet drzava nestaje ulaskom svakog donosioca vaznih odluka u masonske klubove gdje nepismeno dobije upute sto raditi. Lobisti ciljano rade i nema slucajnosti. Himne i zastave clanica drzava eu su samo dekoracija za polupismene . Madjarska je jedina svijesna svega a i italija se budi.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

I Vladimir Putin nekada kao da se čudi nečemu što i vrapci na grani znaju. Pa jasno je da zemlje EU nisu uopće neovisne, već da potpuno u svemu ovise o USA i rade ono što im veliki gazda s druge strane oceana zapovjedi. I lakše im je tako, ne moraju misliti, donositi teške odluke, moraju samo slušati šta im se kaže. Šta bi Europa kada bi se Amerikanci povukli? I kada bi odjednom stekli svoju neovisnost? Vjerojatno se uopće nebi niti snašli u novoj situaciji. Europa je neovisna samo u onim područjima u kojima Amerikanci nemaju nikakav interes i gdje puštaju da to Europljani rasprave među sobom. Tako njemački Autobahnen mogu biti puno bolji od američkih high ways, ali to je manje više sve. Kad se radi o odnosu Njemačke i Rusije, tu je već priča drukčija. Tu Amerikanci stražare kao bijesni psi i svako malo lupaju šakom o stol.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Bruno

Svjetske sile funkcioniraju po principu vakuuma, tj. ako bi se SAD povukao iz Europe prazno mjesto bi vrlo brzo popunile druge sile, realno Rusija i Kina, … ili što bi narod rekao, sjaži kurta da uzjaši murta

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Bruno

Bruno ispalo je da se Vladimir Vladimirovic cudi jer je ispusten konteskt. Tu pricu je pricao Lukasenku za vrijeme skijanja. Prica je isla ovako: Lukasenko je kukao da dobije jos subvencionisane nafte, a Putin mu je odgovorio “e moj Sasa, ni jedna drzava nije suverena pa ne moze biti ni Bjelorusija.”

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“U svetu nema u potpunosti nezavisnih država“, zaključio je ruski lider.

Govoreći o situaciji u Evroazijskom ekonomskom savezu, Putin je podsetio da u njegovom sastavu postoje nadnacionalni organi kojima su države-članice predale deo svojih ovlašćenja, i time je stvorena određena uzajamna povezanost.
„Deo suvereniteta, deo naše nezavisnosti smo tamo uložili, znajući da nam to osigurava veliki stepen konkurentnosti“, rekao je ruski predsednik”

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

EU drzave imaju totalnu samostalnost u donosenju tarife parking usluga u svojim drzavama. Sve ostalo dobiju u fascilki za potpisati.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  krezubi glasac

Nemogu ni to jer dio tog harača ide vani.
“krezubi glasač”…nick ti je fenomenalan. ????. Baš si me nasmijao. ??

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ljudi uporno izjednačavaju Rusko/Evropski i Kineski sa Amer. /Evropskim odnosom. Ako je riječ od međusobnoj zavisnosti jednih od drugih =ruski energenti, evropski novac ili kineske tehnologije onda je to partnerski odnos. S druge strane Evropa je američki podanik, kako drugačije to opisati?! Miksanje svega ovoga i bacanje u jedan koš je besmisleno i na kraju zlonamjerno. Rusi prije svega zbog svojih interesa pokušavaju graditi iole zdrav odnos dok preko bare samo stižu ucjene, jedna brža od druge.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“stvorena određena uzajamna povezanost.”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tako je. Isti dan prijetnja carinama na automobile i isilovcima, tobož zarobljenim. Koje ‘prava’ država treba primiti, ako su njeni državljani, i suditi.
Btw, ona zemlja koja ima svoju centralnu banku može se smatrati suverenom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Evo i kod nas u”regionu”u poslednje vrijeme poplava kojekakvih “suverenista”.
*ebala vam suverenost maj*..!Sve porušeno, opljačkano, pokradeno, prodano,a vi bi sada malo bili suvereni i bježali iz kandži Brisela i Vašingtona i Berlina. Čime bi se borili, čime bi upravljali??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Dobro je, da će nam sigurno biti gore !

Stanislav
Member
1 godina prije

https://www.youtube.com/watch?v=pXz5QT7ecFk&t=17s

Zašto RT ništa nije napisao o “ujedinjenju Rusije i Bjelorusije”? To mi se čini poprilično bitnim dijelom, ali pošto RT to nije prenio izgleda da neće ništa biti od toga.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Nije napisao zato što toga nema. Putin i Lukašenko su se sastali i proslavili 20 godina već postojeće Državne unije Rusije i Bjelorusije, a proces veće ili manje integracije će ovisiti prvo o volji oba naroda, a onda o objektivnim uvjetima i okolnostima. Tako su rekli. Ako se i jedno i drugo poklope, integracije već postojeće unije će se ojačati, ako ne ostat će Državna unija Rusije i Bjelorusije, savez u kojem se organizira jedan politički, ekonomski, vojni, carinski, monetarni, pravni, humanitarni i kulturni prostor. Dakle treba osnovati nešto što već postoji?

Stanislav
Member
1 godina prije

Svejedno moraš priznati da je neobično što se taj dio uopće nije spomenuo, a nije da je članak predugačak pa bi dodatne informacije bile od viška, baš naprotiv! I nije to baš tako kako si opisao manja ili veća integracija. Ujedinjenje bi bilo veliki događaj za Rusiju i pogotovo za Bjelorusiju..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Pusti RT i njihove zelje. Pripojice se Rusija Bjelorusiji do 2030 najkasnije. Sad je malo zapelo na komisiji jer je Lukaseno udario tamo gdje je najtvdje:
1. ujedinjenje naftnih i plinskih resursa,
2. ujedinjenje centralnih banaka tako da svaka unese po 50% kadrova u novu banku, sto zanci da bi masa liberala u Mosvi ostala bez posla.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Točno tako, čak i svemoćna Amerika ovisi o petrodolaru i uvozu energenata i sirovina. Samo je pitanje količine suverenosti dokle seže utjecaj na druge zemlje.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Hvala Tadmur

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
1 godina prije

Joj sto se mlati prazna slama. Zemlje EU su suradnice(partneri) u aktivnostima USA. Rasprava o njihovom suverenitetu je kao da igrac promasi i lopti i igraliste.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Brkate suverenost i međuovisnost.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Prema Hrvatskim politicarima koji suvereno ne vladaju niti svojim straznjicama jer postoje neki suvereni koji stipaju te suverene straznjice dok suvereno stoje za govornicom.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Covjek iznosi golu istinu. Mozda zbog toga i jest drzavnik br. 1. 21. Stoljeca?!?

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

To da se u “demokratskoj” EU preko Europske komisije vlada na isti način kako se nekada davno u komunističkom SSSR-u vladalo preko Informbiroa dekretima i naputcima to nije tajna. To je očito, nije teorija zavjere, i ja često napišem u komentarima i kažem u razgovoru kada se dotaknemo te teme. A to šta ja mislim, pišem i govorim, skroz je nebitno i neće utjecati na javnost ali, kad to isto kaže Putin, pa makar bio omražen kod jednog dijela javnosti, natjerati će ih da se informiraju, pa će shvatiti da je to istina. Osim toga, a šta je kontrola interneta i “filtriranje lažnih vijesti” koju nasilu nameću kapitalističke elite i njihove marionetske vlade nego najgori oblik cenzure.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik