Rusija u UN-u blokirala deklaraciju protiv Haftara – LNA napreduje prema Tripoliju

Logicno.com
34 komentara

Rusija je noćas u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda blokirala deklaraciju koja bi pozvala snage odane libijskom zapovjedniku Khalifi Haftaru da zaustave svoje napredovanje na Tripoli, kazali su diplomati.

Moskva je tijekom rasprave ustrajala na tome da službeno priopćenje mora pozvati sve libijske snage da se prestanu boriti, ali su  se predloženoj izmjeni usprotivile Sjedinjene Države, kazali su diplomati vijeća.

Nakon prethodnog sastanka iza zatvorenih vrata u petak, Vijeće sigurnosti je pozvalo Haftarovu Libijsku narodnu armiju da “obustavi svoju vojnu aktivnost”, rekao je novinarima njemački predstavnik u Vijeću sigurnosti.

Britanija je zatim Vijeću sigurnosti, kojeg čini 15 država članica, predložila formalniji tekst kojemu se usprotivila Rusija. Sve izjave moraju biti dogovorene konsenzusom.

Libija Tripoli 07. 04. 2019.

Predložena izjava Londona bi pozvala samo Haftarove snage da zaustave sve vojne aktivnosti i da sve snage de-eskaliraju situaciju, stoji u tekstu kojeg je na uvid dobio AFP.

Odbijeni nacrt također “poziva na odgovornost one koji podrivaju mir i sigurnost Libije” i  ponavlja potporu nacionalnoj konferenciji koja je zakazana ovog mjeseca kako bi se dogovorilo održavanje izbora.

Rusija je, uz Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, ključni pristaša Haftara i njegove vojske.

Borbe su jučer bjesnile južno od Tripolija, tri dana nakon što je Haftar pokrenuo ofenzivu kako bi zauzeli glavni grad kojeg još uvijek kontrolira takozvana Vlada nacionalnog sporazuma, iako stvarnu kontrolu nad gradom imaju razne paravojne islamističke milicije.

Libijska narodna armija je priopćila da je izvršila svoj prvi zračni napad na predgrađe Tripolija. Iako raspolažu sa zastarjelim zrakoplovstvom, jučer je Haftar proglasio zonu zabrane leta iznad područja sukoba.

Američka vojska je povukla svoje vojno osoblje i savjetnike iz zemlje, što su učinile i neke druge zemlje. Misija Ujedinjenih naroda u Libiji pozvala je na dvosatnu humanitarnu pauzu u borbama, ali je poziv ignoriran.

Na kraju je premijer takozvane Vlade nacionalnog sporazuma u Tripoliju, Fayez Al-Sarraj, donio možda najgoru odluku u ovom trenutku i izdao je službeni nalog za uhićenje generala Haftara. Ova je gesta simbolična, jer s inferiornijim snagama njegove pristaše to ne mogu provesti u djelo.

Sada su ulozi u porastu i Haftar je prisiljen ići do kraja i potpuno eliminirati sadašnju vladu, inače će njegov legitimitet biti upitan. Naime, ako se sa stanovišta libijskih zakona vlada u Tripoliju očuva, general Haftar će se smatrati državnim odmetnikom. U slučaju pobjede Libijske narodne armije će ovaj nalog za uhićenjem Haftara postati beznačajan komad papira.

Tripoli

General čije snage kontroliraju gotovo cijelu zemlju, osim Tripolija, Misrate i Sirte, optužen je za ustanak i veleizdaju. Haftar, pak, ignorira histeriju vlade i izjavljuje da se bori protiv terorizma i za ujedinjenje Libije.

Osim toga, zapovjedništvo vladinih postrojbi priopćilo je da danas počinje operacija “Vulkan gnjeva”, kojom će izbaciti Haftarove postrojbe iz glavnog grada. Međutim, njegove jedinice napreduju u Tripoliju iz više smjerova i već se vode borbe za južna predgrađa.

Prve jedinice su jučer objavile snimke iz južnog predgrađa Aziziya, što ne treba brkati s okrugom Bal-Al-Aziziya, gdje je do 2011. bila rezidencija pukovnika Gadafija. Nakon što su se vodile ulične borbe, snage Fayeza Al-Sarraja tvrde da su protjerale borce LNA koji su ušla u južnu četvrt.

Haftar ignorirao je i apele Ujedinjenih naroda za primirjem radi evakuacije ranjenih i da se osigura odlazak civila. U brojnim četvrtima glavnog grada su od sinoć počela zamračenja.

Ministarstvo zdravlja u Tripoliju kaže kako je ubijena najmanje 21 osoba, a 27 ih je ranjeno.

Ofenziva je izazvala strah od povratka sveopćeg rata u Libiji i stavila pod znak pitanja napore koje je predvodio UN kako bi se postavili temelji za izbore na konferenciji od 14. do 16. travnja.

Libija je u kaosu od svrgavanja Muammara Ghaddafija 2011. godine, nakon kojeg su se pojavilo gorko suparništvo između vlasti u Tripoliju i pristaša Haftara na istoku zemlje.

Fayez Al-SarrajKalifa HaftarUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
5 godine prije

Američka deklaracija je bila formulisana tako da bi, nakon njenog usvajanja, Amerikanci i NATO mogli vojno intervenisati sa potporom UN ( što bi oni tako tumačili – u skladu sa deklaracijom). Rusija nije upala u tu zamku . Jasno je da se na BI odvija antiamerička pobuna – oslobadjanje , odnosno reakcija na invazije i bombardovanje država BI od strane zapadnih zemalja. Podrška Rusije u tom procesu je neophodna i dobrodošla.

alfa33
5 godine prije

Sad se možda dogodi i napad klorom,nisu stigli sve potrošiti u Siriji u promicanju demokracije….

Ivo
5 godine prije

Sotonisti iz washingtona su već pozvali na obustavu operacija, po očekivanju. Njihova standardna strategija je izazivanje i onda što dulje održavanje kaosa, poznato i iz našeg iskustva.. Mogu se očekvati zračni udari ukoliko rusi već nisu donijeli nešto Haftaru, da mu se nađe pri ruci.

burt
5 godine prije

ako je istina da hoće zauzeti cijelu Libiju i dovest rusku mornaricu u libijske luke i zapadni Mediteran onda je to opasan slučaj gori i od psihotika Madura, Tripoli će se obranit a pobunjenici će se vratit u pustinju u vodoravnom i okomitom položaju

sefvaiewbfvabwefcawiecfwe
5 godine prije

Ako sredi one varane iz Misrate onda je na pravoj strani Haftar.

Colonel Moammer
5 godine prije

donalde drugi put napadaj sa fordovima a ne toyotama…treba štitit domaću industriju

Zvrk
5 godine prije

Gdje je korisnik Miki Maus koji veli da su Libijci losiji od Saudijaca.
Hajd sto su losi, ali od Saudijaca…..? Bas za zamislit se….nadam se da je dobar poznavatelj obiju “vojski” inace mi tvrdnja djeluje neuvjerljivo.

igi
5 godine prije

…ovo je igra bez granica gdje više ne znaš tko koga hebe….okreni obrni sve se vrti oko love a tu je računica jasna…italijani drže za jaja međunarodnu priznatu vladu u tripoliju i preko makaronskih prstiju ide sva trgovina libijskom naftom pa tako i ovog fedmaršala iz bengazija…međutim nakon što se brko uz pomoć oružja dočepao bitnih naftnih izvorišta generalisimus uz pomoć francuza i njihovih naftnih interesa ide na tripoli…e sada tu je priča i dublja i spominje se i egipat i ovi i oni ali bit je u naftnoj lovi….britanci su podmetnuli rezuluciju o libiji a rusi odbili….britanci vole francuze kao mater ludu kćer a francuski žabari predstavljaju u UN ne samo svoju domaju već i EU u kojoj je i – italija…stoga žabari šute i vjerovatno su u potaji u dosluhu s rusima…kao što rekoh nakon osvajanja tripolija italia OUT, francuzi i rusi IN…nego nisu li francuzi jedan od… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Vijeće UNa je jedna velika igraonica za dvije tri mačke i miševe.

spartak
5 godine prije

Naprijed generale, sredi anglocionističke gangstere.

samo tako
5 godine prije

Libija vodi borbu između vjerske i građanske države, zapad želi jeftinu, po mogučnosti besplatnu eksploataciju energanata.
UN, debatni, salonski klub ljenčuga i ništarija, eksluziva koja ne plača nikakav porez, uživajuči privilegije

Dopizdilomi
5 godine prije

Zašto ameri uvijek podržavaju teroriste?

Red Dog
5 godine prije

Ne znam za koga da navijam.
Najvaznije mi je da ne bude kako hoce Francuska. Jer je onaj kepec od Sarkozya zapoceo napade na Pukovnika. USA je usla da bi spasila ugled NATO-a jer su dobijali batine od libijske vojske. I francuzi su ga pratili i predali masi.
Zapadni strucnjaci kazu da nece ici. Da ce zaglibiti kod Tripolija i da ce to biti razvuceno. I dolaze raporti da ih Tripoli pocinje potiskivati nazad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI