Rusija u tišini izgradila novu prugu koja zaobilazi Ukrajinu

pruga
21 komentar

Uz granicu s Ukrajinom je Rusija u tišini izgradila novu prugu koja zaobilazi susjednu zemlju. Radove koje su izveli vojnici i časnici 39. odvojene željezničke brigade, koji su izgradili dionicu željezničke pruge Žuravka – Millerovo nagrađeni su ordenom ”Reda Maršala Žukova”. Odlikovanje pripadnika brigade je naredio ministar obrane general Sergej Šojgu.

”Nema sumnje da će u slavnim analima brigade ostati upisana i izgradnja  željezničke dionice Žuravka – Millerovo. Ona ima veliku važnost za sigurnost zemlje i veliki promet u koji teče ka južnom smjeru”, rekao je ministar, ističući da je brigada formirana je neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Željeznica koja sada povezuje regiju Voronjež i Rostov na Donu na jugu zaobilazi teritorij Ukrajine, kojeg je ranije ”sjekla” u području regije Lugansk koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i jednim dijelim išla duž rusko-ukrajinske granice.

Ranije je ruski ministar prometa Maksim Sokolov rekao da je dionica Žuravka – Millerovo nužna kako bi ruske kompozicije prolazile dalje od ukrajinske  granice i malog dijela teritorija u regiji Lugansk. Odluka za izgradnju željezničke pruge kojom će vlakovi koji dolaze iz središnjih područja zemlje prema južnim dijelovima Ruske Federacije zaobići susjednu državu je donesena 2015. godine.

2
FOTO – Nova dionica koja zaobilazi Ukrajinu je puštena u promet
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

bojim se da ovo ne bude pruga za evakuaciju stanovnika luganska ako se bolje pogleda mapa opet se rusija povlaci u svoju unutrasnjost jer zapadni industrijski magnati uz pomoc rusko jevrejski oligarha nece odustati od rudnika i ogromnih zaliha ruda i jos uz sukobe smanjice populaciju na tom mjestu a svi znamo dokle su njemci povukli mape

Čardak
6 godine prije

Kerčki most ima itekakvog smisla – čak i u mirnodopskim uvjetima. Taman da se Ukrajina u cijelosti uključi u sastav RF ili EAU opet bi ta trasa imala smisla. Međutim, ova trasa ima smisla samo u slučaju da se očekuje dugoročni opstanak uzurpatorske rusofobne neonacisticke kleprokracije i zamrzavanje sukoba u Novorusiji na sadašnjim razgraničenjima – ili čak i gore! Dakle to je pokazatelj ruskog strateškog promišljanja o budućnosti Ukrajine kao propale države čija je jedina svrha stvaranje “krvareće rane” na ruskim granicama te nesmiljena pljačka ostataka sovjetskog bogatstva. Jadno, tužno i žalosno. A sto ako dođe do novog kruga eskalacije sto se sada čini prilično izglednim – onda će Rusija, umjesto da pomogne borcima Novorusije da potisnu agresore dalje na zapad – ostaviti ih prepuštene same sebi, a domaći transport obavljati duboko u vlastitom teritoriju izvan dometa ukrajinske artiljerije?! Svaka čast 39. željezničkoj brigadi na udarnički obavljenom poslu, ali poruka… Čitaj više »

EU dismr
6 godine prije

Samo tako, “u tišini”, promišljeno, uporno, naprijed. Služi im na čast, za razliku od ovog nato smeća koje tuđe pruge,ceste,domove razara. I uvijek kažam onu narodnu: “Ničija svijeća nije do zore gorila !”

Serginjo
6 godine prije

Stara pruga ( crvena linija ) prolazi nicijom zemljom odnosno izmedju granicnih prelaza Ukrajine i Rusije. Izuzimajci mali deo gde na jezicku prolazi kroz teritoriju Donbasa i to ne vise od 20-tak km ( deo iza Stanice Luganska ). Pruga od 7-8 koloska je tako napravila jedinstven slucaj da se nicija zemlja prostire sirinom oko 2,5 km . Kada se zatvarao juzni kotao , prva velika popeda DLNR armija, doslo je do paradoksalne situacije gde su se borci Novurusije nalazili na nicijoj zemlji pa slede UA pozicije uz samu njihovu granicu a prvi veci gradovi dalje u dubini su se nalazili pod kontrolom ustanika ali su se sve borbe vodile iz pravca nicije zemlje dok se u prvim vecim gradovima nalazilo taman toliko ustanika da se ti gradovi na mapama oznace kao ustanicki. Gledajuci od dole , put koji ulazi u UA ( kod natpisa na slici Luganska Regija )… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.