Putin pomilovao dvije žene

putin
8 komentara

S vremena na vrijeme vidimo naslove koji pobude sasvim druge asocijacije od stvarnosti na koju upućuju.

Tako je i s ovim naslovom koji je nedavno objavljen vezano za pomilovanje dviju osuđenih žena u Rusiji. Želi se reći kako im je predsjednik Putin svojom odlukom skratio kaznu, ali kod mnogih ovakav naslov izaziva asocijacija druge vrste.

Radi li se to namjerno, ili je sve samo slučajnost? Naravno da je nekada slučajnost, ali da itekako zna biti i namjerno. Ovdje ne govorimo o greškama, koje također mogu biti slučajne i namjerne. (Antologijska je ona iz beogradske Politike koja je objavila da se engleska kraljica „isprcala“ umjesto „iskrcala“ prilikom posjete Jugoslaviji, pa su morali na brzinu povlačiti cijeli tiraž s kioska, i teško je dokazati je li greška bila slučajna ili namjerna.) Naslov je napisan sasvim ispravno, pravopisno korektno, samo što se može tumačiti i drukčije. (Kao onaj: Vesna Pusić primila Kurtza.) Ako je sve tek samo puka slučajnost, onda se tu nema šta raspravljati, ali ako je namjera, onda se postavlja pitanje šta se time željelo postići? I ko i zašto stoji iza skrivene namjere?

Nekada je to, čini se često, tek pokušaj da se napravi šala, izazove osmijeh igrom riječi za koju se ukazala nesvakidašnja prilika. I čitaoci to tako shvate, nasmiju se i idu dalje. A nekada se tako pokušava nekoga omalovažiti, izvrći ruglu koliko je to moguće, ismijati ga. Pokušaj može uspjeti, a može proizvesti i suprotan efekt. To zavisi o vještini, načinu, vremenu i kontekstu upotrebe ove igrice, ali činjenica je da se u vještim rukama i od „ničega“ može napraviti „nešto“.

Dakle, hoće li čitanje gornjeg naslova kod onih koji ne čitaju dalje, proizvesti zaključak da je Putin fizički pomilovao dvije žene ili će se dosjetiti da je to pravna mogućnost? Hoće li većina čitalaca smatrati da je dobro to što je predsjednik sklon takvim „aktivnostima“ sa ženama, ili će ga zbog toga osuditi i smatrati nemoralnim? Koliko će ih smatrati da je za to zaslužio plus, a koliko da je zaslužio minus? Odgovori na sva ta pitanja mogu pomoći i kod traženja odgovora je li ovakav naslov slučajan ili namjeran. Ipak, miriše na to da je u ovom slučaju sve samo puki splet okolnosti ili tek pokušaj da se malo našali, da se čitaoci nasmiju. Ili mislite drukčije?

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Redshift
6 godine prije

Razumijem poruku koja se htjela poslati ovim tekstom, medjutim upotrebljeni primjer je potpuno promasen, barem sto se tice hrvatskog jezika, a s obzirom da je tekst pisan hrvatskim jezikom vjerujem da moja primjedba stoji.
Pomilovanje, odnsono nekoga pomilovati u danasnjem hrvatskom gotovo nedvosmisleno znaci sudska/zakonska pomilovanja i vrlo malo vjerojatno je da ce netko pomisliti da je rijec o “aktivnosti sa zenama”.
Pomilovati nekoga u smislu mazenja u hrv. jeziku se moze smatrati arhaizmom

Neznam kako susjedi stoje sa upotrebom te rijeci.
Ako netko ima volje, neka pojasni.

Helena
6 godine prije

Osim Mila Montenigerskog (trenutno se nikog drugog ne mogu setiti), nista sto u svom korenu sadrzi “milo” mi ne izaziva nikakve negativne emocije ili misli.

Rec “pomilovati” se u srpskom i dalje koristi. “Pomilovala ga je po glavi (dete, psa, coveka) itd i vise izrazava gest milosti, aseksualne ljubavi.

Verovatno jer je u pitanju svrseni glagol, za razliku od nesvrsenog “milovati”, ili jer je u pitanju drzavnik, na prvi pogled sam razumela da se radi o sudskom pomilovanju, tek u drugom momentu sam uvidela dvosmislenost. Nista katastrofalno u ovakvom naslovu. 🙂 A “isprcavanje” britanske kraljice je vec druga prica, samo ne znam ko je tu koga. Ja bih rekla, tradicionalno ona nas ☺

Laki Topalović
6 godine prije

Dok nije uhićen Mladić, mene je uvijek na tltxtu bunila vijest , svako malo : Mladić uhićen u Osijeku, , Mladić uhićen u Novom Sadu, ako je iz ”inozemstva” , kad ono mladi čovjek, koji je nešto učinio, ne nije važno što….

Brainstorm
6 godine prije

ima i stravicnih. u vrijeme predsjednicke kampanje u hrvatskoj, kandidati josipovic, kolinda, kujundzic i ivan vilibor sincic.
novine objavile tekst koristeci rijeci ” Sincica ubio sjekirom”. klikbajt ili poruka (prijetnja)?
banda, neki africki vodja, posjetio jugu. vjesnik napisao – vrhovec primio bandu.
razumijem nisu i ukus citatelja ali zar se bas putin mora uzeti kao primjer i u ovakvom clanku?
zar se ne cita ako nema ruskoga zacina?

dalmata
6 godine prije

Sta je kod sjor Vladimir Veliki,dakle gospodin Presjednik Putin uradija,sigurno ima svoju i ljudsku,humanu i politicku pozadinu.Ne triba ni govorit da ce bjelosvjetske lazljive seronje,koji sebe zovu slobodna stampa i na ovi i na svaki(koliko kod bija dobar i ljudski) svirat k—u sinfoniju u znj molu.Karavan(nade,dobra i ljudskosti) prolazi,ofucani,krezubi pas,zvan “slobodni svit” laje,na misec

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.