fbpx

Radioaktivni oblak nad Europom! – Kako plasirati “udarnu vijest” i zanemariti istinu

nuklearna opasnost

Sredinom tjedna su mediji prenijeli vijest kako je Francuski institut za nuklearnu sigurnost (IRSN) proteklih dana otkrio radioaktivni oblak iznad Europe, te da sumnjaju na nuklearnu nesreću u Rusiji ili Kazahstanu.

Takozvani “ugledni” institut, koji “sumnja” i nije kontaktirao relevantne agencije u Moskvi i Astani ili Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, isključio je mogućnost da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru, te pojašnjava kako je “vjerojatnije” riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili da je riječ o centru za radioaktivnu medicinu. Isto tako navedena institucija navodi kako nije došlo do utjecaja na ljudsko zdravlje na području Europe.

Također navode “kako sumnjaju” da se nesreća dogodila na području između Urala i Volge.

“Ruske vlasti rekle su da nisu obaviještene da je došlo do nesreće na njihovom teritoriju”, objavili su iz IRSN-a. Na dan kada je objavljena vijest, IRSN tvrdi kako još nije stupio u kontakt s Kazahstanom.

nuklearne elektrane ukrajina www.energypost.eu

FOTO: nuklearne elektrane u Ukrajini IZVOR: www.energypost.eu

Dakle, ugledni francuski institut u svom priopćenju dva puta “sumnja” i jednom tvrdi “kako je vjerojatnije riječ” o propustu u pogonima za proizvodnju nuklearnog goriva ili centrima za radioaktivnu medicinu.

Priopćenje podsjeća “kako nema opasnosti po zdravlje stanovništva”, što bi trebalo značiti da čitatelji mogu zanemariti vijest. Naravno da nije tako i prvo što prosječan stanovnik Europe pomisli je kako Rusi, a možda i Kazahstanci, ali je to manje vjerojatno, jer su znanstvenici ipak naveli područje između Urala i Volge, truju Europljane radioaktivnim česticama.

Možda su u tu svrhu montirali ogromne ventilatore na Uralu i ubrzavaju smjer radioaktivnog oblaka prema zapadu, samo kako bi nas što brže potrovali.

Francuski institut u profesionalni novinari, što je u vrijeme istovremenog protoka informacija neoprostivo, ni jednom riječju nisu spomenuli jednu od bivših sovjetskih republika koja je zaista nuklearna prijetnja i da bi radioaktivni oblak mogao doći iz Ukrajine.

Kijev eksperimentira s američkim gorivom za nuklearne elektrane od 2005. Nakon nekoliko godina tužnog iskustva, temeljitog pregleda i otkrivanja brojnih nedostataka i kvarova, državni Nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine 2013. uvodi potpunu zabranu korištenja američkog goriva u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

FOTO: nuklearna elektrana Temelin, Južna Bohemia

Isti slučaj je zabilježen u Češkoj, koja je trajno zabranila “eksperimentiranje” s nuklearnim gorivom i utvrdili da su bivše sovjetske nuklearne elektrane najsigurnije ako troše gorivo koje koriste desetljećima, a da se dogodi da ostala jednostavno “ne prepoznaju”. Zbog toga i nakon jedne velike nesreće u siječnju 2007. godine, Češka je odlučila odbiti američko gorivo i do 2010. se ”Temelin” u potpunosti vratio na korištenje proizvoda ruske kompanije TVEL.

Nakon događaja iz 2014. se Kijev ponovno odlučuje koristiti gorivo američko korporacija Westinghouse. Od 2014. do danas američko gorivo koristi reaktor №3 nuklearne elektrane ”Južna Ukrajina”, reaktor №5 u ”Zaporožju” i reaktor №2 ”Južna Ukrajina”. Do danas je zabilježeno više nužnih isključivanja reaktora zbog pogreški u procesu proizvodnje.

Zaporozje nuklearna elektrana

FOTO: NE Zaporožje

U Rusiji upozoravaju da se u Ukrajini poigravaju s nuklearnim gorivom i upozorili su Kijev na mogućnost “novog Černobila”.

Jutros je potvrđeno da je NE “Zaporožje” isključen šesti reaktor.

“Reaktor №6 u ”Zaporožju” je isključen iz elektroenergetskog sustava zbog planirane popravke”, navodi se priopćenju tvrtke.

Jedinica za napajanje je isključena i na rasporedu je za remont u ponoć 12. studenog. Radovi na pogonskoj jedinici završit će 17. siječnja 2018. Sada u NE Zaporožje rade četiri energetska bloka.

Podsjetimo da je ovo samo jedan u nizu isključivanja reaktora ove nuklearne elektrane, koji se često gase zbog planiranih popravaka, ali i onih neplaniranih, uzrokovanih nužnim isključenjima. Čak su zapadni stručnjaci, ali ne oni iz francuskog instituta, uvijek ako su novinari točno citirali njihovo priopćenje, istaknuli su da je nuklearna industrija Ukrajine u opasnosti i zbog preopterećenja i eksperimentiranja može dovesti do novog Černobila.

Ukrajinska nuklearka ne prepoznaje američko gorivo
Američki akademici pozivaju da se pripremimo za novi Černobil u Ukrajini

20
Ostavite komentar

avatar
10000
 
12 Grupirani komentari
8 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
20 Komentatori
jozo bloketGordanMate JebachHezbollahkorisnik_postoji Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mirnes
Gost
Mirnes

Nijedan pametnjakovic nije pomislijo da radijacija dolazi iz svemira i u sledečoj godini biti če nam jasno zašto. Čuvajte se

nebitan
Gost
nebitan

Zasto? Opet neki smak svijeta? 😀

Majk Majers
Gost
Majk Majers

No Mirnes, obrazlozi to malo! Minus dok to ne ucines ?

Mikojan
Gost
Mikojan

Odavno (od kad su nam dostupni Gajgerovi brojači) nam je to poznato. Uzmite kvalitatniji mjerni instrument i mjerite zračenje u zatvorenom prostoru, sa istim postavkama izađite van i pogledajte razliku. Zanimljivo, zar ne ?

milan
Gost
milan

Cuvam se.

Zvrk
Gost
Zvrk

jos jedan pametnjakovic?

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Opet po 50-i put dolazi planet Nubiru, ili su tek sad skužili da Majanski kalendar predviđa za 2018. kraj svijeta? Ili možda Zemlja pošto je ploča teže podnosi Sunčevu radijaciju? Svake godine nas je.. sa smakom svijeta, u posljednjih 20 godina preživjeli smo ih bar 100. Nije bolest sve što boli.

Brane
Gost
Brane

Svaka zapadna institucija je strogo kontrolirana tvornica laži, počevši od upravnog odbora dječjeg vrtića na dalje. Treba se na to naviknuti. Ova ‘vijest’ mi je bila sumnjiva na prvu,kad su rekli da je radioaktivni oblak bezopasan,I da ne znaju točno otkud je došao. Koliki kreten moraš biti za izgovoriti da je tako nešto bezopasno, I za tvrditi da ne znaš porijeklo, uz sva mjerenja I nadzor iz satelita kojima je svijet, a Rusija pogotovo,prekriven. Hebene francuske prostitutke. Hitno im je potreban još jedan Dien Bien Phu, da se vrate na svoju pravu mjeru.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

hahahaah….ogromni ventilatori na Uralu.hahaha

tabula
Gost
tabula

Fake news u EU? Ma hajte ljudi, toga u EU nema. EU je kolijevka istine, a njeno Ministarstvo istine radi punom parom…

EU dismr
Gost
EU dismr

@tabula, je, baš tako, a ja sam Usain Bolt..

davor
Gost
davor

Ko je popušio Černobil taj će i ovakve navode francuskih instituta. Ista je špranca, Černobil su prvi otkrili švedski meteorolozi (moš mislit). Samo što danas informacija je provjerljivija nego u doba “Černobila”.
Pakistanske službe su svojevremeno dobile službeni memo o Černobilu koji ih je trebao usmjeriti ka novom ponuđivaču i izvođaču radova nuklearnih elektrana (zapadnom dakako) a mi na ovim prostorima smo dobili priče o defektnim rođenjima, al ajde ti babi i materi reci da je Černobil prenapuhan pa će ti reć da se drogiraš.

Sale
Gost
Sale

U vrijeme černobila sam imao 12 godina, ali se sjećam da mi je tada doprlo do ušiju da se je praktički u isto vrijeme dogodila nesreća i kod Münchena. Zna li netko što o tome?

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach

Ne sjećam se dobro i ja sam imao oko 20 godina ali su nakon nekoliko dana primjetili veliko povečanje radioaktivnosti u cijeloj zagađenoj europi i prisustvo radioaktivnih čestica koje nisu sigurno iz Černobila. Ali nitko o tome u svijetu nije pisao osim rijetkih novina koje nisu imale velike tiraže – nešto kao ovakvi portali danas, i sve je ostalo neprimjećeno i nepotvrđeno. Osim da je došlo do drastičnog pogoršanja radioaktivnosti, ali i dalje je ostao krivac Černobil. I mislim da je bila u pitanju neka nuklearka blizu DDRa, ali nisam siguran. U svakom slučaju navodno su imali opasni incident pa su riješili problem ispuštanjem zagađene pare u atmosferu, kao nitko neće primjetiti. Primjetili su rijetki ali nije prošlo zapadnjačku cenzuru.

stefano
Gost
stefano

Mirnes izgledaš po pisanju normalan, odmah sam uključio svoje šesto čulo koje mi govori da si u rangu sa kostelcom, nije vrag da i po tebi dolazi i samo što nije došao planet x nibiru

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dakle, ako Rusi potpisuju ugovore za NE s Mađarima, Turcima, Iranom……. mora se plasirati vijest da im tehnologija ne valja. Ona u Fukušimi je bila super, 🙂 Srećom, čak ni Saudi nisu g toliko glupi. Moraju sagraditi 16 NE i trebali su ih graditi Japanci. Odmah nakon Fukušime su otkazani svi dogovori, memorandumi i sporazumi. Francuzi također imaju dobe nuklearke i više od antiruske propagande, moglo bi ići u ovom smjeru.

otpisani
Gost
otpisani

U ovoj vijesti, kako je Francuski institut za nuklearnu sigurnost otkrio radioaktivni oblak, ima velika logična “rupa”.

Sve ciklone se, na sjevernoj hemisferi, kreću od zapada prema istoku. Samo u vrlo rijetkim situacijama se kretanje tih ciklona zaustavi (obično u decembru i januaru) kada se na velikoj ohlađenoj kopnenoj površini Azije stvori tzv. Sibirska anticiklona koja tamo stacionira po nekoliko i više dana.
Dakle ako sada ima radijacije nad Francuskom, njen izvor treba tražiti zapadnije od Volge i Urala….
Ali ja ipak mislim da je to samo propaganda i da ta i takve vijesti spadaju u kategoriju – smeće.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji

Dobro je znati da postoji i “nezavisno tijelo”, tj. mreža privatnih stanica za praćenje zračenja. I ta mreža na području europe nije zabilježila nikakav porast zračenja, tj. sve je u granicama normalnog pozadinskog zračenja.

Provjerite sami na radmon.org

Gordan
Gost
Gordan

https://www.rt.com/news/410511-russia-radioactive-spike-urals/

Retrakcija slijedi?

Ma da. 🙂 To bi znacilo nadrediti istinu plasiranju vec ofucanih ideoloskih smjernica, a to je malkice previse za ocekivati. Budimo logicni.

jozo bloket
Gost
jozo bloket

POVEZANE VIJESTI

Izbornik