Rusija je predložila Iranu da naftu izvozi preko Krima

Vladimir Putin Hassan Rouhani
1 komentar

Bojeći se američkih sankcija, brojne su zemlje odbile kupovati naftu od Irana i postalo je teže isporučivati iransko crno zlato čak i kupcima koji se ne boje financijskih blokada njihovih računa. Međutim, kako primjećuje Times, Moskva i Teheran su sve bliži u pozadini neprijateljstava sa Sjedinjenim Državama, stoga je Rusija ponudila Iranu da transportira naftu kroz kanal Volga-Don od Kaspijskog do Crnog mora, koristeći se lukama Krima.

Rusija je za izvoz nafte ponudila Iranu pomoć u zaobilaženju američkih sankcija, piše Times.

Omogućit će transport nafte kroz njezine luke na Krimu, a publikacija ovu gestu naziva “novim znakom jačanja veza Moskve i Teherana”.

Prije toga je Iran slao naftu u Siriju i Tursku preko Sueskog kanala. Međutim, nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom, taj je put postao problematičan. Zemlje koje kupuju iransku naftu ili joj pomažu u prijevozu riskiraju da budu izložene američkim sankcijama.

Međutim, ruske vlasti rekle su da bi Iran za transport nafte iz Kaspijskog u Crno more mogao koristiti ruski Volgo-Donski kanal.

“Međusobni interes za suradnju Irana i Krima raste, posebno s obzirom na antiiransku američku politiku“, citirao je Times riječi ruskog dužnosnika Georgija Muradova.

Službeno, Iran još nije odgovorio, ali, kako napominje autor članka, ova prilika može dati manevarski prostor iranskoj naftnoj industriji. Prema analitičarima, zbog sankcija je izvoz nafte opao s 2,5 milijuna barela dnevno na 0,5 milijuna. No, ovdje govorimo o službenim brojkama carinskih uprava, a mnogi sumnjaju u njihovu točnost.

Turska je u svibnju odbila uvoziti iransku naftu. Osim Sirije, Iran prodaje i naftu Kini. Ali Sjedinjene Države još nisu počele nametati sankcije Kini, bojeći se da bi to dodatno naštetilo ionako narušenim trgovinskim odnosima dviju zemalja.

Kao što autor članka napominje, odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama su se pogoršali, a zajednička svađa s Washingtonom je zbližila Teheran i Moskvu. Tako je predstavnik iranske mornarice rekao da će s Rusijom provesti zajedničke vježbe prije kraja ove godine u sjevernim regijama Indijskog oceana i u Omanskom zaljevu. Vijest o zajedničkim pomorskim vojnim manevrima su potvrdili i ruski mediji, što znači priličan napredak u jačanju suradnje između Ruske Fedeacije i Islamske Republike.

Times

Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mosha
4 godine prije

red bi bio da i ukrajna dobije dio zuba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.