Reakcija Turske na američke planove za ulazak u “njenu zonu utjecaja” u Siriji

Američki vojnici - Raqqa
14 komentara

Stručnjak za probleme zemalja Bliskog istoka i Kavkaza, politički analitičar Stanislav Tarasov je u razgovoru za RT objasnio zašto Sjedinjene Države žele i planiraju, pod bilo kojim izgovorom, postaviti svoje promatračke punktove u sjevernoj Siriji, što je izazvalo zabrinutost Turske.

Prema njegovim riječima, američka strana bi htjela “upasti u zonu kontrole Ankare i time oslabiti geopolitički utjecaj Turske u Idlibu i na sjeveru Sirije, u području od Afrina do Jarabulusa i Manbija”.

“Amerikanci, koji flagrantno krše međunarodno pravo, raspoređuju svoje snage u sirijskim pokrajinama istočno od Eufrata i podržavaju sirijske Kurde. Sada pokušavaju proširiti svoje pipke i uspostaviti kontrolu nad cijelim sjeverom Sirije. Turska to može smatrati kao pokušaj Washingtona da ograniče njezin utjecaj i aktivnosti u tom području”, objasnio je Tarasov.

Stanislav Tarasov je također dodao “kako turska strana vjerojatno neće postići nikakav dogovor s Amerikancima u ovom pitanju”.

Ranije je turski ministar obrane, general Hulusi Akar, izjavio je kako će odluka Sjedinjenih Država o uspostavljanju promatračkih punktova u sjevernoj Siriji zakomplicirati situaciju u regiji.

Osim toga, čak i pod pretpostavkom da Washington i Ankara sklope takav dogovor, što je gotovo nemoguće, nevjerojatno kako su u Pentagonu kratkog pamćenja i ne sjećaju se epizode kada je manja skupina pripadnika američkih specijalnih snaga u jesen 2016. ušla u područje gradića Al-Rai na sjeveru Sirije, kada su militanti lokalnih proturskih islamističkih skupina u njih uperili oružje, urlali i vikali im da su “nevjernici” i “križari”.

Tada je američke vojnike spasio jedan od islamističkih zapovjednika, koji je radio vezom iz vozila hitne pomoći komunicirao s “nekim” i naredio da se otvori put za povlačenje američkih vojnika. Dakle, Turska američkim vojnicima nigdje ne može jamčiti punu sigurnost, tako da je besmisleno pričati o takvom dogovoru i jedino područje gdje su američki vojnici sigurni je ono pod kontrolom Kurda i pustinjska zabit Al-Tanf na tromeđi Sirije Iraka i Jordana. Vjerojatno određeni razinu sigurnosti mogu uživati i na području kojeg drži ISIL, ali ovisno o skupini ostatka ostataka kalifata i trenutnom raspoloženju njihovih zapovjednika.

VIDEO – “Bliski susret” proturskih islamističkih militanata s američkim vojnicima u rujnu 2016. u mjestu Al-Rai

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karoslav
5 godine prije

Turska se zabrinula da je ne izbace iz sirije

Tupko Glupko
5 godine prije

Nagovorili ga da srusi ruski zrakoplov u Siriji, pokusali ga smijeniti pucem, ruse mu tursku liru, naoruzavaju Kurde, sada zele uci u taj dio Sirije..
Mislim da je Erdogan izabrao stranu, ali glumi da nije.
Najbolji pokazatelj tome je/bit ce ekonomski pokazatelji poslovanja Turske sa Rusijom i Iranom.
Ako rastu/rast ce dvoznamenkastim postocima na godisnjoj razini, sve je jasno.

Dražen
5 godine prije

Kad čovjek konačno pomisli evo ISIL uništen teroristi su pred slomom, Amerikanci uvijek nešto izmisle da se rat nastavi, nikako da daju tim ljudima da žive u miru.

Hogar
5 godine prije

Turska je imala dovoljno vremena da “utiče” na militante da se povuku sa granica Idliba. Pre ili kasnije, Putin će nazvati Erdogana i reći “Znaš šta, imao si dovoljno vremena da uradiš šta smo se dogovorili, sad će oružje da priča.”

Onda će Idlib da padne za mesec-dva dana i sirijska armija će doći u direktan kontakt sa turskim trupana na severu Sirije.

Šta onda? Amerikanci, kojima je svaki nagoveštaj stabilnosti prst u oko, pokušavaju da ubace svoje “posmatrače” sa teritorije Kurda na sever Sirije među turske trupe, očekujući da Sirijci (uz rusku pomoć) neće smeti da udare na njih.

Nisam siguran da, ako im je to namera, mogu računati da će sačuvati guzice – uvek mogu da se dogode “žaljenja vredne greške” pri ruskim avio udarima ili pri upotrebi dalekometne sirijske artiljerije.

Lurker
5 godine prije

Da li netko zna (slab sam u geopolitici) zasto je Sirija toliko vazna SADu da zele ostati tamo makar u malom dijelu po cijenu i sukoba s Turskom a svuda su okolo?

Spin Pacijent
5 godine prije

Nakon ‘fals flag’ kemijskog napada na Aleppo, izbombardirani položaji demillitariziranoj zoni, sa kojih je napad lansiran. Biti će interesantno ako su Rusi roknuli manju skupinu pripadnika američkih specijalnih snaga.

towarmagarski
5 godine prije

neda se tako lako crvena zvijezda

Dopizdilomi
5 godine prije

Mislim da bi isilu trebalo prepustiti pola Sirije a ostala polovica neka postane protektorat SAD-a. Da li bi onda došlo do mira?

bbbb
5 godine prije

Ukrali su kauboji predvođeni nousom trećinu Sirije za novu državu…………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.